Spoření na účet nám bohatství nepřinese

V úsporách českých domácností zoufale chybí akciový kapitál. Kdyby vláda prodávala ČEZ, ani bychom nebyli ochotni si jej koupit. Spokojili bychom se s jistotou jednoprocentního výnosu na spořicím účtu a nechali zahraniční investory užívat si sedmi- až desetiprocentní zhodnocení jejich kapitálu.
Spoření na účet nám bohatství nepřinese

Podobný výsledek, tedy prodej do ciziny, měly i dosavadní veliké privatizace – Škodovky, Českého telecomu a bankovní trojice. Výhody dovozu moderních technologií a vyšší efektivity managementu, které se projevily ze začátku, teď pociťujeme na vlastní kůži. Zahraničnímu kapitálu už se u nás nechce investovat, protože trh je relativně nasycený, a společnosti odvádějí stamiliardy ročně na dividendách svým zahraničním matkám.

Podívejte se ostatně na graf, který vychází z dat ministerstva práce a sociálních věcí o skladbě úspor českých domácností. Za akciový kapitál (podíly ve společnostech) lze považovat pouze část podílových fondů, životního pojištění a cenných papírů, což je v součtu okolo deset procent úspor (250 miliard korun). Pro srovnání – tržní kapitalizace ČEZu se pohybuje okolo 400 miliard korun.

Skladba úspor českých domácností (2011) – celkem 2500 miliard Kč

Odhad sklady úspor českých domácností 2011

Zdroj dat: mpsv.cz

Do čeho a jak investovat

Aleš Tůma

Leží vám na běžném účtu sto tisíc a nevíte, co s nimi? Nejste si jistí garantovanou investicí, kterou vám nabídli v bance? Chcete vědět víc o investování do podílových fondů? Nechejte si poradit!

Partners Financial Services


Zeptejte se analytika Partners Aleše Tůmy a dalších odborníků v Investiční poradně na Peníze.cz

České trumfy v zahraničních rukou

Přílišnou opatrností a preferencí vrabce v hrsti v podobě peněz na účtu se mimo jiné v dnešní době ochuzujeme o participaci na relativním úspěchu českých informačních technologií. Z faktu, že 40 procent veškerých počítačových operačních systémů na světě je chráněno antiviry z bývalého Československa, můžeme mít leda dobrý pocit a bít se do prsou. Pokud ale nemáme žádný pořádný fond, který by původním majitelům, zpeněžujícím své podíly, nabídl jednu dvě miliardy za skvěle fungující společnost, veškerý profit z naší pomalu probouzející se znalostní ekonomiky obdrží pár odvážných podnikatelů (klobouk dolů) a zahraniční investoři, kteří dříve nebo později rostoucí společnosti koupí. Česká střední třída, byť zodpovědně spořící, vyjde naprázdno.

Neochota přijmout jakékoliv riziko a špatné vzpomínky na kuponovou privatizaci poškozují zdravé fungování naší ekonomiky. Jedním příkladem za všechny je pražská burza, kde se likvidita blíží bodu nula a kam si žádné mladé společnosti, které by svými investicemi hnaly ekonomiky dopředu, pro peníze nechodí.

Anketa

Akcie?

Inspirace z Varšavy

Docela jinak je to v Polsku. Zaměstnanci si zde už 13 let přispívají určité procento mzdy do důchodových fondů, které investují především do akcií (podle zákona dokonce musí investovat většinu prostředků v Polsku). Na takovýchto základech může varšavská burza pohodlně růst a Polsko se může chlubit vyspělým finančním systémem, který podporuje nadprůměrnou expanzi jeho ekonomiky. Navíc rozsáhlé privatizace poslední doby končí u domácích investorů, což bude mít v delším období pozitivní vliv jak na bilanci běžného účtu (nižší odliv dividend), tak na vztah obyvatelů k případné vyšší ziskovosti těchto společností.

