Rychlé zbohatnutí? Kryptoměny nejsou na spekulaci

Ondřej Tůma | rubrika: BrandInsight | 19. 12. 2020 | 3 komentáře
Václav Holler ze společnosti CRYFIN jde v kryptoměnách tak trochu proti proudu. Zatímco ostatní je prezentují jako prostředek k rychlému zbohatnutí, on radí kupovat a čekat.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Další příspěvky v diskuzi (celkem 3 komentářů)

25. 12. 2021 22:54 | Luke

Podezření na podvod – letadlo jménem CRYFIN
APEL (POZOR NA CRYFIN) Chci se s vámi podělit o informace, které by měl zvážit každý klient před svěřením prostředků jakékoliv společnosti ze skupiny Cryfin. Stejně tak apeluji na poradce a tipaře, aby si připustili nepohodlnou variantu reality, že skupina Cryfin prostředky nezhodnocuje, ale pouze spotřebovává.
PORADCI A SPRÁVCI – NIC NENÍ ČERNOBÍLÉ Malokterý poradce je v pozici, aby trval na prokázání veškerých prezentovaných skutečností. Pokud však poradce spolupráci se správcem majetku zahájí a později často v důsledku neopatrnosti správce zjistí, že nesedí více a více věcí, je často už pozdě, protože je renomé poradce přímo spojeno s renomé správce majetku, do kterého vložili poradcovi klienti své finance. V takové okamžiku má člověk tendenci podezřelé zjištění spíše zlehčovat nebo přijmout vysvětlení správce. Když ale později zjistíte, že pochyby má více kolegů, kteří jsou ve stejné situaci, nedá se již jen nečinně přihlížet.
PRVNÍ VAROVNÉ SIGNÁLY Během trvání spolupráce jsem se dozvěděl o problémech klienta společnosti FPF Investments (nyní CRYFIN Investments), který své prostředky nedostal po ukončení správy řádně na čas zpět. První varovný signál tak byl na světě. Později stejná situace potkala i klienty z mých kontaktů, kteří se při splatnosti svých vkladů a zhodnocení dočkali pouze nesmyslných výmluv a odkladů, které ukončila až pohrůžka stížností na FAU nebo trestním oznámením. Někteří klienti získali své peníze zpět až po několika měsících úporného nátlaku po řádném termínu vyplacení.
PRODUKT A CENA PENĚZ Cryfin nabízí svým klientům pevné zhodnocení 1,00 % měsíčně z vložených prostředků, pokud vklad nepřesahuje 5 mil. Kč. Klientům s vklady nad 5 mil. Kč nabízí měsíční zhodnocení dokonce od 2,50 % až do 5,00 %. Spolupracujícím tipařům se pak vyplácí od 0,50 % až do 1,00 % měsíčně. Jednoduchým výpočtem lze zjistit, že roční náklad na kapitál může dosahovat od 18 % až do 48 %, v extrémním případě to může být až 72 % za rok. Ano, i takového zhodnocení lze dosáhnout, pokud máte profesionální tým obchodníků (tzv. traderů), který je podpořen sofistikovanými a zkušenými analytiky, risk i treasury manažery. V Cryfinu ovšem žádné obchodníky nenajdete, anebo jsou dle zjištění velmi dobře ukrytí i před vlastními zaměstnanci Cryfinu. Přitom nejdůležitějším stavebním kamenem pro správce majetku jsou právě obchodníci či portfolio manažeři, kteří svěřené prostředky aktivně zhodnocují. V Cryfinu se veškeré úsilí věnuje na zlepšení svého PR a zvýšení tempa výběru nových vkladů. Zhodnocování svěřeného majetku, se zdá, zvládá levou zadní sám CEO společnosti, Václav Holler, o tom ale později.
