Union banka: na řadě jsou výplaty

Union banka: na řadě jsou výplaty
Pád Union banky se pomalu dostává do finiše. Alespoň z pohledu jejích klientů, kteří se za několik dní dostanou k části svých peněz. Boj o to, kdo bude vyplácení pojištěných vkladů provádět, vyhrála GE Capital bank. Čeká jí přes sto tisíc zákazníků a výdaje okolo deseti milionů. Podívejme se, jak to hodlá zvládnout.

Dne 21.2.2003 uzavřela Union banka (profil, názory) své pobočky. Informovala Českou národní banku o tom, že se ocitla v likvidní krizi a že lze předpokládat ztrátu platební schopnosti. Odstartoval tak nevyhnutelný pád tohoto finančního domu, který jsme monitorovali v tomto článku. Situace se vyvíjela poměrně dramaticky. Byl zatčen jeden soudce, unesen jeden bankéř, zkrachoval nejeden plán na záchranu banky. Stále více bylo jasné, že dojde na výplatu klientských vkladů z fondu pojištění vkladů. Minulý týden udělala v kauze významnou tečku Česká národní banka, když Union bance zamítla rozklad a definitivně odebrala povolení, které jí umožňovalo působit jako banka.

Humanitární pomoc, anebo dobrý kšeft?

Záhy po uzavření poboček zareagovaly na zoufalou situaci klientů Union banky konkurenční bankovní domy. S otevřenou náručí je chtěly přivítat na svých pobočkách a zařadit mezi své zákazníky. Jako první přišla se zvýhodněnou nabídkou Živnostenská banka (profil, názory), která nabídla zřízení běžného účtu a jeho vedení po šest měsíců zdarma. Následovala ji GE Capital bank (profil, názory), Raiffeisenbank (profil, názory), ČSOB (profil, názory) a Volksbank (profil, názory). Jejich nabídku jsme popsali v článku Kdo si koupí Unionku. Zhruba pět tisíc klientů nalákala na zvýhodněnou nabídku GE Capital bank, Živnostenská banka hlásí přírůstky v řádu tisíců, tři stovky zákazníků si připsala Volksbank CZ. Zbylé dvě banky údaje neposkytly.

A na řadu přišlo pojištění

Pokusy o postavení banky zpět na nohy byly marné, a tak na řadu přišel Fond pojištění vkladů. Z něj získá každý klient Union banky 90 procent z uložených peněz, maximálně však částku odpovídající 25 tisícům EUR. Banka, která zajišťuje vyplácení plnění z Fondu pojištění vkladů, má velkou výhodu. I přes neodmyslitelné náklady je to totiž velmi zajímavý obchod. Bez drahých marketingových kampaní dostane do svých poboček 114 180 potenciálních klientů, které může oslovit nabídkou vlastních služeb. Není tedy divu, že se o tuto "službu lidu" utkalo více bankovních domů.

Ve dvoukolovém výběrovém řízení byla nakonec vybrána GE Capital bank. "Vsadili jsme hlavně na rychlost," vysvětluje důvod úspěchu Jiří Klumpar, místopředseda představenstva této banky. GECB totiž otevře své pobočky pro účely výplaty vkladů i v sobotu. Náklady na celou akci odhaduje banka na 10 milionů korun, což znamená necelých devadesát korun na jednu výplatu. U příležitosti výplaty nabídne GE založení běžného účtu GEnius za zvýhodněných podmínek. "Věřím, že takto získáme zhruba 20 procent bývalých klientů Union banky," odhaduje Klumpar. Přímé náklady přepočtené na získaného klienta činí přibližně 450 korun. To je více než dobrý obchod.

Výplata klientů v praxi

1. kolik

Jak je uvedeno v předchozí části, odvozuje se výše náhrady z limitu v eurech. Výplaty se ale provádějí zásadně v českých korunách. Hned se tedy nabízí otázka, který kurz bude pro přepočet použit. Existují totiž dvě možnosti. Tou první je kurz ČNB platný v den uzavření poboček banky, tedy 21. února, druhou pak kurz ke dni zahájení výplat pojištěných vkladů, neboli 16. květen (výplaty budou zahájeny sice v sobotu 17. května, ale pro tento den je platný kurz z pátku). Zvolen bude ten kurz, který bude pro klienta výhodnější, dosavadní vývoj tedy nahrává spíše tomu únorovému. V takovém případě by klient získal maximálně 793 375 korun.

