Fondy: korekce skončila, zapomeňte?

Petr Fejtek | rubrika: Podílové fondy | 12. 3. 2007 | 4 komentáře
Fondy: korekce skončila, zapomeňte?
Následek propadu akciových trhů byl drsný, leč nikoli drtivý. Přesto mnozí investoři vzali nohy na ramena a 300 miliónů domů. Týdenní bilanci by nezachránilo ani 370 miliónů do zajištěných fondů, ale naštěstí přišel 300miliónový doping "do začátku" tří fondů Komerční banky. Takže nakonec přece jen příliv 270 miliónů korun.

Trochu zmatků přibylo i v reportech, když stránky ING již druhý týden zejí prázdnotou, v jinak standardním AFAM se najednou objevily zajištěné (mezi smíšenými) ČSOB, ale jen některé. Od ESPA-ČS se tam dokonce zjevil celý půlmiliardový prodej jednoho už před týdnem ukončeného.

Zmatky a nervozita zřejmě nepostihly jen klienty. Ale k věci: fondy peněžního trhu si zase spokojeně předou na klubíčkách 200 miliónů korun, a to ještě musely vynahradit 30 miliónů, kterým se znelíbilo, že IKS peněžní trh (profil, názory) dostal přídomek PLUS. Ovšem kolegiálně se zachoval s 20 milióny KB Peněžní trh.


Nabídka houstne

To souvisí s další novinkou: od 1. března totiž Investiční kapitálová společnost KB s Komerční bankou uvedla na trh novou rodinku – KB fondů (ty dostaly do začátku onen doping). Kromě peněžního, dluhopisového a akciového je v nabídce i zbrusu nový nemovitostní – Fond KB Realitních společností. Navíc se rozeběhl i Max 9 (tentokrát na asijské trhy).

V rámci své akce 3 + 1 přichází i ČSOB s novým Chráněným fondem. Strategie je podobná ISČS Fondu řízených výnosů (profil, názory) a Pioneer zajištěného (profil, názory) – ten jeho název neodpovídá a čert ví, proč ho kdo Pioneerům povolil. Tedy – podílník ČSOB Chráněného bude mít jistotu, že dostane 90 % nejvyšší dosažené hodnoty, protože právě 90 % nejvyšší ceny fondu bude každý měsíc "uzamknuto". I když fond klesne, podílník při odkupu dostane právě těch garantovaných 90 %, které už nikdy neklesnou. Je tedy vhodný i pro krátkodobější investice a nemá žádné omezení participací. Strategií se bude pohybovat kolem té, které se říká vyvážená, jen při poklesech trhu bude muset převážit fix income, což omezí jeho budoucí růst… Nu ale "90% podpěra" by mnoha klientům měla vyhovovat, vysoká likvidita taktéž.


Rušný týden

Aktivnější klienti se pokusili před bouří schovat: do Sporokonta (profil, názory, koupit) a Pioneer obligačního (profil, názory, koupit) totiž přispěchalo nevídaných 186 miliónů, zatímco z dynamických Pioneerů 214 miliónů vzalo dráhu. To nemůže být samo sebou…

Ostatní dluhopisové fondy sice nad výdělkem pláčí, jenže 125 pionýrských a dalších 100 miliónů od nového KB dostalo kategorii dokonce do krásného, přestože výjimečného 130miliónového plusu.

Smíšené fondy takové štěstí neměly, ačkoli i zde nečekaná injekce 95 miliónů do KB Realitních společností alespoň snížila ponor na 150 miliónů a nenechala kocábku potopit o celou čtvrtmiliardu.


Akcie odnášel uragán

Bouře byla drsná a ještě horší škody napáchal hurikán samozřejmě v akciových fondech, ze kterých vysál nejméně 300, možná až 350 miliónů – to se možná dovíme dodatečně, protože ani ING český akciový (profil, názory, koupit) se neměl před vichrem sentimentu kde schovat.

