Fondy: akciová houpačka pokračuje

Petr Fejtek | rubrika: Podílové fondy | 19. 3. 2007
Fondy: akciová houpačka pokračuje
Zajištěné fondy vítězí letos s jasnou převahou. Nad peněžním trhem násobkem a nad ostatními již přesahuje řádově, tedy desetinásobně. Ale po pěkném zotavení akciových trhů zřejmě dostali odvahu i dynamičtější investoři, a tak se proti 350 miliónům do zajištěných fondů tentokrát hrdinně postavilo 350 miliónů korun, které zamířily do akciových a smíšených fondů.

Výsledných 700 miliónů je tedy docela úspěch v situaci rozbouřeného sentimentu letošních akciových trhů. Do fondů peněžního trhu tentokrát přišlo jen o málo nad 70 miliónů korun, které z dluhopisových odešly. I jinak zde vidíme jen nudný standard: na výnosu peněžáky nějakou tu setinku připsaly, dluháče desetinku odepsaly.

Jedině Conseq (profil, názory, koupit) si drží konkurenci za zády. Konvergenční fondy také vykazují víc, ale to bylo ještě před pátečním finišem naší koruny.

Tím opět vyvstává téma měnového rizika – hranicí 28 korun za euro koruna projela jak nůž máslem a zpevňování bude pokračovat. Třeba Next Finance pro konec roku 2008 prognózuje kurz už 25,50 CZK/EUR.


Zajištěný vyrovnaný šik

V nabídce nenajdeme favorita, jakým byla hvězda typu ČSOB Vodního bohatství. Tentokrát na 68 miliónů doběhli ruku v ruce ČS-ESPA 25 s ČSOB Reverzním clickem 7. Jen kousek za nimi zůstal zajímavý a perspektivní ČSOB Spektrum 1 (to je ten s třemi podkladovými aktivy – posílením měn vůči euru, komodit a akcií ze zemí BRIC).

Faktem ale je, že statistika tentokrát opět opomněla jak Maxe 9 (profil, názory, koupit), tak nový ČSOB chráněný, navíc ING již asi zveřejňovat týdenní obchody nechce vůbec. Takže s vítězstvím zajištěných fondů se zřejmě musíme smířit nadlouho. Od začátku roku totiž právě zajištěné fondy pohltily dvě třetiny všech investic do fondů.


Někteří si dodali odvahy

Uplynulý týden byl poměrně výjimečný, protože navazoval na poměrně silné oživení akciových trhů. Část investorů se zřejmě poměrně rychle "otřepala" a mnozí snad i viděli vhodnou příležitost k nákupům.

Klasickým barometrem je u nás náš nejpopulárnětší ISČS Sporotrend (profil, názory), který po předchozích 200 miliónových odkupech již obrátil a zpět přivítal přes 70 miliónů korun. Nebyl ovšem sám, takže zcela výjimečný pohled umožňuje celá skupina akciových fondů – v žádném nedošlo k čistým odkupům! A jejich čtvrtmiliarda je letošní týdenní rekord!

Pochopitelně, že se o něj silně zasloužily ty nemovitostní verze – ČS-Reico nemovitostní získal 46 a ČSOB realitní mix (profil, názory) 40 miliónů korun. K tomu bychom měli přiřadit i 27 miliónů ČPI nemovitostních akcií (profil, názory, koupit) a 17 miliónů nového KB Realitních společností, které jsou oba formálně vedeny jako smíšené. Naopak poněkud za nepovolený doping mixů můžeme považovat 33 miliónů korun, které přišly do Růstového fondu nadací. Smíšené fondy již tradičně vede správným směrem s více než 40 milióny rodina Fénixů IKS.

Většina akciových fondů ovšem na výkonnosti tratila – od půl do dvou procent. Kladných 0,3 % přinesl jen ISČS Top Stock (profil, názory) a krásných 1,56 % svým podílníkům přidal Akro nových ekonomik (profil, názory). Ten ostatně svými ročními víc než 20 % ukazuje záda všem široko daleko.

Ale ale ale – že nikdy nic není definitivní – dokazuje fakt, že na pětiletém ohlédnutí nemá široko daleko nikdo na 21,5 % p.a. ISČS Sporotrendu (profil, názory) a již vůbec nikdo na 27,9 % p.a. ING Českého akciového (profil, názory, koupit).


