Jistá investice + šance na výnos

Petr Fejtek | 3. 7. 2003
Jistá investice + šance na výnos
Jako šitá na míru našim tradičně velmi opatrným investorům je nabídka lucemburské investiční společnosti World Investment Opportunities Funds (WIOF), která ve spolupráci s belgickou finanční skupinou KBC připravila plně garantovaný dluhopis WIOF Plus.

Jako u všech ostatních zajištěných produktů jde o časově omezenou nabídku, v tomto případě je investice možná do 23. července 2003. Minimální výše investice je 40 000 Kč.
Emitentem dluhopisu je KBC Financial Product Int. Ltd. a splacení jistiny i výnosu je bezpodmínečně a neodvolatelně zaručeno bankou KBC BANK NV, vlastníkem naší ČSOB (profil, názory). Marketingovým a prodejním koordinátorem v ČR je SFM Group.

Výnos za 8 let

Investice do dluhopisů WIOF Plus je skutečně "zaručené investiční řešení". Každý investor totiž v den jeho splatnosti získá nejen 100 procent své čisté investice, tedy vložené částky po zaplacení vstupního poplatku. Navíc pak obdrží také 60 procent výnosu z investice do portfolia čtyř akciových a dluhopisových fondů.

Jak vysoký?

Kolik tedy investor skutečně obdrží, nikdo nemůže předpovědět – skutečně si lze představit situaci, že majitel dluhopisu dostane i po osmi letech jen svou čistou investici, tedy o vstupní poplatek méně, než kolik do jeho nákupu celkem vložil. Pravděpodobnost takového vývoje (drastického a vleklého pádu trhů) je sice velmi malá, ale nenulová. V tomto případě právě zafunguje garance jistiny. Mnohem vyšší pravděpodobnost má scénář, kdy se trhy budou vyvíjet "normálně" a vybrané fondy zaznamenají určitý, lze očekávat i výrazný výnos. Z něj pak investor dostane 60 procent.

Kam investuje

Investiční portfolio dluhopisu WIOF Plus (z jehož výnosu získá majitel dluhopisu 60 procent) bude tvořeno přibližně z poloviny akciemi (2/3 evropskými a 1/3 americkými) a z druhé poloviny dluhopisy (2/3 v dolarech a 1/3 v eurech).
Z fondů, do nichž bude investice rozložena, jsou dva spravované přední americkou investiční společností AIG Global Investment Corp. (po 17,5 % WIOF US Capital Growth Fund a WIOF European Equity a dva spravované švýcarskou investiční společností Unigestion (po 32,5 % WIOF Balanced Euro a WIOF USD International Bond).
Aby se zabránilo možnému nepříznivému výkyvu při výpočtu výnosu, bude na konci investičního období pro výpočet výnosu použita průměrná hodnota kursů fondů ze závěrů posledních devíti čtvrtletí.

Investice v eurech

Pro někoho bude jistě důležité vědomí, že jeho peníze budou investovány v eurech. To je na jednu stranu výhoda, protože za osm let již zřejmě české koruny nebudou existovat, na druhé straně investor podstupuje přece jen určité měnové riziko v případě, že koruna bude vůči euru v příštích několika letech posilovat (cena dluhopisu uvažovaná v korunách by se v tom případě v těchto letech snížila). Naopak při oslabování koruny by takto uvažovaná cena ovšem vzrostla.

Poplatky

Vstupní poplatek činí podle výše investice čtyři až šest procent. Ze základních šesti procent se snižuje při investici od 250 tisíc korun na pět procent a při investici nad půl milionu korun na čtyři procenta. Majitel dluhopisu kromě vstupního poplatku neplatí žádný další poplatek.

Dluhopis lze prodat

I když je plný podíl na výnosu zaručen pouze v případě, kdy investor dodrží osmiletou lhůtu investice, garantovaný dluhopis WIOF lze kdykoli odprodat. Dluhopis bude jako euroobligace kotován na lucemburské burze cenných papírů a jeho majitel tedy může kdykoli požádat o jeho odkoupení za tržní cenu. Tato cena ovšem může kolísat (zejména v počátečním období) a je tedy vhodné zvážit nutnost předčasně z investice vystoupit, protože v tom případě může být tržní cena dluhopisů nižší než do nich investovaná částka.

Další informace

Zájemce o investici do dluhopisu WIOF Plus najde další potřebné informace v užším prospektu, schváleném Komisí pro cenné papíry, který lze stáhnout zde.

Připadá vám investice do WIOF dluhopisu zajímavá? Uzavřete smlouvu ještě dnes. A jak se díváte na investování do cenných papírů vůbec? Určitě máte nějaké zkušenosti anebo postřehy. Podělte se o ně také s námi v diskusi k článku.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-22
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: dluhopisové žně na pokračování

30. 6. 2003 | Petr Fejtek

Fondy: dluhopisové žně na pokračování

Naše centrální banka předběhla o měsíc očekávání trhu a poklesem sazeb dostaly naše dluhopisové fondy další šanci. Začnou totiž do očekávání započítávat další čtvrtprocentní snížení...... celý článek

Nový přírůstek zajištěných fondů

27. 11. 2002 | Tomáš Mergl

Nový přírůstek zajištěných fondů

Finanční skupina ČSOB/KBC v pondělí představila již devátý ze série zajištěných fondů v českých korunách. Kromě vrácení plné hodnoty vložené investice nabízí nový fond také šestiprocentní... celý článek

Zajištěné fondy: Je z čeho vybírat?

27. 6. 2002 | Tomáš Mergl

Zajištěné fondy: Je z čeho vybírat?

Nabídka zajištěných fondů na českém trhu je v současnosti velmi omezená. Přesto mají investoři možnost vybírat mezi jednotlivými druhy zajištěných fondů. Každý z nich přitom nabízí... celý článek

Partners Financial Services