6 % na spořáku láká, ale na důchod nezajistí. Investice ano

PR článek | rubrika: FINEXPO | 13. 3. 2023
Na spořicím účtu dostanete úrok i 6 %. Obrovská kulatá čísla z billboardů tu ale nebudou napořád. Jakmile klesne inflace, klesnou i úrokové sazby. Z dlouhodobého hlediska je lepší své peníze investovat.
6 % na spořáku láká, ale na důchod nezajistí. Investice ano

Zdroj: Shutterstock

Komerční spolupráce

Jaký je rozdíl mezi spořením a investováním?

Spoření slouží k uchování peněz, zatímco investice je rozmnožují a generují zisk.

  • Peníze na spořicím účtu přinášejí stabilní úrok a fungují jako rezerva, protože si můžete úspory vybrat prakticky kdykoliv.
  • Když investujete do firem, komodit nebo do nemovitostí, vaše výnosy mohou kolísat, ale dlouhodobě přinášejí mnohem vyšší zisky a budují další kapitál. Musíte však počítat s delším investičním horizontem (dobou, po kterou můžete finance postrádat) a investovat peníze, které máte „navíc“. 

Otázka tedy nezní, jestli spořit, nebo investovat. Ptejte se, jakou část svého majetku mít ve spořicích produktech a kolik investovat.

Zdroj: FinGOOD

Rozhodující je, kolik máte času

Zjednodušeně platí, že čím delší je váš investiční horizont, tím více můžete riskovat. 23letý podnikatel naloží se svým prvním vydělaným stem tisíc korun úplně jinak než 70letý důchodce, který si sto tisíc korun naspořil jako rezervu na nečekané výdaje.

Abyste si ujasnili, kolik spořit a kolik investovat, rozdělte si své finance na krátkodobé, střednědobé a dlouhodobé rezervy.

  • Krátkodobé rezervy slouží k pokrytí nečekaných výdajů nebo k okamžité spotřebě. Měly by dosahovat přibližně 3–6násobku vašich měsíčních nákladů a k jejich uložení skvěle poslouží právě spořicí účet.
  • Střednědobé rezervy jsou finance, které chcete využít cca do 2–5 let (například na financování hypotéky nebo koupi automobilu) a chcete je před tím rozmnožit. Tady využijte kombinaci spořicích produktů a konzervativních investic s minimálním rizikem a volatilitou (kolísáním hodnoty). Takovou investicí může být například crowdfundingové investování do českých firem skrz platformu Fingood. Výhodou je fixní úrok, minimální riziko díky pečlivému prověřování firem a splatnost nejčastěji do 1 nebo 2 let.
  • Dlouhodobé rezervy (10 a více let) už by měly obsahovat čistě investiční produkty. Své místo by zde stále měly mít konzervativní aktiva, jako jsou třeba crowdfundingové investice. Ty můžete namixovat s aktivy jako akcie, komodity a dalšími rizikovějšími investicemi.

Pokud vezmeme v potaz nejčastější důvod, proč Češi spoří a investují – zajištění na důchod – tak platí, že čím déle máte k odchodu do důchodu (5 let a více), tím větší část portfolia by měly zabírat investice.

„Crowdfundingové investice jsou skvělým nástrojem na doplnění portfolia o konzervativní aktivum s vysokým výnosem. Oproti spořicím účtům nevzniká výrazně vyšší riziko, zatímco výnos je momentálně téměř dvojnásobný (většina investic v posledních měsících dosahuje zhodnocení 12 % ročně, pozn. autora). Navíc se dá očekávat, že úrokové sazby na spořicích účtech brzy klesnou a tento poměr se bude ještě zvyšovat.“ říká CEO společnosti Fingood, Vít Endler.

A shrnutí na závěr?

Využívejte spořicí produkty, když:

  • Víte, že budete své peníze potřebovat v následujících měsících a nechcete je nechat ležet pod polštářem.
  • Chcete rozumně uložit svou rezervu pro nenadálé situace (například zmiňovaný 3–6násobek měsíčních výdajů).

Investujte, když:

  • Chcete, aby vám peníze aktivně přinášely zisk.
  • Víte, že nahromaděné peníze minimálně 1–2 roky nebudete potřebovat.
  • Odkládáte si měsíčně část příjmu a chcete peníze efektivně zhodnocovat do budoucna.
  • Potřebujete své finance dlouhodobě ochránit před inflací.
  • Chcete vybudovat alternativní pasivní příjem.
  • Rádi své peníze ukládáte do prověřovaných projektů českých firem, o kterých máte maximum informací.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Drsný způsob, jak legálně zničit spoluvlastníky. Milan Roček o flipování nemovitostí

21. 5. 2024 | Martin Vlnas | 2 komentáře

Drsný způsob, jak legálně zničit spoluvlastníky. Milan Roček o flipování nemovitostí

Milan Roček má jako zakladatel a šéf společnosti, která sesbírala největší databázi informací o prodejích nemovitostí v Česku, záviděníhodný přehled o realitním trhu. S Martinem Vlnasem... celý článek

Velké banky kupují bitcoiny. Salvador ukázal, kolik jich má. Týden v kryptu

18. 5. 2024 | Tomáš Krause

Velké banky kupují bitcoiny. Salvador ukázal, kolik jich má. Týden v kryptu

Americké banky investují do bitcoinových fondů, volatilita bitcoinu klesá, vývojář Tornado Cash dostal pět let natvrdo, Salvador ukazuje své bitcoiny a Runes už jsou out. Je tu další... celý článek

Třetině Čechů chybí finanční znalosti. Ženy tápou častěji, ukázal průzkum

14. 5. 2024 | Kateřina Hovorková

Třetině Čechů chybí finanční znalosti. Ženy tápou častěji, ukázal průzkum

Jaký je rozdíl mezi běžným a spořicím účtem? Co se skrývá pod pojmem inflace a úročení? Je bezpečnější podíl v akciovém fondu, nebo nákup akcií jedné firmy? Co jsou kryptoměny? Na takové... celý článek

Kongres USA proti regulaci krypta. V Argentině dělají bitcoin z odpadu. Týden v kryptu

11. 5. 2024 | Tomáš Krause

Kongres USA proti regulaci krypta. V Argentině dělají bitcoin z odpadu. Týden v kryptu

Miliarda transakcí bitcoinem. Ethereum je zase inflační. Argentina vyrábí bitcoin z odpadu. Američtí kongresmani proti regulacím Komise pro cenné papíry, jejíž šéf se je prý pokoušel... celý článek

Konec optimismu. Dluhopisové i akciové fondy začínají klesat

9. 5. 2024 | Martin Mašát | 2 komentáře

Konec optimismu. Dluhopisové i akciové fondy začínají klesat

Optimismus došel. Investoři přestávají věřit tomu, že se ve Spojených státech podaří brzy zamést s inflací a že klesnou úrokové sazby tamější centrální banky. Špatnou náladou se nechali... celý článek

Partners Financial Services