Jarní počasí: proměnlivo

Tentokrát to paradoxně byly právě nemovitosti, které nasypaly písek do motoru, který již čtvrtým rokem táhne akciový vláček vzhůru. Ovšem nemovitosti v Americe – firma s krásně optimistickým názvem New Century Financial Corp. zabývající se poskytováním hypoték i "problematičtějším" klientům, míří ke krachu. Že již jsme odvykli tomu, že finanční instituce může zbankrotovat? Ale může a snadno…

Tak jsme hned v pondělí zažili 2% skluzavku: úvodní růst o 1 % se změnil v téměř 1% pokles. Optimismus ztratily i evropské trhy a ztrácel hlavně finanční sektor (ten i v úterý ztratil 1,6 %, tedy nejvíce v rámci indexu DJ Stoxx 600). Večer pak propadly i americké trhy: Dow Jones i S&P 500 ubraly 2 %, Nasdaq až 2,15 %. Také latinskoamerické trhy oslabily od 2,5 % do 3,5 %, silné výprodeje se nevyhnuly ani Asii, kde tamní indexy oslabily o zhruba 3 %. Úder přinesla škaredá středa – Evropa padá do jámy lvové a Praha otevřela propadem prohloubeným 5% propadem ČEZ po zprávě o plánovaném prodeji 7 % akcií na burze.

Bída globální nálady vychází z toho, že v USA roste počet lidí neschopných splácet své hypotéky, což vzbuzuje obavy o udržitelnosti solidního růstu v největší světové ekonomice. Nejhorší sice poněkud zmírnila optimistická prognóza MMF, ale čtvrteční volný pád indexu Dow Jones pod 12 000 bodů zachránila až investiční banka Lehman Brother (druhý největší obchodník s dluhopisy vázanými na hypoteční trh) prohlášením, že riziko je pod kontrolou.

K růstu se přidala Asie a poprvé v týdnu i evropské trhy, pátek však zase vše zakalil, ani americká makrodata nepotěšila. Pražská burza v týdnu opět ztratila skoro 2 % a ani pondělí nevypadá dvakrát vesele.

Vše důležité o podílových fondech...
...najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz! Naleznete v ní kompletní přehled více než 1 800 podílových fondů čekých a zahraničních společností nabízených na našem trhu. Nabízíme aktuální kurzy, profily, žebříčky, poradenství s výběrem fondu. Jen si vybrat! Například pomocí našeho unikátního porovnávače korunových fondů.



A co dividendy?

Málokdy se hovoří o druhé části výnosu, který poskytují akciové investice. Že není zanedbatelný, dokazuje loňský dividendový výnos indexu PX 3,4 %. Ten bychom k nárůstu běžného (tzv. price) indexu o 7,87 % měli přičíst, tedy skoro 11,3 % (tzv. total return index) nevypadá už tak skromně.

Letos sice Philip Morris a Komerční banka nevyplatí tolik jako loni, ale ani jejich předpokládané dividendové výnosy (7,5 % a 4,2 %) nebudou k zahození. Zvítězí asi Telefonica O2, jejíž navrhovaných 50 Kč představuje dividendový výnos 9,3 %, Erste Bank přidá na 1,2 % a dividendový výnos ČEZ předpokládá společnost Cyrrus na 2,4 % až 2,8 %.

Ve srovnání s okolními zeměmi si na tom z hlediska dividendového výnosu nestojíme špatně. Podle analýzy Cyrrus dá proti našemu indexu PX s 3,4 % maďarský BUX jen 2,8 %, polský WIG20 sice 3,7 %, ale německý DAX 2,7 % a rakouský ATX 1,9 %.


Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: korekce skončila, zapomeňte?

12. 3. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: korekce skončila, zapomeňte?

Následek propadu akciových trhů byl drsný, leč nikoli drtivý. Přesto mnozí investoři vzali nohy na ramena a 300 miliónů domů. Týdenní bilanci by nezachránilo ani 370 miliónů do zajištěných... celý článek

Fondy: ještě nejistější sezóna

5. 3. 2007 | Petr Fejtek | 1 komentář

Fondy: ještě nejistější sezóna

Do zajištěných a peněžních fondů sice přišlo 660 miliónů korun, ale zároveň ostatním pustili jejich podílníci žilou 290 miliónů korun. Výsledné saldo tedy skončilo na pouhých 370 miliónech... celý článek

Fondy: vodní bohatství nade vše

26. 2. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: vodní bohatství nade vše

Kdo jen maličko sleduje trh, jistě ví, jaký vodní příval že to spláchl veškerou konkurenci. Rozlil se z břehů ovšem tak, že právě proto musel po třech týdnech skončit. Ani ostatní zajištěné... celý článek

Fondy: zajištěné už i na vodu

12. 2. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: zajištěné už i na vodu

Další týden v zajetých kolejích, kdy investice plynuly prakticky jen na peněžní trh a do zajištěných fondů. Leč dohromady přišlo 620 miliónů korun, a to ještě předtím musely nahradit... celý článek

Partners Financial Services