Potrhlý trh Benjamina Grahama: Jak se mág spálil

Michal Špaček | rubrika: Když se řekne | 2. 7. 2009
Potrhlý trh Benjamina Grahama: Jak se mág spálil
Velká krize třicátých let připravila mága finanční analýzy Benjamina Grahama skoro o všechno. Tato zkušenost ho utvrdila v tom, že při investování je třeba ještě pečlivěji studovat účetní výkazy a kupovat jen skutečně dobré, ale podceňované firmy.

Říjnový krach v roce 1929zastihl Benjamina Grahama nepřipraveného. Zatímco Dow Jones ztratil v celém roce 15 procent, ztratil jeho fond „Společný účet“ 20 procent. To nejhorší však teprve přicházelo. V roce 1930 Graham s Newmanem usoudili, že krize skončila a agresivně zainvestovali do akcií na úvěr. Graham navíc do akcií na margin investoval i své úspory. Byla to největší chyba jeho života.

V září 1930 se růstový trend akciového trhu zlomil a následoval prudký pád. Za celý rok ztratil Dow Jones 29 procent, zatímco Společný účet 50 procent a Grahamovy úspory byly pryč. V roce 1931 poprvé po dvou letech Graham s Newmanem překonali index – ztratili „jen“ šestnáct procent, zatímco Dow Jones spadl o 48 procent. 

Když se v roce 1932 dotkl akciový trh dna, ztratil Společný účet 70 procent hodnoty oproti 74procentní ztrátě indexu Dow Jones. Oba partneři balancovali na pokraji krachu. Grahamovým jediným stálým příjmem byl plat z Kolumbijské univerzity. Rodina přesídlila z dvoupatrového bytu s výhledem na park v Beresfordu do kamrlíku s výhledem na dvůr v El Doradu a manželka začala znovu pracovat. Navíc se stal v důsledku nové legislativy investiční pool ilegálním.

Dow Jones Industrial Average (Volný pád a zoufalství, 1929 - 1935)

Katastrofální vývoj amerického trhu od krachu 1929, až po konec roku 1935, který Benjamina Grahama přivedl na mizinu.

V ten okamžik toho měl Graham dost. S Davidem Doddem, profesorem financí z Kolumbijské univerzity, psal pro vydavatelství McGraw-Hill knihu o analýze cenných papírů a práce mu zabírala čím dál více času. Přeměna investičního poolu na legální investiční fond vyžadovala peníze, které neměl. Pokud šlo o něj, byl připraven se investování vzdát.

Ne však Grahamův partner Jerome Newman. Na samém dně největší hospodářské krize 20. století, kdy peníze byly vzácné, protože je nikdo neměl (a dalo se za ně koupit úplně vše), vložil do skomírajícího poolu 75 000 dolarů. V prosinci 1935 přestal Společný účet existovat a místo něj v lednu 1936 vznikl uzavřený fond Graham-Newman Corporation.

Grahamova a Doddova kniha Security Analysis (Analýza cenných papírů) si těžko nemohla vybrat horší rok vydání než 1934. Trh byl na čtvrtině své hodnoty ze září 1929 a zůstával divoce volatilní. Zájem o cenné papíry neexistoval, natož o jejich analýzu. Graham s Newmanem spravovali pátý rok portfolio bez nároku na odměnu. Řada společností se obchodovala pod likvidační hodnotou, tržní kapitalizace některých společností byla nižší než stav jejich bankovních účtů. Jak Graham smutně napsal: „Americký trh měl větší cenu mrtvý než živý.“

Kdo by v tu chvíli studoval, jak analyzovat akcie, dluhopisy a jiné cenné papíry? Kdo by se zajímal o účetní detaily, popis účetních podvodů a líčení triků, kterými firmy zkreslují účetnictví? Kdo by se probíral hustě popsanými (ač občas zábavnými) sedmi sty stránkami, začínajícími verši z Horatiova Umění poezie, ale jinak plnými účetních výkazů bez jakékoliv ilustrace?

