Fondy: dluhopisové žně na pokračování

Fondy: dluhopisové žně na pokračování
Naše centrální banka předběhla o měsíc očekávání trhu a poklesem sazeb dostaly naše dluhopisové fondy další šanci. Začnou totiž do očekávání započítávat další čtvrtprocentní snížení... Kdo má nakoupeno, tomu ceny zase vzrostou.

Ani situace v Evropě není vůbec růžová a Evropská centrální banka bude jistě zachraňovat nejen hospodářský růst, ale i rozviklaný Pakt stability. Evropou obchází strašidlo deflace a prostor pro pokles sazeb ještě je, zvláště když americké jedno procento je tak hezké číslo. Ovšem každá hostina jednou skončí a pak se karta obrátí, takže pozor, výnos našich pětiletých státních dluhopisů je již pod 2,7 procenta. A americké akcie už také leccos naznačují…

Prázdniny začínají a okurková sezóna se jistě nevyhne ani fondovému businessu. Již minulý týden vpravdě nestál za řeč a něco přes 60 milionů lidé do fondů přinesli zřejmě hlavně proto, že za ně v bance nedostanou už skoro nic. A bude hůř, protože banky z jednoprocentní hladiny úroků termínovaných vkladů půjdou nyní ještě níž.

Celkem se tedy fondy UNIS musely opět spokojit s nižším přílivem peněz než fondy KBC (profil, názory), které prodává ve své síti ČSOB (profil, názory). Ani jejích 80 milionů neoslní, zejména proto, že skoro 50 milionů z toho si připsal zajištěný ČSOB Světový click+ 2 (profil, názory). Jistě jste již zaregistrovali, že díky údajům, které ČSOB pravidelně poskytuje (jako jediný distributor zahraničních fondů), můžete již v jedné tabulce porovnat objemy prodejů českých fondů a fondů KBC. Zatím jsme také asi nepřekonali určitou nedůvěru ve Slovensko, kde se reformy rozjely plnou parou a zejména úrokové sazby zůstaly beze změn na 6,5 procenta. KBC (profil, názory) tuto příležitost nabízí úspěšně na samém Slovensku, ale u nás prodala fondu KBC Renta Slovakrenta (profil, názory) denominovaného ve slovenských korunách (profil, názory) jen za pět milionů. Naproti tomu Slováci do nového fondu vložili okolo sto milionů.

Jediná kategorie fondů si tedy opět polepšila, a to již tradičně fondů dluhopisových, do kterých přišlo téměř 300 milionů korun (ovšem na úkor všech ostatních kategorií). Jejich minulý roční výnos je totiž přímo neodolatelný (v naši tabulce výnosů jednotlivých kategorií fondů je vidět i důvod). V uplynulém týdnu sice i některé dluhopisové fondy nějakou setinku ztratily, ale to příliv peněz nenarušilo. Paradoxně nejvíc (i když jen -0,07 procenta) ztratil Sporobond (profil, názory),  ale jeho největší čisté prodeje ještě dlouho nikdo neohrozí. V tabulce deseti fondů s nejvyšším ročním výnosem se však pomalu a jistě začínají objevovat i vyšší výnosy. Například nenápadný IKS balancovaný (profil, názory) se chlubí 8,53 procenta, čímž přestihl i ISČS Sporotrend (profil, názory). Proč toto srovnání? IKS balancovaný je totiž navzdory svému jménu také skoro akciový (35 procent tuzemských a 35 procent kandidátských zemí). Ale to ještě není nic proti ING Czech Equity (profil, názory, koupit) s 15 procenty! Je vše to dáno samozřejmě výsledky rally, kterou v posledních měsících předvádějí naše akcie.

Akciové trhy posledních týdnů vypadají spíše jako pěkně rozjetá párty, ale na naše drobné investory to nechává ledově chladnými. Považují totiž akcie za Jezinky a ani prstíček k nim nestrčí. Uvidíme, zda jim alespoň trochu od posvátné bázně pomohou údaje o světových trzích (např. růstu amerických akcií o 25 procent za tři měsíce), anebo budou muset počkat na delší období růstu. V každém případě bude osvěta důležitým úkolem a k tomu naše investiční společnosti teprve sbírají odvahu.

