Fondy: Kterou cestu zvolit?

Petr Fejtek | rubrika: Podílové fondy | 17. 9. 2007 | 2 komentáře
Fondy: Kterou cestu zvolit?
Necelých 300 milionů korun je i na pošmournou náladu trhů slabý výkon. Nicméně nebýt víc než 200milionové výplaty při ukončení jednoho zajištěného fondu, dosáhl by celkový čistý prodej půl miliardy.

Na fondy peněžního trhu se investoři v současnosti nedívají příliš vstřícně, dokonce se odkupy z nich zvyšují. V České spořitelně zůstává obr ISČS Sporoinvest (profil, názory) „jen“ na okraji zájmu, ale ostatní se musely rozloučit s více než 170 milióny korun inkas. V dluhopisových fondech panuje stále mrazivo a tomu odpovídající obliba klesající až pod bod mrazu. Tentokrát naděje sice zablikala 30 milióny korun pro ING Slovenský dluhopisový fond, ale celkový odliv to pouze snížilo na 55 milionů korun.

Nová vlna zajištěných

Šance, že se stále více investorů bude chtít uchýlit za zajištěná kamna, se chopila pochopitelně eskadra ČSOB. Nová série fondů sice přivedla 150 milionů korun, ale bilanci pokazilo vyplacení víc než 200 milionů podílníkům ČSOB Reverzního click 2. Ani ostatní fondy nezahálely, i když na nižších úrovních. Také v České spořitelně začala sbírat milióny nová dvojice ČS-ESPA 30 a 31, v Komerční bance Ametyst 2. Dohromady s Pioneerem 2 posbíraly také 150 milionů korun.
Přesto zajištěné fondy vykázaly celkem čisté prodeje jen 102 miliony korun. Příště to určitě bude víc, protože akciový týden se opět potácel od zdi ke zdi.

Smíšená obrana

Dynamičtější investoři se však nechtějí vzdát jen tak, či prodat svou kůži lacino. 212 milionů korun sice není žádný rekord, ale není to ani špatná suma. Navíc se stále ještě nevzdaly ani „progresivní“IKS Balancovaný dynamický (profil, názory) skoro 40 milionů a J&T Oportunity (profil, názory) s ČSOB Středoevropským (profil, názory) a ISČS Dynamickým Mixem FF (profil, názory) dalších 40 milionů.
ISČS Mixů FF získal bezmála 80 milionů a IKS Fénix smíšený (profil, názory) skoro 60 milionů korun. Je vidět, že stále „drží“ strategie diverzifikace mnohem lépe, než schovávaná v peněžním trhu a zatím na plichtu vypadá i s obranářskou hrou na jistotu v zajištěných skrýších.
Už se rozjel kvartet ISČS fondů životního cyklu (profil, názory), zatím je v záběhu, ale jistě se jich chopí ti rozumní starší i mladší. Rebalancování jejich portfolií je nastaveno pro ty, kdo plánují odchod z „aktivní služby“ v letech 2020, 2025, 2030 nebo 2040.

Akciové stále bez odkupů

Je to skoro neuvěřitelné, ale již další týden nevykazuje ani jeden akciový fond záporná čísla nákupů. A to přitom sentiment skutečně stojí za bačkoru. Faktem ovšem také je, že příliv je tenčí a tenčí – i když ani tentokrát není víc než 200 milionů korun k zahození.
Dech dochází zejména hlavním tahounům, takže ISČS Sporotrend (profil, názory) se musel spokojit se 72 miliony a ING Český akciový (profil, názory, koupit) jen s 24 miliony korun.
Jak ovšem bylo již naznačeno, ani ostatní se ještě nevzdaly s shromáždily přes 100 milionů: medaili zaslouží zejména Pioneer akciový (profil, názory, koupit) se 34 miliony, ostatní se všechny již vešly pod desítku, ale byl jich celý šik.

