10 týdnů od konce intervencí: koruna sílí

Jan Traxler | rubrika: Analýza | 19. 6. 2017 | 6 komentářů
Koruna pozvolna posiluje a v průběhu několika let by i nadále měla zpevňovat k euru a potažmo i dalším měnám. Klientům proto stále doporučuji zajišťovat měnové riziko.
10 týdnů od konce intervencí: koruna sílí

Dne 6. dubna Česká národní banka oficiálně oznámila, že již nebude nadále hájit kurz koruny nad 27 korunami za euro. Samotnou zprávou tehdy překvapila málokoho, ukončení měnových intervencí bylo všeobecně očekávané. Nikdo jsme však netušili, co se stane s kurzem koruny. Bude silná nejen poptávky po koruně, ale také dostatek prodávajících eur, aby koruna skokově posílila? Nebo se naopak spekulanti začnou koruny ve velkém zbavovat ve snaze realizovat zisky (či později zabránit dalším ztrátám), což by mohlo krátkodobě korunu výrazně oslabit?

Po deseti týdnech od ukončení měnových intervencí již víme, že ke skokovému posílení koruny nedošlo a s velkou pravděpodobností už ani nedojde. Nenastal prozatím ani opačný scénář, ovšem ten zatím nelze vyloučit v následujících měsících. Kdyby se někteří velcí institucionální investoři začali zbavovat českých dluhopisů či akcií ve snaze realizovat zisky z posílení koruny (a z růstu cen akcií), mohla by se ještě strhnout řetězová reakce, která by korunu výrazně oslabila. Pravděpodobnost tohoto scénáře ale postupem času také klesá.

Koruna pozvolna posiluje

Prozatím jde tedy vše jako po másle. Koruna pozvolna posiluje a bez ohledu na krátkodobá rizika možného poklesu by na střednědobém horizontu měla nadále zpevňovat k euru i dalším měnám. Proto klientům rozhodně nadále doporučuji, je-li to možné, investovat v korunách, nebo zajišťovat měnové riziko. Náklady na zajištění pevného kurzu koruny již poklesly a pomalu se vrací k normálu. V uplynulých měsících se zajištění měnového rizika velmi vyplatilo. Kdo měnové riziko nezajišťuje, pouze zbytečně prodělává na posilování koruny.

Změna kurzu koruny od konce intervencí

Měna

Kurz 5. 4. 2017

Kurz 16. 6. 2017

Posílení koruny

EMU (euro)

EUR/CZK

27,06

26,23

3,1%

USA

USD/CZK

25,37

23,49

7,4%

Velká Británie

GBP/CZK

31,66

29,993

5,3%

Švýcarsko

CHF/CZK

25,267

24,097

4,6%

Japonsko

JPY/CZK

22,82

21,097

7,6%

Kanada

CAD/CZK

18,951

17,763

6,3%

Austrálie

AUD/CZK

19,226

17,865

7,1%

Rusko

RUB/CZK

45,402

40,847

10,0%

Čína

CNY/CZK

3,68

3,448

6,3%

Indie

INR/CZK

39,106

36,455

6,8%

Polsko

PLN/CZK

6,396

6,216

2,8%

Maďarsko

HUF/CZK

8,734

8,519

2,5%

Zdroj: Česká národní banka

 

Vůči euru již koruna posílila o tři procenta a pomalu se blíží kurzu 26 korun za jedno euro. Netuším, jak moc ještě může koruna letos posílit, nicméně jsem přesvědčený o tom, že za pár let by kurz koruny k euru mohl být ještě o dalších deset až dvacet procent silnější. Než Česká republika přijme euro (jestli ho tedy přijme), může být směnný kurz klidně 22 korun za jedno euro.

Vývoj kurzu eura k české koruně v roce 2017

Zdroj: peníze.cz

Jelikož v uplynulých dvou měsících neposilovala jen koruna, ale také euro (k dolaru a dalším světovým měnám), je posílení koruny vůči těmto měnám ještě silnější. Od ukončení intervencí koruna posílila k britské libře o 5 %, k americkému, australskému i kanadskému dolaru zhruba o 7 %, k čínskému jüanu o 6 % a k ruskému rublu dokonce o 10 %.