Bilance investičních výnosů středoevropských ekonomik (2011)

 

Čisté výnosy v mld. eur

Čisté výnosy v % HDP

Česká republika

-10,7

-7,0 %

Polsko

-19,2

-5,0 %

Slovensko

-2,9

-4,2 %

Maďarsko

-6,8

-6,5 %


Pokud nechceme být v Evropě chudí příbuzní a nechceme dál posílat do zahraničí celých sedm procent svého HDP na dividendách, nesmíme se bát investovat do akcií – diverzifikované portfolio z konzervativních zahraničních společností hravě porazí i zvýšenou inflaci. Zlepšení finanční gramotnosti a zavedení druhého pilíře v rámci důchodové reformy nám pomůže správně nasměrovat naše úspory.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 23 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

7. 8. 2012 7:32, Pavel

No to jsou jalové řeči. Za prvé by každá česká domácnost měla mít rezervu ve výši cca šestinásobku měsíčního příjmu. Tato rezerva musí být likvidní a nesmí být volatilní - jediný možný způsob uložení pak vychází na spořící účty. Vzhledem k tomu, že většina domácností nemá ani tuto rezervu, tak nutit je do kapitálových investic je na zabití (onoho poradce).

Na kapitálové investice můžu použít jen peníze, o kterých vím, že je ani náhodou nebudu v nejbližších minimálně pěti letech potřebovat a u kterých mi nevadí, když o ně zcela přijdu. Takové peníze u nás drtivá většina lidí nemá.

A teď ještě porovnání výhodnosti - zatímco úspory na spořících účtech mi přinášejí aspoň nominální zisk (reálný ne), moje kapitálové investice mi za posledních asi deset let přinesly jen (nominální) ztrátu. Věřím tomu, že jsou mezi námi šťastlivci, kteří na kapitálových investicích vydělali (stejně jako někteří vydělali investicí do sázenky Sportky), ale já k nim nepatřím.

A ještě jedna věc - na kapitálových trzích se hodnoty nevytváří, jen se přesouvají od jedněch k druhým. Lákáním na kapitálové investice si jen ti protřelejší hledají kavky k oškubání. Tak jim nikdo na lep nesedejte - ať se škubou mezi sebou.

+44
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

7. 8. 2012 20:37, Vodník Česílko

Já jsem pro investice do akcií, ale výhradně v době kolapsů trhů a la loňský srpen, předloňský květen nebo podzim 2008-2009. Jinak si vystačím se spořicím účtem.

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (23 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Velké srovnání spořicích účtů. U koho se vyplatí spořit?

1. 8. 2012 | Ondřej Tůma | 5 komentářů

Velké srovnání spořicích účtů. U koho se vyplatí spořit?

Co byste měli sledovat při výběru spořicího účtu? Kdo vám nejlíp zhodnotí peníze? A jak si spořicí účty vedou v praxi? To se dozvíte ve velkém srovnání spořicích účtů Peníze.cz.

Výnosy akcií: hlavní roli hrajou dividendy

31. 7. 2012 | Jan Traxler | 24 komentářů

Výnosy akcií: hlavní roli hrajou dividendy

Dlouhodobý výnos akcií převyšuje nejen úroky v bance, ale také výnosy dluhopisů, nemovitostí nebo komodit. Velkou zásluhu na tom mají dividendy, výrazně větší než samotný vývoj cen... celý článek

Černé ráno investora: když akcie přes noc ztratí 75 procent

25. 7. 2012 | Michal Valentík

Černé ráno investora: když akcie přes noc ztratí 75 procent

Středa 11. července 2012. Letní ráno nebylo pro některé investory idyla. Kdo držel akcie německé solární společnosti Centrotherm Photovoltaics, šel 10. července spát s pocitem, že jeho... celý článek

Na stáří spořte s...

10. 6. 2012 | redakce Peníze.CZ | 7 komentářů

Na stáří spořte s...

Připravte se, bude to maso! Už to sice začalo, ale ještě to není úplně ono... Brzy nemine den, aby vás někdo nenutil myslet na budoucnost. Ve skutečnosti ale nebude chtít, abyste se... celý článek

Investiční certifikát: nízkonákladová investice

10. 5. 2012 | Tomáš Raputa | 10 komentářů

Investiční certifikát: nízkonákladová investice

Ač se Češi rádi řadí mezi vyspělé západní národy, jejich ekonomická mentalita tomu příliš neodpovídá. Stále se příliš spoléhají na ochrannou ruku státu a o tržní ekonomice a investicích... celý článek

Partners Financial Services