Vše důležité o podílových fondech...
...najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz! Naleznete v ní kompletní přehled více než 1 800 podílových fondů čekých a zahraničních společností nabízených na našem trhu. Nabízíme aktuální kurzy, profily, žebříčky, poradenství s výběrem fondu. Jen si vybrat! Například pomocí našeho unikátního porovnávače korunových fondů.

Nejen hypoteční chřipka

Nálada na akciových trzích je doslova podzimní, tedy v obavách, s čím přijde tradiční strašák – říjen. A když náhodou americké trhy sice začnou v zeleném, po několika hodinách opět padnou do ztrát. Stačí komentář, že ekonomika je pod tlakem.
Až v úterý vysvitlo nejdřív v Asii, pak se i Evropské trhy chopily šance, zejména odpoledne, kdy za velkou louží blikla zelená a skutečně – nakonec Amerika předvedla 1,5% růst.
To nestačilo nejen Asii, zejména Japonsku směřujícímu k politické krizi, ale ani Evropě. A po signálu klesajících amerických futures se všichni vrhli na inkasování zisků. Pak ale americký semafor přeblikl do zelena a otočily i evropské trhy, takže jen Praha zase zůstala v červených číslech. Ve čtvrtek bylo smutno: ropa za 80 dolarů a profit warning od Alcatel-Lucent ukončil třídenní růst na evropských trzích. Opět až zelená z Ameriky uvolnila stavidla optimismu.

V pátek se ovšem raduje jen Asie a hongkongský index zaznamenává třetí den rekordů. Evropu ale místo očekávané rally zavalily skály. Směr totiž určila britská finanční skupina Northern Rock, která oznámila profit warning poté, co musela požádat Bank of England o doplňkové zdroje kvůli problematickým hypotékám. Nákaza se tedy šíří a Northern Rock se dostala i do televize Nova: fronty klientů před pobočkami – typický run na banku i ve staré dobré Anglii..
Odpoledne byla i Amerika v mínusu, protože maloobchodní tržby v srpnu vzrostly o 0,3 %, zatímco trh očekával o desetinku víc, navíc tržby bez automobilů klesly o 0,4 %. Nakonec se skončilo jen na černé nule. Zato pražský PX (profil, názory) skončil za celý týden na červené nule. Kdo tedy bude určovat další směr? Téměř jistě FED, ale až v úterý…

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: Příliv poněkud vysychá

10. 9. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: Příliv poněkud vysychá

Tentokrát do fondů přiteklo něco přes půl miliardy korun. Tři čtvrtiny z nich zamířily do akciových fondů. To je ovšem citelně méně než v srpnu, protože akciová korekce možná ještě... celý článek

Fondy: Rekordní nákupy akciových fondů

3. 9. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: Rekordní nákupy akciových fondů

Ani nepamatujeme, kdy naposled zamířilo do akciových fondů 800 miliónů korun za týden. K tomu téměř 350 milionů do smíšených fondů, tedy celkem 1,15 miliardy korun. Takový je i celkový... celý článek

Fondy: Žně asi skončily

27. 8. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: Žně asi skončily

Zemědělci se těší na vyšší ceny, v obchodech nám u potravin k tomu poskočí i DPH. Poptávka s nabídkou budou hledat průnik na vyšších hladinách. Také panika na akciových trzích má zřejmě... celý článek

Fondy: na skluzavce, ale příležitost k nákupu

20. 8. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: na skluzavce, ale příležitost k nákupu

I v tomto týdnu se opět ukázalo, že aktivní investoři ovládli naše fondové hřiště. Čisté prodeje dosáhly tentokrát jen dvou třetin miliardy, ale z toho celých 600 milionů korun zamířilo... celý článek

Fondy: Neuvěřitelné se stává skutečností

13. 8. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: Neuvěřitelné se stává skutečností

Miliarda do fondů je sama o sobě překvapivá, že ale skoro tři čtvrtě miliardy zamíří do akciových fondů – nad tím musí zůstat i amatérský znalec místních poměrů zcela konsternován.... celý článek

Partners Financial Services