Kdo vydělává na burze? Burziáni

Jeden ze stovek tisíc lidí si může říkat burzián. To jsou lidi, kteří na burze skutečně vydělávají. Svoje výnosy nicméně tají a stejně tak skrývají i svoji strategii. Znalost fundamentální a technické analýzy je základ, dál už potřebujete jen několik hodin denně a ten správný čuch.
Kdo vydělává na burze? Burziáni

Každý investor přicházející na akciový, dluhopisový nebo měnový trh si přeje co nejvyšší výnos při co nejnižším riziku. Ovšem tyto dvě veličiny si vzájemně odporují, a proto je důležité si zvolit výši rizika, kterou jsme schopni podstoupit. Od toho se odvíjí i potenciální výnos.

Na výnos kolem šesti procent může poměrně bezpečně dosáhnout i běžný investor, který nežongluje s portfoliem a investuje dlouhodobě do korporátních dluhopisů. Šest procent se ale může zdát někomu málo, a proto takový člověk podstupuje vyšší riziko a investuje do akcií. Strategií „kup a drž“ za posledních sto let mohl investor inkasovat průměrně deset procent ročně. Háček v dosahování zisků na pravidelné bázi je u běžné investorské veřejnosti právě v drtivé většině neschopnost dodržet investiční horizont, netrpělivost a příliš velké sázky na jednu kartu

Obchodní systém a železné nervy

Michal Valentík

Michal Valentík

Působil jako senior makléř a proprietary trader, nyní je hlavním investičním stratégem investiční společnosti ČP INVEST. Vystudoval VŠE v Praze se specializací na finance a ekonomické teorie. Absolvoval stáže na Hongkong University of Science and Technology a Friedrich-Alexander Universität Erlangen-Nürnberg. Ve svých článcích a analýzách se zabývá především aktuálním vývojem na kapitálových trzích, investováním a ekonomickými teoriemi. Ve volném čase se věnuje horolezectví. 

Pokud vás tématika investování zajímá víc, je vám k dispozici on-line chat společnosti ČP Invest.

Dá se tedy na trhu vůbec vydělávat, a pokud ano, je možné dosahovat pravidelně průměrně výnosů dvacet až padesát procent ročně? Moje odpověď na obě otázky zní ano. Na trhu se totiž pohybuje speciální „kasta“ lidí – burziáni. Není jich mnoho, podle mých hrubých odhadů připadne jeden burzián na sto tisíc obyvatel. Tito burziáni jsou schopni na rozdíl od běžných investorů skloubit fundamentální a technickou analýzu. Jsou to lidé, kteří jsou striktní individualisti: úspěšný burzián se musí řídit pouze svým úsudkem, protože jedině on sám otevírá i zavírá pozici, on je pod psychologickým tlakem, ne kdokoli jiný. Dál je k úspěchu potřeba aktivně sledovat trh. Aktivně znamená alespoň několik hodin denně – a tak se tato činnost pro burziána nebo adepta na něj stává hlavní náplní pracovního dne. Burzián by měl mít neustále na paměti, že trh dokáže být iracionální déle, než on dokáže být solventní a psychicky odolný. Nutnou podmínkou k pravidelnému úspěchu je proto používání stop-loss pokynů.

Tito lidé mají vybudovaný určitý obchodní systém (styl) a úspěšní ho striktně dodržují. To z velké části odbourává psychologický tlak, protože úspěšný burzián předem ví, než vstoupí do pozice, co s ní bude dělat. A to ať už jde jeho směrem, nebo proti němu.

Zisky počítají až pozůstalí

Burzián si striktně hlídá svoje know-how. Čím víc lidí totiž používá určitý styl, tím spíš přestává fungovat. Proto pravý burzián svoji kuchařku nezveřejňuje, nechlubí se veřejně, kolik vydělává. Občas se na trhu objeví menší investiční společnost, která nabízí široké investiční veřejnosti zhodnocení kapitálu v desítkách procent. Většina těchto společností má domicil v zahraničí, takže dohledat jejich minulé zisky je téměř nemožné. Můžeme si ale být jisti, že téměř vždy se jedná o podvod. Kdyby takové zhodnocení bylo možné pro masy investorů, tak by tyto služby nabízely i velké bankovní domy. Ovšem není tomu tak. Masy investorů můžou investovat přes podílové fondy, které dosahují průměrně jednociferných zisků.

