Jak koupit bitcoin. Kompletní průvodce nákupem bitcoinu

FINMARKET | rubrika: BrandInsight | 5. 1. 2021
Mnoho investorů se rozhodlo pro nákup bitcoinu a dalších kryptoměn. Bitcoin a další kryptoměny zažívají boom. K nákupu dnes nepotřebujete statisíce a mnoho malých investorů začalo hledat způsoby, jak do bitcoinu investovat snadno, bezpečně a rychle. Poradíme, jak nakoupit a prodat bitcoin a další kryptoměny.
Jak koupit bitcoin. Kompletní průvodce nákupem bitcoinu

Zdroj: Shutterstock

Pokud uvažujete o nákupu bitcoinu, máte několik možností. Každá metoda je v něčem jiná, má své výhody a nevýhody. Nezapomeňte, že ani při dnešních vysokých cenách nemusíte kupovat bitcoiny za statisíce, ale můžete si koupit jen malou část. Do bitcoinu můžete začít investovat už s tisíci korunami.

Podívejme se na různé způsoby a místa nákupu bitcoinů blíž.

Zde najdete rozsáhlý podrobný návod, jak koupit bitcoin a konkrétní postup, jak investovat do bitcoinu.

1. Nákup bitcoinu prostřednictvím obchodní platformy

Pokud považujete kryptoměny za dlouhodobou investici (kup a drž) a neplánujete s bitcoiny obchodovat, je jedním z nejlepších řešení nákup bitcoinů u brokera, který vám prodá skutečné kryptoměny, a ne pouze kontrakty CFD. U CFD totiž kupujete pouze derivát, samotný bitcoin nevlastníte. Většina makléřů, jejichž reklamy jste viděli na internetu, má k dispozici pouze CFD deriváty, na to dejte pozor.

Bitcoiny můžete koupit a držet je na obchodním účtu například u licencovaného online brokera spolu s nakoupenými akciemi a dalšími finančními nástroji, nebo je převést do kryptopeněženky. Výhodou nákupu bitcoinů od online brokera je jednoduchost transakce. Stačí si otevřít účet, ověřit totožnost, vložit peníze a jedním kliknutím koupit bitcoin. Pak ho můžete buď převést do své kryptopeněženky, nebo nechat na obchodní platformě, kde s ním můžete dál obchodovat. Kromě kryptoměn navíc můžete platformu využít i k obchodování s jinými investičními nástroji.

Pokud chcete investovat do bitcoinu a kryptoměn, měli byste se důrazně vyhnout používání pákového efektu a derivátů CFD. Obchodování s pákou (tzv. marží) je dvousečná zbraň, a pro nováčky je zcela nevhodné!

Online platforma. Pro a proti

Výhody nákupu bitcoinu přes obchodní platformu

  • Minimální vklad od 50 dolarů (cca 1100 korun)
  • Bitcoin a 29 dalších kryptoměn můžete nakupovat už od 25 dolarů, což je přibližně 560 Kč.
  • Kromě obchodní platformy obsahuje také kryptopeněženku, do které můžete převádět kryptografické peníze
  • Akcie bez poplatků
  • Fondy ETF
  • Forex
  • Komodity

Nevýhody nákupu bitcoinu přes obchodní platformu

  • Vyšší poplatky než na kryptoburzách
  • Zákonem vyžadovaný formulář KYC (Know Your Client) proti praní špinavých peněz

Deriváty CFD versus skutečný bitcoin

Pro zkušené obchodníky s menším kapitálem přinášejí online makléři možnost nákupu CFD na bitcoin, tedy jeho derivátu. Pokud si koupíte CFD na bitcoin, ve skutečnosti ho nevlastníte. Derivátový produkt sleduje pouze vývoj ceny bitcoinu. K nákupu CFD na bitcoiny potřebujete pouze malý finanční kapitál, protože u většiny makléřů se s deriváty obchoduje s pomocí pákového efektu. Mnoho makléřů nabízí u kryptoměn CFD pákový efekt 1:2, takže k nákupu jednoho bitcoinu vám stačí polovina tržní ceny. Nicméně pozor, pákový efekt je nebezpečný pro nováčky, kteří nevědí, co dělají.

Nevýhoda nákupu bitcoinů u standardních online CFD brokerů je, že nemáte bitcoiny ve své vlastní bitcoinové peněžence, ale na účtu brokera. Nemůžete s ním tedy provádět žádné finanční transakce s jinými uživateli, můžete ho pouze prodat zpět na platformě makléře. Protože nemáte bitcoin ve vlastní peněžence, nemáte nad ním plnou kontrolu a u pochybných brokerů není vyloučeno, že o svůj bitcoin přijdete v důsledku hackerského útoku na brokera.

Ideální způsob nákupu bitcoinů proto závisí především na tom, co s nimi plánujete dělat později.

Další informace o investování do bitcoinů prostřednictvím makléře naleznete v tomto článku.

2. Jak koupit bitcoin v automatu

Pokud chcete mít bitcoiny ve své vlastní kryptopeněžence, můžete si je koupit v automatech na bitcoiny, v takzvaných bitcoinmatech. V automatech lze provádět nákupy i prodeje.

Z automatu můžete bitcoin převést přímo do své kryptopeněženky. Nejdřív ale takovou peněženku na bitcoin musíte vlastnit. K instalaci peněženky potřebujete počítač, mobilní telefon nebo jiné zařízení, na kterém je nainstalována příslušná aplikace online bitcoinové peněženky. Po nákupu bitcoinů v automatu se bitcoin připíše na veřejnou adresu vaší mobilní kryptopeněženky, ve které je chráněn jedinečným kódem. Díky takovému přímému vlastnictví můžete také prodávat bitcoiny přímo jiným investorům, případně přímo v bitcoinmatu, nebo je převést na jinou kryptoměnu a prodat později. Nezapomeňte, že nikdo se nesmí dostat k soukromému kódu vaší kryptopeněženky, jinak vám může být bitcoin snadno ukraden.

