Soud jako byznys. Pojďme vyhrát spor

Renata Lichtenegerová | rubrika: BrandInsight | 4. 3. 2021
Odměna až z toho, co dokážeme vysoudit. Ve sporech, které za své klienty vede společnost LitFin, se právě teď hraje o víc než miliardu. Eur.
Soud jako byznys. Pojďme vyhrát spor

Zdroj: Shutterstock

Dočkat se v Česku spravedlnosti trvá, stojí to peníze a výsledky jsou nejisté. Do sporů se ženou leda notoričtí sudiči, pro které je to sport. A teď také lidé, kteří dokážou soudní při vidět skrz byznysové brýle. Vyhledávají možné spory s vysokým potenciálem zisku a vedou je na vlastní náklady výměnou za podíl z vysouzeného odškodného. Takzvané litigační investování nebo litigační financování dělá i společnost LitFin Maroše Kravce.

Maroš Kravec

Maroš KravecZdroj: Archiv MK

Narodil se v Košicích, je mu 31 let.  Vystudoval právo v Manchesteru a na Lundské univerzitě ve Švédsku. Předtím, než založil společnost LitFin, pracoval mimo jiné jako projektový ředitel britské developerské společnosti, kterou spoluzaložil. 

Máme jedny z nejvyšších soudních poplatků v Evropě, spory se vlečou. Nejsou to z pohledu litigačního investování nevýhody?

Česko, Slovensko a obecně země střední a východní Evropy jsou v tomto ohledu komplikovanější. Soudnictví je pomalé, výsledky se hůře predikují. Mnoho soudců nehledá správné rozhodnutí, interpretují zákon formalisticky, jen aby měli kauzu co nejrychleji ze stolu. Řada advokátů končila školu před rokem 1989. Těžko od nich čekat advokacii 21. století. Nám to do jisté míry pomáhá, o to víc se lidé i firmy bojí dávat do sporů vlastní peníze a riskovat nejistý výsledek. Ale pokud byste se mě zeptala, jestli bych uvítal funkční, efektivní, spravedlivý a transparentní soudní systém i za cenu toho, že budu mít méně byznysu, tak rozhodně ano.

Vy se ale nezaměřujete jen na Česko či Slovensko…

Na českém a slovenském trhu jsme doma, od začátku ale byl náš cíl být průkopníky litigačního financování v celém regionu střední a východní Evropy, kde byla obrovská mezera na trhu. Zajímavé je pro nás i Německo jakožto bohatý trh se soudnictvím na vysoké úrovni, a tím pádem i dobrou predikovatelností výsledků. Nejsme ale omezeni hranicemi. Právě teď máme velké kauzy u belgických a nizozemských soudů. Financujeme žaloby proti velkým evropským korporacím, kde nezáleží na tom, jestli je konkrétní klient Španěl, Polák, nebo Ital, protože my ty nároky uplatňujeme stejným způsobem.

A vaše odměna?

V závislosti na typu a parametrech sporu se pohybuje mezi 20 a 30 procenty vymožené částky. Když to nevyjde, nedostaneme nic.

To si musíte pečlivě vybírat.

Předně to musí být dobrý spor. Musí tedy být velká šance na úspěch, řekněme 70 procent a víc. Musí to pro nás být akceptovatelné morálně i politicky. Věci, které neladí s naším etickým kodexem, nebereme. A takových bylo už strašně moc. Protistrana musí být solventní. Poměr nákladů k celkové výši nároku musí být minimálně jedna ku deseti. Aby se investovaný milion při naší odměně zhodnotil alespoň dvojnásobně.

Do kolika sporů už vaše společnost investovala?

Zatím do patnácti tuzemských i zahraničních kauz. Dvě už jsou uzavřené, třináct právě běží a další jsou ve fázi přípravy.

A typově? O co v těch sporech jde?

