Akcie: pravý čas na nákup českých titulů

Akcie: pravý čas na nákup českých titulů
Ceny českých akcií jsou konečně na úrovních, kde se vyplatí je nakupovat. Přesto jsme ale svědky panického a ustrašeného chování. FED ponechal i nadále prostor pro zvyšování úrokových sazeb, v reakci na to americké akcie prudce oslabily. Zpráva ovlivnila i trhy eurozóny, index Eurostoxx 50 ztratil 2,42 %. Propadu trhů pak ještě "pomohlo" zvýšení úrokových sazeb ECB, evropské akciové indexy klesly na úroveň z listopadu 2005.

Česká republika

Ještě před několika týdny, kdy byl trh extrémně drahý, nebylo po strachu a opatrnosti ani památky. Propady jako vždy přichází nečekaně. Současnou tristní situaci domácího trhu umocňují nucené prodeje domácích subjektů, které již dále nejsou schopny financovat svoje pozice. Těžko soudit, zdali již toto je tzv. kapitulace. Umíme si představit, že bude ještě hůř, ale trh urazil dolů většinu své cesty a současné cenové hladiny některých titulů přinesou v příštích týdnech zajímavé zhodnocení..

Vývoj indexů
index předminulý týden uplynulý týden změna (%) min. max.
PX
(profil, názory)
1 370 1 250 -9,6 1 231 1 362

Zdroj dat: Fio report

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

Růst českého HDP zrychlil na 7,4 % v prvním kvartálu roku 2006 (oproti 5,4 % v prvním kvartálu roku 2005), oznámil ČSÚ s tím, že se jedná o nejrychlejší růst od roku 1995. Analytici očekávali růst mezi 7-8,5 %.
  • Index spotřebitelských cen za květen se zvýšil meziročně na 3,1 %, trh očekával nárůst o 2,9 %. To je největší nárůst ve spotřebitelských cenách za posledních 19 měsíců. Meziměsíčně rostla inflace o 0,5 %, hlavní podíl na tom měly rostoucí ceny potravin (0,8 %) a ceny pohonných hmot (3,6 %).
  • Vývoj titulů na domácích trzích

    ČEZ (profil, názory)
    Wood & Co. snižuje cílovou cenu pro akcie ČEZ na 1 005 CZK z 1 035 CZK, doporučení zůstává "koupit".

    Český Telecom (profil, názory)
    5/6: Společnost Merrill Lynch & Co. zvýšila doporučení pro největší telekomunikační společnost v ČR, Český Telecom, z původních "neutral" na "buy" s navýšením cílové ceny na 615 Kč.  

    Co se stane - očekávané události

    • 12/6: Průmyslová výroba za duben (oček. 10,3 %)
    • 14/6: PPI za květen (oček. 0,2 %)
    • 16/6: Maloobchodní tržby za duben (oček. 4,3 % y/y).

    Spojené státy americké

    Minunlý týden došlo k očekávanému zasedání FED a následnému komentáři guvernéra FED Bernankeho ohledně inflace a ekonomického růstu, který byl velmi "hawkish", což znamená, že FED má i nadále prostor pro zvyšování úrokových sazeb. V reakci na tuto zprávu americké akcie prudce oslabily.V oslabování pokračovaly s malou výjimkou celý týden. Trh bude netrpělivě očekávat inflační data, která budou uveřejněna tento týden..

    Vývoj indexů
    index předminulý týden uplynulý týden změna (%) min. max.
    Dow Jones
    (profil, názory)
    11 280 10 887 -3,4 10 755 11 094
    Nasdaq
    (profil, názory)
    2 209 2 135 -3,9 2 100 2 213
    S&P 500
    (profil, názory)
    1 280 1 252 -2,8 1 235 1 287

    Zdroj dat: Fio report

    Co se stalo - klíčové události minulého týdne

    • Ministerstvo obchodu oznámilo, že americký obchodní deficit vzrostl v dubnu o 2,5b% na $63,4 mld. Tento propad je způsoben hlavně vysokými náklady na importovanou ropu, jejíž cena dosáhla druhé největší úrovně v historii. Obchodní deficit však zůstal za předpovědí ekonomů, kteří očekávali deficit kolem $64,8 mil. Import rostl slabě, zatímco exporty v dubnu poklesly. Obchodní deficit s Čínou vzrostl na $17 mld. - ve stejném období předchozího roku činil $14,8 mld. 
    • Ceny dováženého zboží do USA rostly o 1,6 % v květnu, když cena dovážené ropy stoupala třetí měsíc v řadě. Bez růstu v cenách ropy, rostly dovozní ceny o 0,6 %, což je největší nárůst od října 2005. Očekávání ekonomů se pohybovalo kolem 0,8 %.

    Vývoj titulů na amerických trzích

    • Akcie společnosti Texas Instruments Inc. (profil, názory) získávaly poté, co firma zvýšila své finanční cíle na druhý kvartál. Akcie přidaly 2,9 % a uzavíraly na 31,6 USD/a. Akcie společnosti Take-Two Software se v jednu chvíli obchodovaly téměř o 14 % níže, a to když společnost uveřejnila zprávu za kvartál.
    • Společnost Westlake Chemical Corp. byla povýšena na "buy" z původních "neutral". Uvádí to zpráva analytiků ze společnosti UBS, 12M price target je 36 USD za akcii.
    • Bear Stearns zvyšuje doporučení pro akcie Coca-Coly Co. (profil, názory) z "peerperform" na "outperform". Bear Stearns se domnívá, že ziskové odhady se zvýší díky oslabení amerického dolaru a zlepšeným výsledkům na některých klíčových trzích, včetně Německa, Mexika a Brazílie. Cílová cena pro akcie Coca-Coly je stanovena na $48/a. Akcie zavíraly čtvrteční obchodování na 43,39 USD/a.
    • McDonald's Corp. (profil, názory) oznámila, že zaznamenala 4,5% nárůst tržeb za měsíc květen z obchodů otevřených déle než je jeden rok. Na růstu má podíl podpora nových produktů a prodloužení otvírací doby.
    • Cisco Systems Inc. (profil, názory) uvedla, že schválila odkup kmenových akcií až v hodnotě $5 mld. Valná hromada společnosti již dříve odsouhlasila odkup akcií v hodnotě $ 35 mld.
    • IBM oznámila, že investuje 6 mld. USD do své provozní činnost v Indii. IBM už má v Indii více něž 40 000 zaměstnanců rozmístěných v 14 městech, jedná se o nejpočetnější pracovní sílu mimo USA.

