Nový přírůstek zajištěných fondů

Tomáš Mergl | 27. 11. 2002 | 2 komentáře
Nový přírůstek zajištěných fondů
Finanční skupina ČSOB/KBC v pondělí představila již devátý ze série zajištěných fondů v českých korunách. Kromě vrácení plné hodnoty vložené investice nabízí nový fond také šestiprocentní výnos na konci investičního období.

ČSOB Světové akcie 4 je název nového přírůstku do rodiny fondů v českých korunách nabízejících ochranu vloženého kapitálu a spravovaných skupinou ČSOB/KBC. Podobně jako jeho předchůdci umožňuje i tento fond podílet se na růstu koše dvou akciových indexů - evropského DJ Eurostoxx 50 zahrnujícího padesátku akcií předních evropských společností jako Nokia, Philips či Volkswagen a amerického S&P 500, který obsahuje akcie pětiset výhradně amerických společností jako Kimberly-Clark, Lucent nebo Boeing. Nově představený fond přitom garantuje minimální zhodnocení na konci investičního období ve výši 6 %, tedy 1,3 % p. a. "Vytvořili jsme nový fond určený investorům, kteří chtějí mít "své jisté" a zároveň nejsou spokojeni s výnosy z bankovních vkladů," vysvětluje filozofii tohoto produktu Jan Bárta z ČSOB Asset Management.

Celý majetek fondu tvoří korunové vládní a podnikové dluhopisy (odpadá tak měnové riziko) s investičním ratingem na úrovni "A" (rating ČR) a vyšším, a doplňkově i termínové vklady. Z nich plynoucí úrokové platby jsou pak směňovány s bankou KBC prostřednictvím tzv. swapových dohod za zhodnocení koše dvou uvedených  indexů. Investiční období fondu trvá 4,5 roku a je rozděleno na čtyři dílčí období. Výnos za každé dílčí období se započítává do konečného zhodnocení do výše 7,15 %, zatímco ztráta za dílčí období se započítá do -3 %. Maximální výnos za celé investiční období tak může činit 28,6 % (5,73% p. a.), ale minimální výnos je ohraničen 6% garancí. Pokud by se tato investiční strategie promítla na vývoj uplynulých deseti let, to jest fond by byl založen opakovaně v prvních šesti letech posledního desetiletí, konečný výnos by činil v průměru 22,6 % (4,62 % p. a.) a pohyboval by se v jednotlivých letech od 8,3 % (1,78 % p. a.) do 28,6 % ( 5,73 % p. a.).

Nový fond je konstruován jako otevřený a lze tedy do něj kdykoliv vstoupit a stejně tak z něj kdykoliv vystoupit. Vstupní poplatek činí v období úpisu, tj. od 25. listopadu 2002 do 17. ledna 2003 dvě procenta, pozdější vstup je o jedno procento dražší. Výstupní poplatek je v době splatnosti (31. 7. 2007) nulový, při předčasném výstupu, který lze uskutečnit dvakrát do měsíce, zaplatí investor jednoprocentní poplatek. Ten je potom odečten od aktuální výše čistého obchodního jmění případajícího na podílový list (tzv. "NAV"), jež může být nad i pod úrovní vložené investice. Do fondu je možné vložit jakoukoliv částku od 30 000 Kč výše.

Jak hodnotíte nový zajištěný fond ČSOB? Je podle vás dostatečně výhodný pro investory? Co říkáte vstupnímu poplatku, minimální investici, garanci a především pak dolnímu limitu ztráty za dílčí období? O své názory se můžete podělit zde.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: Kreditní karty a NATO

25. 11. 2002 | Tomáš Skřivánek

Fondy: Kreditní karty a NATO

Život v Praze se kvůli zasedání NATO na dva dny zastavil a nejinak tomu bylo u investičních společností. Zatímco omezené obchodování a nefunkční infolinky pozitivní nejsou, fakt, že... celý článek

Zahraniční fondy mají pětinu trhu

31. 10. 2002 | Tomáš Mergl

Zahraniční fondy mají pětinu trhu

Asociace pro kapitálový trh ve středu zveřejnila údaje o velikosti majetku českých investorů v zahraničních fondech. Podle statistiky asociace bylo v polovině roku obyvateli ČR investováno... celý článek

Není Beneš jako Beneš

28. 8. 2002 | Tomáš Prouza | 1 komentář

Není Beneš jako Beneš

Na jméno Beneš narazíte v čele nově vznikajícího ČSOB Asset Managementu a Beneše najdete i v orgánech První investiční. Je to znak probíhající fúze? Ne, jen náhodné setkání dvou bratrů... celý článek

Partners Financial Services