Akcie: hluboké propady vyrovnány

Pavel Slavík | rubrika: Akcie | 13. 3. 2007 | 5 komentářů
Akcie: hluboké propady vyrovnány
Akciové burzy v Praze, Německu a v USA po výrazném poklesu z minulého týdne podstatným způsobem korigovaly, částečně či zcela tak vymazaly své ztráty. Co stálo za těmito výkony? A proč byl vývoj na maďarské burze opačný a index BUX o půl procenta oslabil?


Česká republika

Po razantním poklesu z minulého týdne index PX (profil, názory) posílil o 3,8 %. Nízké ceny stejně tak jako jinde ve světě přilákaly kupce a obavy z budoucího vývoje byly překvapivě rychle zažehnány. Po výsledcích a oznámení nové akvizice v Turecku posílila nejvíce Zentiva (profil, názory), která přidala velmi silných 12 %. Analytici dlouho nečekali a nových cílových cen pro naší farmaceutickou jedničku bylo požehnaně. O 8 % posílila i Komerční banka (profil, názory). Mírné ztráty zaznamenala pouze Erste Bank (profil, názory) a Philip Morris (profil, názory).


Vývoj indexu PX
Index Minulý týden Tento týden Změna %
PX
(profil, názory)
1 613 1 674,70 + 3,8

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

  • Průměrná reálná mzda ve 4Q vzrostla na 21 952 Kč. Za celý rok 2006 stoupla v průměru na 20 211 Kč.
  • Míra nezaměstnanosti v únoru klesla na 7,7 % po míře 7,9 % z ledna. Pokles byl větší, než se očekávalo.
  • Spotřebitelské ceny v únoru vzrostly v meziměsíčním porovnání o 0,3 %. V meziročním srovnání došlo k růstu o 1,5 %.
  • HDP ve 4Q vzrostlo nečekaně o 5,8 %. Po revizích 2Q a 3Q dosáhla naše ekonomika růstu za celý rok 2006 6,1 %.

Vývoj titulů na domácích trzích

ECM (profil, názory)
5/3: Developerská společnost vykázala v roce 2006 čistý zisk 18,955 mil. EUR. Provozní zisk před finančními náklady dosáhl úrovně 9,37 mil. EUR. Čisté výnosy činily 17,5 mil. EUR.

ČEZ (profil, názory)
8/3: Energetická společnost řeší v krátké době již druhý únik radioaktivní vody v jaderné elektrárně Temelín. Ministr Říman se chce sejít s generálním ředitelem Romanem a předsedkyní úřadu pro jadernou bezpečnost Drábovou, aby si vyjasnil situaci.

Telefonica O2 CR (profil, názory)
8/3: Erste Bank snížila doporučení na "hold" z původního "buy". Cílová cena byla však navýšena na 600 Kč z předchozích 550 Kč. Cena byla navýšena na základě dobrých výsledků a solidního výhledu pro rok 2007 i delší období.
9/3: Wood & Copany zvyšuje 6M cílovou cenu pro telekomunikační společnost na 615 Kč (včetně očekávané dividendy). Doporučení bylo ponecháno na "držet".

Orco Property Group (profil, názory)
8/3: Realitní developer koupil kancelářskou budovu v centru Budapešti v hodnotě $11,5 mil. Orco získá 11podlažní budovu s 6 tis. m2 sousedící s garážemi, které už společnost vlastní. Budova se nachází kousek od hlavní nákupní ulice v Budapešti. Developer má v plánu obě stavby zbořit a postavit novou budovu.

Unipetrol (profil, názory)
7/3: KBC/Partia zvedla doporučení na "kupovat" z "držet" a navýšila cílovou cenu na 259,4 Kč. KBC pozitivně hodnotí výkonnost v maloobchodním sektoru v druhé polovině roku.

Zentiva (profil, názory)
5/3: Farmaceutická firma dosáhla čistého zisku 2,2 mld. Kč, což je nárůst o 17,3 % oproti roku 2005. Jádrový zisk EBITDA dosáhl 4,147 mld., tržby vzrostly o 18,3% na 14 mld. Kč. Společně s výsledky firma oznámila, že se dohodla na koupi 75% podílu v turecké firmě Eczacibasi za 460 mil. EUR.
8/3: UBS preferuje v centrální Evropě kromě maďarských akcií Mol a OTP také českou farmaceutickou jedničku. Všem dává doporučení "buy". Zentiva by měla těžit z expanzivní politiky a kvalitního managementu. Změnu v doporučení udělal i JP Morgan, který zvýšil cílovou cenu na 1632 Kč a ponechal doporučení "kupovat". Na "kupovat" z "držet" zvýšila doporučení i ING. Cílová cena byla stanovena na 1 570 Kč.

