Akcie: na burzy zafoukala Katrina

Akcie: na burzy zafoukala Katrina
Hurikán přerušil provoz většiny ropných zařízení v Mexickém zálivu, cena ropy proto překonala 70 dolarů za barel. Tahounem týdne byly energetické a stavební firmy, ztrácely naopak pojišťovny.

Spojené státy

Americké akcie v pondělí celkově vzrostly, burzy ale otevíraly níže, protože cena ropy přesáhla hranici 70 USD za barel - kvůli hurikánu Katrina došlo k uzavření části rafinačních kapacit USA. Nakonec ale cena lehké ropy uzavírala na úrovni 67,20 USD za barel. Trh byl také podpořen zprávami, že bouře nadělala méně škod, než se investoři obávali. Dow Jones index (profil, názory) stoupl o 65,76 bodu, tedy o 0,63 % a index trhu Nasdaq (profil, názory) vzrostl o 0,8 %. Poptávány byly akcie maloobchodů, které se specializují na potřeby pro dům a zahradu. Zájem o ně mezi investory zvýšilo očekávání, že v důsledku bouře vzroste poptávka po stavebních materiálech. Posílily tak zejména akcie společností Home Depot (profil, názory) a Lowe‘s.

V úterý hodnoty akcií klesaly. Po pondělním řádění hurikánu vzrostly na trhu obavy, že vysoká cena energií poškodí spotřebitelské výdaje a zpomalí ekonomiku. Hurikán přerušil provoz většiny ropných zařízení v Mexickém zálivu, a posílil tak obavy z nedostatku dodávek. Z důvodu bouře bylo uzavřeno 123 obchodů maloobchodního řetězce Wal-Mart Stores (profil, názory), na což reagovaly akcie společnosti poklesem o 1 %. Dalším zasaženým sektorem byly pojišťovny.

Během středečního obchodování se sentiment na trzích v průběhu dne otočil a z původního poklesu byl nakonec celkem slušný růst. Hlavním tahounem dne byly energetické firmy, které byly podpořeny růstem ceny benzínu, a dále stavební firmy a výrobci zařízení do domácností, kteří budou pravděpodobně těžit z rekonstrukce oblastí postižených hurikánem. V poklesu pokračovaly i tento den pojišťovny. O jedno procento posílily indexy S&P 500 (profil, názory) a Nasdaq, Dow Jones si polepšil o 0,7 %.

Energetické firmy pokračovaly v růstu i ve čtvrtek. Velký zájem byl také o servisní podniky, které dodávají zařízení k těžbě ropy a provádějí průzkumné práce před započetím vrtů. Mimořádně silný růst už několik měsíců zažívají akcie rafinerií, o které je v poslední době stále větší zájem. Naopak nedařilo se tento den automobilovému průmyslu. Výrobce automobilů General Motors (profil, názory) oznámil, že tržby v USA se v srpnu snížily o 16 %. Na toto oznámení reagovaly akcie poklesem o 3,5 %. Za celý den pak indexy Dow Jones a Nasdaq oslabily o 0,2 %, naopak S&P 500 si polepšil o 0,1 %.

Během pátečního dopoledne se obchodovaly futures kontrakty na americké akciové indexy kolem hodnot předcházejícího zavíracího kurzu.

Evropa

V pondělí uzavřely evropské burzy poprvé po šesti seancích růstem. Pozitivní nálada přišla s poklesem cen ropy. Tento den se dařilo hlavně technologickému a telekomunikačnímu sektoru. Obchodování bylo však velmi klidné, neboť díky svátku ve Velké Británii zůstaly londýnské trhy uzavřeny. Největší světový výrobce mobilních telefonů Nokia (profil, názory) stoupl o 1 % poté, co oznámil, že se dohodl na urovnání právního sporu v Turecku. Skandinávská telekomunikační společnost TeliaSonera vzrostla o 1,6 % po zprávě o převzetí norského mobilního operátora Chess. Dolů naopak zamířily pojišťovny, které zasáhly obavy z vysokých škod způsobených hurikánem. Druhá největší světová zajišťovna Swiss Re oslabila o 0,4%. Německý DAX (INGDAX) posílil o 28,44 bodu na 4m812,24 bodu a francouzský CAC (profil, názory) si polepšil o 18,57 bodu na hodnotu 4 361,27.