U těch, kde je pouze jeden žalující, jsme vázáni k mlčenlivosti. Financujeme ale i hromadné žaloby, velké mediálně známé kauzy, kde máme v rámci jednoho sporu stovky klientů. Například hromadnou žalobu proti kartelu prodejců kamionů u nizozemského soudu. Na Slovensku proti kartelu prodejců volkswagenů. V Německu pomáháme získat zpět ztracené investice do fintechové společnosti Wirecard, která nedokázala vysvětlit, kam se poděly dvě miliardy eur, co měla mít na účtech. V Belgii zajišťujeme, aby obchodníci získali spravedlivé vyrovnání za neoprávněné poplatky od společností MasterCard a Visa. Tam jsou mezi poškozenými celé nadnárodní řetězce potravin, drogerií a tak dále. Financujeme i žalobu proti českému státu, za provozovatele solárních elektráren, kteří byli kvůli chybné implementaci evropské směrnice neprávem nuceni hradit recyklační poplatky.

Můžete některou z kauz popsat podrobněji? O co jde třeba u těch prodejců kamionů?

Největší výrobci – Daimler, Volvo, Renault, DAF, Iveco, MAN – se domluvili, za kolik budou své vozy prodávat. Čtrnáct let ovládali zhruba 92 procent trhu. Evropská komise jim dala pokutu přes 3,8 miliardy eur a my teď v Nizozemsku financujeme hromadnou žalobu, v tuto chvíli už za zhruba 150 milionů eur. Až do července se k ní můžou přidávat další poškození. Právo na odškodnění mají firmy, organizace i fyzické osoby, které od roku 1997 zakoupily na evropském území nákladní vozy nad šest tun. I když kupovaly od výrobce mimo kartel, protože kartelová dohoda v důsledku ovlivnila ceny všech nákladních vozů na trhu.

Jak vysokou kompenzaci můžou poškození žádat?

Mají nárok na rozdíl mezi cenou, kterou reálně zaplatili, a tou, která by jim byla účtována, nebýt nelegální kartelové dohody. Vozy podle analýz přeplatili o deset až dvacet procent a nárok mají i na úroky z odpovídajících částek. Průměrná kompenzace za jeden vůz bude kolem deseti tisíc eur.

Stane se, že tažení v – jak říkáte – dobrém sporu zatouží financovat i někdo jiný?

Litigační financování se zrodilo zhruba před dvaceti lety v Austrálii, odkud se postupně šíří. V USA nebo Velké Británii je trh už etablovaný. Ve střední a východní Evropě ale není skoro nikdo, kdo by byl schopen komplexně zajistit financování velkých sporů. Občas si nějaký maličký advokát řekne, že by to mohl být dobrý byznys, zkusí nashromáždit klienty pro hromadnou žalobu a sám je i zastupovat. V praxi pak nemá kapacitu ani zdroje, aby to mohl dotáhnout do konce. My spolupracujeme se špičkovými advokátními kancelářemi, které mají zkušenosti s velkými kauzami. A disponujeme finančními prostředky, abychom mohli zaplatit externí analýzy a podobně. Například případ Wirecard má očekávané náklady sedm až deset milionů liber. Kam jde takovou kauzu bez dostatečných zdrojů dotáhnout?

Spíš než na konkurenci narážíme na neochotu některých potenciálních klientů do toho sporu s námi jít. Což je spojeno s jistou neznalostí věci v našem regionu.

V jakém smyslu?

Přijdeme za potenciálním klientem, ať už poškozeným spotřebitelem, nebo celou korporací, a řekneme mu: Máš dobrý spor, který ti zafinancujeme, nic neriskuješ, věnuj se svému byznysu a my si vezmeme odměnu jen v případě, že vyhraješ. A v našich končinách se občas stane, že dotyčný začne přemýšlet, jestli to pro něj není nevýhodné. Je to paradoxní, doteď o kauze ani nevěděl, a tudíž byl na nule. Uvažuje, jestli se do toho nemá pustit raději sám, respektive s vlastním najatým právníkem. V takových případech nic nezmůžeme. Ale negativa sólo postupu už jsem vyjmenoval, snad kromě toho, že advokát si své hodinové sazby naúčtuje i v případě nezdaru. Na rozdíl od nás.