Co se stane - očekávané události

  • 13/3 Průmysl
  • 14/3 Produkční ceny
Investiční zpravodajství z pražské burzy!
Spustili jsme pro vás denní zpravodajství z pražské burzy. Dvakrát denně, vždy ráno a po poledni, si můžete přečíst komentář k dění na burze spolu s předpokládaným vývojem pro nadcházející hodiny. Reporty jsou zveřejňovány vpravo na naší domovské stránce a také v této rubrice.


USA

Americké akcie po výrazném propadu z minulého týdne částečně korigovaly své ztráty. Index Dow Jones (profil, názory) posílil o více jak 1,3 % na hladinu 12 276,32 bodů. Investoři nadále v této době bedlivě sledují makroekonomické ukazatele, které hodně napoví o dalších krocích FEDu a stavu celé ekonomiky. Z tradičního indexu se nejlépe vedlo konsorciu Atria Group (MO), jehož akcie jsou silnější o 4 %. K růstu přispěly i akcie Hewlett Packard a Coca Cola (profil, názory). V technologickém sektoru se nedařilo akciím Yahoo (profil, názory), které v pátek výrazně propadly po spekulacích o možném ukončení spolupráce se společností AT&T (profil, názory).

Vývoj indexu Dow Jones, Nasdaq, S&P 500
Index Minulý týden Tento týden Změna %
DJ
(profil, názory)
12 114 12 276 + 1,3
Nasdaq
(profil, názory)
2 368 2 387 + 0,8
S&P 500
(profil, názory)
1 387 1 402 + 1,1

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

  • Produktivita práce v USA v minulém kvartálu vzrostla o 1,6 %, když se čekal růst pouze o 1,5 %. Naproti tomu, pracovní náklady se zvýšily více než odhadovaných 3,2 %, na 6,6 %, když však byly ovlivněny jednorázovými bonusy ve 4Q.
  • Američtí zaměstnavatelé vytvořili v minulém měsíci 97 tis. nových pracovních míst, zatímco míra nezaměstnanosti poklesla na 4,5 %. Navzdory tomu šlo o nejnižší nárůst pracovních míst od ledna 2005. Ekonomové očekávali, že pracovní místa vzrostou o 95 tis. a že nezaměstnanost bude 4,6 %. Hodinová mzda se zvýšila o 6c, (tedy o 0,4 %) - v minulém měsíci vzrostla o 0,2 %.

Co se stane - očekávané události

  • 13/3 Maloobchodní tržby
  • 15/3 Index PPI
  • 16/3 Index CPI

Vývoj titulů na amerických trzích

  • 5/3: Výrobce chipů Advanced Micro Devices Inc. (profil, názory) oznámil, že nebude schopen splnit svoji projekci tržeb pro první kvartál. Původní projekce činila 1,6 až 1,7 mld. USD, nové odhady firma neposkytla. Nesplnění cíle jen potvrzuje tíživou situaci, které firma čelí kvůli konkurenci od většího rivala Intel.
  • 6/3: ADC Telecommunications (profil, názory), provozovatel komunikačních sítí, dosáhl ve čtvrtém čtvrtletí uplynulého fiskálního roku zisk 3,6 mil. USD (3 centy na akcii) v porovnání se ztrátou 1,8 mil. USD ve stejném období předchozího roku. Tržby společnosti rostly o 8,9 % na 297,2 mil. USD.
  • 7/3: Společnost Yahoo! Inc. (profil, názory), která rozšiřuje své služby také do osobních počítačů, spustila novou verzi softwaru určených do mobilních telefonů, které pracují pod systémem Windows. Nová verze Yahoo Go je kompatibilní s 175 typy mobilních telefonů. Do konce roku chce však firma tento software zavést do 400 mobilních telefonů.
  • 7/3: Exxon Mobil Corp. (profil, názory), největší ropná společnost na světě, letos investuje 21 mld. USD do průzkumu ropných polí a zvýšení kapacity svých rafinérií. Investice do průzkumu a zvýšení kapacit tak oproti uplynulému roku vzrostou o 5,5 %. Firmu k jejich zvýšení podnítila rostoucí celosvětová poptávka po černém zlatu. Společnost má v plánu v příštích 3 letech zahájit těžbu ropy a zemního plynu na 20 nových polích, zatímco v uplynulém roce zahájila těžbu na sedmi polích.
  • 9/3: Ford (profil, názory), třetí největší automobilka na světě, prodává svoji divizi luxusních vozů známou pod značkou Aston Martin. Skupina soukromých investorů za ni zaplatí téměř 450 mil. GBP (868 mil. USD). Ford je nucen zbavit se této divize, kterou vlastnil po dobu dvou desetiletí, a to kvůli nedostatku volných finančních prostředků v důsledku loňské ztráty ve výši 12,7 mld. USD.
Co důležitého nás čeká v roce 2007?
Odpovědi naleznete v našem novém speciálu Peníze 2007: co nás čeká a kolik to bude stát. V sérii článků vás seznámíme se všemi významnými změnami, které nás letos čekají a pomůžeme vám je co nejlépe využít.