Vývoj kurzu amerického dolaru k české koruně v roce 2017

Zdroj: peníze.cz

Jan Traxler

Jan Traxler

Privátní investiční poradce a ředitel společnosti FINEZ Investment Management

Přední český expert v oblasti investování. Prosazuje férovou provizi podílem na zisku. Zastánce dlouhodobých strategií s value přístupem. Preferuje investice, které generují pravidelný výnos a jejich hodnota dlouhodobě roste, tedy zejména kvalitní nemovitosti a dividendové akcie. Všechny jeho publikace najdete na www.finez.cz.

Kontakt: jan.traxler@finez.cz

Silnější koruna nahrává importérům a spotřebitelům

Čeští exportéři tak sice mají ztížené podmínky. Ale pokud si někdo z nich stěžuje, měl by nadávat primárně sám sobě, že si zavčas nepojistil pevný kurz koruny, neboť ČNB komunikovala své záměry velmi otevřeně a transparentně. V uplynulých letech umělé oslabení koruny exportérům pomáhalo, teď se situace vrací do normálu, takže jsou jakékoliv nářky ze strany exportérů pokrytecké.

Posilování koruny nyní naopak nahrává importérům a vlastně všem spotřebitelům, neboť zlevňuje benzín a veškeré dovážené zboží. To je také součástí strategie ČNB, podle níž by mělo posilování koruny tlumit inflaci, aby příliš nepřekročila cíl na úrovni 2 %.

Co bude dál? Uvidíme! Prozatím můžeme jen konstatovat, že se české ekonomice velmi dobře daří a že ukončení měnového závazku proběhlo až nečekaně hladce. I když jsem nikdy nebyl zastánce měnových intervencí a dodnes si myslím, že k nim ČNB vůbec neměla přistoupit, musím s respektem uznat, že ukončení intervencí zvládla naše centrální banka na jedničku. Obával jsem se horších scénářů.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+20
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 6. 2017 17:22, josef

zalezi, co povazujete za kratkodobe a co za dlouhodobe....

Zobrazit celé vlákno

+1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Bulharsko se chystá na euro. Takhle vypadají nové mince

16. 2. 2024 | Gabriel Pleska | 1 komentář

Bulharsko se chystá na euro. Takhle vypadají nové mince

Od příštího roku by se v Bulharsko mělo platit společnou evropskou měnou. Podobu bulharských euromincí teď schválila Rada Evropské unie. Takzvaná národní strana euromincí vychází z... celý článek

Jak má vypadat české euro? Vyberte, které se vám nejvíc líbí

14. 1. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Jak má vypadat české euro? Vyberte, které se vám nejvíc líbí

Před dvaceti lety jsme se zavázali, že jednou přijmeme euro. A ať to bude napřesrok nebo za deset let, je potřeba být připravený. Co byste nejradši viděli na české eurominci?

Převod eur bez příplatku? Pozor, banky mají výjimky. I u SEPA

3. 11. 2023 | Olga Skalková

Převod eur bez příplatku? Pozor, banky mají výjimky. I u SEPA

Vysoké poplatky za převody eur v rámci EU musely před čtyřmi lety skončit. Unijní nařízení srovnalo jejich cenu s domácími platbami. U dvou bank ale může klienty zaskočit, že zvýhodněné... celý článek

Vyplatí se koupit byt u moře nebo v Alpách? Na co si dát pozor

25. 10. 2023 | Jana Divinová

Vyplatí se koupit byt u moře nebo v Alpách? Na co si dát pozor

Byt v pražském paneláku může být cenově srovnatelný s apartmánem na pobřeží španělské Andalusie nebo horskou chatkou v Rakousku. Na kolik zahraniční nemovitost vyjde a jak to funguje?... celý článek

Nevýhodný výběr v cizině už umí blokovat i Raiffeisenbank

16. 10. 2023 | Petr Kučera | 2 komentáře

Nevýhodný výběr v cizině už umí blokovat i Raiffeisenbank

Nová verze aplikace Raiffeisenbank přináší několik novinek. Tou nejvýraznější je snadná ochrana před nevýhodným kurzem DCC při výběru z bankomatu.

Partners Financial Services