U vydavatele investičních tokenů Xixoio zasahovala policie

gp | rubrika: Aktuality | 29. 11. 2022 | 1 komentář
U vydavatele investičních tokenů Xixoio zasahovala policie
Richard Watzke, zakladatel firmy, má být podle HN.cz jedním ze zadržených
Zdroj: xixoio

Společnost Xixoio, která loni a na začátku roku zaujala reklamou na investiční tokeny, má zřejmě problémy. V úterý ráno do sídla firmy přijela policie, vyžádala si dokumenty a podle serveru HN.cz zadržela dva členy vedení firmy – zakladatele Richarda Watzkeho a ředitele Henryho Ertnera. Web také uvádí, že se policisté zajímají o přesuny peněz v řádu desítek milionů korun z účtů firmy na účty soukromé.

Společnost Xixoio loni oznamovala velké plány na rozjezd nového typu investičního podnikání, kterým chtěla vytvořit konkurenci burzám. Podnikatelům nabízela tokenizaci jejich společnosti – tokeny měly představovat jakousi obdobu akcií, podíl na firmě, se kterým by se dalo snadno a bez zprostředkování burzou a makléřem obchodovat. Firma ale i přes sliby systém pro volné obchodování zatím nezprovoznila, tokeny tak jde zatím pořád jen nakupovat, ale ne prodávat.

První firmou, která měla být letos zjara tokenizována a prodejem tokenů chtěla získat peníze na svůj rozvoj, byla společnost SimpleCell, tehdy spojená s populárním investičním influencerem Radovanem Vávrou. Z prodeje tokenů ale nakonec sešlo, s odvoláním na válku, která propukla na Ukrajině. „Nedovedu si představit nikoho, kdo by teď šel na trh pro nový kapitál,“ řekl tehdy webu Peníze.cz předseda představenstva SimpleCellu Vávra. Přestože se podílel na prezentacích společnosti Xixoio a vyjadřoval jí svou podporu, dnes na svém twitteru Vávra tvrdí, že byl pouhým zákazníkem.

V placeném článku na webu E15 uváděla v srpnu společnost Xixoio, že tokenizovala 21 firem a tokeny tří z nich se už prodávají. Podle webu Xixout.cz jsou ale v prodeji tokeny už sedmi firem, včetně samotného Xixoio.

Naše recenze. Verdikt: nebrat!

Lupa
Zdroj: Shutterstock

Společnost Xixoio ve velké reklamní kampani slibuje podíl na budoucím úspěchu. Lidem nabízí tokeny za minimálně deset tisíc korun. Na podzim jsme v recenzi vysvětlili, proč takovou investici nedoporučujeme.

Investice, které se nezbavíte. Prozkoumali jsme Xixoio

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook: neuniknou vám důležité aktuality ani praktické tipy! Už jsme i na Instagramu.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+15
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

A tohle už jste četli?

Třetině Čechů chybí finanční znalosti. Ženy tápou častěji, ukázal průzkum

14. 5. 2024 | Kateřina Hovorková

Třetině Čechů chybí finanční znalosti. Ženy tápou častěji, ukázal průzkum

Jaký je rozdíl mezi běžným a spořicím účtem? Co se skrývá pod pojmem inflace a úročení? Je bezpečnější podíl v akciovém fondu, nebo nákup akcií jedné firmy? Co jsou kryptoměny? Na takové... celý článek

Kongres USA proti regulaci krypta. V Argentině dělají bitcoin z odpadu. Týden v kryptu

11. 5. 2024 | Tomáš Krause

Kongres USA proti regulaci krypta. V Argentině dělají bitcoin z odpadu. Týden v kryptu

Miliarda transakcí bitcoinem. Ethereum je zase inflační. Argentina vyrábí bitcoin z odpadu. Američtí kongresmani proti regulacím Komise pro cenné papíry, jejíž šéf se je prý pokoušel... celý článek

Konec optimismu. Dluhopisové i akciové fondy začínají klesat

9. 5. 2024 | Martin Mašát | 2 komentáře

Konec optimismu. Dluhopisové i akciové fondy začínají klesat

Optimismus došel. Investoři přestávají věřit tomu, že se ve Spojených státech podaří brzy zamést s inflací a že klesnou úrokové sazby tamější centrální banky. Špatnou náladou se nechali... celý článek

Kolik vám vynesou dividendy z českých akcií? Přehled

9. 5. 2024 | Jan Traxler | 5 komentářů

Kolik vám vynesou dividendy z českých akcií? Přehled

Nejvyšší dividendový výnos z akcií obchodovaných na pražské burze nabízejí pravidelně Moneta, Philip Morris a ČEZ. Kolik dostanou akcionáři letos a jaký je výhled do příštích let?

Těžké časy pro bitcoinové peněženky i zakladatele Binance. Týden v kryptu

4. 5. 2024 | Tomáš Krause

Těžké časy pro bitcoinové peněženky i zakladatele Binance. Týden v kryptu

Peněženka Phoenix končí v USA, čtyři měsíce v base pro CZ, SEC se zajímá o ethereum už od loňského jara, zklamání z hongkongských ETF a Paraguay má na stole návrh udělat z bitcoinu... celý článek

Partners Financial Services