Anketa

Investujete?

Úspěšní burziáni většinou pracují pro velké finanční domy, kde obchodují s vlastním kapitálem dané instituce (tzv. proprietary trading). Banky si informace ohledně výkonnosti těchto burziánů striktně hlídají a nezveřejňují je. Nechtějí totiž, aby tyto „mašiny na peníze“ přetáhla konkurence. Dohledat úspěšného burziána je proto téměř nemožné. A jak řekl burzovní matador André Kostolany, zisky burziána můžou počítat jeho pozůstalí. Až oni zjistí, zda byl burzián opravdu úspěšný – stačí totiž jediný obchod a celé portfolio budované i několik desítek let může přijít vniveč.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 19 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

5. 9. 2012 8:06, Honza

Těch burziánů pracujících pro velké společnosti je v článku nějak moc. To by za chvilku ovládli celý trh a neměli by koho obírat :-) Ale i jiné věci mi přijdou divné. Třeba zmíněných 10% ročně dlouhodobého průměrného výdělku na burze je určitě moc. (Častou chybou je posuzování jen trhů v USA, které shodou okolností prožily 2 úspěšná století.) Nebo proč by měl burzián nutně používat stop lossy a vždy pracovat několik hodin denně? Záleží přece na strategii. Někdo se nervuje a obchoduje 10x za den, někdo koupí a drží klidně 20 let, někdo je spíš programátor a vymýšlí a implementuje algoritmy. Ti všichni mohou být velmi úspěšní, ale každý bude pracovat úplně jinak a nejspíš i mít jiný názor na stop lossy.

+14
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

9. 9. 2012 11:56, krakra

Mám 100 000 USD, udělám měsíčně 30%, takže vydělám 30 000 USD, ty si stáhnu a na další měsíc mám zase 100 000 USD, ze kterých znova vydělám 30%.
Stupňovat to bez stahování peněz samozřejmě jde, třeba až do hranice likvidity, ale nikdo to nedělá. Každej člověk má nějakou hranici.

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (19 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice: Jak dosáhnout výnosu nad deset procent

3. 9. 2012 | Jan Traxler | 16 komentářů

Investice: Jak dosáhnout výnosu nad deset procent

Zhodnocovat úspory dlouhodobě o pět až šest procent ročně je snadné. Zhodnocení sedm až osm procent ročně je stále na delším horizontu reálné, i při pasivní správě. Jak ale dosáhnout... celý článek

Rothschild, Soros, Paulson: Mazáci sázejí na krach!

27. 8. 2012 | Ondřej Fér | 19 komentářů

Rothschild, Soros, Paulson: Mazáci sázejí na krach!

Rothschild si vsadil na pád eura! Pokud máte zájem o dobrou radu od experta, který své odhady nezakládá jen na zbožných přáních, tady je. Sázka na ekonomický kolaps se jeví jako zaručená... celý článek

Nejlepší investice!

12. 8. 2012 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Nejlepší investice!

Na tom, že tahle investice patří k nejlepším, se shodují investoři všeho zaměření. Ba souhlasí s ním i ti, kteří odmítají akcie i dluhopisy, i ti, kteří nevěří ani na investice do komodit... celý článek

Spoření na účet nám bohatství nepřinese

7. 8. 2012 | Tomáš Raputa | 23 komentářů

Spoření na účet nám bohatství nepřinese

V úsporách českých domácností zoufale chybí akciový kapitál. Kdyby vláda prodávala ČEZ, ani bychom nebyli ochotni si jej koupit. Spokojili bychom se s jistotou jednoprocentního výnosu... celý článek

Výnosy akcií: hlavní roli hrajou dividendy

31. 7. 2012 | Jan Traxler | 24 komentářů

Výnosy akcií: hlavní roli hrajou dividendy

Dlouhodobý výnos akcií převyšuje nejen úroky v bance, ale také výnosy dluhopisů, nemovitostí nebo komodit. Velkou zásluhu na tom mají dividendy, výrazně větší než samotný vývoj cen... celý článek

Partners Financial Services