Kam investovat 10 000 korun?

PR článek | rubrika: FINEXPO | 3. 10. 2021
Máte zájem investovat deset tisíc korun? Nejste sami. S největší pravděpodobností je to důvod, proč jste ještě nezačali investovat nebo přinejmenším nediverzifikovali své portfolio. Naštěstí existuje řada možností, jak začít v malém a postupně rozšiřovat své finanční portfolio. V tomto článku vám vysvětlím nejlepší způsoby, jak investovat 10 000 korun, takže pokračujte ve čtení.
Kam investovat 10 000 korun?

Zdroj: Shutterstock

Komerční spolupráce

Inflace v Čechách dosahuje rekordní hodnoty kolem 9 %, to znamená že každá naspořená stokoruna ztrácí 9 korun ze své koupěschopnosti.

A bude hůř. Dokonce roku 2022 bude inflace dle našich ekonomů ještě růst. Nyní je čas zvážit, kam chcete své úspory investovat a ochránit je před prudkým poklesem koupěschopnosti.

V první řadě se musíte zamyslet nad otevřením obchodního účtu u renomovaného online makléře. Investujete své těžce vydělané peníze, z toho důvodu je výběr akciového brokera pro začátek investování důležitý. V Čechách je velmi oblíbený regulovaný broker XTB v nedávné minulosti známý také pod jménem X-Trade Brokers.

ETF fondy obchodované na burze

Když si tvoříte investiční portfolio, je fond obchodovaný na burze (ETF) skvělým začátkem. Mnoho ETF, z nichž si můžete vybrat, odráží referenční hodnotu nějakého burzovního indexu, například americký index blue chips SP500 nebo technologický index NASDAQ 100. ETF se jednoduše nakupují, mají v průměru nižší náklady než mnoho jiných investičních možností, například aktivně spravované podílové fondy, a jsou skvělé pro malé investice. Naučte se, jak investovat do ETF a začněte své investiční dobrodružství.

Investování do akcií

Pokud chcete mít větší kontrolu nad svým majetkem a nad tím, kterou společnost vlastníte, zvažte nákup jednotlivých akcií. Je možné vytvořit dobře vyvážené portfolio začínajících akcií již s 1000 USD. Investoři si mohou koupit i zlomkové akcie drahých akcií. Jednotlivé akcie lze držet jak v IRA, tak na zdanitelných makléřských účtech. Zisky z jednotlivých akcií navíc nejsou zdaněny, dokud nejsou prodány, takže se jedná o vynikající techniku pro odložení daní na makléřském účtu.

Roboporadci

Slovo roboporadce může znít jako něco ze sci-fi filmu, ale v dnešní době je poměrně běžné. Roboporadce je levnou alternativou správce majetku. Může být výhodný, pokud jste začínající investor, který se cítí zahlcen desítkami dostupných možností investování. Před vložením svých peněz do nízkonákladového investičního portfolia vám tito poradci na bázi umělé inteligence položí několik základních otázek, aby posoudili vaše investiční cíle a zvážili rizika. Na základě svých algoritmů vaše portfolio neustále upravují. Přímo s robotickým poradcem můžete investovat za 10 000 korun.

Obchodování s kryptoměnami

Kryptoměny jsou stále populárnější. I když se obchodování s nimi může zdát nebezpečné, zajištění proti rizikům zde může také zmírnit následky špatně načasovaného obchodu. Existuje také řada platforem pro směnu kryptoměn. Než se do nich ale pustíte, udělejte si průzkum. Zjistěte také nuance obchodování s bitcoiny, ethereem, litecoiny a dalšími kryptoměnami.

I když existuje více než 3000 kryptoměn, jen několik z nich je v současnosti relevantních. Najděte si kryptoburzu, prostudujte obchodní modely, vyhledejte průrazy dlouhodobých klouzavých průměrů a začněte obchodovat. Zde najdete návod jak si koupit bitcoin.

Při ceně 41 150 USD za minci v úterý odpoledne byste za 10000 CZK investovaných do bitcoinu na začátku roku získali 0,034 tokenu v hodnotě přibližně 1632 USD. Největší světová kryptoměna bitcoin se od 1. ledna do konce prosince podle tržní kapitalizace vyšplhala o více než 65 %. V únoru poprvé dosáhla tržní kapitalizace 1 bilionu dolarů, ale od té doby klesla na téměř 900 miliard dolarů.

Závěr

Takže to máte. Jak investovat peníze v hodnotě deset tisíc korun? Možná jste v minulosti investování odkládali, protože jste nevěřili, že máte dostatek počátečních prostředků. Jak vidíte, 1000 dolarů je víc než dost na to, abyste mohli začít s různými aktivitami, od obchodování s opcemi až po investování do vzdělání svého dítěte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Hračičkové rozbili bitcoin. Jeho cenu halving nechal v klidu. Týden v kryptu

27. 4. 2024 | Tomáš Krause

Hračičkové rozbili bitcoin. Jeho cenu halving nechal v klidu. Týden v kryptu

Halving cenu bitcoinu nezvedl, ale jak zdražily transakce! Autoři peněženky Samourai Wallet byli zatčeni, MMF chválí bitcoin, Švýcaři (někteří) ho chtějí zapsat do ústavy a zakladatel... celý článek

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

Valná hromada Moneta Money Bank, které se zúčastnili držitelé 74,59 procenta akcií, dnes schválila rozdělení čistého zisku za rok 2023. Z částky 5,4 miliardy korun akcionářům vyplatí... celý článek

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

20. 4. 2024 | Tomáš Krause

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

Halving bitcoinu máme za sebou, Hongkong schválil ETFka a naše vláda pravidla krypta. Ethereum diskutuje o snížení odměn a Cardano se bratříčkuje s Huawei. Je tu další Týden v kryptu. celý článek

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Partners Financial Services