Kniha si však kupodivu své čtenáře našla. V analytických odděleních makléřských firem se stala jakousi biblí - skutečně prvním srozumitelným návodem, jak posuzovat hodnotu a riziko jednotlivých investic. Do dnešních dob vyšla v pěti vydáních. Prakticky nikdy nevyšla z tisku a počet výtisků překročil jeden milion. Když dnes čtete vydání z roku 1934, překvapí vás, jak málo kniha zestárla.

Strašlivé ztráty v letech 1929–1932 razantně snížily Grahamovu toleranci rizika. Pokud se mu investice jevila sebeméně riziková, okamžitě ji odmítal. Pokud jeho měřítkům nevyhovovala žádná investice, pak neinvestoval a čekal, až se nějaká najde. Věřil, že se dočká.

Jeho základním pravidlem číslo jedna se stalo neztratit peníze. Pravidlem číslo dvě pak bylo nezapomenout na pravidlo číslo jedna. Graham byl přesvědčen, že pokud se mu podaří zamezit ztrátám, zisky se dostaví samy.

Základní strategií nového fondu bylo kupovat podhodnocené společnosti – dolarovou hodnotu za padesát centů a pokud možno i levněji. Graham měl mnoho metod, jak dle účetních výkazů poznat, že společnost je levná. Zdaleka nejspolehlivější byly společnosti, které se obchodovaly za nižší cenu, než byl jejich pracovní kapitál – tedy hodnota jejich oběžných aktiv (zásob, finančního majetku a pohledávek) po odečtení krátkodobých podnikových dluhů. Takovým firmám říkal „cigaretoví špačci“ – pohození trhem na zem, ale mající hodnotu, z které můžete zdarma něco vytáhnout. Graham si byl vědom, že takové společnosti mohou být rizikové, protože je trh někdy odhodil právem. Věřil však, že jsou natolik levné, že v případě diverzifikovaného portfolia převáží výnosy nad potenciálními ztrátami

Naštěstí pro oba partnery byl v roce 1934 americký trh cigaretovými špačky doslova posetý.

Do konce třicátých let se fondu podařilo vymazat ztráty z akciového propadu, zatímco index byl stále ještě padesát procent níže než na konci roku 1929. Pak začali vydělávat.

Čtyřicátá léta byla nejplodnějším obdobím Grahamova života. Investoval, přednášel, psal. V roce 1940 publikoval s Doddem druhé vydání Security Analysis. Jako malou pozornost čtenáři obsahovala kniha zvláštní seznam podhodnocených podniků. Kdo dle něj investoval, dosáhl v příštích osmi letech výnosu 250 procent ve srovnání s osmnáctiprocentním přírůstkem indexu Dow Jones. V roce 1944 napsal knihu Storage and Stability (Zásoba a stabilita), jak stabilizovat trh komodit, potravin a světových měn. V roce 1947 vydal pro finanční analytiky The Interpretation of Financial Statements (Interpretace finančních výkazů). O dva roky později vyšlo jeho nejslavnější dílo, The Inteligent Investor. Překlady jeho knížek do češtiny jsou skrovné, respektive v češtině vyšel jen v nepříliš dobrém překladu v roce 2007 Inteligentní investor.

Zatímco Security Analysis byla určena profesionálům a začínala veršem z Horatia, Inteligent Investor začíná veršem z Vergiliovy Aeneis a Graham ji adresoval laické veřejnosti. Kniha má široký záběr od alokace aktiv (Graham doporučuje investovat do dluhopisů a akcií v poměru od 75 % :25 % do 25 % : 75 %) až po způsob, jak přijít na podhodnocené tituly. Ty by se měly kupovat s tzv. marží jistoty, tedy rozdílem mezi tržní cenou a skutečnou (dle Grahama „vnitřní“) hodnotou podniku.

Zásadní je investovat na základě faktů a nenechat se strhnout okolím. To, že s vámi ostatní nesouhlasí, ještě neznamená, že nemáte pravdu – důležitá jsou data, na jejichž základě jste k rozhodnutí dospěli. Pravdu můžete mít, i když krátkodobě proděláváte. V krátkodobém horizontu totiž trh ovlivňují investorské nálady. Je-li vaše marže jistoty dostatečně velká, můžete si krátkodobý pokles dovolit. V dlouhodobém horizontu, kdy trh ocení fundamentální data, byste za svou trpělivost měli být odměněni.