Pokud by byl vybrán květnový kurz, muselo by být plnění z fondu přepočítáno a oznámeno vyplácející bance, což zabere deset dnů. Klienti, kteří by si v této době stačili své pojistné plnění vyzvednout, by byli vyzváni k druhé návštěvě pobočky a vybrání doplatku. Pro přepočet devizových vkladů, které jsou taktéž pojištěny, se použije kurz z 16. května. Z tohoto důvodu budou klienti s těmito vklady pozváni k vyzvednutí svého podílu až po 26. květnu, kdy bude vyplácející banka znát přesnou výši částky.

Na tomto místě je nutno připomenout, že případ Unionky bude zřejmě první v dějinách českého bankovnictví, kdy bude klientům vyplaceno jen to, na co mají nárok ze zákona. V minulosti v podobných případech totiž Česká národní banka ihned či zpětně přistoupila k výplatě celé výše vkladů, případně s omezením na čtyři miliony korun. Union banka však nepatří mezi finanční domy se stání účastí, navíc peněz již není nazbyt, proto je šance nadlimitní výplaty mizivá.

Vedle výše vyplácené části vkladu je důležitá také její forma. Tou nejrychlejší a nejbezpečnější je bezhotovostní převod. Na vybraných pobočkách (viz. níže) bude možné požádat také o hotovostní výplatu, částky nad 50 tisíc korun bude ale nutné objednat dva pracovní dny předem. Nelze kombinovat hotovostní a bezhotovostní formu výplaty. Právnickým osobám nebude hotovostní výplata umožněna.

2. Kde a kdy

Fond pojištění vkladů získal souhlas Ministerstva Financí ČR a České národní banky k zahájení výplat a vyhlásil start této akce na 17. květen. Pověřená banka, tedy GE Capital bank, rozešle týden předem všem postiženým klientům tzv. zvací dopis, ve kterém sdělí jak výši výplaty, tak doporučenou pobočku a datum, kdy se má daný klient pro svoje peníze dostavit. Banka rozdělila výplaty do jednotlivých dnů tak, aby se netvořily zbytečné fronty. Pokud ale někomu datum nevyhovuje, může se dostavit na kteroukoli pobočku. Riskuje však delší čekání.

Seznam poboček, které budou otevřeny i v sobotu.

GE vybrala 78 poboček, které kopírují síť padlé Union banky. Na nich bude možné vybrat vklad také v hotovosti, navíc dokonce i v sobotu, kdy budou pobočky k dispozici pouze klientům Unionky. Zbylých 110 poboček se do "mise" zapojí jen ve všedních dnech, kdy vyčlení část své kapacity na vypořádání výplat. Pozor, pouze bezhotovostních!

Zda se budou tvořit fronty se ukáže až v průběhu výplat. "Kapacita naší pobočkové sítě rozhodně dostačuje," uklidňuje Jiří Klumpar. Vyřízení jednoho klienta, pokud se nevyskytnou komplikace, má zabrat přibližně 5 minut. Při takové rychlosti by banka podle svých zástupců měla zvládnout vyřídit všechny výplaty na 78 pobočkách během čtyř sobot. Pokud si bude chtít rovnou založit běžný účet, stráví na přepážce zhruba čtvrthodinku. Tady by už zmíněné soboty nestačily. Nutno dodat, že podle zkušeností se během prvních třech měsíců k výplatě dostaví zhruba 70 procent klientů.

3. Kdo má nárok

Na výplatu pojištěné části svého vkladu mají nárok jak fyzické, tak právnické osoby. Podmínkou vyplacení fyzickým osobám bude předložení občanského průkazu, u cizozemců pasu, právnické osoby budou potřebovat také výpis z obchodního rejstříku, ne starší než jeden měsíc. Pozor ale na to, aby byly doklady v pořádku. Občanku s ustřiženým rohem banka nevezme a vyžádá si druhý doklad totožnosti. Stejně bude postupovat při jakémkoli nesouladu. Pokud například máte na fotce brýle a na pobočku dorazíte v kontaktních čočkách, budete mít problém. Komplikace hrozí u dětských vkladů, se kterými mohou disponovat rodiče dítěte. V tomto případě musí přijít oba.

Nemůže-li se klient dostavit osobně, nabízí se možnost vyplnění plné moci. Ta musí znít na konkrétní úkon, tzv. generální plná moc nestačí. 

