Referendum: Zachraňte švýcarské zlato!

Jan Traxler | rubrika: Co se děje | 18. 11. 2014 | 5 komentářů
30. listopadu se ve Švýcarsku koná referendum, které se týká zlatých rezerv Švýcarské národní banky. Referendum může silně ovlivnit cenu zlata a kurz švýcarského franku. Může ale dokonce – aspoň částečně – vést k návratu k měnám krytým zlatem.
Referendum: Zachraňte švýcarské zlato!

V září všichni světoví státníci a politici netrpělivě sledovali skotské referendum o nezávislosti. Teď se zas oči všech makroekonomů a centrálních bankéřů upírají ke švýcarskému referendu o částečném návratu alpské bankovní velmoci ke zlatému standardu.

30. listopadu budou občané Švýcarska hlasovat v referendu o návrhu iniciativy Rettet unser Schweizer Gold (Gold-Initiative) [Zachraňme naše švýcarské zlato (Zlatá iniciativa)]. Tato iniciativa navrhuje zavést do švýcarské spolkové ústavy nový článek, který zní takto:

Goldreserven der Schweizerischen Nationalbank

1. Die Goldreserven der Schweizerischen Nationalbank sind unverkäuflich.

2. Die Goldreserven der Schweizerischen Nationalbank sind in der Schweiz zu lagern.

3. Die Schweizerische Nationalbank hat ihre Aktiven zu einem wesentlichen Teil in Gold zu halten. Der Goldanteil darf zwanzig Prozent nicht unterschreiten.

Přeloženo do češtiny – první ustanovení říká, že zlaté rezervy Švýcarské národní banky jsou neprodejné. Ve druhém odstavci se píše, že zlaté rezervy Švýcarské národní banky musí být uloženy ve Švýcarsku. Podle třetího odstavce by pak podíl zlata na celkových aktivech Švýcarské národní banky nesměl klesnout pod dvacet procent.

Jan Traxler

Jan Traxler – ekonom, ředitel FINEZ Investment Management

Odborník na akcie, zakladatel a ředitel společnosti FINEZ Investment Management, poskytující privátní investiční poradenství.

Publikuje pravidelně v deníku E15, v měsíčníku Finanční řízení & controlling v praxi, na Investujeme.cz, Finmagu a Peníze.cz a příležitostně v dalších médiích.

Možný precedent jako ve Skotsku

Tato iniciativa získala sto tisíc podpisů potřebných k vyhlášení referenda a podle různých průzkumů ji podporuje až zhruba čtyřicet procent obyvatel, zatímco dalších čtyřicet procent je proti a zhruba pětina Švýcarů ještě neví, jak budou hlasovat. Dá se tedy očekávat poměrně těsný výsledek.

V evropských médiích je zatím švýcarskému referendu věnováno mnohem méně pozornosti než skotskému referendu o nezávislosti. Nicméně pokud Švýcaři řeknou v referendu Ano, bude to obdobný precedent, jako kdyby Skotsko řeklo Ano nezávislému státu. Jednalo by se o přímé omezení měnové politiky centrální banky a zároveň v podstatě o částečný návrat ke zlatému standardu. Ne každý frank by byl podložen zlatem, ale Švýcarská národní banka by nemohla neomezeně tisknout peníze.

Cesta do učebnic dějepisu?

Buďte si jistí, že centrální bankéři a investiční stratégové z celého světa na výsledek švýcarského referenda velmi netrpělivě čekají. Pokud by jedna velká centrální banka opustila politiku masivního ředění peněžní zásoby a musela držet pevný podíl aktiv ve zlatě, kdo ji bude následovat? Navíc se se jedná o švýcarskou centrální banku? Jak to ovlivní kurz švýcarské měny? Co se stane s cenou zlata? Může to mít dlouhodobě dopad i na budoucnost eura?

Pokud Švýcaři řeknou Ne, nic zásadního se nestane a za půl roku si na referendum nikdo ani nevzpomene. Pokud ale Švýcaři řeknou Ano, může to být začátek velkých změn; jednou se o tom možná budou naše vnoučata učit na školách v souvislosti s návratem k měně kryté zlatem, který ukončil éru nezřízeného zadlužování a monetizace dluhů.

