Dluhopisy věstí hospodářskou zimu

Jan Traxler | rubrika: Co se děje | 18. 12. 2018 | 7 komentářů
Devětkrát po sobě předznamenala příchod recese. Řeč je o výnosové křivce amerických státních dluhopisů. Zatím se ještě neprohnula na opačnou stranu, než bývá standardně, zatím se jen narovnává. Ale i většina vysokých manažerů očekává, že recese přijde do dvou let. A taková očekávání bývají sebenaplňující.
Dluhopisy věstí hospodářskou zimu

Winter is coming

Dukeova univerzita před několika dny vydala pravidelný hospodářský výhled Global Business Outlook. Výzkumníci pro něj zjišťují názory finančních ředitelů světových firem. Téměř polovina (49 procent) těch amerických se domnívá, že ekonomiku jejich země čeká do konce roku 2019 recese. A 82 procent amerických finančních ředitelů očekává, že recese přijde nejpozději do dvou let.

Ochlazení ekonomiky, tedy zpomalení růstu HDP, najdeme také ve většině prognóz na příští rok – od Světové banky až po Mezinárodní měnový fond. Ochlazení ale ještě není recese, ta je definovaná jako pokles HDP minimálně dvě čtvrtletí za sebou. A s tím oficiální instituce včetně americké centrální banky Fed nepočítají.

Jenže upřímně řečeno, centrální banky a ministerstva financí a podobné velké instituce s recesí nahlas nepočítají nikdy. Zaprvé nechtějí zbytečně strašit lidi a zadruhé by měly problém sestavovat rozpočet. Dovedete si představit, že by ministerstvo financí předkládalo ke schválení státní rozpočet, ve kterém by předpokládalo pokles na straně příjmů – a v důsledku toho i na straně výdajů? Politicky neprůchodné.

Investovat a šetřit!

Jasně, nachystat se na stáří. Dobře si vychovat hodně šikovných dětí, pořídit si byt, aby se nemusel platit nájem, a zahrádku, aby si člověk sám vypěstoval lacino dobroty.

Ale k tomu pořád investovat a šetřit.

Rádi poradíme s výběrem a pomůžeme porovnat. U vybraných podílových fondů neplatíte vstupní poplatek.

Kromě byznysmenů, analytiků nebo novinářů varuje před možnou hospodářskou recesí také vývoj řady makroekonomických ukazatelů a tržních indikátorů. Jedním z ostře sledovaných ukazatelů je výnosová křivka amerických dluhopisů. Ta už devětkrát změnou svého tvaru recesi předznamenala.

Když se to zkřiví naopak

Dluhopisy s delší splatností standardně nesou vyšší úroky než dluhopisy s kratší dobou do splatnosti. Důvod je prostý, čím delší dobu dluhopis držím, tím větší nesu riziko, že se během té doby něco stane… Že emitent nebude schopný dostát svým závazkům nebo že stoupne inflace a úroky u dluhopisu nebudou zajímavé.

Když tedy vyjádříme křivkou na grafu výnosy do splatnosti dluhopisů s různou délkou do splatnosti, tato výnosová křivka má standardně stoupající tvar – delší doba znamená vyšší výnosy.

Čas od času se ale výnosová křivka otočí. Když krátkodobé dluhopisy nesou vyšší úroky než dlouhodobé, mluvíme o takzvané inverzní výnosové křivce.

A v posledních devíti případech, kdy výnosy amerických dluhopisů namalovaly inverzní křivky, šly Spojené státy bezprostředně na to do recese.

Inverzní výnosová křivka v podstatě odráží očekávání investorů, že aktuální úrokové sazby dlouho nevydrží a že je centrální banka bude v budoucnu snižovat. K takovému kroku zpravidla centrální banky přistupují v situaci, kdy se pomocí levných úvěrů snaží nastartovat růst ekonomiky – a to bývá právě v období recese.

Toto krátkodobé vychýlení výnosové křivky dluhopisů bývá navíc umocňováno přesunem velkého objemu kapitálu, kdy penzijní fondy a mnozí další velcí institucionální investoři raději rozprodávají akcie a místo nich nakupují dluhopisy. Velká poptávka po dluhopisech brání růstu úrokových výnosů u dlouhodobějších splatností, zatímco dluhopisy s kratší dobou do splatnosti víc reflektují aktuální úrokové sazby. S růstem úrokových sazeb tedy rostou úroky u krátkodobých dluhopisů víc než úroky dlouhodobých dluhopisů.

Zvětšíte klikem

Oranžová kontrolka

Zdá se, že něco podobného se teď na trhu s americkými dluhopisy právě začíná dít. Úroky krátkodobých dluhopisů stoupají a výnosová křivka se postupně zplošťuje. Mezi dvouletou až desetiletou splatností už na grafu vidíte téměř plochou křivku. Aktuální stav výnosové křivky zobrazuje modrá křivka. Tmavě šedá křivka zobrazuje stav před rokem a světle šedá křivka stav před dvěma roky, kdy byla ještě celá výnosová křivka velmi strmá.

