Kdo si koupí Unionku?

Kdo si koupí Unionku?
Pád Union banky je jedním z hlavních témat posledních dnů. Přinášíme vám další informace o jejím průběhu. Podívali jsme se na to, kdo by mohl mít o banku zájem a jak by převzetí její pobočkové sítě zamíchalo finančními kartami.

O situaci v Union bance jsme v pátek informovali v tomto článku.

Černý pátek pro klienty Union banky (profil, názory), který znamenal začátek konce tohoto finančního ústavu, odstartoval řadu velmi důležitých jednání. Centrální banka se připravuje na odebrání bankovní licence, politici se střídají v kritice jejího liknavého postupu a konkurence si brousí zuby na to, co po Unionce zbude. Zatímco otevřená hra o klienty začala již minulý pátek, osud distribuční sítě se projednává za zavřenými dveřmi.

Chcete mě?

Ano, volá na adresu Union banky hned několik zájemců. Jde jim hlavně o necelou stovku poboček a dvacítku bankomatů. Hlavně v regionu severní Moravy měla banka silnější klientskou základnu, kterou obsluhovala na 18 pobočkách a expoziturách. Na možná poslední možnost téměř ze dne na den rozšířit svoji pobočkovou síť si brousí zuby hned několik zájemců. Horkými kandidáty jsou Raiffeisenbank (profil, názory), Živnostenská banka (profil, názory) a HVB Bank (profil, názory).

Z trojlístku zájemců má zatím nejmenší šance HVB bank. Její nové vedení sice chce tento finanční dům více otevřít retailu, což bez pevného pobočkového zázemí nelze, ovšem pro další kandidáty hovoří ještě další fakta. Více se ale mluví o italské skupině UniCredito, která je majoritním vlastníkem Živnostenské banky. Ta totiž podle některých zdrojů původně plánovala převzetí Union banky po její restrukturalizaci. Mezi tím se ale situace změnila a obě italské skupiny se údajně rozkmotřily. Největší šance na převzetí Union banky má podle neoficiálních informací právě Raiffeisenka, za kterou vede jednání její hlavní ekonom Pavel Mertlík. Pokud by jí tento obchod vyšel, ztrojnásobila by svoji distribuční síť a stala se pátou největší bankou u nás co do počtu poboček, bankomatů i klientů.

Retailové banky působící na českém trhu a jejich parametry
Banka
Bilanční suma
(v mld. Kč)
Počet klientů
(v tis.)
Počet poboček
Počet bankomatů

Nabídka zvýhodněných podmínek pro klienty Union banky

celkem
na severní Moravě
celkem
na severní Moravě
Česká spořitelna

523

5 000

700

80

1 000

150

ne

ČSOB

521

3 243

185

 

272

 

ano - viz. doplnění článku

Komerční banka

511

1 200

332

29

440

36

ne

HVB Bank

124

80

23

2

0

0

připravuje

Citibank

81

 

7

1

10

ne

Raiffeisenbank

54

92

41

8

45

5

ano - viz. doplnění článku

GE Capital bank

53

643

183

23

291

52

ano - viz. text

Živnostenská banka

51

90

27

 

28

 

ano - viz. text

eBanka

20

78 (313)1

26

6

26

6

ne

Volksbank

16

22,5

15

2

14

2

ano - viz. doplnění článku

* * *

Union banka

26,4

250

91

18

cca 20

 

 

Poznámky:  eBanka má celkem 313 tisíc klientů, z toho 78 tisíc využívá běžný účet, 76 tisíc je majiteli produktů ČP Finance a 158 tisíc klientů vlastní úvěrovou kartu YES společnosti Home Credit.

zdroj: banky

Ostře sledovaným geografickým segmentem je právě severní Morava, kde má Union banka svoji stěžejní klientskou základnu. Hlavní distribuční sílu České spořitelny (profil, názory) sice nikdo ohrozit nemůže, ovšem dvacítka poboček Unionky zamíchá další pořadí. Raiffeisenbank se svými osmi pobočkami zatím v tomto regionu zaostává, se sítí Union banky by však výrazně zlepšila svoji pozici.

