Fondy: setrvalý stav

Petr Fejtek | 25. 4. 2005 | 2 komentáře
Fondy: setrvalý stav
Opět podivná týdenní statistika s výslednou pouhou čtvrtmiliardou. Ovšem nezapočítáme-li jeden velký institucionální odkup, přišlo nejméně 625 miliónů korun, navíc jistě "pěkný balík" zamířil do těch zajištěných fondů, které nereportují týdenní prodeje.

Přes 400 miliónů korun získaly fondy peněžního trhu, když se velká trojka opět bratrsky podělila. Za zmínku snad stojí okolnost, že obr ISČS Sporoinvest (profil, názory) tento týden dosáhne další mamutí mety – 44 miliard korun.
Nepořádek tentokrát způsobily dluhopisové fondy, kam sice 80 miliónů přišlo, ale zároveň vinou ISČS ČS Korporátního dluhopisového (profil, názory) 430 miliónů odešlo. Čistá bilance tedy končí 350 miliónů v minusu, ale jde opět evidentně o institucionální odliv, nad nímž můžeme přimhouřit oko.
Na další skupiny fondů zůstaly jen drobečky: pouhých 55 miliónů do smíšených, akciové dokonce skončily jen těsně nad hladinou, když červeně zasvítily oba majáky: ISČS Sporotrend (profil, názory) jen zablikal, ale ING Český akciový (profil, názory, koupit) se rozloučil hned se 43 milióny. Ještě, že situaci zachránil 30 milióny ING (L) Invest Global High Dividend (profil, názory).
Koncem června se také chystá fúze, při níž ČSOB Bohatství (profil, názory) pohltí čtveřici mrňousů: Křišťálový (profil, názory), Obchodu (profil, názory), Kvanto Kombinovaný (profil, názory) a Kvanto Korunový dluhopisový (profil, názory), které nemá smysl spravovat sólově.

Zajištěné hádanky

Zajištěné fondy si s námi zatím dost hrají na schovávanou. Víme o prodejích KBC-ČSOB necelých 60 miliónů, na stránkách IKS-KB bylo u Maxe 3 něco přes 26 miliónů, což by mohly být prodeje za předminulý týden, o ČS ESPA 4 a 5 není nikde nic.
Dvojici nových zajištěných fondů uvedla na trh ČSOB, tentokrát s inovací konstrukce. Zcela novou strukturu má ČSOB Fix Upside 1: se splatností 4 roky a 7 měsíců půjde o počáteční a konečné hodnoty 30 vybraných akcií. Pokud ve srovnání s počátkem období na konci kurz každé jednotlivé akcie vzroste, započítá se její nárůst jako 25%, zatímco pokles jen skutečným procentním snížením. Výsledné zhodnocení bude průměrný výsledek všech 30 akcií. Průměrné roční zhodnocení tohoto koše akcií za poslední desetiletí by činilo 3,46 %, ale dalo se vydělat i maximum, tedy přes 5 % ročně. Fond tak nabízí možnost podílet se na růstu vybraných akcií až o 25 % za dobu fungování fondu i v situaci, že jednotlivé akcie budou růst mnohem méně.
I ČSOB Světový Click+ 18 prošel konstrukční úpravou a doba zakliknutí u fondu se zkrátila na šest měsíců. Právě tím mohlo být nastaveno vyšší maximální zhodnocení: za 5 let a 6 měsíců v rozmezí 8 až 38,5 %.

Bankopojištění

Tímto ošklivým slovem se označují některé jednodušší "balíčky", které spojují vybrané kapitálové či investiční produkty s pojištěním a které tak lze bez většího poradenství prodávat na pobočkách "jako Baťa cvičky". Jedním z takových produktů nabízených ČSOB je Maximal Invest – nyní ve čtvrté tranši investující do zajištěného fondu ČSOB Světový strom 4 se splatností 29. června 2012. Minimální zhodnocení podílové jednotky bude 9,32 % (1,27 % p.a.) a maximální ve výši 106,17 % (10,78 % p.a) a lze je doplnit volitelným připojištěním trvalého tělesného poškození následkem úrazu. Do spořicího programu Maximal Invest vložilo v předchozích třech upisovacích obdobích téměř 2 tisíce klientů 423 milióny Kč.

