Peter Svoboda: Bez diverzifikace to nejde

Vladimír Hobza | rubrika: Rozhovor | 20. 9. 2010 | 3 komentáře
Peter Svoboda: Bez diverzifikace to nejde
Další vývoj trhů je v tuto chvíli tak 50:50, proto doporučuji v každém případě defenzivní přístup. Nejvhodnější jsou dluhopisy a peněžní trh, když už akcie, tak se zajímavou dividendou. To radí drobným investorům Peter Svoboda, který zodpovídá v Erste Sparinvest za investiční strategii pro střední a východní Evropu (CEE), vytváří a navrhuje produkty, které se v regionu prodávají.

Investoval jste někdy sám jako drobný investor?
Peter Svoboda (PS):
Já jsem spravoval fondy 10 let, takže jsem to dělal celkem na širokém základě. Drobné investice ano, ale byly to víceméně klasické penny stocks, tzn. menší tituly, kde jsem se dostal k informacím, které mohly být "tutové". Kupoval jsem i české dluhopisy, z akcií například Erste, VIG, byla tam i jedna švýcarská biotechnologická firma. Ale jinak ne. Když už má někdo dům a hypotéku, má jiný investiční záměr.

Poučil jste se ze svých investic?
PS: Určitě. Těch 10 let bylo senzačních, byl to dobrý čas. Co jsem se naučil, platí i v životě – nelze dělat nějaké kličky, v obchodování neexistuje žádné "možná, pravděpodobně", zkrátka se řekne "deal done" – ano, nebo ne – to znamená, že dané slovo platí. To bylo pro mě největším přínosem.

Jaký máte výhled na akcie?
PS: Jsou dva různé názory. Na jedné straně máte levné peníze, které i levné zůstanou, alespoň do konce roku. Likvidita je k dispozici, to znamená, že může financovat v podstatě jakékoli investice do akcií.

Na druhé straně je zde hospodářský výhled – a ten je matný, zpomalený, nejasný. Pokud zpomalí Čína, nenastartuje se domácí poptávka v USA a bude pokračovat propad realitního trhu, bude oživení jen složité. Na jedné straně trh spekuluje, že bude stoupat na "severovýchod", na druhé straně existují celkem silné vlivy, trh je křehký a může se rychle polámat. Další vývoj trhu je skutečně 50:50, takže bych volil solidní firmy, které vyplácejí dividendu.

Takže zastáváte defenzivní investiční přístup?
PS: Určitě. Kdybych měl vlastní portfolio, tak bych řekl 70 až 80 % do státních dluhopisů a do peněžního trhu, a pak nějakých 10 % do korporátních dluhopisů a zbytek do mladých trhů, ať už akcií, nebo dluhopisů. Tam je podle mě největší potenciál. V každém případě však celkově defenzivně.

Jaký máte výhled na region střední a východní Evropy?
PS: Malým ekonomikám orientovaným na vývoz, těm se vede dobře, ať už je to Česko, Slovensko, nebo Maďarsko. Horší bude, pokud oslabí poptávka například v Německu, protože když zpomalí, bude těžké odhadnout, jak ji domácí poptávka v jednotlivých zemích dokáže kompenzovat. Lidé už nashromáždili určitý majetek – peněžní zdroje jsou k dispozici, lidé mají byty, domy, zkrátka si našetřili. Lidé tedy mají co utrácet, což určitě může trochu kompenzovat zlom ve vývozu, což vidím celkem pozitivně. Ale celý region je jistě hodně závislý na Německu.

Jiné je to u hospodářství například Turecka nebo Polska. To jsou velké uzavřené ekonomiky, kde tolik nezáleží na poptávce z Německa. Takže země se dají rozdělit na tyto dvě hlavní skupiny.

Jaké investiční nástroje mají investoři k dispozici?
PS: Například teď vytváříme pro jeden lokální trh klasický zajištěný fond, který však má malou opční složku na akcie. Investoři jsou nyní konzervativní, ale chtějí mít nějakou "jiskru" a podílet se na případném růstu. Je nějakých 10 až 20 % lidí, kteří věří, že může přijít příležitost růstu. Jsou i země, kde je zaměřenost na riziko vyšší. Nicméně je znát, že se hodně lidí spálilo v roce 2008 a utrpělo ztráty na akciích. Lidé si neuvědomili, že existuje i faktor rizika a doufali, že akcie jen porostou. Ale to je velký omyl. Domnívám se, že to bylo velice bolestné a je potřebné, aby to lidé pochopili.

Depozita nyní nejsou moc zisková. Sazby jsou nízké a věřím, že až lidé dostanou výpisy z účtu, budou nepříjemně překvapeni. Na účtech se teď nedá vydělat téměř nic.

Jaký přístup tedy doporučujete?
PS: Vidím, že lidé musí investovat do peněžního trhu, popřípadě dluhopisového. Když si chci koupit za rok auto nebo podporovat vysokoškolské studium svých dětí, je vhodné investovat do peněžního trhu, ale musím chápat ten středně- a dlouhodobý výhled. Myslím, že nejlepší je pravidelně si spořit určitou částku. Ta výhoda je, že i když tam máme nějakou složku akcií, tak když se propadnou a spořím pravidelně, nakoupí se jich víc, když vzrostou, nakoupí se jich méně. Klasický efekt průměrování kupní ceny. Takový přístup aktuálně i doporučujeme.

Další část rozhovoru si můžete přečíst na serveru www.investicniweb.cz

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice pro případ těch nejhorších scénářů

6. 9. 2010 | Andrej Rády | 2 komentáře

Investice pro případ těch nejhorších scénářů

Budoucnost světové ekonomiky v příštích letech je zahalena tajemstvím. Optimisté věří akciím, mladým trhům a Číně, pesimisté vidí druhé dno recese, státní bankroty a hrozbu deflace,... celý článek

Hledáte vhodné investice? Začněte od poplatků.

24. 8. 2010 | Martin Exner | 1 komentář

Hledáte vhodné investice? Začněte od poplatků.

Ve světě financí platí přísloví dvakrát měř, jednou řež, víc než kdekoliv jinde. Týká se to i výběru vhodného podílového fondu. Budoucí vývoj na burze sice uhodnete jen stěží, ale kolik... celý článek

Na jaká rizika by si investoři měli dát pozor

15. 7. 2010 | redakce Peníze.CZ

Na jaká rizika by si investoři měli dát pozor

Analytici serveru Morningstar se zeptali několika finančních poradců, na jaká rizika nyní připravují své klienty. A dali dohromady seznam. Hrozí mizerný růst, nezaměstnanost, deflace... celý článek

Drobný investor daně ze zisků z investic zpravidla neplatí

17. 2. 2009 | Petr Čermák | 8 komentářů

Drobný investor daně ze zisků z investic zpravidla neplatí

Příjem z prodeje akcií, dluhopisů, certifikátů či podílových listů daní drobný investor pouze v případě, že je drží po dobu kratší než šest měsíců. Dividendy ani přijaté úroky zdanit... celý článek

Jaké poplatky ožírají výnosy podílových fondů

12. 3. 2008 | Petr Čermák | 1 komentář

Jaké poplatky ožírají výnosy podílových fondů

Výnosnost investice do podílového fondu nesnižují pouze zaplacené vstupní a manažerské poplatky. Důležité je i to, jak vysoké má fond náklady. Ty mohou celkovou výkonnost fondu výrazně... celý článek

Partners Financial Services