AUM A INVESTIČNÍ STRATEGIE Cryfin se prezentuje jako specialista a průkopník v oblasti kryptoměn a všemi směry uvádí jinou hodnotou spravovaného majetku, kdy se prezentované částky pohybují od 600 mil. Kč až po 1,2 mld. Kč majetku pod správou. Podle investiční strategie by však měl Cryfin z majetku přijatého do správy investovat cca pětinu do nemovitostí, tudíž by Cryfin nebo jeho dceřinné či sesterské společnosti měly vlastnit nemovitosti v hodnotě v rozmezí od 120 mil. do 240 mil. Kč. Díky možnostem náhledu do katastru nemovitostí lze zjistit, že nějaké nemovitosti Cryfin sice vlastnil, jejich hodnota však mohla dle tržních cen odhadem dosahovat max. 20-30 milionů Kč. Navíc byly tyto nemovitosti přes společnost FPF Estate a.s. v srpnu 2020 převedeny na společnost LAKRENA INVEST s.r.o., vlastněnou silně kontroverzní osobou Vladimírem Michalčákem. Podle investiční strategie by dále Cryfin měl investovat svěřené prostředky do společností v oblasti finančních technologií. Investice do technologických firem by se daly shrnout do dvou hlavních akvizic, a to do mobilních aplikací Cryptomood a Whaletrace. Jakkoliv se tyto aplikace hodily do zaměření Cryfinu, je zřejmé, že aktuální nefunkční stav aplikací by mohl svědčit o špatném finančním stavu společnosti. Další investice, kterými se Cryfin ještě nedávno vážně prezentoval, patřily např. posilovna, restaurace a prodejna vaflí v Hradci Králové. Motivace těchto investic je nejasná, obzvláště pro správce majetku, který si potřebuje zajistit zhodnocení nad 50 % p.a. Tyto investice dále zpochybnují rodinné či kamarádské vazby na provozovatele zmíněných podniků.
GÉNIOVÉ NEBO PONZI? Náklady na kapitál, které musí Cryfin pokrýt, jsou enormně vysoké. Výplaty vkladů včetně jejich zhodnocení spolu s náklady na okázalý provoz lze dlouhodobě pokrýt pouze stabilními a extrémně vysokými výnosy (nad 50 % p.a.) Alternativou udržení popsaného schématu je zajištění stabilně rostoucího výběru nových prostředků od nových klientů. Jednoduše řečeno, udržitelnost Cryfinu musí být postavena na geniálním a světově unikátním obchodníkovi nebo na extra výkonném finančním poradci. Dlouhodobého zhodnocení v takto extrémní výši dosahuje pouze zlomek správců po celém světě. Pokud Cryfin těchto zhodnocení dosahuje, nebude pro Cryfin těžké svým klientům doložit transakční historii, aktuální hodnotu svých aktiv a jejich výnosy. V případě, že Cryfin potřebných výnosů nedosahuje, stávají se absolutně klíčovými finanční poradci, kteří zajišťují přítok nového kapitálu.
V HLAVNÍCH ROLÍCH Klíčovou osobou pro výběr kapitálu a poradcem s největším výběrem klientských vkladů je Martin Pancíř, který je známý svou okázalostí, ostatně stejně jako zbytek vedení Cryfinu. Pan Pancíř má svou historii s organizováním a navštěvováním swingers večírků a pravidelným využíváním jiných sexuálních radovánek za úplatu. K tomu přidejte kokainovou závislost a nemorální praktiky přesvědčování starších a méně zorientovaných klientů a vidina profesionálního týmu se začíná rozplývat.
Dalším členem Cryfin týmu je bývalý zaměstnanec Starbucks a příležitostný poskytovatel eskort služeb Tomáš Galbička, který se ve svých 22 letech rozhodl sve zkušenosti využít jako hlavní účetní, finanční a statutární ředitel akciové společnosti Cryfin a.s. Proč studovat, když stačí škola života.
Třetím fundovaným členem týmu správců majetku je Michal Čuma, který se svou minulost snaží přebít okázalým stylem oblékání doplněným drahými hodinkami a historkami o alternativních pracovních zkušenostech. Pan Čuma…, asi posuďte sami:

