Nová éra s covidem. Tištění peněz žene ceny nahoru

Jan Traxler | rubrika: Komentář | 30. 12. 2020 | 25 komentářů
Jaký byl rok s covidem na finančních trzích? Pandemie nastartovala novou éru bezbřehého zadlužování a tištění peněz. Proto rostou ceny akcií, nemovitostí, zlata a všech hmotných aktiv.
Nová éra s covidem. Tištění peněz žene ceny nahoru

Zdroj: Shutterstock

Covid umocnil bezbřehé zadlužování a monetizaci státních dluhů. Bilance centrálních bank bobtnají. Peněžní zásoba v USA stoupla v roce 2020 skoro o pět bilionů dolarů – zhruba o 28 procent!

To jsou peníze v systému navíc, které už nikdy nezmizí. Prozatím se projevují do „inflace bohatých“ – proto rostou ceny akcií, zlata, nemovitostí a dalších hmotných aktiv.

Časem se asi dostanou i do „inflace chudých“ – tedy růstu spotřebitelských cen. Meziroční inflace letos – ruku v ruce s ekonomickou recesí – klesla z únorových 3,7 % na listopadových 2,7 %. Ale vyčkej času...

S vyšší inflací a nízkými úroky se budeme prát ještě dlouhé roky. O to důležitější bude dobře investovat kapitál a ochránit úspory.

O autorovi

Jan Traxler
Zdroj: FINEZ

Jan Traxler je privátní investiční poradce a ředitel společnosti FINEZ Investment ManagementPatří k předním českým expertům v oblasti investování. Prosazuje férovou provizi podílem na zisku. Preferuje investice, které generují stabilní výnosy. Publikuje pravidelně v řadě médií zaměřených na finance a investování. Kontakt: jan.traxler@finez.cz

Akcie na steroidech

Po jedenácti letech jsme opět zažili nefalšovanou paniku na akciových trzích. Během pouhých čtyř týdnů od půlky února do půlky března spadla hodnota většiny akciových indexů přibližně o 35 procent. Pak ale zakročil americký Fed následovaný dalšími centrálními bankami a bylo po „výplachu“.

Poslední dva měsíce navíc investoři vidí světlo na konci tunelu v podobě vakcíny proti covidu. Přestože v reálných ekonomických statistikách se probíhající druhá vlna lockdownu teprve projeví, akciové trhy už vzhlíží k očekávanému oživení a k návratu ziskovosti firem.

Hodnota indexu MSCI World i MSCI Emerging Markets stoupla v prosinci na nové historické maximum. A tak s výjimkou Evropy zakončí akciové trhy rok 2020 nakonec v plusu.

Nálada na trzích je sice pozitivní, jenže ocenění akcií na burze moc neodpovídá aktuální ekonomické realitě.

Koruna na houpačce

Měnové trhy byly v pandemickém roce obecně dost nevyzpytatelné, nezvykle kolísal také kurz české koruny.

Během února a března se koruna vůči euru propadla o 10 procent. Pak posílila, znovu spadla a zase posílila.

Kurz eura ke koruně

Zdroj: peníze.cz

Kurzy měn na Peníze.cz

Podobné výkyvy jsme viděli i na kurzu vůči americkému dolaru. Ten však zároveň výrazně oslaboval k euru, potažmo tedy i ke koruně, takže kurz dolaru ke koruně je teď zhruba o čtyři procent nižší než před rokem.

Kurz dolaru ke koruně

Zdroj: peníze.cz

Kurzy měn na Peníze.cz

Zlato nad 2000

Většina komodit, s nimiž se obchoduje na burze, v roce 2020 podražila. Kromě ropy – ta naopak prudce zlevnila.

Nejvíc rostly ceny drahých kovů. Zlato opět prokázalo svou „proti-panickou“ úlohu. Jeho cena rostla už loni z fundamentálních důvodů (nabídka/poptávka), letos ale vystřelila nahoru. V srpnu se dokonce krátce přehoupla přes hranici 2000 dolarů za unci. Od září pak jeho cena zatím spíš klesá.

Cena zlata

Zdroj: peníze.cz

Nemovitosti dál zdražují

Spousta z nás nad tím sice kroutí hlavou, ale ceny bytů a dalších nemovitostí v roce 2020 dál rostly. Od ledna do září v průměru o šest procent – covid, necovid. Poptávka je prostě větší než nabídka.