Nákup a prodej bitcoinů přímo do bitcoinové peněženky a z ní je o něco obtížnější a hlavně dražší než nákup přes zprostředkovatele. Můžete tak ale bitcoin vlastnit okamžitě a bez dalších starostí.

Bitcoinmat. Pro a proti

Výhody nákupu BTC přes kryptoautomat

  • Žádná byrokracie při otevírání účtu
  • Bitcoin máte okamžitě ve svojí peněžence
  • Anonymita je zaručena až do výše přibližně 990 eur, tedy není třeba zadávat osobní údaje

Nevýhody automatů:

  • Prodej bitcoinu trvá déle
  • Jsou k dispozici pouze v okresních městech
  • Velmi vysoké transakční poplatky, cca 3 % z nákupu + vysoký paušální poplatek

3. Nákup bitcoinu na kryptoburze

Další způsob, jak získat bitcoin, je nákup na krpytoburze. Mezinárodní kryptoměnové burzy mají nízké transakční poplatky. Držet na nich zakoupené bitcoiny není nejlepší nápad, protože jsou často cílem hackerů. Bezhotovostní převody peněz na burzu a také zpátky z kryptoburzy na bankovní účet české banky často blokují, některé burzy mají na černé listině a někdy dělají problémy. V takovém případě je nutné komunikovat s bankou, aby uvolnila finanční prostředky.

Nejznámější kryptoburzy na světě

  • Binance
  • Coinbase
  • Kraken
  • Bitstamp

Kryptoburza. Pro a proti

Výhody nákupu bitcoinu na kryptoburze

  • Nízké poplatky
  • Široký výběr kryptoměn

Nevýhody nákupu bitcoinu na kryptoburze

  • Kryptoburzy nejsou regulovány
  • Kromě bitcoinů a kryptoměn na nich nemůžete investovat do jiných aktiv
  • Banky někdy dělají s převody peněz problémy, rády tyto převody blokují jako podezřelé
  • KYC (Know your client) formulář, kryptoburza musí podle zákona zjistit vaše osobní údaje a poslat váš obrat na ministerstvo financí

4. Směnárny

Směnárny jako je Finex nebo BitStock jsou určeny pro příležitostný nákup kryptoměn, jejich výhodou je lokální české zázemí, web v českém jazyce a podobně. Na druhou stranu velkou nevýhodou jsou nevýhodné směnné kurzy a poměrně vysoké poplatky.

5. Těžba bitcoinů

Nejsložitějším a pro drobného investora v současnosti nejméně výnosným způsobem, jak získat bitcoin, je těžba bitcoinů. Bitcoin dnes nemůžete těžit na běžném počítači nebo notebooku. Těžba bitcoinů vyžaduje spoustu hardwaru (potřebujete dobrou a drahou grafickou kartu + rychlý procesor a chlazení), spotřebovává spoustu drahé elektřiny a musíte mít i určité odborné znalosti. Proto bitcoin těží jen hrstka nadšenců v zemích s levnou elektřinou a pro naprostou většinu obchodníků a investorů je nejvýhodnější bitcoin jednoduše koupit.

FINMARKET je rubrika zasvěcená obsahu, který připravujeme ve spolupráci s obchodními partnery na míru společnostem, které chtějí seznámit čtenáře se svými produkty nebo službami.

Peníze BrandInsight

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

20. 4. 2024 | Tomáš Krause

Půlení bitcoinu je za námi. Klesnou odměny za ethereum? Týden v kryptu

Halving bitcoinu máme za sebou, Hongkong schválil ETFka a naše vláda pravidla krypta. Ethereum diskutuje o snížení odměn a Cardano se bratříčkuje s Huawei. Je tu další Týden v kryptu. celý článek

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

16. 4. 2024 | PR text

Těžba bitcoinu po halvingu: Vyplatí se to ještě?

V letošním roce dostanou těžaři za každý nalezený blok méně bitcoinů. Největší americká banka J.P. Morgan vidí v tomto odvětví riziko, ale zároveň rozpoznává potenciál ve snížení ceny... celý článek

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

13. 4. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin má týden do halvingu a Ripple chce vlastní stablecoin. Týden v kryptu

Na burzách vysychají bitcoiny. Ripple chce svůj stablecoin a americká Komise pro cenné papíry má další oběť. V Salvadoru mají problém, v Zimbabwe novou měnu a vy právě tady nový Týden... celý článek

Falešný Satoshi bez peněz. USA prodávají bitcoiny. Týden v kryptu

6. 4. 2024 | Tomáš Krause

Falešný Satoshi bez peněz. USA prodávají bitcoiny. Týden v kryptu

Vláda USA přesunula nějaké zabavené bitcoiny na burzu, falešný Satoshi Nakamoto má obstavené účty, Argentina pod libertariánským prezidentem reguluje krypto, dál se hraje o etherové... celý článek

Bitcoinu se nenajíte. Trezor a jiné peněženky EU nezakáže. Týden v kryptu

30. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoinu se nenajíte. Trezor a jiné peněženky EU nezakáže. Týden v kryptu

Trezor vám Evropská unie nezakazuje, KuCoin a jeho zakladatelé v problémech, americká komise pro cenné papíry chce miliardy po Ripplu, Island kryptu nefandí, ale Kennedy ano. Je tu... celý článek

Partners Financial Services