Úterní obchodování uzavřely burzy bez výraznějších změn. Počáteční zisky totiž smazal nárůst cen ropy na nová rekordní maxima. Největší světová zajišťovna Munich Re posílila o 0,3 %, protože navzdory škodám způsobeným hurikánem Katrina potvrdila odhad zisku pro letošní rok. Britsko-nizozemský ropný koncern Royal Dutch Shell (profil, názory) stoupl o jedno procento a jeho britský konkurent BP (profil, názory) dokonce o 2 %. Většina evropských akcií se obchodovala v rámci úzkého pásma bez znatelných výkyvů.

Akciové trhy ve středu rostly, posílily jak celoevropské tak i národní burzovní indexy. Na čele zájmu byly opět akcie ropných společností, i když samotná cena ropy poněkud klesla. Zajímavý vývoj zaznamenaly akcie farmaceutické Sanofi-Aventis. Lepší než očekávané výsledky a příznivý výhled zisku do konce roku nejprve akcie posílily, Deutsche Bank pak ale zpochybnila výrobkové portfolio a akcie své zisky nejen korigovaly, ale celkově o 1,2 % oslabily.

Ve čtvrtek akcie posílily podpořeny zájmem o energetické a stavební společnosti. Energetické firmy táhne vzhůru drahá ropa. U stavebních firem čekají investoři vysoké zisky díky obnově oblastí poničených hurikánem Katrina. Část zisků však indexy v odpoledním obchodování smazaly. Důvodem byla zpráva o slabší aktivitě amerického průmyslu, která přinesla obavy o další výhled růstu ekonomiky. Drahá ropa stále nahrává energetickým společnostem jako Total, BP či Royal Dutch Shell. Posilovaly také stavební společnosti s napojením na americký trh jako Lafarge, Wolseley či Holcim. Z dalších firem díky výsledkům hospodaření stoupla maloobchodní firma Carrefour a nápojová společnost Diageo.

Během pátečního dopoledne se hlavní evropské indexy dostaly z ranních kladných hodnot do mírného záporu.

Autor pracuje ve společnosti ČSOB Asset Management.

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterékoliv z akcií či indexů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem akcie. Na kartě akcie či indexu najdete základní fundamentální údaje o společnosti, po kliknutí na záložku Historie si můžete projít historické kursy. Pod záložkou Grafy najdete osm zajímavých grafů. Kliknete-li si v záhlaví profilu akcie na link Žebříčky, zjistíte, jak si daná akcie vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný cenný papír!

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones
  • technologickému indexu Nasdaq
  • německému indexu DAX
  • českému indexu PX-50

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.

Pokud nevíte, z čeho se určitý index skládá, podívejte se na stránky s popisem indexů.

Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Akcie!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Jaké akcie vás lákají nejvíce? Co byste kupovali a co naopak prodávali?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-71
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: ropa půjde ještě výš

29. 8. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: ropa půjde ještě výš

Již tak vysokou cenu ropy tlačí ještě výše hurikán Katrina, který ohrožuje těžbu této komodity v Mexickém zálivu. Není divu, že se minulý týden burzovní indexy nacházely na svojí nejnižší... celý článek

Akcie: Evropě se týden příliš nevyvedl

22. 8. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: Evropě se týden příliš nevyvedl

Spekuluje se o případném bankrotu společnosti Delta Air Lines. Investiční banka Goldman Sachs odhaduje, že cena ropy bude příští rok 68 dolarů za barel, v delším období pak očekává... celý článek

Akcie: rušný týden

15. 8. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: rušný týden

Cena ropy vystoupala k 65 dolarům za barel. FED zvýšil úrokovou sazbu o 0,25 % na 3,5 %. Kurz dolaru k euru klesl na 10týdenní minimum. Evropské burzy se dostaly na nová tříletá maxima.... celý článek

Akcie: cena ropy opět v oblacích

8. 8. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: cena ropy opět v oblacích

Hodnoty indexů S&P 500 a Nasdaq Composite vyšplhaly na čtyřletá maxima. Cena ropy v New Yorku se dostala až na 62,30 dolarů za barel. Firmě Reebok vzrostly akcie o 30 %, naopak akcie... celý článek

Akcie: pozitivně naladěná Evropa i USA

1. 8. 2005 | Jiří Pospíšil

Akcie: pozitivně naladěná Evropa i USA

Šéf DaimlerChrysler opustí ke konci roku 2005 firmu. 301 společností z indexu S&P 500 reportovalo svoje čtvrtletní výsledky, 72 % z nich překonalo odhady. V Evropě trhy táhly vzhůru... celý článek

Partners Financial Services