Rok 2007 je časem převratných změn hlavně v sociální síti, kde došlo např. k významné úpravě při konstrukci životního minima. Věnovat se budeme ale také daním, cenám energií či deregulaci. V neposlední řadě vám poradíme jak v novém roce investovat.


Německo

Německý burza tak jako většina kapitálových trhů korigovala své ztráty z minulého týdne. Index DAX (profil, názory) klesl pouze v pondělí, po zbytek týdne posiloval. Celkově přidal 1,7 % a zavíral na hodnotě 6716,52 bodů. Dařilo se akciím automobilového koncernu Volkswagen, které posílily o více jak 10 %. Sedm komponentů indexu DAX kleslo, nejméně se dařilo akciím Henkel, které po dosažení dlouholetých maxim na začátku ledna neustále oslabují a ztratily už skoro 20 %. Nová doporučení nepomohla Deutsche Telekomu, kterých ztratil přes 1 %.

Vývoj indexu DAX
Index Minulý týden Tento týden Změna %
DAX
(profil, názory)
6 603 6 717 + 1,7

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

  • Podnikové zakázky podle zprávy ministerstva průmyslu a obchodu v lednu nečekaně poklesly o 1 %, když v prosinci revidovaně o 0,7 % vzrostly. Analytici v průměru očekávali 0,4 % růst. Hlavní podíl na poklesu má nižší zahraniční poptávka po německém zboží. Zahraniční zakázky totiž klesly o 1,9 %, zatímco domácí objednávky zvolnily růst na 0,1 %.
  • Průmyslová výroba se podle zprávy zveřejněné německým ministerstvem průmyslu a obchodu v lednu v porovnání s předchozím měsícem zvýšila o 1,9 % a překonala tak o 1,5 % očekávání analytiků. V meziročním srovnání pak vzrostla o 8,1 %. Na jejím růstu se nejvíce podílelo stavebnictví, které díky mírné zimě rostlo o 4,1 % a poptávka domácího průmyslu, která rostla o 4,5 %. Produkce spotřebního zboží naopak díky zvýšení DPH klesla o 0,3 %.

Co se stane - očekávané události

  • 13/3 ZEW index
  • 15/3 index CPI

Vývoj titulů na německém trhu

  • 7/3: Společnost Adidas dosáhla po akvizici Reeboku poprvé v historii tržeb nad 10 mld EUR. Čistý zisk se za celý rok zvýšil o více jak čtvrtinu na 496 mil EUR. Pozitivní přínos měl pro firmu světový šampionát ve fotbale a zvýšený zájem o golfové vybavení značky TaylorMade-adidas golf v Asii. Vedení bude navrhovat díky dobré finanční situaci vyšší dividendu o 29 %, a to 42 centů. Pro rok 2007 plánují růst čitého zisku blížící se 15 %, růst tržeb by se měl pohybovat v jednotkách procent (mid-single-digit).
  • 7/3: E.ON (profil, názory) za 4Q více než zdvojnásobil zisk, když mu k tomu pomohly vyšší ceny elektřiny na domácím trhu v Německu. Čistý zisk vzrostl na 2,43 mld. EUR z předchozích 1 mld. EUR o rok dříve. Zisk byl vyšší než očekávaných 2,02 mld. EUR, hlavně díky nárůst cen elektřiny pro domácnosti o +10 %. Celoroční čistý zisk klesl na 5,06 mld. EUR z předchozích 7,41 mld. EUR o rok dříve. Firma dnes oznámila dividendu ve výši 3,35 EUR na akcii, v předchozím roce činila 2,75 EUR.
  • 8/3: Automobilka BMW oznámila, že čistý zisk za rok 2006 vzrostl o +28,4 % na rekordních 2,87 mld. EUR (4,38 EUR na akcii), čímž překonala očekávání trhu, výnosy vzrostly o +5 % na 49 mld. EUR. Firma navíc zvýší dividendu o +9,4 % na 0,7 EUR a spustí program na odkup 10 % akcií. Produkce aut dosáhla v roce 2006 dosáhla maxima, vzrostla o +3,3 % na 1,37 mil. aut, pro rok 2007 firma plánuje ještě vyšší cíl.
  • 9/3: Akcionář druhé největší cestovní kanceláře v Evropě TUI AG, banka UBS, zvýšila svůj stávající podíl v této společnosti na 4,27 % z předchozích 1,69 %. K této změně došlo mezi 27. a 28. únorem.
Speciál: Jak úspěšně uzavřít daňový rok 2006
Jak vypočítat daň z příjmů za rok 2006 a vyplnit daňové přiznání včetně společného zdanění manželů? Jak uplatnit tzv. výdaje paušálem? Na co si dát pozor, aby vaše peníze dorazily na úřad včas a bez sankcí? Jak se přiznat k dani elektronicky? Jak vyplnit Přehled pro zdravotní pojišťovnu a správu sociálního zabezpečení a jak spočítat výši nových záloh? Kde získat interaktivní formuláře? Odpovědi na tyto a mnohé další daňové otázky naleznete v našem novém speciálu Jak úspěšně uzavřít daňový rok 2006.


