Triumf finančních poradců aneb jak vydělat na neštěstí II

Michal Špaček | rubrika: Publicistika | 14. 3. 2008 | 3 komentáře
Triumf finančních poradců aneb jak vydělat na neštěstí II
Občanská válka vyprázdnila americkou státní pokladnu. Vláda se se snažila získat peníze z dluhopisů, které však chtěl jen málokdo. Tedy do doby, než je bankéř Jay Cooke nezačal poprvé v historii prodávat obyčejným Američanům. Vydělal na tom nejen pan Cooke.

V roce 1861 zuřila v Americe občanská válka a vláda Severu zoufale sháněla peníze, které by jí pomohly válku vyhrát. Jenže dluhopisy, které vydávala rozhodně nešly na dračku. Tedy až do doby, než Jay Cooke, majitel banky Jay Cooke & Co. nabídl tehdejšímu ministru financi Salmonovi Chasovi, zajímavý obchod. Chtěl se stát výhradním prodejcem amerického válečného dluhopisu s šestiprocentním kupónem, dvacetiletou splatností a právem americké vlády splatit ho už po pěti letech (tzv. emise „5-20“).

Je rok 1917 a holywoodský herec a filmový producent William Hart prodává americké veřejnosti Liberty Bonds (dluhopisy Svobody) k financování americké vojenské účasti v 1. světové válce. Scéna, která by se s jiným obsazením klidně mohla odehrát o 55 let dříve.

Banka Jay Cooke & Co. hodlala dluhopis distribuovat úplně novému segmentu trhu. Zatímco až do té doby vládní dluhopisy nakupovaly banky a zahraniční investoři, Cooke se rozhodl prodat dluhopisy veřejnosti.

Nejprve přesvědčil ministerstvo financí, aby snížilo nominální hodnotu dluhopisů ze 100 dolarů na padesát. Zatímco sto dolarů tvořilo v roce 1861 pětinu průměrné roční mzdy, padesát dolarů byla jedna desetina. Poté Jay Cooke & Co. začala v celých Spojených státech najímat zprostředkovatele. Do svých služeb jich získala v tu dobu nevídaných 2 500. A pak, poprvé v amerických dějinách, zahájila novinovou prodejní kampaň.

V denících, večernících i odpoledních listech se po celém Severu objevily placené články a inzeráty, vyzývající Američany k nákupu amerického státního dluhu. Nákup měl být nejen hrdým národním činem a vlasteneckou povinností, ale také, a to především, výhodnou investicí. Dluhopisy poskytovaly vyšší úrok než bankovní vklady, byly bezpečnější a při splatnosti směnitelné za zlato. A navíc, jejich výnos byl osvobozen od jakékoliv jiné než federální daně z příjmu.

Po novinové masáži, vyrazila do ulic armáda Cookeových prodejců. Ti navštěvovali Američany doma i v práci a vyzývali je k nejvlastenečtenější a nejvýhodnější investici jejich života. Aby banka podpořila prodej, intervenovala na kapitálovém trhu a držela tak cenu dluhopisů u sta procent nominální hodnoty.

Jay Cooke uspěl nad veškerá očekávání. Důvěra v americkou vládu klesla v roce 1863 na nejnižší úroveň v dějinách, v New Yorku vypukly protiválečné nepokoje, ve městě zasahovala armáda a v ulicích se objevily kanóny. Ani to však nezabránilo Američanům, aby do vládních cenných papírů neinvestovali celoživotní úspory.

Od října 1862 do ledna 1864 prodala Jay Cooke & Co. všechny dluhopisy v hodnotě půl miliardy dolarů. A když se na začátku roku 1865 nepodařilo ministerstvu financí prodat novou emisi tříletých dluhopisů se 7,3% kupónem, ujal se Cooke i jí.

Jeho prodejci tentokrát navštívili i opuštěné vesnice, usedlosti a doly na Divokém Západě. Prodejní inzeráty se vedle státních a městských deníků objevily i ve vesnických novinách. Než válka skončila, prodalo se ve třech emisích 830 milionů dolarů státních dluhopisů s 7,3% kupónem.

