Fondy: žádné podstatné změny

Petr Fejtek | 8. 11. 2004
Fondy: žádné podstatné změny
Mohli bychom zopakovat z minulého týdne – dobrá půlmiliarda. Jen struktura opět přešla do klasického gardu: skoro 400 do peněžáků, přes 200 do zajištěných. Nevycházející součet bilance zase dotuje 80 milionů z fondů dluhopisových.

Laťku zvedla především peněžní rodina Multi Cash, která přivedla pod svá křídla víc než čtvrt miliardy korun. Jen korunový lídr KBC Multi Cash ČSOB CZK (profil, názory) přibral přes 200 milionů a zahanbil tak starého tahouna ISČS Sporoinvest (profil, názory) s jeho "pouhými" 100 miliony.

Bez dluhopisů je to špatně

O dluhopisových fondech darmo pálit kyslík, tentokrát největší "nakládačku" získal ČSOB Kvanto korunový (profil, názory), který přišel o 31 milionů korun. Ostatní velcí jen poloviční až třetinovou. Klientům se zkrátka znelíbily a setrvale prchají schovat se pod křídla jak peněžní, tak zajištěná.
Přesto si dovolím tvrdit, že většina z nich si bude za dva, tři roky drbat hlavu, ale to už bude pozdě bycha honit. Dluhopisy v portfoliu ničím nenahradíš, abych parafrázoval kojeneckou říkanku. Dluhopisovou část portfolia nahrazovat zajištěnými fondy je nesmysl, protože se ztrácí efekt nekorelujících aktiv.
Srozumitelně: když jdou akcie dobře, nepotřebuji almužnu ze zajištěných fondů. Když jdou špatně, ztrácím (většinou velmi slušný) výnos dluhopisů, protože dostanu jen reálnou ztrátu ze zajištěných vějiček. Jistěže by vše šlo řešit nějakým hedgeovým nástrojem, ale to je u nás hudba hodně daleké budoucnosti.

Zajištěnci pojištěnci

Přes 140 milionů získala ČSOB do série Click fondů a Světového Stromu 2, dalších 62 milionů si připsal Světový zajištěný Max (profil, názory). ČSOB se sice chlubí, jak pěkně pracuje její koncept "Správy hodnot" založený na bezplatném poradenství, ale z jejich profilových fondů uteklo dalších 10 milionů.
Výsledná čísla z bojiště jsou tedy výsledkem jen a pouze zbraní hromadného ničení, tedy pardon, zajištění klientů. Nic proti Klíčovému plánu, je to nejlepší koncept široko daleko, ale bez zajištěné a pojištěné munice by výsledky byly zcela jiné. Na druhou stranu je jasné, že bankoporadci zajištěný kulomet sice nemusí ani pulírovat, ale klienty nic nenaučí – naopak je zblbnou i pro budoucnost.
Tak či onak klienti během září a října vložili do ČSOB zajištěných fondů bezmála miliardu korun. ČSOB Světový Strom 2 si stále drží průměrný denní přírůstek kolem 25 milionů korun, a protože se bude prodávat až do konce listopadu, má šanci dosáhnout rekordního úlovku.

Akcie na chvostu

Ani o akciových fondech se snad nemá smysl šířit, protože těch několik milionů je spíš k pláči: UNIS hlásí záporné 4, protože sice ISČS Sporotrend (profil, názory) připsal 8, ale ČSOB Akciový mix (profil, názory) ztratil 9. Faktem je, že jsou oba jakoby z jiných světů: zatímco první má na pětiletém horizontu již krásných 6 % p.a., druhý –5,22 % p.a. Na ročním měřítku je 33 % Sporotrendu už skoro standard, kdežto přestože velmi slušných 13,33 % Akciového mixu spíš signálem alespoň trochu zmírnit ztráty a vzít nohy na ramena.
V nabídce KBC je sice 30 akciových fondů, ale dohromady získaly jen 6 milionů korun. Takže ozdobou na našem miniaturním dvorečku je se 7 miliony kohout ING český akciový (profil, názory, koupit), který se může natřásat ročním peřím přes 40 %! Aby ne, když naše akcie opět zlomily desetiletá maxima.

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Jak je možné, že investoři natolik preferují fondy peněžního trhu?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-64
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: dobrá půlmiliarda

1. 11. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: dobrá půlmiliarda

V uplynulém týdenním kole prohrál UNIS s AKATEM 1 : 8 a když hodnotíme soupeření kategorií, pak – byť jen na body – zvítězily zajištěné nad fondy peněžního trhu. 340 milionů do zajištěných... celý článek

Fondy: se najednou rozjely

25. 10. 2004 | Petr Fejtek | 1 komentář

Fondy: se najednou rozjely

Do fondů tentokrát přišlo přes 700 milionů korun, ale investici aby člověk lupou pohledal. 730 milionů totiž skončilo ve fondech peněžního trhu a v zajištěných.

Fondy: zase únik institucionálů

18. 10. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: zase únik institucionálů

Jako obvykle jednou měsíčně stahují svá zbylá aktiva z fondů finanční skupiny, tentokrát miliardu ČSOB a zřejmě už jen zbyteček KB. Jinak setrvalý stav, za řeč stojí opět jen peněžáky... celý článek

Fondy: týden jako obvykle

11. 10. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: týden jako obvykle

Přes čtvrt miliardy do fondů peněžního trhu a 180 milionů do zajištěných – to je obehraný refrén. Z dluhopisových uprchlo dalších 130 milionů, takže celkový příliv dělá jen 350 milionů.... celý článek

Fondy: jaký bude podzim

4. 10. 2004 | Petr Fejtek

Fondy: jaký bude podzim

Listí už padá habaděj. Do fondů spadlo alespoň 300 milionů – v tom 330 do peněžních a 77 do zajištěných. Že součet nevychází, už jsme si dávno zvykli, zbylou stovku dodali přeběhlíci... celý článek

Partners Financial Services