Fondy: Investiční aktivita neopadá

Petr Fejtek | rubrika: Podílové fondy | 24. 9. 2007 | 1 komentář
Fondy: Investiční aktivita neopadá
Ani podzim zatím neodrazuje aktivnější klienty od investic. Vybrali čtvrtmiliardu z fondů peněžního trhu a dluhopisových fondů a dali je dynamičtějších portfolií. Čisté prodeje celkem nedosáhly ani 440 miliónů korun.

Peněžní trh v roli rezervoáru pěněz funguje celkem bez problémů – odhlédneme-li od sezónních výkyvů, jsme od jara na stejné úrovni. Jen občas se vyskytne nějaký jev, který lze těžko vysvětlit. Například jsme si už zvykli, že z IKS Peněžní trh (profil, názory) odchází kolem 100 miliónů týdně, takže letos již přišel o 1,5 miliardy korun – ale proč najednou odchází 230 miliónů korun? Hypotéza, že v Komerční bance klientům radí přechod do jiných fondů neobstojí, neboť do nich tentokrát přišla jen asi polovina této odlivové vlny.

Zajištěné rekordy neboří

IKS Ametyst se sice s 54 miliony korun dostal do čela pelotonu, to ovšem značí, že v současné situaci žádného favorita není vidět. Na bedně jej doplňuje tandem ČSOB Commodity 1 a Short term growth 7 a čtvrtou padesátku sehnali blíženci ČS ESPA 30+31, ostatní paběrkují po desítkách. Dokonce třeba u Pioneer jsme svědky hypotetického „přečerpávání“ z jedničky do dvojky. Navíc z odchozích 26 milionů do dvojky přišlo jen 16 milionů.

Dynamičtější stále vedou

Akciové fondy stále drží zajištěnce na uzdě, ač tentokrát je to jen na plichtu. Letní přesila pomalu odeznívá, ale akciové spolu se smíšenými stále ještě vykazují pěkných 410 milionů korun, tedy vlastně skoro celé čisté prodeje fondů. Tam i onde favority najdeme, například v akciových tentokrát zabodoval ISČS Top Stock (profil, názory) s téměř 100 miliony korun.
Ostatní peloton je až pod 40 miliony: ING Český akciový (profil, názory, koupit), ISČS Sporotrend (profil, názory) a již zmíněný Pioneer akciový (profil, názory, koupit) dávají dohromady druhou stovku milionů. Ostatní opět jen paběrkovaly, ale stále ještě ani jeden akciový fond nezaznamenal odliv! Také se svým věrným tento týden odměnily a růst přes 4 % není výjimkou.
To 3% výnos u mixů najdeme jen u ČSOB středoevropského (profil, názory), zato těsně za ním se umístil „drsňák“ ISČS ČS fond životního cyklu 2040 (profil, názory), který své první klienty hned uvítal růstem o 2,27 %. Ovšem do důchodu daleko a klienti se zatím dají na prstech počítat.

Býky pustil do arény FED

Asi nemusíme vysvětlovat, k čemu v týdnu došlo. Šéf FED Ben Bernanke byl údajně postaven před horší rozhodnutí, než kdy musel činit jeho předchůdce Alan Greenspan. Faktem ovšem je, že současné problémy zasahují do celého bankovního „krevního oběhu“ ekonomiky. V každém případě ale půlprocentní snížení sazeb bylo rozhodným (snad až manifestačním) gestem, což trhy také po zásluze odměnily.
Úterní večerní těžký půlprocentní kalibr FED odpálil ohňostroj a americké trhy přidaly téměř 3 %. Evropa také jasně ve skoro 3% zeleném, i Praha vylétla o 2 %, ale nakonec měla co dělat, aby uškudlila alespoň 1,7 %. To Varšava i Moskva zvládly dokonce 4 %. Investoři si sice toto snížení sazeb vyložili jak dostatečně silné záchranné lano ekonomice, ale ve čtvrtek již tak jasno nebylo – evropské indexy po dvou dnech výrazného růstu klesly, navíc vystrašené varováním, že ne všechny položky vázané na úvěrovou angažovanost Deutche Bank již byly přeceněny.

Vše důležité o podílových fondech...
...najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz! Naleznete v ní kompletní přehled více než 1 800 podílových fondů čekých a zahraničních společností nabízených na našem trhu. Nabízíme aktuální kurzy, profily, žebříčky, poradenství s výběrem fondu. Jen si vybrat! Například pomocí našeho unikátního porovnávače korunových fondů.

Leč aréna již bez nadšení

Investory pozitivní sentiment ze snížení úrokových sazeb v USA postupně opustil. Důvodem jsou posuny doporučení v bankovním sektoru, kde např. JP Morgan snížila cílovou cenu Societe General o 4 %. I na Wall Street došlo po třech dnech růstu k vybírání zisků. Zatímco výsledky největšího světového obchodníka s cennými papíry Goldman Sachs překonaly odhady trhů (čistý zisk vylétl o 79 %), zisk Bear Stearns klesl nejvíce za posledních 10 let (patří k nejvíce zasaženým hypoteční krizí, takže její příjmy z obchodování s nástroji s pevnými výnosy klesly o 88 %, protože téměř 30 % z těchto příjmů se váže na hypotéky a související instrumenty).
V pátek i Asie odevzdala část předchozích zisků a Evropa se maličko pochlapila až když za velkou louží opět zablikala zelená.
Americké trhy se blíží svým maximům a chybí jim již jen kolem 1,5 %. Německému DAX chybějí ještě necelá 3 % a Praha postrádá skoro 6 %. Za minulý týden však odpracovala 1,8 %, takže od začátku roku se růst indexu PX (profil, názory) blíží 13 % a na 12měsíčním výkonu má již opět skoro 30 %. Což špatné určitě není.

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+14
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: Kterou cestu zvolit?

17. 9. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: Kterou cestu zvolit?

Necelých 300 milionů korun je i na pošmournou náladu trhů slabý výkon. Nicméně nebýt víc než 200milionové výplaty při ukončení jednoho zajištěného fondu, dosáhl by celkový čistý prodej... celý článek

Fondy: Příliv poněkud vysychá

10. 9. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: Příliv poněkud vysychá

Tentokrát do fondů přiteklo něco přes půl miliardy korun. Tři čtvrtiny z nich zamířily do akciových fondů. To je ovšem citelně méně než v srpnu, protože akciová korekce možná ještě... celý článek

Fondy: Rekordní nákupy akciových fondů

3. 9. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: Rekordní nákupy akciových fondů

Ani nepamatujeme, kdy naposled zamířilo do akciových fondů 800 miliónů korun za týden. K tomu téměř 350 milionů do smíšených fondů, tedy celkem 1,15 miliardy korun. Takový je i celkový... celý článek

Fondy: Žně asi skončily

27. 8. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: Žně asi skončily

Zemědělci se těší na vyšší ceny, v obchodech nám u potravin k tomu poskočí i DPH. Poptávka s nabídkou budou hledat průnik na vyšších hladinách. Také panika na akciových trzích má zřejmě... celý článek

Fondy: na skluzavce, ale příležitost k nákupu

20. 8. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: na skluzavce, ale příležitost k nákupu

I v tomto týdnu se opět ukázalo, že aktivní investoři ovládli naše fondové hřiště. Čisté prodeje dosáhly tentokrát jen dvou třetin miliardy, ale z toho celých 600 milionů korun zamířilo... celý článek

Partners Financial Services