Konvoje "humanitární pomoci" již vyrazily

Klienti Union banky, kteří přes noc přišli o přístup ke svým penězům, se hned první den začali zajímat o založení účtu v jiné bance. Jako první na vzniklou situaci zareagovala Živnobanka. Nabídla otevření účetu zdarma i s nulovým zůstatkem a zvýhodněný kontokorentní úvěr do 50 tisíc korun. Ještě v pátek oznámila GE Capital Bank (profil, názory) nabídku vedení účtu GEnius (profil, názory) na půl roku zdarma a okamžitou možností čerpání kontokorentu až do výše dvaceti tisíc korun. Za včerejšek pak zaznamenala trojnásobný zájem o založení konta než obvykle. Nutno však podotknout, že se v obou případech klienti při pozdějším zrušení účtu nevyhnou poplatku v řádu stovek korun. Banky si je tak k sobě více či méně připoutají. Více se dozvíte v sekci běžné účty.

Doplnění 25. 2. 2003, 13:00
Se zvýhodněnou nabídkou pro klienty Union banky dnes přišla také Raiffeisenbank. Nabízí vedení účtu Kompetkonto (profil, názory) po dobu tří měsíců zdarma, až o jedno procento vyšší úročení termínovaných vkladů a snadný přístup ke kontokorentnímu účtu. Malým a středním podnikům či podnikatelům nabízí promptní kontokorent do výše půl milionu korun a do pěti dnů vyřídí žádost o miniúvěr až do výše 800 tisíc korun.
Československá obchodní banka umožńuje postiženým klientům také vedení účtu po čtvrt roku zdarma a  možnost kontokorentu nebo spotřebitelského úvěru.

Doplnění 26. 2. 2003, 13:00
Od dnešního dne nabízí Volksbank CZ klientům Union banky vedení běžného účtu s Homebankingem či Internetbankingem zdarma po dobu 6 měsíců, platební kartu Maestro za roční poplatek 66 korun a možnost nakupovat cizí měny bez komisionářského poplatku až do výše 10 tisíc korun.

* Byly skutečně všechny platební karty Union banky zablokovány už ve čtvrtek večer?
* Dalo se platit embosovanými kartami u obchodníků s žehličkou?
* Pokud ano, "odnese" to obchodník, klient anebo někdo jiný?

 

Odpovědi na tyto otázky přineseme v dalších článcích o situaci v Union bance. 

Určité zvýhodnění připravují také HVB Bank a Volksbank (profil, názory). Naopak odmítavý postoj k takovému kroku zastávají největší finanční domy v zemi – Česká spořitelna (profil, názory), Komerční banka (profil, názory) a Citibank (profil, názory). Odůvodňují to nejčastěji tím, že je jejich nabídka dostatečně atraktivní pro stávající i nové klienty a úpravu sazebníku považují za zbytečnou. Radikální postoj zaujala eBanka (profil, názory). "eBanka má zájem o všechny klienty, nejen z Union banky, ale i o stávající klienty ostatních bank, ale zvýhodněné nabídky produktů zaměřené na zoufalé klienty UB považuji za hyenismus," říká ředitel komunikace banky Pavel Makovský.

A co si o zvýhodněné nabídce pro klienty Union banky myslíte vy? A kdo by podle vás mohl být úspěšný v jednání o odkoupení distribuční sítě, která ztělesňuje největší banky? A co říkáte na množící se internetové nabídky zastupování klientů v případných sporech při likvidaci banky? Neváhejte a přidejte do diskuse také svůj názor.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

25. 2. 2003 9:42

Nerozumím přesně termínu, že by některá z bank převzala Unionku. To znamená, že by klienti
přešli pod novou banku se svými aktivy i pasivy (což by pro ně asi bylo nejlepší řešení),
nebo by se to klientů netýkalo, jednalo by se jen o banku a pobočky jako takové?
Není pro stát výhodnější vrazit tam 1,7mld. Kč, než vyplácet klienty za 18mld. Kč ?
Každopádně jsou prachy v prachu, a bankovní dozor na h.... .

+29
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Situace v Union bance

21. 2. 2003 | redakce Peníze.CZ

Situace v Union bance

Pobočky banky jsou zavřené, státní pomoc je vyloučena, bankovní rada ČNB dnes možná začne správní řízení na odejmutí licence ústavu. Toto je stručná charakteristika situace v Union... celý článek

Rok 2003 očima šéfů bank

13. 1. 2003 | Dušan Hradil

Rok 2003 očima šéfů bank

Ještě více úvěrů než loni, nové depozitní produkty a hlavně důraz na kvalitní služby formou osobního přístupu. To jsou hlavní výhledy na letošní rok pro oblast drobného bankovnictví.... celý článek

Partners Financial Services