A pravděpodobně nejzásadnější rada: tržní fluktuace je vaše výhoda, nikoliv nevýhoda. Představte si, že podnikáte a každou chvíli vám volá váš partner, poněkud potrhlý pan Trh, že od vás část vašeho podnikání buď za určitou cenu koupí, anebo vám ji prodá. Většinu času se vyplatí telefonáty ignorovat, někdy se však společník nechá unést – a pak mu prodáte, když jsou ceny vysoko, anebo koupíte, když si myslíte, že šel s cenou příliš nízko. Nikdy byste však neměli kupovat jen proto, že šla cena vzhůru, anebo prodávat, když šel kurs dolů.

Na investující veřejnost působil Inteligentní investor stejně jako Analýza cenných papírů na finanční analytiky. Když se do ní začetl devatenáctiletý Warren Buffett, pocítil cosi jako osvícení. Byla to nejlepší kniha o investování, kterou kdy četl. A nemyslel si to sám. Za Grahamova života vyšla kniha třikrát – v roce 1949, 1964 a 1972 (s předmluvou od Warrena Buffetta). Třetí revidované vydání, opatřené Buffettovým doslovem a poznámkami redaktora časopisu Money Jasona Zweiga vyšlo znovu v roce 2003 a je v prodeji dodnes.

Kniha měla výrazný vedlejší efekt – její čtenáři začali vyžadovat finanční analýzy od makléřských a poradenských firem. Ti jim ochotně vyhověli a dnes si nedovedeme jejich služby bez doprovodných analýz ani představit.

Na rozdíl od Security Analysis se Inteligentnímu investorovi v roce 1949 povedlo i časování. Začínal velký býčí trh amerického akciového trhu. Ale aniž by to Benjamin Graham tušil, s ním přicházela i druhá velká krize jeho investorského života.

Příští díl:
Úterý 7. 7.: Potrhlý trh Benjamina Grahama: Nástup vzorného žáka

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+47
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

Benjamin Graham

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Potrhlý trh Benjamina Grahama: Jak vydělat na suchých číslech

29. 6. 2009 | Michal Špaček

Potrhlý trh Benjamina Grahama: Jak vydělat na suchých číslech

Benjamin Graham věděl, jak porazit trh. Díky času, který trávil nad účetními výkazy firem, dokázal najít takové, které trh zbytečně podhodnocoval. Z finanční analýzy tak udělal respektovaný... celý článek

Zrození Merrill Lynch: Věrozvěst, který naučil Američany kupovat akcie

4. 6. 2009 | Michal Špaček

Zrození Merrill Lynch: Věrozvěst, který naučil Američany kupovat akcie

Rozhodl se, že naučí Američany kupovat akcie a spasí tak zkomírající akciový trh. Jenže Charles E. Merrill šel ještě dál. Učil investovat ženy, kterým byl do té doby svět akcií a dluhopisů... celý článek

Zrození Merrill Lynch: Nejsem blázen, takže prodávám

1. 6. 2009 | Michal Špaček

Zrození Merrill Lynch: Nejsem blázen, takže prodávám

Merrill s Lynchem spolu nejdřív bydleli. Až po čase Merrill založil makléřskou firmu a přizval do ní Lynche, aby držel na uzdě nápady sršícího společníka. Díky instinktu a seancím u... celý článek

Bankéřův pád: Krach, který nešlo odvrátit

7. 5. 2008 | Michal Špaček

Bankéřův pád: Krach, který nešlo odvrátit

Sen o železnici, která propojí americká velká jezera s Tichým oceánem se bankéři Jay Cookeovi nesplnil. Kvůli tomuto riskantnímu podniku přišel o všechen majetek. Přesto nakonec zemřel... celý článek

Triumf finančních poradců aneb jak vydělat na neštěstí II

14. 3. 2008 | Michal Špaček | 3 komentáře

Triumf finančních poradců aneb jak vydělat na neštěstí II

Občanská válka vyprázdnila americkou státní pokladnu. Vláda se se snažila získat peníze z dluhopisů, které však chtěl jen málokdo. Tedy do doby, než je bankéř Jay Cooke nezačal poprvé... celý článek

Partners Financial Services