Koupě fungující firmy? Může jít o výnosnou investici

PR článek | rubrika: PR Článek | 9. 1. 2017
Přesto, že investování do fungujících podniků je již v západních zemích běžnou praxí téměř pro každého, na našem území je blízké jen malému počtu lidí. Pokud však chcete své investice mít pod kontrolou, koupě malé firmy může být pro vás výbornou alternativou k běžným investičním nástrojům – výnosnost dobře vedeného podniku může být velmi zajímavá.
Koupě fungující firmy? Může jít o výnosnou investici

Investice do fungující firmy je na rozdíl od běžných bankovních či investičních nástrojů méně pasivní formou investování a vyžaduje určitý čas a energii investora. Mezi dostupnými společnostmi se ale samozřejmě najde i hodně takových, které mají procesy dobře zavedené a od investora budou vyžadovat jen minimum času pro občasnou kontrolu.

Počet prodávaných firem je na vzestupu

Rok 2016 byl z pohledu počtu prodaných společností pravděpodobně jedním z nejúspěšnějších v polistopadové historii. Podle dat analytické společnosti Mergermarket dosáhl počet transakcí na konci tohoto roku předkrizových čísel z roku 2007.

Navíc je velká pravděpodobnost, že tato čísla budou do budoucna růst. „Mnoho z majitelů firem, kteří svůj podnik vybudovali hned po revoluci, se v těchto letech dostává do důchodového věku a řeší, co dál,“ říká jednatel společnosti InBase, Michal Volník. „Tato generace podnikatelů vybudovala od píky úspěšné malé a střední firmy, ale často nemají nikoho, na koho by mohli podnikání převést“.

Koupit fungující podnik, nebo vybudovat svůj vlastní?

Mezi hlavní výhody koupě zavedené firmy patří nepochybně minimalizace času potřebného pro vytvoření vlastního know-how, zavedení všech procesů, vybudování jména na trhu a zákaznické základny. Koupě fungujícího podniku s sebou může nést i další výhody:

  • Podnikatel nečelí riziku, že o jeho produkt nebo službu nebude zájem, protože investuje do takového podniku, který již tuto fázi překonal.
  • Podnik má již určitou historii, pozici na trhu, množství informací o zákaznících, stabilní cash-flow, a proto bude plánování jeho budoucnosti a předpoklad návratnosti investice mnohem snadnější.
  • Díky delší historii společnosti má majitel také šanci pro snadnější získání dodatečných finančních prostředků na rozvoj.

Samozřejmě, koupě podniku s sebou nese i rizika. Především skryté finanční a jiné závazky vůči jiným společnostem či osobám, které se mohou vynořit až po nákupu firmy, případně nejasnosti a nepřesnosti v účetnictví a tak dále. Riziko, že naletíte podvodníkům nebo že zanedbáte něco důležitého, lze omezit tím, že firmu nekoupíte napřímo, ale s pomocí specializované společnosti poskytující transakční poradenství.

Kde najdu firmy aktuálně na prodej?

Nejaktuálnější databázi s fungujícími podniky najdete na webových stránkách společnosti InBase, kde právě teď můžete najít více než 40 takových firem. Databáze je pravidelně aktualizována a obsahuje i základní informace ke všem nabídkám, jako je počet zaměstnanců, tržby, zisk, a v neposlední řadě i požadovanou prodejní cenu prodávajících.

Najdete zde firmy působící v různých oborech, od průmyslové výroby přes pohostinství a ubytování až po malo- a velkoobchod či online prodej. Pokud ale máte konkrétnější představu o fungující firmě na prodej a žádná z uvedených firem v databázi nesplňuje vaše požadované parametry, je možné se na webové stránce zařadit do databáze investorů a dostávat notifikace ihned, jak se objeví firma podle vašich představ a preferencí.

Mám vyhlédnutou firmu, jak dál?

Koupě firmy není jednoduchá věc. Často je potřeba pomoc právníka, finančního i daňového poradce. I když skvěle rozumíte svému byznysu, nekupujete podnik každý den. Tito specialisté budou přesně vědět, na co se při koupi zaměřit, kde se mohou skrývat rizika nebo jaká je rozumná cena kupované společnosti.

Nebojte se proto využít služeb transakčních poradců (business brokerů). Ti se zabývají procesy spojenými s prodejem zavedených firem denně, a proto vám fundovaně poradí během celého procesu koupě firmy, prokonzultují s vámi všechny detaily a mohou zajistit také služby všech ostatních specialistů za vás. „Společnost InBase má za sebou úspěšný rok, ve kterém jsme zrealizovali několik akvizic firem v nejrůznějších oborech. Pokud má klient zájem o akvizici fungující firmy, díky naší rozsáhlé databázi kontaktů umíme svým klientům pomoct s nalezením té správné. Investiční záměr konzultujeme s klienty zdarma,“ dodává Michal Volník.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+122
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Konec optimismu. Dluhopisové i akciové fondy začínají klesat

9. 5. 2024 | Martin Mašát | 2 komentáře

Konec optimismu. Dluhopisové i akciové fondy začínají klesat

Optimismus došel. Investoři přestávají věřit tomu, že se ve Spojených státech podaří brzy zamést s inflací a že klesnou úrokové sazby tamější centrální banky. Špatnou náladou se nechali... celý článek

Kolik vám vynesou dividendy z českých akcií? Přehled

9. 5. 2024 | Jan Traxler | 5 komentářů

Kolik vám vynesou dividendy z českých akcií? Přehled

Nejvyšší dividendový výnos z akcií obchodovaných na pražské burze nabízejí pravidelně Moneta, Philip Morris a ČEZ. Kolik dostanou akcionáři letos a jaký je výhled do příštích let?

Těžké časy pro bitcoinové peněženky i zakladatele Binance. Týden v kryptu

4. 5. 2024 | Tomáš Krause

Těžké časy pro bitcoinové peněženky i zakladatele Binance. Týden v kryptu

Peněženka Phoenix končí v USA, čtyři měsíce v base pro CZ, SEC se zajímá o ethereum už od loňského jara, zklamání z hongkongských ETF a Paraguay má na stole návrh udělat z bitcoinu... celý článek

Hračičkové rozbili bitcoin. Jeho cenu halving nechal v klidu. Týden v kryptu

27. 4. 2024 | Tomáš Krause

Hračičkové rozbili bitcoin. Jeho cenu halving nechal v klidu. Týden v kryptu

Halving cenu bitcoinu nezvedl, ale jak zdražily transakce! Autoři peněženky Samourai Wallet byli zatčeni, MMF chválí bitcoin, Švýcaři (někteří) ho chtějí zapsat do ústavy a zakladatel... celý článek

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

Valná hromada Moneta Money Bank, které se zúčastnili držitelé 74,59 procenta akcií, dnes schválila rozdělení čistého zisku za rok 2023. Z částky 5,4 miliardy korun akcionářům vyplatí... celý článek

Partners Financial Services