Fondy: v zajetých kolejích

Petr Fejtek | 18. 4. 2005
Fondy: v zajetých kolejích
Nebýt půlmiliardy stažené z postkuponových fondů institucionálními investory, příliv do fondů by opět překonal tři čtvrtě miliardy. Takto dosahuje statistika čistých prodejů jen 275 miliónů korun.

Fondy peněžního trhu hlásí 550 miliónů s celkem vyrovnanou kořistí naší bankovní velké trojky. Peněží trh tak stále posiluje svou dominantní pozici s více než 50% podílem na našich fondových investicích (v rámci UNIS dokonce přes 57 %). Co dodat, než s povzdechem, že lepší něco přes 2 % než peníze nechat tratit na běžném účtu. Ale nic to neřeší.
Zajištěné fondy alespoň zvedají pohled na delší horizonty, i když také jen v repertoáru staré známé Slibotechny hrají na naše bázlivé struny v kombinaci s holubem na střeše. Max 3 skončil zřejmě úspěšně, týdeník Ekonom dokonce uvedl, že získal celou miliardu korun. Minulý týden vystartoval tandem ČS-ESPA zajištěných, který by měl přivádět kolem 100 miliónů korun týdně. Jistá čísla však máme jen o zajištěncích ČSOB-KBC, které vykazují pouhých 42 miliónů.
Dluhopisových fondů se prodalo za hezkých 100 miliónů korun, když polovinu z toho obstaral sám dominátor ISČS Sporobond (profil, názory). A protože to stále víc vypadá na další možný pokles úrokových sazeb, nejsou dluhopisy špatná volba. Maloobchodní tržby zlověstně téměř stagnují a inflační rizika nikde nevidět. Dnes 2% PRIBOR by mohl již koncem května spadnout až k 1,8% a ceny dluhopisů by se mohly opět pěkně pozlatit.

Akciové koření může zhořknout

Smíšené fondy jsou podivný segment, v němž najdeme jak oblíbené kousky, ale kde také stále ještě dochází k odlivům velkých investorů. Jako obvykle šlo i tentokrát o ČSOB Bohatství (profil, názory), který přišel o 513 miliónů a Fond obchodu (profil, názory) s odlivem 36 miliónů korun. Kdys obr Bohatství již zhubl pod 4 miliardy a z Fondu obchodu je zanedbatelný mrňous. Jejich výkonnost za poslední půlrok kolem 10 % však jistě nevzbuzuje lítost.
Na frajerských víc než 21 % (ročních 30 %) IKS Balancovaného ovšem hned tak někdo nemá – ani ISČS Sporotrend. Ale zatímco IKS Balancovaný (profil, názory) akvíroval 27 miliónů, ISČS Sporotrend (profil, názory) prodal krásných 50 miliónů a dopomohl tak lvím dílem k celkovému přílivu do akciových fondů v objemu 70 miliónů korun. ING český akciový (profil, názory, koupit) tentokrát totiž přes trvalou hvězdnou roční výkonnost 37,8 % nedotáhl ani 20 miliónů.
Naše akcie se v minulém týdnu začaly vracet ke svým fundamentům, ale ve čtvrtek klesl Philip Morris o 9 % pod 17 000 korun, protože se prodával již bez nároku na dividendu. Ta by měla při 100% výplatním poměru dosáhnout 1600 Kč na akcii, což představuje dividendový výnos 8,7 %. Rozhodne valná hromada společnosti 25. dubna.
V pátek se pak ordinoval nedobrý koktejl – banky, politika, Amerika. Na to, že hodnota indexu S&P 500 klesla na nové letošní minimum pod 1 163 bodů je 15% výkon naší burzy k zulíbání.

V prvním čtvrtletí roku 2005 došlo k nárůstu majetku otevřených podílových fondů členů UNIS ČR o 5,4 miliardy na 114,6 miliardy Kč, přestože čisté prodeje podílových listů dosáhly jen objem 4 miliardy Kč. V nich jsou totiž opět obsaženy záporné čisté prodeje –2 mld. Kč postkuponových fondů. Vyšší nárůst majetku oproti prodejům je pak způsoben jeho zhodnocením.
AKAT ještě kvartální statistiku nezveřejnil, ale lze odhadovat prodeje na podobné úrovni. Retailoví klienti tak za toto čtvrtletí do fondů zřejmě vložili přes 10 miliard korun.

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Jsou vyšší přílivy do fondů výjimkou, začátek trvalé změny trendu, anebo jen důsledek jevu – až se léto (a dovolená) zeptá, co jsi dělal v zimě? wupefzůoeu

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-43
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: apríl bude zajištěný

11. 4. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: apríl bude zajištěný

Do miliardy tentokrát zřejmě něco schází, protože sice víme o 850 miliónech korun, ale jistě ještě něco prodali i ti, co nereportují. AKAT na tom prý pracuje, nicméně zatím známe jen... celý článek

Fondy: pomlázka se celkem vydařila

4. 4. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: pomlázka se celkem vydařila

Na kratší týden je dosažení čistých prodejů za skoro tři čtvrtě miliardy docela úspěch. Vlnobití na světových trzích se poněkud uklidňuje, sazby se hnuly očekávaně a naši burzu vzpružil... celý článek

Fondy: zděšení klientů se projevilo

29. 3. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: zděšení klientů se projevilo

Předvelikonoční týden byl pro fondy hodně neúspěšný, celkových 300 miliónů korun je letos nejslabší výsledek. Strašidelná korekce trhů v našem regionu odradila mnohé investory nejen... celý článek

Fondy: dolehne i na ně jarní výprodej?

21. 3. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: dolehne i na ně jarní výprodej?

Dobrá každá miliarda, jako například ta za minulý týden. Středoevropské akcie nevyrostly totiž do nebe, naopak dostaly výprask. Dluhopisy ostatně taky schytaly pár facek. V pátek sice... celý článek

Fondy: cíl akciové rallye je v nedohlednu

14. 3. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: cíl akciové rallye je v nedohlednu

Tak zase jen něco přes miliardu donesli retailoví investoři do fondů, navíc formální statistiku opět kazí tři čtvrtě miliardy stažených otci zakladateli z postkuponových fondů. Jen... celý článek

Partners Financial Services