Zda výplata klientů Union banky proběhne bez problémů se dozvíme až v polovině června, kdy by mělo být vyplaceno asi padesát procent pojištěných peněz. Pokud GE získá skutečně vytoužených dvacet tisíc klientů, bude to pro ni znamenat více než úspěšnou akci.

Považujete za správné, aby klienti padlé Union banky dostali jen zákonem garantovanou výplatu z Fondu pojištění vkladů? Myslíte si, že akce "výplata klientů" přinese GE Capital bank skutečně dvacet tisíc nových klientů? Podělte se s ostatními o vaše myšlenky a názory.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-34
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 21 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

20. 5. 2003 19:48, klientka z Moravy, které nikdo nezašuškal..

Náhodně jsem klikla na tento názor (jsem také naběhnuvší si hejl) a chci se jen přimluvit, abyste Váš názor publikoval i v dostupnějších médiích - protože tak, jak je zformulován, vystihuje ty závažné a idiotsky podceněné důsledky - já jsem se rovněž rozhodla svoje doposud čestné občanské postoje pokládat za demenci a podstatně je přehodnotit...

Zobrazit celé vlákno

+32
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

7. 5. 2003 15:43, Klient UB

UB měla sídlo v moravském regionu, tak se tam možná vědělo cosi víc než jinde ve státě. Je pravda, že jsem skočil na trochu vyšší úrok než nabízeli jiné banky, ale nebyl to úrok v takové výši, že by člověk mohl tušit podvod. Taky na pádu UB nezchudnu, spíš mě to štve z principu, ale taky škoda každé koruny. Když Vám Váš zákazník nezaplatí, taky si taky říkáte, že jste si měl zákazníka lépe vybírat? Ale hlavně jsem vycházel z prohlášení Zemana po pádu IPB, že bankovní sektor je teď uzdraven. Do EU jezdíte nakupovat nebo prodávat. Jestli tam jezdíte nakupovat, tak se nedivím, že si Vás Váží, stejně jako turistu, který tam kupuje služby, i když ještě v průměru neutrácí tolik co Němec, Angličan nebo Japonec a tady Vám naši celníci mohou ještě dělat potíže, když dovážíte zboží. Je logické, že pro Vás je vstup v tomto případě z Vašeho obchodního pohledu výhodný. Ale až tam budete chtít něco prodávat nebo pracovat, uvidíme. Dovoz i vývoz by měl být vyvážený, stejně jako dovoz a vývoz pracovní síly. Až budou obory, že se Němci, Rakušanovi nebo Angličanu vyplatí jezdit do ČR pracovat, pak to bude v pořádku. Nedivím se, že se bojí levné české pracovní síly, ochotné se podbízet a makat do úpadu. Jeden můj známý, profesí zedník, který dělá v Německu nárazově načerno se chlubil, co všechno stihne za den udělat oproti Němci, který toho stihne polovinu a jak si ho (toho mého známého) za to jeho německý zaměstnavatel váží. Bodejť by ne, když Němec dělá jen tolik, kolik mu platí a nenechá na sebe kydat. Stejně si myslím, že proč nás v EU chtějí je jen to, že se tu otevřou bezcelní trhy, kam budou moci vyvážet výrobky za svoje dumpingové ceny, a bohužel ČR není tak silná, aby mohla tímže způsobem podporovat svůj vývoz do EU. Je ale vidět, že máte svůj názor a jste slušný člověk, tak proč si nadávat. Já se Vám za svoje výpady vůči Vám omlouvám.

Zobrazit celé vlákno

-11
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (21 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Union banka: konkurs nebo vyrovnání?

23. 4. 2003 | Tomáš Prouza

Union banka: konkurs nebo vyrovnání?

Stránky novin v posledním týdnu plní úvahy o tom, zdali by měla jít Union banka do konkursu, či zda prosadit vyrovnání. Na první pohled jde o nepříliš srozumitelnou hru, v sázce je... celý článek

Kdo si koupí Unionku?

25. 2. 2003 | Dušan Hradil

Kdo si koupí Unionku?

Pád Union banky je jedním z hlavních témat posledních dnů. Přinášíme vám další informace o jejím průběhu. Podívali jsme se na to, kdo by mohl mít o banku zájem a jak by převzetí její... celý článek

Situace v Union bance

21. 2. 2003 | redakce Peníze.CZ

Situace v Union bance

Pobočky banky jsou zavřené, státní pomoc je vyloučena, bankovní rada ČNB dnes možná začne správní řízení na odejmutí licence ústavu. Toto je stručná charakteristika situace v Union... celý článek

Partners Financial Services