Podílové fondy se strategií hedge fondů

Roman Stuchlík | rubrika: Podílové fondy | 24. 8. 2007
Podílové fondy se strategií hedge fondů
Kladná výkonnost fondu vždy a za všech okolností zajímá každého investora. Již desítky let se na ni specializují manageři tzv. hedge fondů. Začali se o ní zajímat ale i některé vybrané podílové fondy, které již dorazily i do Česka. Jaké jsou jejich strategie?

Stálá kladná výkonnost za všech tržních situací je cílem hedge fondů. Stejný cíl si daly i některé podílové fondy. V názvu mají Absolute, Total nebo Target Return.

Mnozí investoři neocení, že fond je 5 % nad benchmarkem, když benchmark je 20 % v mínusu. Ideálem je pro ně stálá kladná výkonnost bez propadů. Takové vlastnosti má pouze peněžní trh a s přimhouřením oka i některé dluhopisové trhy. Za výhodu absence propadů se ale platí nevýhodou nízké výkonnosti na delších horizontech v porovnání s akciovým trhem.

Sloučit neslučitelné se snaží již 50 let portfolio manažeři hedge fondů. Vymýšlejí komplikované strategie obchodování, aby mohli investorům nabídnout výkonnost akcií a volatilitu dluhopisů. Zda se jim to daří nebo ne, nechme nyní stranou.

Některé strategie používané hedge fondy začaly částečně využívat i klasické otevřené podílové fondy. Velké investiční společnosti vytváří "hedge fondy light" určené běžným investorům a fungující jako klasické regulované fondy. V názvu mají zpravidla slova Absolute, Total nebo Target Return. Jejich benchmarkem není akciový nebo dluhopisový index, ale například výkonnost peněžního trhu plus 4 % ročně na investičním horizontu tří let.

Absolute, Total i Target Return fondy již dorazily do ČR. Než se podíváme na konkrétní nabídku, ještě poznámku k názvosloví. Absolute Return znamená absolutní výkonnost. Tímto pojmem se označovaly před lety hedge fondy. Názvem říkaly, že svůj úspěch neměří relativně, například 5 % nad index, ale absolutně, například 5 % nad nulu. Název Total Return není příliš logický. Znamená celkovou výkonnost. Vznikl jako marketingové odlišení od Absolute Return fondů, přičemž cíli a strategií se od sebe neliší. Poslední dobou se pro totéž objevuje název  Target Return (cílová výkonnost). Obměna je také spíše marketingová, ale alespoň je název logický. Target Return fondy názvem říkají, že cílují, tj. snaží se o nějakou, zpravidla absolutní, výkonnost. Zde ještě druhá názvoslovná poznámka: Target Return fondy nejsou totéž, co Target fondy. Target fondy, zpravidla spojené s letopočtem mají "zacílený" investiční horizont, ne výkonnost.


Strategie: míchání tříd aktiv a long/short

V ČR se objevily fondy všech tří názvů, Absolute, Total i Target Return. Platí totéž, co u všech novinek: Nenechávejte se zmást názvem, dívejte se na portfolio. Z pohledu investiční strategie lze identifikovat dvě základní, jimiž se snaží dosahovat absolutní výkonnosti. První je míchání tříd aktiv, druhá je long/short strategie.

Míchání tříd aktiv je používanější. Znamená, že portfolio manažer může do fondu pořizovat různé třídy aktiv v různém poměru. Poměry dynamicky mění. Cílem je nemít v portfoliu přítomnu takovou třídu aktiv nebo sektor trhu, které jdou momentálně dolů. Například za všeobecných tržních poklesů by měl mít fond "vyprodané" portfolio a držet vše v hotovosti. Za růstu trhů obráceně, měl by mít portfolio plně zainvestované. Druhá používaná strategie, long/short, dovoluje tzv. krátké pozice. Krátká (short) pozice v portfoliu vydělává, když podkladové aktivum ztrácí. Fond s touto strategií může vydělávat jak na cenných papírech, jejichž kurz jde nahoru (a drží je long), tak na cenných papírech, jejichž kurz jde dolů (a drží je short). Obě popsané strategie, míchání tříd aktiv i long/short, lze kombinovat. Je to v souladu s evropskou směrnicí UCITS III, která upravuje fungování regulovaných fondů v Evropě.