Výše zmíněné pány vede “mozek” a “chytrá hlavička” Václav Holler. Pan Holler se prezentuje jako programátor, leader, trader a průkopník v oblasti kryptoměn. Bohužel po krátké konverzaci je patrné, že pan Holler nezvládá kromě povrchových témat a banalit žádnou z oblastí svého podnikání. Jako správce majetku se toto odráží zejména v tragickém výběru investičních příležitostí. Pan Holler se prezentuje jako hlavní obchodník skupiny Cryfin s hlavní zásluhou na výnosech a měl by být ochotný svým věrným klientům a poradcům kdykoliv ukázat záznamy obchodní historie, stavu portfolia a aktuální hodnoty všech aktiv. Podložené informace o reálném stavu spravovaného majetku by měly být k nahlédnutí ihned, ostatně správce musí vést detailní záznamy a crypto aktiva musí ležet na konkrétních adresách nebo burzovních účtech. Hodnoty zobrazované na Cryfin webovém účtu klienta nejsou bohužel ničím prokazatelným, jelikož se klientům zobrazovala často data nesprávná nebo nesmyslná a musela být po žádosti opravována. Nelze tak očekávat jakékoliv přímé propojení dat s reálným stavem portfolia.
CASHFLOW Zajímavým úkazem, který by šikovného hospodáře a výkonného správce majetku neměl potkat, jsou problémy s měsíčním cashflow. Společnost Cryfin má však dlouhodobé problémy s uspokojováním obchodních závazků na všech frontách. Odkládání výplat vkladů svých klientů, provizních výplat svých tipařů a výplat svých vlastních zaměstnanců se stalo běžným úkazem, na který si “nedočkaví” klienti, zaměstnanci a tipaři již museli zvyknout. Další otravové jsou obchodní partneři – dodavatelé mají s Cryfinem trpkou zkušenost a proto musí docházet k jejich častému obměňování. Logika výmluv, které Cryfin používá, je těžko uvěřitelná napoprvé, o to pak hůře, když Cryfin otupí a nelogické výmluvy používá stále dokola.
Pokud náklady Cryfinu převyšují výnosy a společnost se tak každý měsíc dostává do platebních problémů, proč by správce dosahující pohádkových výnosů nezavedl rozumná opatření, kterými by svou nákladovost dostal pod kontrolu (např. snížením hodnot pevného úročení klientských vkladů, snížením odměn tipařů či omezením svých nákladů na okázalost). Správce nicméně podstupuje dál veškerá spojená rizika, což napovídá, že problém je mnohem závažnější. Vedlo by snížení úročení vkladů a odměn tipařů k poklesů výběru nového kapitálu a odhalení ponzi schématu? Proč by správce majetku odkládal úhrady výplat svých zaměstnanců, faktur tipařů a dodavatelů a přitom dál spotřebovával prostředky klientů na drahé dovolené, luxusní auta (Bentley, Range Rover), předražené obleky?
AUDIT Pan Holler na webu http://www.cryfin.com uvádí, že: “…výsledky auditní zprávy za rok 2019 jenom potvrdily serióznost našeho byznysu. Transparentnost podnikání je tak nadále jednou z našich nejdůležitějších devíz.” Proč je tedy transparentnost vůči svým klientům takřka nulová. Proč auditovaná účetní závěrka a výsledovka z roku 2019 obsahuje indicie o chybných mechanismech účtování a poukazuje na mnoho nejasností, spíše než o extrémně úspěšné společnosti se stabilním portfoliem? Proč si společnost spravující stovky milionů Korun nechá zpracovat účetní audit od neznámého auditora a ne od velké čtyřky?
ZÁVĚR Žádný z kontaktovaných klientů nikdy neviděl podklady ke správě aktiv Cryfinu. Správce majetku by vždy měl být ochoten prokázat stav svého portfolia aktiv, obchodní historii vč. realizovaných výnosů a ztrát, křivku hodnoty portfolia vč. jeho poklesů. Jedinými informacemi klientů Cryfin jsou náhledy na výši jejich vkladů a výše měsíčního zhodnocení jejich vkladů. Spojitost těchto prezentovaných čísel s reálným vývojem hodnoty portfolia není nikdy podložena. Rád bych, kolegové, opět apeloval na váš zdravý rozum – chtějte vidět důkazy namísto nelogických výmluv – pan Holler a jeho kumpáni vás budou chtít odbýt s tím, že aktuální stav a historický vývoj portfolia je vysoce ceněným obchodním tajemstvím, které neukazují nikomu. Pravda je bohužel trochu jiná. Nejenom, že není co doložit, ale ani to doložit neumí, i kdyby opravdu chtěli.
+17
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 12. 2020 10:33 | o

Kryptoměny jsou samozřejmě vhodné, mimo jiné, i na tu spekulaci, houpá se to krásně. Nedávno se tak o Bitcoinu vyjádřil i slavný investor Gundlach.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 12. 2020 7:45 | Dud

Pool co je v textu: nad 50k 17%, v pekle 32%. No není to samo o sobě vypovídající? My co děláme s cryptem tušíme:). Miluji lidský sentiment vždy člověka utvdi v jeho rozhodnutích.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Finanční rezerva

měsíců
%
měsíců

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Ondřej Bartoš

podnikatel a investor, Credo Ventures

Daniel Křetínský

podnikatel, EPH a AC Sparta Praha

Ondřej Bartoš
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Daniel Křetínský
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services