Ceny zlata: pět roků

Zdroj: peníze.cz

Zdroj: Peníze.cz

Aktiva Švýcarské národní banky

Zvětšíte klikem; Zdroj: TradingEconomics

Kurz eura ke švýcarskému franku

Zvětšíte klikem; Zdroj: OnVista.de

Trhy v napětí

Co z toho vyplývá pro investory? V příštích třech týdnech lze očekávat vysokou volatilitu ceny zlata. Pokud návrh iniciativy neprojde, cena zlata asi dál klesne a stejně tak pravděpodobně lehce oslabí švýcarský frank. Pakliže ale Švýcaři řeknou Ano, mohla by cena zlata začít po třech letech opět růst a švýcarský frank čeká strmý vzestup.

Ve snaze udržet relativně nízko kurz švýcarské měny nakupuje Švýcarská národní banka ve velkém eura. Tak jako u jiných centrálních bank můžeme u Švýcarské národní banky vidět v posledních letech rychlý růst objemu aktiv. Ještě v roce 1999 držela Švýcarská národní banka 43 procent svých aktiv ve zlatě. Nyní se podíl zlata blíží sedmi procentům. Pokud iniciativa Zachraňme naše švýcarské zlato uspěje, bude muset Švýcarská národní banka do pěti let zvýšit podíl zlata minimálně na dvacet procent, což by znamenalo koupit zhruba 1700 tun zlata (tedy zhruba 70 procent roční produkce zlata) nebo začít prodávat eura.

Každopádně by banka nebyla schopná dál ve velkém kupovat euro – musela by o to víc koupit i zlata. Takže je velmi pravděpodobné, že by kurz švýcarského franku začal prudce posilovat vůči euru a potažmo i dalším světovým měnám. Chce-li si tedy někdo zaspekulovat na výsledek švýcarského referenda, může být švýcarský frank ještě zajímavější pozice než zlato.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+47
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 11. 2014 12:24, slyFox

Zajímavý je poslední vývoj kolem návratu-nenávratu německého zlata uloženého v USA a odpaření se většiny zlata ukrajinského, po sesazení Janukovyče..

+3
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

26. 11. 2014 10:55, RADEK

Návrat k zlatému standartu je obtížný a bude to trvat , cestou je vytvoření duální měny která zase bude odtékat za hranice švýcarska , kdo by totiž nechtěl mít doma trochu zlatých franků volně směnitelných? I když řeknou ANO asi to švýcaři nezvládnou dříve než
v roce 2018.

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Zlato: Ticho po pěšině. Nakoupíte, než začne frmol?

18. 8. 2014 | Jan Traxler | 5 komentářů

Zlato: Ticho po pěšině. Nakoupíte, než začne frmol?

Cena zlata už rok víceméně stagnuje. Začne v dohledné době růst? Jak na tom případně nejlépe profitovat?

Očima expertů: Drahé kovy. Skvělá investice, nebo loterie?

31. 1. 2014 | Ondřej Tůma | 7 komentářů

Očima expertů: Drahé kovy. Skvělá investice, nebo loterie?

Vyplatí se dnes investovat do drahých kovů? A pokud ano, který a jak stojí za to koupit? Zeptali jsme se ekonoma Lukáše Kovandy, analytiků Aleše Tůmy a Víta Jedličky, investora Jaroslava... celý článek

Všechno nejlepší, strýčku Fede!

23. 12. 2013 | Aleš Tůma | 1 komentář

Všechno nejlepší, strýčku Fede!

Dnes je tomu právě sto let, co Spojené státy dostaly pod stromeček nevšední dárek: centrální banku. Je co slavit?

Co pořád všichni s tím zlatem máte?

21. 5. 2012 | Tomáš Raputa | 33 komentářů

Co pořád všichni s tím zlatem máte?

Rok 2008 ukázal, jak je současný ekonomický systém křehký. Jak jej vylepšit, aby se podobným krizím a panikám dalo předejít nebo lépe – aby k nim vůbec nedocházelo? Podstatná část těch,... celý článek

Kulaté výročí nekrytých peněz. Dožijí se příštího?

16. 8. 2011 | Aleš Tůma | 8 komentářů

Kulaté výročí nekrytých peněz. Dožijí se příštího?

Už 40 let žijeme ve světě čistě papírových peněz – 15. srpna 1971 zrušil prezident Nixon vazbu dolaru na zlato. Trhy výročí slaví po svém – novými rekordy v ceně zlata. Titulní stránky... celý článek

Partners Financial Services