Zatím tedy výnosová křivka ještě není inverzní tvar, ale výrazně se zplošťuje a k inverzi už nemá daleko. Aktuálně se rozdíl ve výnosech do splatnosti dvouletých a desetiletých amerických státních dluhopisů povážlivě rychle blíží nule. A jak zobrazuje následující graf, když se tento rozdíl ve výnosech otočí do záporných čísel, bývá to velmi spolehlivý indikátor, že ekonomika upadá do recese. Recese jsou na grafu znázorněny šedým podbarvením. Varovná kontrolka ještě nebliká červeně, ale už svítí oranžově.

Rozdíl ve výnosech desetiletých a dvouletých amerických státních dluhopisů

Zdroj: Federal Reserve Bank of St. Louis

Jan Traxler

Jan Traxler

Privátní investiční poradce a ředitel společnosti FINEZ Investment Management

Přední český expert v oblasti investování. Prosazuje férovou provizi podílem na zisku. Zastánce dlouhodobých strategií s value přístupem. Preferuje investice, které generují pravidelný výnos a jejich hodnota dlouhodobě roste, tedy zejména kvalitní nemovitosti a dividendové akcie. Všechny jeho publikace najdete na www.finez.cz.

Kontakt: jan.traxler@finez.cz

Investiční seriál na Finez.cz

Seriál Fond-show představuje vybrané investiční fondy – od nejznámějších jmen přes speciální méně známé fondy až po některé fondy kvalifikovaných investorů:

Dietka?

Jestli americká ekonomika skutečně upadne do recese a kdy k tomu dojde, to samozřejmě není stoprocentní. Ale jedno jisté je, na trzích se něco děje. Velký kapitál se přesouvá. A také celá řada firem je ve výhledech na příští rok přinejmenším zdrženlivá, pokud ne přímo negativní. Nervozita mezi manažery i investory výrazně stoupá.

A když všichni zaujmou opatrný postoj, vlastně tím ono ekonomické ochlazení či přímo recesi spustí, neboť opatrnost nám velí zbytečně neutrácet a „nepouštět se do žádných větších akcí“. Podobná nálada začíná být z mnoha velkých firem cítit. Zatím reportují vynikající hospodářské výsledky, rekordní ziskovost, ale zároveň říkají, že příští rok už asi nebude tak dobrý.

Proto také na podzim akciové trhy zažívají výrazné poklesy. Tyto poklesy můžou skýtat nákupní příležitost, pokud ekonomika pouze projde mírným ochlazením a následně budou firmy reportovat opět růst zisků. Ale existuje nemalé riziko, že globální ekonomika upadne během cca dvou let do recese. V takovém případě bychom se zpětně na nynější poklesy dívali jako na jasný signál k prodeji.

Až čas ukáže, jak se věci vyvinou. Můj názor je, že se medvěd skutečně chystá po deseti letech vylézt z brlohu a že ekonomická recese je takřka nevyhnutelná. Navíc recesi považuji za užitečnou, je to normální očistný proces, něco jako – nastávající Vánoce prominou – dieta po dlouhém období přežírání.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+37
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

18. 12. 2018 11:11, chk

Tak se po těch mnoha letech dočkáte. Tak dlouho se Vám zdají akcie vysoko, až budete mít pravdu.
Jen malá poznámka k té inverzní křivce. To, s čím ty krásné obrázky nepočítají, je jiné prostředí, ve kterém se dluhopisy nacházejí. Minimálně dvě věci mohou historickou zkušenost erodovat. První je QE. Nikdy předtím dluhopisové trhy podobnou injekci nezažily. Druhá pak je dlouhé roky nulových sazeb. Tvrdit proto, že vše bude stejně jako tehdy, chce opravdu dost velké přesvědčení.

+1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Bitcoin koupíte i u Tipsportu. Musk ale věří dogecoinu. Týden v kryptu

16. 3. 2024 | Tomáš Krause | 2 komentáře

Bitcoin koupíte i u Tipsportu. Musk ale věří dogecoinu. Týden v kryptu

Bitcoin má větší kapitalizaci než stříbro, Craig Wright není Satoshi, bitcoin koupíte nově i v sázkovce, ethereum má za sebou další upgrade a novou Teslu prý můžete zaplatit dogecoiny.... celý článek

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Petr Stuchlík o korporátních dluhopisech: Abyste se poučili, musíte se spálit

11. 3. 2024 | Martin Vlnas | 1 komentář

Petr Stuchlík o korporátních dluhopisech: Abyste se poučili, musíte se spálit

Postavil finanční portál. Spoluzaložil, řídil a víc než za miliardu prodal finančněporadenskou společnost Fincentrum. Rozjel Corrency, systém pro oživení lokálních ekonomik. A taky... celý článek

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

11. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

Poskytovatelé dlouhodobého investičního produktu nemají povinnost oddělovat příspěvky zaměstnance a zaměstnavatele. To může přinést komplikace při ročním potvrzení pro daňové účely.... celý článek

Bitcoin je nejdražší v historii. Kupuje ho zase i Tesla? Týden v kryptu

9. 3. 2024 | Tomáš Krause

Bitcoin je nejdražší v historii. Kupuje ho zase i Tesla? Týden v kryptu

Bitcoin překonal vrchol z roku 2021, Arizona ho chce do penzijních fondů, Tesla ho prý znovu nakupuje, zákazníkům ho nejspíš nabídnou maďarské banky. Rekordy ale překonával i stablecoin... celý článek

Partners Financial Services