LitFin Capital

Společnost se specializuje na financování soudních sporů. Hradí veškeré náklady žalobce související se sporem výměnou za dvaceti- až třicetiprocentní podíl z vysouzené či smírně dohodnuté částky. Od svého vzniku v roce 2018 investovala do 15 tuzemských i zahraničních soudních sporů s celkovými nároky přes miliardu eur.

Vy investujete do soudních pří a jiné subjekty zase investují do vás. Kdo jsou vaši investoři?

Společnost LitFin Capital funguje jako alternativní fond, prostředky můžeme přijímat od kvalifikovaných investorů. Zájem investovat už projevily fondy, společnosti i bonitní jednotlivci. Každopádně jsou to vždy takzvaní kvalifikovaní investoři a minimální investice je jeden milion korun. Někteří investují do celého našeho portfolia, tedy konzervativněji, s návratností nějakých 10 až 12 procent ročně. Jiní volí investici do konkrétního sporu. Pak můžou víc získat, ale samozřejmě také o celou investici přijít.

Na podzim jsme získali pět milionů eur od skupiny Pale Fire Capital podnikatelů Jana Barty, Dušana Šenkypla a Davida Holého. Nejde jim jen o to, že my máme takzvaný blue ocean business, s minimem konkurence a možností extrémně rychle růst. Záleží jim i na vymahatelnosti a dostupnosti práva pro individuální poškozené. To máme společné, potřebujeme v tom, co děláme, vidět hlubší smysl. A jejich investice nám umožní ještě rychleji přibírat další kauzy v celé Evropské unii, rozšířit záběr.

V budoucnu může jít LitFin dvěma směry. Buď budeme fungovat jako klasický fond pro investory, nebo do toho budeme dávat téměř výhradně jen vlastní peníze. Aktuálně máme zafinancované spory v objemu přes miliardu eur. I když se nám podaří vyhrát jen část z nich, naše odměna nebude úplně malá.

FINMARKET je rubrika zasvěcená obsahu, který připravujeme ve spolupráci s obchodními partnery na míru společnostem, které chtějí seznámit čtenáře se svými produkty nebo službami.

Peníze BrandInsight

Renata Lichtenegerová

Autor článku Renata Lichtenegerová

Studovala VOŠP v Praze. Sedm let byla redaktorkou podnikatelského týdeníku Profit. Poté se její hlavní pracovní náplň přesunula k přebalovacímu pultu, odkud ale příležitostně psala například pro měsíčník Obchod a finance... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+12
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

alternativní investice, soudy

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Bitcoin koupíte i u Tipsportu. Musk ale věří dogecoinu. Týden v kryptu

16. 3. 2024 | Tomáš Krause | 2 komentáře

Bitcoin koupíte i u Tipsportu. Musk ale věří dogecoinu. Týden v kryptu

Bitcoin má větší kapitalizaci než stříbro, Craig Wright není Satoshi, bitcoin koupíte nově i v sázkovce, ethereum má za sebou další upgrade a novou Teslu prý můžete zaplatit dogecoiny.... celý článek

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Petr Stuchlík o korporátních dluhopisech: Abyste se poučili, musíte se spálit

11. 3. 2024 | Martin Vlnas | 1 komentář

Petr Stuchlík o korporátních dluhopisech: Abyste se poučili, musíte se spálit

Postavil finanční portál. Spoluzaložil, řídil a víc než za miliardu prodal finančněporadenskou společnost Fincentrum. Rozjel Corrency, systém pro oživení lokálních ekonomik. A taky... celý článek

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

11. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

Poskytovatelé dlouhodobého investičního produktu nemají povinnost oddělovat příspěvky zaměstnance a zaměstnavatele. To může přinést komplikace při ročním potvrzení pro daňové účely.... celý článek

Bitcoin je nejdražší v historii. Kupuje ho zase i Tesla? Týden v kryptu

9. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin je nejdražší v historii. Kupuje ho zase i Tesla? Týden v kryptu

Bitcoin překonal vrchol z roku 2021, Arizona ho chce do penzijních fondů, Tesla ho prý znovu nakupuje, zákazníkům ho nejspíš nabídnou maďarské banky. Rekordy ale překonával i stablecoin... celý článek

Partners Financial Services