Už nejsme emerging?!

Jistě potěšující zpráva, že nás Světová banka přeřadila ze sorty rozvojových států mezi vyspělé. Jen aby se to brzy naučili také chlapci v City… Možná tedy víc potěší, že CALPERS (největší penzijní fond v USA) nás už na seznamu "investovatelných" víc než rok má (Brazílie, Chile, ČR, Maďarsko, Indie, Izrael, Jordánsko, Malajsie, Mexiko, Peru, Filipíny, Polsko, Jižní Afrika, Jižní Korea, Tajwan) a nyní jej rozšiřuje o další: Turecko, Thajsko, Argentina a Srí Lanka. Ze seznamu naopak – pro mnohé jistě překvapivě – škrtá Čínu a Rusko. Oba z důvodů nedostatků v oblasti trhu práce a transparentnosti kapitálových trhů. Kde tedy asi opravdu jsme...?

Kudy dál

Naše akcie minulý týden nijak nezářily, v tom jsme však nebyli výjimkou. Dolarové vklady jsou již lépe úročené (až 2,5 % proti 0,5 % před rokem) než korunové s výnosem kolem 1 %. Inflace v USA stoupla v březnu na 3,1 %, FED hovoří o rostoucích inflačních tlacích a cesta k ještě vyšším úrokům je tak otevřena. Investoři tedy váhají s každým dolarem.
Na druhou stranu při IPO Raiffaisen International ve Vídni poptávka přesáhla nabídku 10krát. ING Financial Services dává akciím Orco Property Group (profil, názory) cílovou cenu 48,9 eur (cca 1480 Kč) a doporučení "kupovat", vidíme tedy potenciál až 200 Kč. JP Morgan zase potvrzuje "overweight" doporučení s cílovou cenou 55 eur akciím Erste Bank (profil, názory), a protože se obchodují kolem 40 eur, vidíme potenciál až k 500 korunám.
Také šestinásobek zisku, který meziročně dosáhl Yahoo, vlévá optimismus do žil, ani Google nezklamal a znásobil zisk, takže technologie by mohly zase chvíli "táhnout" trhy.

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: v zajetých kolejích

18. 4. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: v zajetých kolejích

Nebýt půlmiliardy stažené z postkuponových fondů institucionálními investory, příliv do fondů by opět překonal tři čtvrtě miliardy. Takto dosahuje statistika čistých prodejů jen 275... celý článek

Fondy: apríl bude zajištěný

11. 4. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: apríl bude zajištěný

Do miliardy tentokrát zřejmě něco schází, protože sice víme o 850 miliónech korun, ale jistě ještě něco prodali i ti, co nereportují. AKAT na tom prý pracuje, nicméně zatím známe jen... celý článek

Fondy: pomlázka se celkem vydařila

4. 4. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: pomlázka se celkem vydařila

Na kratší týden je dosažení čistých prodejů za skoro tři čtvrtě miliardy docela úspěch. Vlnobití na světových trzích se poněkud uklidňuje, sazby se hnuly očekávaně a naši burzu vzpružil... celý článek

Fondy: zděšení klientů se projevilo

29. 3. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: zděšení klientů se projevilo

Předvelikonoční týden byl pro fondy hodně neúspěšný, celkových 300 miliónů korun je letos nejslabší výsledek. Strašidelná korekce trhů v našem regionu odradila mnohé investory nejen... celý článek

Fondy: dolehne i na ně jarní výprodej?

21. 3. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: dolehne i na ně jarní výprodej?

Dobrá každá miliarda, jako například ta za minulý týden. Středoevropské akcie nevyrostly totiž do nebe, naopak dostaly výprask. Dluhopisy ostatně taky schytaly pár facek. V pátek sice... celý článek

Partners Financial Services