Zrození Merrill Lynch: Nejsem blázen, takže prodávám

Michal Špaček | rubrika: Když se řekne | 1. 6. 2009
Zrození Merrill Lynch: Nejsem blázen, takže prodávám
Merrill s Lynchem spolu nejdřív bydleli. Až po čase Merrill založil makléřskou firmu a přizval do ní Lynche, aby držel na uzdě nápady sršícího společníka. Díky instinktu a seancím u psychiatra přežili první zkoušku, velký krach v roce 1929.

Byl to mrtvý trh. 13. června 1949 skončil akciový index Dow Jones Industrial Average na hodnotě 161,60 bodů, tedy o 58 % níže než 3. září 1929, kdy dosáhl historického rekordu 381,17 bodů. Přitom za posledních dvacet let stoupl americký reálný hrubý domácí produkt o 89 % a Spojené státy produkovaly více než celá Evropa dohromady. Na jednoho Američana připadalo dvakrát větší HDP než na obyvatele západní Evropy a pětkrát více než na průměrného Východoevropana anebo Japonce. Proti roku 1929 stouply průměrné zisky na akcii o 76 %, takže se celý trh obchodoval za pětinásobek ročního zisku. Dividendová výnosová míra činila téměř jedenáct procent v porovnání s jednoprocentní krátkodobou úrokovou mírou a dvouprocentním výnosem do splatnosti amerických státních dluhopisů. Nikoho to však nezajímalo.

Charles E. Merrill

Charles E. „Šťastné časy“ Merrill (19.10.1885 – 6.10.1956). Muž, který udělal z Wall Street hlavní ulici kteréhokoliv amerického města.

Na vrcholu akciové horečky na konci dvacátých let minulého století vlastnily akcie tři procenta Američanů. Při krachu a tři roky trvajícím poklesu nejen, že o vše přišli, ale ještě je navíc zbytek národa obviňoval, že způsobili celosvětovou hospodářskou katastrofu, která pád doprovázela. Následné vyšetřování odhalilo rozsáhlé manipulace a účetní podvody, v kterých byl namočen kdekdo. Od drobných makléřů přes velké spekulanty, šéfy bank, investičních společností a obchodovaných firem až po amerického ministra financí.

Nikdo neměl sebemenší zájem si takovou zkušenost zopakovat. Akcie byly prokleté, Wall Street hnízdo neřesti a USA byl mrtvý trh.

Jenže aniž to Američané tušili, čekal je nejdelší býčí trh v jejich historii.

Muž, který měl vše změnit, se jmenoval Charles E. Merrill. Byl to egocentrický, nápady a okázalostí hýřící bonviván nápadně drobné postavy. Narodil se 19. října 1885 v Green Cove Springs na severní Floridě v rodině lékárníka. Vystřídal čtyři vysoké školy, ale žádnou z nich nedokončil. Na první pracoviště v holdingové textilní firmě na Wall Street dorazil právě včas, aby zažil paniku v roce 1907. Ve stejném roce narazil v tělocvičně YMCA na o pět měsíců staršího prodavače sodovkových láhví Edmunda Lynche, který sháněl nocležníka do svého pronajatého pokoje. V Lynchově pokoji vydržel Merrill déle než v textilce a v roce 1909 se stal makléřem ve firmě George H. Burr & Co. V roce 1911 napsal článek adresovaný „panu Investorovi Průměrnému“, v kterém radil makléřům dbát při doporučování investic v úvahu klientovy možnosti a cíle. Poprvé se tak na veřejnosti objevila rada, která se dnes bere jako úplná samozřejmost.

Na konci roku 1913 dal Merrill výpověď a 6. ledna založil vlastní makléřskou firmu Charles E. Merrill & Co. V květnu téhož roku přemluvil k přistoupení i Lynche, který místo sodovek začal prodávat dluhopisy. O dva a půl měsíce později však vypukla První světová válka a burza se na několik měsíců zavřela. Nová firma krizi přežila a v roce 1915 změnila název na Merrill, Lynch & Co. Ve firmě byl Merrill optimistou, který udával směr, a Lynch realistou, který dával pozor, aby je Merrillovy nápady nesvrhly do propasti.

Typickým příkladem byla událost z roku 1919, kdy Merrill najal Annie Grimesovou, první ženu, která na Wall Street prodávala dluhopisy. Annie však pracovala pod Lynchem - bezesporu proto, aby ji měl pod dohledem. V roce 1921 firma na Merrillův popud koupila ztrátovou americkou pobočku francouzské filmové společnosti Pathé Fréres. Pobočku pak s velkým ziskem prodala investorské skupině vedené spekulantem Josephem P. Kennedym (budoucím předsedou americké Komise pro cenné papíry a otcem prezidenta J. F. K) – ovšem až poté, co ji Edmund Lynch zrestrukturalizoval.

