Fondy: na skluzavce, ale příležitost k nákupu

Petr Fejtek | rubrika: Podílové fondy | 20. 8. 2007 | 1 komentář
Fondy: na skluzavce, ale příležitost k nákupu
I v tomto týdnu se opět ukázalo, že aktivní investoři ovládli naše fondové hřiště. Čisté prodeje dosáhly tentokrát jen dvou třetin miliardy, ale z toho celých 600 milionů korun zamířilo do smíšených a akciových fondů.

Přestože pokračovalo téměř strašidelné vlnobití na akciových trzích, zřejmě se valná část našich investorů obrnila trpělivostí a další, překvapivě velká skupina opět vyrazila se svými peněženkami na lov. Týden ovšem svou vrcholně hrůzostrašnou scénu předvedl až ve čtvrtek, takže mnozí z nich možná sedli na lep zdánlivému pondělnímu oživení.
Situace ve fondech peněžního trhu a dluhopisových fondech se prakticky nemění – v těch prvních se točí značné (až půlmiliardové) odkupy i prodeje zároveň, z těch druhých opět 150 milionů korun odešlo. Kdo by se divil při pohledu na roční výkonnost, kde u korunových svítí výnos kolem nuly, zatímco ty konvergenční ztratily vinou posílení koruny za pouhý týden 3 až 4 procenta.

Lákavé pondělí

Týden začal zdáním, že korekce akciových trhů skončila. Indexy totiž vyrazily pěkně vzhůru a mnozí jistě se svou investicí spěchali ve snaze „chytit vlak“. Ty v dalších dnech čekalo určitě rozčarování, protože konec korekce se – zkrátka nekonal. A nebýt pátku, nevyspali by se klidně ani přes víkend.
Nevíme, v kterých dnech se většina nákupů odehrála, ale celotýdenní posuny výkonností byly jistě pro mnohé doslova děsivé. S 10% poklesy se jistě málokdo kdy setkal – nešlo přitom o žádné výjimky. Mezi smíšenými fondy najdeme i 6% ztráty, přičemž ty realitní a ČPI Zlatý (OFCPIZL) byly nejhorší.
Příliv do smíšených fondů dosáhl magických 333 milionů korun. Favorité se nemění, jen tým mixů ISČS získává každým týdnem na přesile nad IKS. A je zřejmé, že právě ty dynamičtější fondy klesly víc než konzervativnější.

Ztráty akciových fondů

Týden skutečně přímo akciové fondy „oškubal“ – 7% ztráty inkasovaly mnohé, 6% ztráty další a 5% pokles je dobrý průměr. Smutným vítězem pomyslné skluzavky je ISČS Sporotrend (profil, názory), který spadl o 11,6 %. Přesto právě do něj mířilo nejvíc peněz, celých 78 milionů korun. Pěknými 50 miliony se na druhé místo zařadil ING Český akciový (profil, názory, koupit).
Celkem do akciových fondů zamířilo přes čtvrt miliardy, což je za daných okolností velmi pěkný výsledek. Zejména ve srovnání se zajištěnými fondy, které v prvním pololetí jasně dominovaly, kdežto tentokrát nezískaly ani 150 milionů korun.

Tak vypadá panika

Nemá smysl popisovat detailně vývoj týdne, v tak rozjitřeném světě těžko rozlišovat mezi důvody a záminkami. Ukázalo se také, že intervence centrálních bank, které měly „naolejovat“ soukolí finančních trhů, spíš olej přilévaly do ohně nervozity. Dále tak vysoká intradenní volatilita (čtyřikrát nahoru a dolů) na amerických trzích také není „normální“. Nu a ve středu se objevily špatné zprávy o největším poskytovateli hypoték, společnosti Countrywide a k problémům s hypotékami se přidaly obavy před cyklony v Mexickém zálivu, růst cen ropy a naopak pokles komodit.
Bylo jasné, že se otevírá cesta do nového (mnohem hlubšího) údolí a čtvrtek to v Evropě potvrdil. Prodeje zaplavily evropské trhy, které propadaly třetím dnem po sobě – dolů i o 3 %, Praha jednu chvíli před polednem o víc než 4 %, po obědě ještě hůř. Futures na americké akciové indexy totiž opět klesaly, jak se investoři zbavovali rizikových aktiv. PX tak propadl až o 5,6 % (takový jsme zažili naposled loni 22. května) pod 1653 bodů, kde byl naposled 23. ledna (a 7% pády některých titulů nebyly výjimkou).
Přesto objem obchodů ve SPAD ve čtvrtek překonal 8 miliard korun – zejména odpoledne bylo ve znamení drtivých výprodejů. U nás šlo o čtvrtý nejhorší pokles od roku 2000.
Obavy před globální korekcí posílil odpolední vývoj amerických trhů, které padaly až o 2,5 % v sedm večer našeho času. Pak ovšem se investoři probudili a poslední tři hodiny obchodování hnali trhy do zelena – Dow Jones nakonec několik setinek nedoběhl, přestože dokázal „uběhnout“ 340 bodů, ale S&P 500 se to podařilo. Obrat byl tažen finančními tituly, např. J.P. Morgan posílil o skoro 6 %, přestože naopak třeba Countrywide o víc než 6 % ještě klesl.

