Ekonomika gangu I: Když drogy nesou tolik co hamburgery

Michal Špaček | rubrika: Analýza | 30. 6. 2008 | 2 komentáře
Obchod s drogami a především s crackem býval považován za úžasný byznys. Ozbrojení dealeři prý vydělávají miliony, jezdí v luxusních autech, žijí v obrovských vilách. Jenže pravda je jiná. Vydělávají asi tolik jako šéf restaurace McDonald’s.
Ekonomika gangu I: Když drogy nesou tolik co hamburgery

Filmy lžou. Černoští gangsteři obchodující s crackem v nich vydělávají miliony, řídí skvělá auta, o krásné dívky nemají nouzi a jsou pořád zhulení. Jenže kdo by se odvážil jít na místo činu do chicagských slumů, zjistil by, že místní prodejci drog ve slumech i bydlí, v mnoha případech ani nemají vlastní byt a bydlí u rodičů. Lépe řečeno u rozvedených matek. A kromě prodeje drog si musí přivydělávat na brigádách.

Steven D. Levitt

Stevena D. Levitta, dvaatřicetiletého profesora ekonomie na chicagské univerzitě, napadla otázka, jak ziskový je vlastně zločin? Jak vypadá ekonomika drogového gangu? Pro analýzu však neměl dostatek dat. Dokud na jednom z večírků Harvardské učené společnosti nenarazil na Sudhira Venkateshe, profesora sociologie na univerzitě v Cambridgi. Venkateshovou vášní byl sociologický průzkum černošských drogových gangů.

Jeho zvláštní specializace vznikla při postgraduálním studiu na univerzitě v Chicagu, když v rámci dotazovací akce v jednom z vybydlených činžáků vpadl nešťastnou náhodou přímo do sídla drogového gangu. Poté, co gangsteři 24 hodin diskutovali, co s ním mají dělat, a přitom drželi sociologa v zajetí, aby ho nakonec pustili, odešel otřesený Venkatesh domů. Pak se vrátil zpět, aby dotazník dokončil. Šéf gangu po dlouhém přemlouvání Venkateshovi umožnil, aby s gangem žil a studoval chování jeho členů. Gangsteři si podivínského vědce oblíbili natolik, že mu jeden z nich, krátce před zatčením, svěřil účetní deník. A když se Levitt s Venkateshem dohodli na společném projektu, dostal ekonom deník a s ním i data, která potřeboval.

Sudhir Venkatesh

K Levittově překvapení chicagská drogová organizace Národa černých učedníků fungovala podobným způsobem jako řadový americký podnik, přesněji řečeno jako nelegální McDonald´s. V čele stálo zhruba šestnáct mužů, kteří si říkali představenstvo. Jejich průměrný roční příjem byl okolo půl milionu dolarů, podobně jako ve vedení amerického podniku střední velikosti. Na rozdíl od řadové firmy však třetina představenstva seděla ve vězení, což byla zjevná nevýhoda jejich nelegálního oboru činnosti.

Pod představenstvem působila zhruba stovka šéfů jednotlivých drogových gangů. Podobně jako v McDonald´s odváděli představenstvu 20 procent obratu z obchodu s drogami, za což dostávali právo prodávat drogy v určeném prostoru. Se zbytkem mohli zacházet po svém.

Rok drogového gangu v číslech

Výkaz zisků a ztrát (poč. 90. let)částka (tis. USD)podíl z výnosů
Prodej drog297,677,5 %
Poplatky členů gangu61,215,9 %
Příjmy z výpalného25,26,6 %
Výnosy celkem384,0100,0 %
Nákup drog-60,0-15,6 %
Poplatky představenstvu-60,0-15,6 %
Náklady na žoldnéře-15,6-4,1 %
Náklady na zbraně-3,6-0,9 %
Mzdy členům gangu-114,0-29,7 %
Ostatní náklady (včetně pohřebného)-28,8-7,5%
Náklady celkem-282,0-73,4 %
Zisk šéfa gangu102,026,6 %

Nejvíce, zhruba ze tří čtvrtin, se na výnosech podílel prodej drog, největším nákladem byly mzdy, následované ziskem, což byla de facto šéfova mzda.

Šéfovi Venkateshova gangu zbývalo 102 000 dolarů ročně – což byl příjem na úrovni vlastníka restaurace některého z franchisingových řetězců typu McDonald´s. Tato částka byla téměř třikrát větší než střední hodnota rodinných příjmů v USA a sedmkrát větší než střední hodnota rodinných příjmů ve čtvrti, kde gang působil. Nutno říct, že gangster měl dokončené bakalářské vzdělání se zaměřením na ekonomiku a krátkou praxí v marketingovém oddělení prodejce kancelářského vybavení. Díky tomu působil pro představenstvo v porovnání s pologramotnými a nevzdělanými kolegy bez jakékoliv pracovní zkušenosti jako vysoce kvalifikovaný odborník.

A ve srovnání s řadovými gangstery si tedy nechal docela slušně zaplatit.

Zítra: Kolik vydělávali pěšáci gangu a proč drogy vlastně prodávali

Je podle vás užívání drog zločin, nebo nemoc? Jak by měla společnost s feťáky zacházet? Podělte se o názor.

 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+13
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Oblíbená témata

dolar, drogy, ekonomika, gang, příjem

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Úroky klesají, kdo dá víc?

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Nejlepší spořicí účty a termínované vklady. Úroky klesají, kdo dá víc?

Banky dál snižují úročení na spoření. Kam se teď podívat, když si chcete vyšší úroky udržet co nejdéle?

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

20. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Minimální a zaručená mzda: Pravidla se změní, schválila vláda

O růstu minimální mzdy má nově rozhodovat předem daný „vzoreček“ navázaný na vývoj průměrné mzdy. Zároveň klesne počet úrovní zaručeného platu.

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

20. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu na 5,75 procenta počínaje 21. březnem. Jde o nejnižší hodnotu od... celý článek

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Partners Financial Services