Fondy: Žně asi skončily

Petr Fejtek | rubrika: Podílové fondy | 27. 8. 2007 | 2 komentáře
Fondy: Žně asi skončily
Zemědělci se těší na vyšší ceny, v obchodech nám u potravin k tomu poskočí i DPH. Poptávka s nabídkou budou hledat průnik na vyšších hladinách. Také panika na akciových trzích má zřejmě to nejlepší za sebou.

Asi tedy končí i žně na poli fondů. Úroda byla překvapivá, investoři se pěkně snažili, dokonce možná nastala změna našeho jarního trendu bezuzdné lásky k zajištěným fondům. Bylo-li to jen poblouznění, anebo se poprázdninový retail do bezpečné klícky zase vrátí? Uvidíme, faktem zůstává, že si mnozí vyzkoušeli hodně odvážnější strategie. K tomu jsou období korekce a zejména prudké výkyvy trhů ideální příležitostí.

Úroda v odvážných sýpkách

Faktem je, že za posledních šest neděl do akciových a smíšených fondů přišly 4 miliardy korun z celkových pěti. Ani uplynulý týden tedy nebyl výjimkou: do smíšených a akciových fondů zamířilo 650 milionů korun, zatímco do zajištěných „jen“ 580 milionů korun. A to by ještě bez 400milionového dopingu z privat ligy KBC zajišťáky jen tahaly kačera.
Jinde žádné změny: fondy peněžního trhu sice pravidelné vykazují téměř půlmiliardový týdenní obrat, ale bilance stagnuje. Dluhopisové fondy také chronicky, ale jen krvácejí nejméně 100milionovými odkupy. Celkem tedy v týdnu do fondů přišlo 1150 milionů korun.

Zase jiný týden

Zatímco v předchozím týdnu přišel těžký propad ve čtvrtek a pátek naznačil uklidnění, uplynulý týden měl již jasně růstový trend. Trhy si přečetly překvapivé snížení diskontní sazby FED jako jasnou zprávu, že finanční trhy hypoteční chřipku zvládnou. Navíc nečekaně vzrostl prodej domů a další příznivá makrodata vlila zakrváceným býkům do žil španělskou krev. Růst cen ropy pomohl zase akciím olejářského sektoru a nadějně se daří i technologiím.
Pozitivní zprávy z realitního sektoru i průmyslu přinesly na trhy úlevu, že by současné problémy výrazně negativní dopad na ekonomický růst mít nemusely. Dny však ještě zdaleka sečteny nejsou.

Že by reforma?

Různé trhy reagovaly trochu různě, ale Praha si vybrala střed týdne, možná pod heslem středa – růstu je třeba. K více než 2 % pak ještě přidala čtvrteční i další páteční procento. Na pozitivní sentiment mohlo mít nějaký vliv i schválení našeho vládního „batohu“, který by mohl být určitým východiskem ke skutečným reformám. Ovšem větším impulsem bylo zřejmě pěkné posílení amerických trhů předchozí večer.
Za sérii šesti růstů si PX (profil, názory) připsal skoro 7 % – šlo tedy opět zejména o to, který den se daná konkrétní investice odehrála. Zřejmě značná část lidí již opět nastupovala až v „rozjeté“ růstové fázi.
Tak jako tak, dynamičtější mixy si za uplynulý týden připisovaly přes 3 %, akciové ještě víc. Například ING Český akciový (profil, názory, koupit) za týden přidal 5,3 %, ale za poslední měsíc stále přes 10 % ztrácí. Tohoto fondu se prodalo za překrásných 200 milionů korun. Druhý favorit ISČS Sporotrend (profil, názory) také již odpracoval pěkných skoro 6 %, ale to je stále jen polovina ztráty v předchozím týdnu, takže na měsíci stále straší 10,5 % pokles. Přesto (anebo právě proto) jeho prodej přesáhl 160 milionů korun.

Vše důležité o podílových fondech...
...najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz! Naleznete v ní kompletní přehled více než 1 800 podílových fondů čekých a zahraničních společností nabízených na našem trhu. Nabízíme aktuální kurzy, profily, žebříčky, poradenství s výběrem fondu. Jen si vybrat! Například pomocí našeho unikátního porovnávače korunových fondů.


Nejhorší za námi

Trhy jsou v určité rekonvalescenci a ta je vždycky labilní. Diagnózu popsal krásně Pavel Kohout: Stará, dobrá, nefalšovaná panika se po delší odmlce dostavila na akciové trhy, aby poděsila spekulanty se slabými nervy a poskytla těm odolnějším nákupní příležitosti za speciální zvýhodněné ceny.
Dnešní situace ukazuje, že americké indexy jsou již jen necelých 5 % pod maximy z 19. července. Německému DAX chybí ještě málo přes 6 % a pražskému PX (profil, názory) něco přes 7 % proti našemu maximu z 9. července.
To je přesně situace, kdy se trh může vydat na obě strany (což ostatně… kdykoli) – jen co se objeví nějaká třeba nevýznamná zprávička. Je totiž navíc pravděpodobné, že realitní trh nemá problémy jen v USA, ale i leckde v Evropě. A nejde jen o zapadlé vísky jako bývalou NDR nebo Španělsko. Podle posledních zpráv totiž letos v srpnu poprvé meziročně poklesy i ceny bytů v Londýně.
A mnohem blíž našim investorům je oblíbený „zázračný opodeldok“ mnoha zdejších medicinmanů – rakouský IMMOFINANZ, který ovšem za poslední měsíce klesl o víc než 35 % (za poslední dva roky tedy výnos nula celá nula nic). Sice se realitní tituly a fondy také začínají zotavovat, ale i v našem buranově si snad začne víc lidí uvědomovat, že nemovitosti nejsou žádný zázrak.
Poslední zprávy ovšem vrásky na čele spíše vyhlazují: v pátek svítila v Americe tuplovaná zelená, takže naše pondělí má dveře otevřené.

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: na skluzavce, ale příležitost k nákupu

20. 8. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: na skluzavce, ale příležitost k nákupu

I v tomto týdnu se opět ukázalo, že aktivní investoři ovládli naše fondové hřiště. Čisté prodeje dosáhly tentokrát jen dvou třetin miliardy, ale z toho celých 600 milionů korun zamířilo... celý článek

Fondy: Neuvěřitelné se stává skutečností

13. 8. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: Neuvěřitelné se stává skutečností

Miliarda do fondů je sama o sobě překvapivá, že ale skoro tři čtvrtě miliardy zamíří do akciových fondů – nad tím musí zůstat i amatérský znalec místních poměrů zcela konsternován.... celý článek

Fondy: Další drsný týden

6. 8. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: Další drsný týden

Akciové trhy sice hledají, kde se odrazit ode dna, ale to našim investorům zřejmě vadí čím dál méně. Bezmála 400 miliónů korun se totiž vydalo hledat výnos do smíšených a akciových... celý článek

Fondy: Přes miliardu, ale před akciovým pádem

30. 7. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: Přes miliardu, ale před akciovým pádem

Až neuvěřitelný objem investic do fondů uprostřed prázdnin neočekával zřejmě nikdo. Jaké asi motivy vedly našince, aby do fondů přinesli 1,15 miliardy korun? A co udělají tento týden? celý článek

Fondy: Letní nadstandard

23. 7. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: Letní nadstandard

Půlmiliarda je velmi slušná suma na okurkovou sezónu v plném proudu. Navíc přesvědčivá většina peněz tentokrát mířila do dynamických investic. Letní módní trendy přinášejí také nové... celý článek

Partners Financial Services