Vše důležité o podílových fondech...
...najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz! Naleznete v ní kompletní přehled více než 1 800 podílových fondů čekých a zahraničních společností nabízených na našem trhu. Nabízíme aktuální kurzy, profily, žebříčky, poradenství s výběrem fondu. Jen si vybrat! Například pomocí našeho unikátního porovnávače korunových fondů.


Zásah shůry

Nejistota světa však pokračovala zejména poté, co Asie pokračovala v propadu: japonský Nikkei padl o víc než 5 %, hongkongský Hang Seng o téměř 4 %. Praha sice zamířila až o procento vzhůru, před polednem ale opět padala o dalších 1,3 % až na 1631 bodů, tedy téměř před loňské Vánoce…
Futures na americké indexy totiž oslabovaly, takže celá Evropa se třásla nerozhodností.
Startovní výstřel se ozval ve 14 hodin, ještě před otevřením amerických trhů: FED přechodně snížil diskontní sazbu (za kterou půjčuje bankám) o 50 bazických bodů na 5,75 %. Hlavní úrokovou sazbu ponechal beze změny na 5,25 %, ale uvedl, že rizika pro růst americké ekonomiky se značně zvýšila, a že je připraven jednat. Tím jasně zvýšil dostupnost peněz pro bankovní sektor, přičemž jako zajištění bude brát širší okruh aktiv, celkově tak dochází ke krátkodobému uvolnění měnových podmínek.
Evropské trhy vyrazily vzhůru o 3 až 4 %, nakonec uzavíraly s více než 2% růstem stejně jako Praha. Celoevropský index DJ Stoxx 50 uzavřel s 3% ziskem, nejvíce přitom rostly bankovní tituly, které byly v posledních dnech pod největším prodejním tlakem. Praha si za týden odepsala „jen“ 3,6 % a od svého maxima z 9. července ztratila přes 11% – ovšem zpět na ně bude muset vystoupat přes 13 %. Amerika večer dala víc než 2% růstem naději – kdy to asi bude?

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: Neuvěřitelné se stává skutečností

13. 8. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: Neuvěřitelné se stává skutečností

Miliarda do fondů je sama o sobě překvapivá, že ale skoro tři čtvrtě miliardy zamíří do akciových fondů – nad tím musí zůstat i amatérský znalec místních poměrů zcela konsternován.... celý článek

Fondy: Další drsný týden

6. 8. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: Další drsný týden

Akciové trhy sice hledají, kde se odrazit ode dna, ale to našim investorům zřejmě vadí čím dál méně. Bezmála 400 miliónů korun se totiž vydalo hledat výnos do smíšených a akciových... celý článek

Fondy: Přes miliardu, ale před akciovým pádem

30. 7. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: Přes miliardu, ale před akciovým pádem

Až neuvěřitelný objem investic do fondů uprostřed prázdnin neočekával zřejmě nikdo. Jaké asi motivy vedly našince, aby do fondů přinesli 1,15 miliardy korun? A co udělají tento týden? celý článek

Fondy: Letní nadstandard

23. 7. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: Letní nadstandard

Půlmiliarda je velmi slušná suma na okurkovou sezónu v plném proudu. Navíc přesvědčivá většina peněz tentokrát mířila do dynamických investic. Letní módní trendy přinášejí také nové... celý článek

Fondy: Prázdninový slušný průměr

16. 7. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: Prázdninový slušný průměr

Čisté prodeje 350 miliónů korun není špatný výsledek na již plnou sezónu dovolených. Také se navíc přece jen projevil efekt inkasa z fondů peněžního trhu. O tom, že opět s převahou... celý článek

Partners Financial Services