Maďarsko

Maďarská burza se vyvíjela odlišně od ostatních trhů, když index oslabil o půl procenta. Po středečním dnu přišel sice ve čtvrtek silnější růst, ztráty však nebyl schopný vymazat. Index klesl čtyřikrát v týdnu. Hlavní brzdou byl farmaceutický sektor - EGIS i Richter výrazněji ztrácely.

Vývoj indexu BUX
Index Minulý týden Tento týden Změna %
BUX
(profil, názory)
23 089 22 963 - 0,5

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

  • Průmyslová výroba v lednu vzrostla o 10,5 % v meziročním srovnání. Proti minulému měsíci se jedná o zpomalení o 3,5 %. V meziměsíčním porovnání došlo k poklesu o 0,4 %.
  • Hrubý domácí produkt vzrostl ve 4Q o 3,2 %. Jedná se o konečné číslo a potvrdil se tak původní odhad. Tento růst, po růstu o 3,8 % v minulém kvartále, je nejpomalejší od 1Q 2005.

Vývoj titulů na maďarském trhu

  • 19/2: Analytici UBS preferují v centrální Evropě akcie společností Mol a OTP. Mol je podle jejich názoru nejlepší rafinérskou společností s kvalitním "upstream". OTP Bank by měla profitovat ze situace, kdy se stát snaží stabilizovat ekonomiku v době velkého rozpočtového deficitu.

Co se stane - očekávané události

  • 13/3 Index CPI
  • 14/3 Průmyslový výstup

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones,
  • technologickému indexu Nashdaq,
  • německému indexu DAX,
  • českému indexu PX-50.

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: české firmy začaly zveřejňovat loňské výsledky

27. 2. 2007 | Pavel Slavík

Akcie: české firmy začaly zveřejňovat loňské výsledky

Na pražské burze začala výsledková sezóna. Které tituly minulý týden reportovaly a jak si loni vedly? V USA dosáhl Dow Jones přesně před týdnem opět nového historického maxima, zbytek... celý článek

Akcie: burzy se po rekordních týdnech "dočkaly" ztrát

13. 2. 2007 | Pavel Slavík

Akcie: burzy se po rekordních týdnech "dočkaly" ztrát

Pražská burza zakončila týden s nepatrnou ztrátou. Také maďarské a americké akcie korigovaly zisky z minulého týdne. Své růsty udržel jen německý trh. Které tituly stály za poklesy... celý článek

Akcie: při vysokých cenách se v Praze moc nenakupuje

6. 2. 2007 | Pavel Slavík | 1 komentář

Akcie: při vysokých cenách se v Praze moc nenakupuje

Pražská burza opět posunula svůj rekord. A ačkoli je sentiment na trhu stále optimistický, je zřejmé, že objemy obchodů jsou při takto vysokých cenách nízké. Také americké akcie předvedly... celý článek

Akcie: rekordní úrovně vystřídala korekce

30. 1. 2007 | Pavel Slavík

Akcie: rekordní úrovně vystřídala korekce

Český index PX opět překonal své historické maximum. Německý DAX a americký Dow Jones v průběhu týdne také utrhly nové rekordy, uzavíraly ale níže než týden předešlý.. Maďarský BUX... celý článek

Akcie: výsledky technologických firem zklamaly

23. 1. 2007 | Pavel Slavík

Akcie: výsledky technologických firem zklamaly

Pražská, německá i maďarská burza v uplynulém týdnu posílila. Americké trhy zakončily týden smíšeně. Zatímco Dow Jones si udržel své zisky z minulého týdne, Nasdaq ztratil více jak... celý článek

Partners Financial Services