Důstojníci 93. newyorského pěšího pluku federální armády při obědě během válečného tažení občanské války. Výstroj, výzbroj i oběd platí pan Salmon P. Chase.
Efekt byl neuvěřitelný. Na konci války dosáhl stav armády Severu nikdy nevídané úrovně jednoho milionu mužů. Tito muži byli lépe živeni, odíváni i vyzbrojeni než jakákoliv jiná armáda v dosavadní historii. Ve stejné době mohla Konfederace postavit do pole 155 000 špatně živených i vyzbrojených mužů, když její ekonomiku podlomila inflace ve výši 9 000 procent. Bylo to v historii poprvé (ale nikoliv naposled), kdy Spojené státy udolaly protivníka prostou ekonomickou silou.

V následujících osmdesáti letech se Spojené státy ocitly ve dvou světových válkách. V obou financovaly vedle vlastní účasti i válečné úsilí spojenců. Většinu válečných prostředků získaly emisí státních dluhopisů. Ty kupovala veřejnost a prodejci používali stejné metody a triky jako Jay Cooke & Co.

A nejen to. Před začátkem občanské války vlastnilo nějaké cenné papíry necelé jedno procento Američanů. Agenti Jay Cooke & Co. prodali státní dluhopisy pěti procentům populace. Vládní peníze investované do válečné výroby a přepravy vyvolaly investiční boom. V prostředí rostoucích cen akcií a klesajících úroků vkládali novopečení investoři své peníze neméně vlastenecky i do akcií a ostatních dluhopisů. Růst počtu držitelů cenných papírů vedl ke zvyšování burzovního obratu. Newyorská burza se prakticky ze dne na den stala po Londýnu druhou největší burzou světa. Jay Cooke se stal předním finančníkem Ameriky a jeho banka největší bankou v USA.

A ještě jednu dobrou vlastnost americké státní dluhopisy měly – skutečně totiž byly dobrou investicí. Ještě během války zamířily úrokové sazby dolů a naopak hodnota amerického dolaru vůči zlatu nahoru. Kdokoliv do dluhopisů investoval v letech 1863 – 1865 a podržel je do splatnosti, vydělal vlastně dvakrát – na úrocích a na dolaru.

Pan Cooke měl zkrátka dobrý odhad. A jeho klienti zase štěstí v neštěstí.

Michal Špaček

 Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Triumf finančních poradců aneb jak vydělat na neštěstí I

11. 3. 2008 | Michal Špaček

Triumf finančních poradců aneb jak vydělat na neštěstí I

Bankéř Jay Cooke měl velké štěstí. Nebylo mu ani třicet, když se stal partnerem velké filadelfské banky. Pak zbohatnul na ozdravování železničních společností. Během občanské války... celý článek

Wallstreetská čarodějnice: Majetek, který nešlo utratit

6. 2. 2008 | Michal Špaček | 9 komentářů

Wallstreetská čarodějnice: Majetek, který nešlo utratit

Děti Hetty Greenové zdědily po její smrti majetek v hodnotě sto až dvě stě milionů dolarů. Samy ho rozmnožovaly investicemi, ale také na rozdíl do matky slušně utrácely. Hettiných peněz... celý článek

Zachránce wampumu a spasitel New Yorku

18. 9. 2007 | Michal Špaček

Zachránce wampumu a spasitel New Yorku

Stal se v podstatě prvním centrálním bankéřem na světě, aniž by o tom věděl. Holandský tesař Frederick Philipse se díky spekulaci s perleťovými korálky stal v 17. století jedním z nejbohatších... celý článek

Ekonomické dějiny britského pití čaje: Zánik impéria

13. 8. 2007 | Michal Špaček | 1 komentář

Ekonomické dějiny britského pití čaje: Zánik impéria

Když pan Garraway začal v roce 1657 prodávat ve své kavárně čaj, nikoho nenapadlo, že se kvůli tomuto nápoji zhroutí čínský císařský režim a že jeho pád zcela změní mocenské poměry... celý článek

Marcus Crassus, největší spekulant antiky: potupná smrt

2. 5. 2007 | Michal Špaček | 1 komentář

Marcus Crassus, největší spekulant antiky: potupná smrt

Dnešním dílem se s Marcem Liciniem rozloučíme. Ačkoli se Crassus stal jedním ze 3 nejmocnějších mužů římské republiky a jeho majetek převýšil oficiální roční příjem nejbohatšího státu... celý článek

Partners Financial Services