Bitcoin vyletěl nad 30 tisíc, za týden posílil o čtvrtinu

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 2. 1. 2021 | 7 komentářů
Bitcoin vyletěl nad 30 tisíc, za týden posílil o čtvrtinu

Zdroj: Shutterstock

Cena bitcoinu dnes poprvé překonala hranici 30 tisíc dolarů. Podle odpoledních dat webu Coinmarketcap.com, který sleduje ceny na více burzách, se největší kryptoměna aktuálně obchoduje dokonce už za 31 400 dolarů.

Jenom za poslední týden posílil bitcoin o čtvrtinu, za poslední rok o víc než 300 procent. Hranici 20 tisíc dolarů poprvé překonal teprve v polovině prosince.

Loňský rok začínal bitcoin na úrovni 7200 dolarů, v půlce března se při největší koronavirové panice na trzích propadl pod pět tisíc, ale už v srpnu byl zpátky nad 12 tisíci.

Kurz bitcoinu

Intradenní graf (online)
Denní graf
Zdroj: peníze.cz

Zdroj: kurzy kryptoměn na Peníze.cz

Podle agentury Bloomberg vidí analytici za posílením kryptoměn hlavně jejich rozšiřování mezi „mainstreamové“ služby. Například americký PayPal v říjnu oznámil, že brzo umožní svým uživatelům kupovat či prodávat bitcoiny (a také ethereum, bitcoin cash a litecoin). Zároveň s nimi budou moct platit ve 26 milionech obchodů, v nichž lze platit přes PayPal. 

„Svět se bojí inflace a zadlužování vlád, což bitcoinu nahrává,“ přidává další důvod Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank.

Současná bitcoinová horečka je méně spekulativní než před třemi lety, kdy ji živil hlavně zájem z Asie, napsal na konci listopadu web New York Times. Kupující - v čele s americkými investory, včetně společností a dalších tradičních investorů - vidí bitcoin jako alternativní aktivum, podobně jako zlato.

„Je to velmi odlišná skupina lidí, kteří v poslední době nakupují bitcoiny,“ říká Philip Gradwell, hlavní ekonom společnosti Chainalysis. Spíše než na rychlý nákup a prodej využívá stále víc investorů bitcoin k dlouhodobějšímu „zaparkování“ svých peněz mimo dosah vlád a tradičního finančního systému, dodává.

Naše anketa z listopadu

Zdroj: Shutterstock
  • Co stojí za raketovým růstem bitcoinu?
  • A co bude pro kryptoměny příští rok klíčové?
  • Tady jsou odpovědi

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

4. 1. 2021 17:00, DRSG

nejde o to, zde je hodnotově krytý, jde o to, zda ho máš nebo ne :-) A klidně můžeš mít jen 0,00001 BTC. A propo jak jsou hodnotově kryty nově natištěné dolárky? To co právě probíhá není spekulativní, ale institucionální rozvoj BTC, Ethera a dalších. Kdo nakoupil v březnu a dubnu, tak gratuluju :-) Nejvíc prská ten, kdo o tom nejméně ví. Letadlo, pyramida, bublina, blablabla...

+2
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

3. 1. 2021 16:26, pag

Zvrácenost!!!

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

bitcoin, investice, kryptoměny

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nová éra s covidem. Tištění peněz žene ceny nahoru

30. 12. 2020 | Jan Traxler | 25 komentářů

Nová éra s covidem. Tištění peněz žene ceny nahoru

Jaký byl rok s covidem na finančních trzích? Pandemie nastartovala novou éru bezbřehého zadlužování a tištění peněz. Proto rostou ceny akcií, nemovitostí, zlata a všech hmotných aktiv.... celý článek

Akcie jsou stále nejrozumnější volba. Číně ale nevěřím

22. 12. 2020 | Ondřej Tůma | 3 komentáře

Akcie jsou stále nejrozumnější volba. Číně ale nevěřím

Osobně budu dál sahat hlavně po akcích z USA, říká v rozhovoru portfolio manažer BH Securities Lukáš Kudláček. Přečtěte si, proč věří americkému trhu, v čem vidí největší rizika současných... celý článek

Rychlé zbohatnutí? Kryptoměny nejsou na spekulaci

19. 12. 2020 | Ondřej Tůma | 3 komentáře

Rychlé zbohatnutí? Kryptoměny nejsou na spekulaci

Václav Holler ze společnosti CRYFIN jde v kryptoměnách tak trochu proti proudu. Zatímco ostatní je prezentují jako prostředek k rychlému zbohatnutí, on radí kupovat a čekat.

Libra už ne. Digitální měna Facebooku mění název

1. 12. 2020 | Petr Kučera

Libra už ne. Digitální měna Facebooku mění název

Digitální měna, za jejíž přípravou stojí Facebook, se nově jmenuje Diem. Latinské slovo má zdůraznit „nový den projektu“. Měna se původně měla jmenovat libra, a to – na rozdíl od britské... celý článek

Partners Financial Services