Fondy lze dělit z pohledu šíře používaných tříd aktiv a investičních nástrojů. Fond může mít k dispozici peněžní trh, dluhopisy, akcie, nemovitosti i komodity a při řízení fondu je dále členit do užších segmentů. Z investičních nástrojů může mít k dispozici dluhopisy a akcie, ale i širokou škálu finančních derivátů. Fondy mohou mít svůj investiční prostor statutem zúžený například jen na dluhopisy. Portfolio manažer pak portfolio fondu dynamicky řídí v rámci různých segmentů dluhopisového trhu.


Pro eurového investora

Tuzemský eurový investor si může vybrat z více než deseti fondů se strategií Absolute, Total nebo Target Return.

Credit Suisse Bond Fund Target Return Euro je dluhopisový fond. Jako benchmark si stanovil Libor EUR 6M plus 1,4 % ročně. Tohoto absolutního zhodnocení se snaží dosáhnout aktivním řízením durace portfolia (posunováním po výnosové křivce) a používáním segmentů dluhopisového trhu s různou rizikovostí, například konvertibilní dluhopisy. Měnovému riziku může být vystaveno maximálně 10 % portfolia. V grafu 1 a tabulce 1 je vidět, že fond výkonnosti svého benchmarku za poslední tři roky nedosáhl (považujeme-li indexy Libor EUR a Eonia za podobné). Jeho hodnota nekolísá, ale je jen mírně nad peněžním trhem. Velmi dobře se brání propadům hodnoty. Templeton European Total Return Fund je také dluhopisový fond. Na rozdíl od předchozího více pracuje s otevřenými měnovými pozicemi, ale také více trpí propady hodnoty (tabulka 1). Oba fondy lze popsat jako konzervativní s potenciálem výkonnosti na úrovni dluhopisového trhu, avšak s nižší volatilitou. Podobnou investiční strategií se řídí i ABN Amro Absolute Return Bond Fund (Euro), který zatím nedosáhl tříleté historie.

O něco rizikovější portfolio má Parvest Target Return (Euro). Jeho cílem je absolutní výkonnost 5 % p.a. na horizontu 3 let s maximální volatilitou 5 % p.a. Portfolio manažer má velkou svobodu. Může používat všechny třídy aktiv včetně alternativních (nemovitosti, komodity), z nástrojů i finanční deriváty a prodeje nakrátko (short pozice). Aktuálně má v portfoliu 30 % akcií. Z tabulky 1 lze vyčíst, že výkonnosti svého benchmarku v tržním prostředí posledních 3 let nedosáhl, zato má nízkou volatilitu. Parvest Target Return Plus (Euro) je mírně rizikovější verze předchozího fondu. Za cíl si dal zhodnocení 7 % p.a. na periodě 5 let s maximální volatilitou 7 % p.a. Aktuálně má v portfoliu 45 % akcií. Nezveřejňuje, jaký podíl je long a jaký short. Během posledních 3 let cílované výkonnosti téměř dosáhl (tabulka 1). V porovnání s akciovým indexem výkonností zaostal, ale má také výrazně nižší volatilitu a maximální propad.

Fortis Absolute Return Growth si jako benchmark na střednědobém horizontu stanovil výnos eurového peněžního trhu plus 4 % p.a. K dosažení cíle používá strategii míchání všech tříd aktiv. Aktuálně drží 17 % portfolia v akciích (včetně expozice na nemovitostní trh), 31 % v dluhopisech (včetně konvertibilních) a 52 % na peněžním trhu. Výkonností je těsně pod benchmarkem (tabulka 1). Odlišný cíl i strategii má Fortis Absolute Return Equity Europe. Investuje na evropském akciovém trhu, přičemž některé tituly drží long (vydělá na růstu), některé short (vydělá na poklesu). Cílem je stabilní výkonnost překonávající dluhopisový trh. V posledních 3 letech byl fond úspěšný. Překonal výkonnost dluhopisů při srovnatelné volatilitě i maximálním propadu.