Během boomu dvacátých let byly specialitou Merrill, Lynch & Co. obchodní řetězce, v nichž Merrill tušil růstový potenciál. Firma tak na akciový trh uvedla společnosti Mellvile Shoe, National Tea, J. C. Penney a S. S. Kresge (pozdější K Mart). V roce 1926 přivedla na trh největší z nich – kalifornský řetězec Safeway. Firma i oba partneři se nejen stali jeho významnými akcionáři (pro Merrill Lynch byl Safeway vždy největší nefinanční investicí), ale Merrill navíc i jeho ředitelem.

Americký akciový trh 1921 – 3. září 1929

Koncem roku 1928 dosáhl růst akcií takového stupně, že Merrill vyhledal psychiatra v předtuše, že se zbláznil. Od minima v roce 1921 do konce roku 1928 vzrostl index Dow Jones o 370 %, z toho o 50 % jenom v roce 1928. Instinkt Merrillovi napovídal, že takový růst není normální a akcie by měly spadnout. Trh však stále rostl a v tisku, rozhlase i na vědeckých konferencích se objevovali ekonomové, kteří dokazovali, proč tomu tak je a proč je to normální. Merrill usoudil, že pokud je normální trh, pak není normální jeho instinkt, potažmo on sám.

Po několika psychiatrických seancích však bylo zjištěno, že Merrill je v pořádku – a lékař i pacient začali v únoru 1929 prodávat své akcie. Z trhu z velké části vycouvala i Merrill, Lynch & Co (podobně jako řada dalších brokerských firem), na rozdíl od konkurence však Merrill s Lynchem v březnu 1929 doporučili klientům: „využít výhody současných vysokých cen a dát si finanční věci do pořádku.“ Merrill šel dokonce tak daleko, že se pokusil přimět prezidenta Coolidge, aby spekulace zastavil. Bez výsledku.

Během prvních osmi měsíců roku 1929 vzrostl trh o 26 % a oba partneři a jejich klienti trpěli výčitkami, že prodali předčasně. Trvalo další dva měsíce, než 24. října, pět dní po Merrillových narozeninách, daly události jeho obavám za pravdu. Během příštích devatenácti dní vymazal propad akciové zisky posledních dvou a půl let. Pak trh podlehl dojmu, že nejhorší je pryč a akcie znovu začaly růst.

Merrill však už akciím nevěřil a rozhodl se nadobro zmizet z trhu. Ještě v roce 1930 prodal své místo na burze a firma odprodala retailové oddělení největšímu retailovému brokerovi té doby, firmě E. A. Pierce. Oba zakladatelé se v Merrill, Lynch & Co. stali jen omezenými partnery, Merrill rezignoval a místo makléřské firmy začal řídit obchodní řetězec Safeway.

Pokud šlo o něj, byl americký akciový trh dočista mrtvý.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+22
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Proč se krade v kancelářích, aneb co zjistil bagelman

27. 4. 2009 | Michal Špaček | 22 komentářů

Proč se krade v kancelářích, aneb co zjistil bagelman

Vydělal peníze a ještě zjistil, zda jsou lidé od přírody poctiví, nebo kradou jako straky. To je příběh ekonoma Paula Feldmana, který se vzdal dlouholeté práce a začal dodávat do firem... celý článek

Ekonomika gangu II: Na drogách většina dealerů nevydělá

1. 7. 2008 | Michal Špaček | 12 komentářů

Ekonomika gangu II: Na drogách většina dealerů nevydělá

Celkem slušně umí na drogách vydělávat jenom šéf gangu. Jeho ostatní členové berou směšně málo, někteří dokonce za členství platí. To vše v naději, že se jednou dostanou na šéfovo místo. celý článek

Ekonomika gangu I: Když drogy nesou tolik co hamburgery

30. 6. 2008 | Michal Špaček | 2 komentáře

Ekonomika gangu I: Když drogy nesou tolik co hamburgery

Obchod s drogami a především s crackem býval považován za úžasný byznys. Ozbrojení dealeři prý vydělávají miliony, jezdí v luxusních autech, žijí v obrovských vilách. Jenže pravda je... celý článek

„Mezikontinentální rakety“, které vydělaly rekordní miliony

23. 5. 2008 | Michal Špaček | 1 komentář

„Mezikontinentální rakety“, které vydělaly rekordní miliony

Kdyby Frank Partnoy, autor knihy F.I.A.S.C.O., nepřísahal, že je to pravda, byl by to dobrý nápad na situační komedii. Navíc kniha ukazuje, jak se vytvářejí strukturované finanční produkty... celý článek

Partners Financial Services