Poptávku letos umocnil výrazný pokles úroků u hypoték (přibližně z tří na dvě procenta) a zrušení daně z nabytí nemovitosti. Velkou část poptávky navíc dlouhodobě tvoří investoři, protože půda a nemovitosti fungují jako nejlepší ochrana před inflací.

Srovnejte si to s námi

Výnosy dluhopisů budou zaostávat za inflací

S příchodem covidu snížily centrální banky včetně ČNB své úrokové sazby prakticky na nulu. Adekvátně tedy klesly i úrokové výnosy u státních dluhopisů. S klesajícími úroky roste tržní cena dluhopisů (a naopak), takže většina dluhopisových fondů vykazuje za rok 2020 nízký, ale kladný výnos.

Ovšem o to nižší je zase jejich výnosový potenciál do budoucna. Většina Evropy se znovu nachází v oblasti záporných úrokových výnosů. A také v Česku jsou úroky státních dluhopisů hluboko pod úrovní inflace. Výjimkou je pouze PR projekt ministerstva financí nazvaný protiinflační Dluhopis Republiky.

Dluhopisové fondy, fondy peněžních trhů a také všechny konzervativní penzijní fondy nečeká vůbec snadné období. Budou mít problém vydělat si na náklady, natož aby dokázaly vygenerovat smysluplné výnosy.

Vývoj meziroční inflace

Další šikovné grafy základních makroekonomických ukazatelů, třeba nezaměstnanost, HDP, průměrné mzdy, hledejte na Peníze.cz v sekci Makroekonomika.

Jan Traxler

Autor článku Jan Traxler

Privátní investiční poradce a partner Long Capital. Založil investiční fond Otakar. Je odborným garantem portálů Nemovitostní-fondy.cz a FKI-fondy.cz. Investičnímu poradenství se aktivně věnuje od roku 2004. Patří mezi průkopníky... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+66
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 25 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

30. 12. 2020 13:43, MR

Jedním důvodem jsou různé nesprávné regulace na jedné straně a malé,nebo žádné na druhé straně.

+10
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

30. 12. 2020 17:52

lide vasmesi nasi korunku nedopuste euro 6 krat schudnete jako slovaci volime vsichni andreje babise osobnost ceska kery pomalu zvisuje zanedbane nizke duchody po za vlady ods a pravici

-23
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (25 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie jsou stále nejrozumnější volba. Číně ale nevěřím

22. 12. 2020 | Ondřej Tůma | 3 komentáře

Akcie jsou stále nejrozumnější volba. Číně ale nevěřím

Osobně budu dál sahat hlavně po akcích z USA, říká v rozhovoru portfolio manažer BH Securities Lukáš Kudláček. Přečtěte si, proč věří americkému trhu, v čem vidí největší rizika současných... celý článek

Na pražskou burzu vstupuje Lapčíkova SAB Finance

21. 12. 2020 | Jiří Hovorka | 2 komentáře

Na pražskou burzu vstupuje Lapčíkova SAB Finance

Na hlavní trh pražské burzy v lednu vstoupí společnost SAB Finance Radomíra Lapčíka. Česká národní banka schválila prospekt její emise. SAB Finance nabídne akcie s dividendou v plánované... celý článek

Bitcoin poprvé překonal 20 tisíc dolarů

16. 12. 2020 | Jiří Hovorka | 2 komentáře

Bitcoin poprvé překonal 20 tisíc dolarů

Hodnota virtuální měny bitcoin dnes poprvé v historii překonala hranici 20 tisíc dolarů. Podle webu Coinmarketcap.com, který sleduje ceny na více burzách, se největší kryptoměna aktuálně... celý článek

Biden na trhu. Jak změna v Bílém domě ovlivní ekonomiku

16. 12. 2020 | Martin Mašát

Biden na trhu. Jak změna v Bílém domě ovlivní ekonomiku

Donald Trump prohrál všechny soudy, kterými chtěl zpochybnit volby. Volitelé v pondělí odevzdali svoje hlasy a o novém prezidentovi USA je snad definitivně rozhodnuto. Republikáni ale... celý článek

Akcie smazaly letošní ztráty. Kolik vydělaly za deset let?

7. 12. 2020 | Martin Mašát

Akcie smazaly letošní ztráty. Kolik vydělaly za deset let?

Investoři do akciových fondů mají za sebou měsíc snů. Jak vylepšil jejich bilanci od začátku roku? A jak teď vypadají dlouhodobá čísla? Vývoj na trzích – i těch dluhopisových – hodnotí... celý článek

Partners Financial Services