    Co se stane - očekávané události:

    • 13/6: PPI
    • 14/6: CPI
    • 15/6 Michigan a příliv investic.

    Eurozóna

    Index Eurostoxx 50 (profil, názory) ztratil během uplynulého týdne 2,42 % - obavy z vyšší inflace v USA, ale právě i v eurozóně způsobují prodejní tlak akcií a nedůvěru v akciové trhy obecně.

    Ve čtvrtek ECB podle tržního očekávání zvýšila svou hlavní úrokovou sazbu o 25 bazických bodů. V prohlášení k rozhodnutí o úrokových sazbách ECB potvrdila očekávání zesílení ekonomického růstu. ECB čeká, že ekonomický růst bude letos v rozmezí 1,8-2,4 % a příští rok pak v pásmu 1,3-2,3 %. Oznámení o zvýšení úrokových sazeb ECB prohloubilo propad evropských akciových indexů na úroveň listopadu loňského roku, ale v pátek se všem evropským burzám dařilo a téměř vyrovnaly ztráty z předcházejícího dne.

    Ceny komodit značně propadly, což se projevuje zejména v cenách akcií těžařských společností. Fundamentálně se hodnoty těchto, ale stejně i ostatních akciových titulů dostaly na velmi atraktivní úrovně, takže v průběhu nadcházejícího týdne bychom mohli vidět silné oživení.

    Komentář o vývoji domácích a amerických trhů převzat ze serveru e-Broker společnosti Fio, komentář o trzích Eurozóny poskytla společnost ATLANTIK finanční trhy.

    Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. Pod záložkou Grafy najdete osm zajímavých grafů. Kliknete-li si v záhlaví profilu akcie na link Žebříčky, zjistíte, jak si daná akcie vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

    Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

    • americkému indexu Dow Jones,
    • technologickému indexu Nashdaq,
    • německému indexu DAX,
    • českému indexu PX-50.

    Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

    Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

    Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

    Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

    Jaké akcie vás lákají nejvíce? Co byste kupovali a co naopak prodávali?

    Srovnávat se vyplatí

    Srovnávat se vyplatí

    Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

    Sdílejte článek, než ho smažem

    Líbil se vám článek?

    -4
    AnoNe
    Vstoupit do diskuze
    V diskuzi je celkem 11 komentářů

    Diskuze

    Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

    15. 6. 2006 23:33

    Ani jsem nečekal, že se to tak rozjede. Dnešní den byl opravdu rekordní. Přesto čekám po překmitu nahoru ještě do prázdnin citelný pád.

    Zobrazit celé vlákno

    +42
    +-
    Reagovat na příspěvek
    Vstoupit do diskuze
    V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

    Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

    DníHodinMinutVteřin
    Slevový kód: PENIZE1O
    Vyplnit přiznání

    Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

    A tohle už jste četli?

    Akcie: pražská předvolební nejistota

    6. 6. 2006 | Pavel Slavík

    Akcie: pražská předvolební nejistota

    Na pražské burze panovala nervozita před víkendovými volbami, burza opět oslabila. Nejvíce klesaly tituly, které jsou na výsledku voleb nejvíce závislé. Americkým trhům vládla vysoká... celý článek

    Akcie: květen Praze nepřeje, PX klesl pod 1 300 bodů

    29. 5. 2006 | Pavel Slavík

    Akcie: květen Praze nepřeje, PX klesl pod 1 300 bodů

    Pražská burza zažila další dramatický týden. Index PX absolvoval výkyv o 10,8 % mezi týdenním minimem a maximem, nejníže se dostala v úterý, kdy se propadl až pod hranici 1 300 bodů.... celý článek

    Akcie: burzovní propadliště

    22. 5. 2006 | Pavel Slavík

    Akcie: burzovní propadliště

    České tituly výrazně ztrácely, pražská burza slabila o téměř 6 %. USA a eurozóně se nedařilo o nic lépe. Americká inflační data přinesla velké zklamání, indexy v USA tak zažily jedny... celý článek

    Komodity: zlato na rekordu čtvrtstoletí

    7. 4. 2006 | Robert Šíbl

    Komodity: zlato na rekordu čtvrtstoletí

    Drahé kovy jsou na historických maximech, zásoby centrálních bank dochází a ubývá nalezišť. Americká ropa výrazně poskočila k 68 dolarům za barel. Zemědělské plodiny se obchodují velmi... celý článek

    Jak investovat: několik doporučení od Joe Rosse

    6. 4. 2006 | Ludvík Turek | 1 komentář

    Jak investovat: několik doporučení od Joe Rosse

    Přijetí ztráty je součástí tradingu, proto je ztráta čas od času povolena a nesmí ovlivnit vaši sebeúctu. Identifikujte nenáhodné chování cen, ale mějte na paměti, že trhy se po většinu... celý článek

    Partners Financial Services