Sám ISČS Sporotrend (profil, názory) musel oželet přes 200 miliónů, i z dalších si podílníci odnášeli po celých nůších: z ČSOB akciového mixu (profil, názory) přes 50 miliónů, z Pioneer akciového (profil, názory, koupit) 40 miliónů korun, dokonce i ČSOB Realitní mix musel (profil, názory) pustit skoro 20miliónový chlup. Doping víc než 100 miliónů KB akciového se rozplynul jak jarní mlha nad slzavým údolím.

Šlo ale o to, nakolik se prchající trefili do správného data. Pondělí šlo sice ještě dolů, ale už v úterý se totiž vítr úplně obrátil… A tak třeba ISČS Sporotrend (profil, názory) právě za minulý týden vrátil svým věrným 3,8 % a na půlroce má již zase příjemných 9,3 %.

Vše důležité o podílových fondech...
...najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz! Naleznete v ní kompletní přehled více než 1 800 podílových fondů čekých a zahraničních společností nabízených na našem trhu. Nabízíme aktuální kurzy, profily, žebříčky, poradenství s výběrem fondu. Jen si vybrat! Například pomocí našeho unikátního porovnávače korunových fondů.



Dolů a zas vzhůru

Sešup předminulého týdne frčel jako po černé sjezdovce a ještě pondělí nikdo neviděl, je-li dole další sráz, anebo jen protisvah. Vyjasnilo se až v úterý a všichni se otřepali po šestidenním propadu (při kterém akciové tituly celosvětově prý ztratily na své hodnotě 3,3 bilionu dolarů).
Úterní Evropa přidala jen kolem procenta, my 2 % (hlavně díky 3 % ČEZ), Amerika večer něco mezi.

Středa již s údivem koukala, kde se co děle…, ale největší ekonomika světa stále v obavách, že zpomaluje svůj růst. Naštěstí se v pohodě cítila Asie – japonský Nikkei 225 vzrostl o 1,9 %, nejvíc od loňského října. Zdá se, že všichni víc sledujeme i tep asijských trhů…
Čtvrtek rostou západoevropské indexy (třetí den v řadě) u nás po středeční rauchpauze opět pěkný skok. Týden odpracoval 3,8 %, od začátku roku je PX již zase nad 5 % a na 12 měsících nad 10 %.

Jenže zase nevíme, kam se trhy vydají příští týden. I když totiž pátek odpoledne přinesl poměrně příznivá makrodata z amerického trhu práce a trhy vesele rozsvítily, nadšení podezřele rychle vyprchávalo…


Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: ještě nejistější sezóna

5. 3. 2007 | Petr Fejtek | 1 komentář

Fondy: ještě nejistější sezóna

Do zajištěných a peněžních fondů sice přišlo 660 miliónů korun, ale zároveň ostatním pustili jejich podílníci žilou 290 miliónů korun. Výsledné saldo tedy skončilo na pouhých 370 miliónech... celý článek

Fondy: vodní bohatství nade vše

26. 2. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: vodní bohatství nade vše

Kdo jen maličko sleduje trh, jistě ví, jaký vodní příval že to spláchl veškerou konkurenci. Rozlil se z břehů ovšem tak, že právě proto musel po třech týdnech skončit. Ani ostatní zajištěné... celý článek

Fondy: zajištěné už i na vodu

12. 2. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: zajištěné už i na vodu

Další týden v zajetých kolejích, kdy investice plynuly prakticky jen na peněžní trh a do zajištěných fondů. Leč dohromady přišlo 620 miliónů korun, a to ještě předtím musely nahradit... celý článek

Fondy: speciál trumfl všechny

5. 2. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: speciál trumfl všechny

Týden téměř bez překvapení – vše proudí na peněžní trh a do zajištěných. Ono "téměř" tkví v celkové sumě 1,34 miliardy korun. To je překvapivé až šokující, ovšem jen do té chvíle, než... celý článek

Partners Financial Services