Strategii míchání tříd aktiv zvolily i fondy Pioneer Total Return Defensive a Pioneer Total Return Dynamic. První může investovat do akcií maximálně 10 % portfolia, čímž se řadí mezi konzervativní fondy, druhý až 75 %. V podstatě jako aktivně řízený smíšený fond s neutrální alokací 60 % akcií a 40 % dluhopisů funguje i MFS Global Total Return.


Pro dolarového investora

Credit Suisse Bond Fund Target Return (USD) má stejnou investiční strategii jako jeho eurový kolega. Benchmarkem je Libor USD 6M plus 0,9 % p.a., což se mu v posledních 3 letech téměř povedlo (tabulka 2). Téměř neklesá a vydělává mírně nad peněžní trh (graf 2). Polovinu portfolia aktuálně drží v dluhopisech s maturitou do 1 roku. Dolarovým "bratrem" výše popsaného eurového fondu Parvest je i Parvest Target Return Plus (USD).

Velmi zajímavý je Templeton Global Total Return. Je to aktivně řízený dluhopisový fond, který do portfolia nakupuje dluhopisy na rozvíjejících se trzích. Výrazná nadvýkonnost (graf 2) je způsobena posilováním měn vůči dolaru. Dluhopisový fond Franklin US Total Return je mnohem konzervativnější. V portfoliu má převážně dolarové dluhopisy a u cizoměnových pozic zajišťuje riziko.

Článek vyšel v časopisu FOND SHOP 16/2007.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Sláva a pád fondu Amaranth: epilog a poučení z krizového vývoje

6. 3. 2007 | Antonín Bouček | 1 komentář

Sláva a pád fondu Amaranth: epilog a poučení z krizového vývoje

Fondy Amaranth zkrachovaly, protože se něco nestalo. Nepřišel hurikán a podle meteorologů neměl v zimě přijít mráz. To, že můžete přijít o 6,6 miliardy dolarů na základě něčeho, co... celý článek

Rating podílových fondů: jak se vyznat v bodovací džungli

20. 12. 2006 | David Urbánek

Rating podílových fondů: jak se vyznat v bodovací džungli

Rating měl být jednoduchým pomocníkem při hodnocení kvality fondů. S rostoucím počtem jeho poskytovatelů ale vzniká nepřehledné množství hodnotících systémů, ve kterých se investoři... celý článek

Minulá výkonnost fondů vypovídá spíše o budoucích neúspěších

12. 12. 2006 | Milan Šmíd | 1 komentář

Minulá výkonnost fondů vypovídá spíše o budoucích neúspěších

Nalézt fond stabilně překonávající konkurenci je snem každého investora. Ačkoli takové existují, je jich velmi málo a většinou v České republice nejdou nakoupit. Narazit na stabilně... celý článek

Jak obchodují na burze profesionálové II.

24. 11. 2006 | Petr Vykoukal | 2 komentáře

Jak obchodují na burze profesionálové II.

Po několika měsících jsme opět měli možnost zúčastnit se semináře předních světových spekulantů Joa Rosse a Andyho Jordana. Kromě daytradingu byl seminář tentokrát zaměřen i na pozapomenutý... celý článek

Do banky pro fondy? Nechte si poradit i jinde.

14. 3. 2006 | Petr Vykoukal

Do banky pro fondy? Nechte si poradit i jinde.

Chystáte se do banky nakoupit podílové fondy? Zjišťovali jsme, na co byste se měli připravit. Chcete vědět, co předvedli bankovní poradci v několika českých a moravských městech? Kdo... celý článek

Partners Financial Services