CzechŠtěch. Tady na seberealizaci zapomeňte

Nejdřív HDP, teprve pak životní naplnění. Člověk podnikatelem buď je, nebo není. Hloupé myšlenky. Ale Milan Štěch je nehlásá jediný.
CzechŠtěch. Tady na seberealizaci zapomeňte

Předseda Senátu Milan Štěch chce, aby živnostníci platili stejné zdravotní a sociální pojištění jako zaměstnanci. Mezi „skutečnými živnostníky“ se podle něj totiž skrývá mnoho „pseudopodnikatelů“, kteří „nejsou z národohospodářského hlediska efektivně využití.“ Firmy by podle sociálnědemokratického senátora a bývalého šéfodboráře měly mít na zvýšení odvodů zájem, protože by jim tak prý přibylo několik desítek tisíc zaměstnanců.

Taková úvaha je absurdní: na švarcsystému přece nevydělávají jen lidé „zaměstnaní na živnosťák“, ale taky firmy, které je dnes najímají – takže by jim žádní zaměstnanci nepřibyli, jen by za ty samé lidi musely platit vyšší pojištění, anebo jim posílat nižší čistou mzdu. Plus by výměnou za dnešní flexibilitu při zahajování i ukončování spolupráce dostaly administrativu navíc. To chceš.

Těžko ale ve Štěchovi vidět blba mezi lumeny. Podobně schematicky jako on totiž o práci a podnikání přemýšlí velká část lidí, kteří o nich mluví a píší – a to včetně těch, kteří by na něj teď nejraději házeli buráky do klece.

Dobré je to, co je dobré pro ekonomiku 

Štěch není jediný, kdo si dělá až moc velkou starost o to, jestli jsou lidé z národohospodářského hlediska efektivně využití – jen to jsou obvykle místo živnostníků studenti a absolventi humanitních oborů, po kom se žádá pokání před bůžkem národního produktu. V posledním volebním období zazněly požadavky na redukci jejich počtů z Hradu, sněmovny i Svazu průmyslu a obchodu. Vždy se stejným argumentem, s jakým Štěch vyrazil proti živnostníkům: továrníci potřebují lidi k pásu. (Jen za to nejsou ochotní nabídnout konkurenceschopnou odměnu, ale přece nebudeme průmyslníky obtěžovat kapitalismem, mají spoustu vyřizování s investičními pobídkami a dotacemi.)

Ideologie „HDP na prvním místě“ se neprojevuje jenom voláním po přiškrcování. Projevuje se i voláním po podpoře. Tím, že je něco dobré pro ekonomiku, hájí stále víc lidí stále víc věcí – včetně umění. Vytváří pracovní místa! Podporuje cestovní ruch! Kulturní historik Robert Hewison napsal knihu o tom, jak britské vlády s těmito hesly tak dlouho podporovaly britský kulturní průmysl, až se z něj stala fabrika, ze které když vypadne něco tvůrčího a originálního, tak je to podpoře navzdory.

Máme na radaru

Chytré čtení na víkend

Monitoruje web. Třídí zrno od plev. Blbosti zahazuje. A výběr toho nejlepšího, co se za týden podaří zachytit, můžete mít každý pátek v mailboxu. Objednejte si pravidelný páteční výběr z toho, co se objevilo na radaru Michala Kašpárka.

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru.

Čtení na víkend

 

Nejsme rok po válce. Žijeme v zemi, která si může dovolit kampaň Ryba domácí nebo patnáct miliard na řepku. Mohli bychom se proto začít zabývat kacířskou myšlenkou, že se do ní člověk nerodí proto, aby budoval národní hospodářství – ale aby se seberealizoval.

Prométheové  a darmožrouti

Ještě jedno všudypřítomné klišé si Štěch vypůjčil: mluví o „opravdových podnikatelích“ a „pseudopodnikatelích“ úplně stejně, jako se tu léta mluví o podnikatelích a zaměstnancích. Na jedné straně totální self-made mani, kteří se svým pickupem každé ráno vyjíždějí riskovat zadek a „vytvářet pracovní místa“. Na druhé straně jistoty, pohoda a kafíčko. Buď jedno, nebo druhé.

Možná to platilo v devadesátkách, ale v roce 2017 to zní neuvěřitelně. Lidi, kteří pracují ve švarcu, jsou samozřejmě taky podnikatelé, podobně jako se podnikatelskému ideálu blíží stále víc zaměstnanců. Neustále si vymýšlet svou práci, počítat s tím, že se každá příležitost otevírá maximálně na několik málo let, investovat do svého rozvoje, brát na sebe rizika a zodpovědnost za neúspěchy, řešit návratnost vlastního času a úsilí, nespoléhat na to, že se o mě někdo postará – to jsou imperativy, kterými se osm až čtrnáct hodin denně řídí provozovatel večerky stejně jako zaměstnaný ajťák, vysokoškolský učitel nebo starosta obce.

V éře buzzwordů jako Průmysl 4.0, automatizace nebo práce z kohoutku Česko nepotřebuje štěchy, kteří se snaží vymačkat z lidí pracujících za třetinu německých mezd co nejvíc odvodů, než je definitivně nahradí roboti. Potřebuje vizionáře přemýšlející nad tím, jak technologický pokrok a ekonomický růst přetavit ve zlatou éru, ve které by mohlo co nejvíc lidí dělat co nejvíc času to, co jim dává smysl. Jak najít rovnováhu mezi flexibilitou a jistotami, dynamikou a pohodou, pro zaměstnance i pro živnostníky.

V knihách jako Utopie pro realisty takové reformy paradoxně navrhují převážně lidé, kteří mají blízko k sociálnědemokratickým principům. Žel, ČSSD má blíž ke kapitánům průmyslu.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+83
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

23. 6. 2017 16:57, Veterán

Jen se podívejte, jak tomuto pánovi nevadí jako senátorovi jeho asistentka podnikající na IČO. Měl by ji poslat do výroby.

+30
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

25. 6. 2017 18:46, spacek

Štěch jako Babiš .Rozdíl tam nebude.

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Inflace je definitivně zkrocená, hlásí analytici

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Inflace je definitivně zkrocená, hlásí analytici

Vysoká inflace je minulost. Po pěti letech se únorové spotřebitelské ceny ustálily na dvou procentech. Inflace dosáhla cíle stanoveného Českou národní bankou (ČNB).   

Nejlepší spořicí účty v březnu. První porovnání s novou bankou

8. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Nejlepší spořicí účty v březnu. První porovnání s novou bankou

Banky postupně snižují úročení na termínovaných vkladech, některé i na spořicích účtech. Kam se teď podívat, když si chcete vyšší úroky udržet co nejdéle?

Česká ekonomika si v EU pohoršila i kvůli inflaci

28. 2. 2024 | Kateřina Hovorková

Česká ekonomika si v EU pohoršila i kvůli inflaci

Česko má čtrnáctou nejsilnější ekonomiku v Evropské unii. Ve srovnání s ostatními státy ale už podruhé za sebou oslabila. Brzdí nás nízká přidaná hodnota a vysoká inflace, ukázal Index... celý článek

Bydlení už víc nezlevní, hlásí banka. Ceny pozemků dál rostou

22. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Bydlení už víc nezlevní, hlásí banka. Ceny pozemků dál rostou

Ceny bytů i rodinných domů v loňském roce klesly. Vyplývá to ze statistiky ČSOB Index bydlení (dříve HB Index) za čtvrté čtvrtletí 2023. Základem jsou odhady tržních cen nemovitostí... celý článek

Partners Financial Services