První viditelnou vlaštovkou je Česká spořitelna (profil, názory), která ve spolupráci se svou investiční společností (profil, názory) a asset managementem (profil, názory) otevřela poradenský investiční koutek ve své překrásné budově v Rytířské. Mimo jiné zde bude každé první úterý v měsíci od 17:00 probíhat pro zájemce o investování veřejná přednáška a diskuse. Již zítra je na programu první téma: Investování - čeho se nejvíc bojíme? Neboli jak využít riziko pro pocit bezpečí. Jde o jednoznačně záslužný počin, který jistě část klientely ocení. Horší je to se Zpravodajem ISČS vydaným poprvé bez pomoci agentury: inovovaný design sice neurazí, zato kolem dat je dusno – například Sporobond (profil, názory) měl mít nejen nejlepší roční výnos 9,47 procent, ale také dvouletý 26,93 procent. Jen aby klienti nechtěli početní čáry doplatit! Ještě víc by mohli chtít podílníci Sporotrendu (profil, názory)  – ti měli za pět let vydělat až 298 procent. No, nekupte to! Jedna chyba je možná překlep, dvě chyby znamenají, že špatně může být všechno. Průšvih – takový informační časopis pro všechny pobočky banky by přece měl přečíst i někdo, kdo tomu trochu rozumí. A nejhorší je, že si toho asi nikdo ani nevšiml, protože vše klidně visí dál na internetových stránkách ISČS.

Novinka: k přehledu portfolií v profilech jednotlivých fondů jsme přidali také grafy. Podívejte se na profil vašeho fondu a pod záložkou portfolio přehledně uvidíte, kam váš fond investuje!

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoliv z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v nejrozsáhlejší fondové sekci na českém internetu fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Jak dlouho myslíte, že budou lidé investovat do dluhopisových fondů? Myslíte, že další stupínek budou smíšené fondy a kdy se akciové dosatanou alespoň do kladných čistých prodejů? Podělte se s námi o své názory!

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 42 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

2. 7. 2003 22:26, FejtekP

Omlouvám se Investiční společnosti České spořitelny za zpochybnění některých údajů v jejím Zpravodaji. Čísla jsou reálná, jen metodika jejich konstrukce není zřejmá. Vysvětlení dat maximálních výkonností tkví v tom, že data výkonností za uvedená období jsou zpětná, takže např. u SPOROBONDU jsou skutečně z dat za poslední tři roky, ale ta zasahují až do pětileté minulosti. A mezi koncem března 1998 a koncem března 2000 skutečně fond dosáhl výnosu přes 27 %.
U SPOROTRENDU je vysvětlení v tom, že reálně fond existuje sice také teprve od března 1998, ale pro data pětileté výkonnosti byl použit zpětný propočet hypotetického portfolia. Pro příště bude tedy metodika dostatečně vysvětlena, a protože smysl celé tabulky maximálních a minimálních výkonností za určitá období tkví právě ve znázornění volatility jednotlivých trhů či portfolií fondů, k problematice se ještě vrátíme ve zvláštním článku.

+27
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

3. 7. 2003 9:51, TGP

Zajímalo by mě, co na tak zavádějící tabulku řekne Etický výbor UNIS. Nebo je to jen nástroj na postihování malých, zatímco proti největší investičce (a jejímu šéfovi, který vede také UNIS) si jít nedovolí?

-10
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (42 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: dluhopisy padají, ale přesto táhnou

23. 6. 2003 | Tomáš Prouza

Fondy: dluhopisy padají, ale přesto táhnou

I když výkonnost dluhopisových fondů klesá a ty, které investují mimo ČR, utrpěly docela velký šok, prodej postavený na minulé výkonnosti funguje velmi dobře a peníze přitékají i před... celý článek

Fondy: chudáci portfolio manažeři…

16. 6. 2003 | Tomáš Prouza

Fondy: chudáci portfolio manažeři…

Být portfolio manažerem je velmi výnosná práce, ale postupně se nad ní stahují mračna. Doby přemrštěných bonusů jsou již dávno pryč a časem bude ještě hůř. Nejvyšší čas, aby někteří... celý článek

Fondy: bude Slovensko všelék?

9. 6. 2003 | Tomáš Prouza

Fondy: bude Slovensko všelék?

Nejen že by se na Slovensko mohly přesunout české fondy a Slovensko by mohlo hrát roli středoevropského Lucemburska, ale odtéct by tam mohly také peníze z českých dluhopisových fondů.... celý článek

Fondy před emigrací

2. 6. 2003 | Petr Fejtek

Fondy před emigrací

Hrozivé dvě miliardy se za pouhý týden vypařily z našich fondů. Ale žádný tunel – to jen speciální "výnosové" fondy pro institucionální investory své obvykle velké přírůstky vystřídaly... celý článek

Fondy: konec Sporoinvestu v Čechách

26. 5. 2003 | Tomáš Prouza

Fondy: konec Sporoinvestu v Čechách

Ještě před rokem byl Sporoinvest supermagnetem, přitahujícím stovky milionů korun týdně. Dnes po něm neštěkne ani pes. Klienti zatím houfně přecházejí k dluhopisům, kam ale půjdou,... celý článek

Partners Financial Services