Pořídíte-li si kočku nebo ona vás

Pořídíte-li si kočku nebo ona vás
Někteří lidé o kočkách říkají, že jsou falešné, jiní na ně pro jejich přezíravost, urozenost a eleganci nedají dopustit. Kočka většinou nepřinese míček na zvolání "Aport!". Nemá na rozdíl od psů sklony k poníženému chování vůči člověku, ale bere ho jako sobě rovného.

Na světě je dnes uznáváno přes sto plemen kočky domácí. Pokud se rozhodnete kočku koupit, zaplatíte v závislosti na pohlaví, plemeni a průkazu původu tisíc až deset tisíc korun. Vezmete-li si kočku z útulku, uděláte dobrý skutek, zaplatíte část očkování (popřípadě kastrace) a po předložení dokladu o převzetí získáte až desetiprocentní slevu v mnohých obchodech a zařízeních pro zvířata. Kočku také můžete získat tak, že jde jednoho dne kolem, líbí se jí u vás a nastěhuje se.

Výbava malé šelmy domácí

K základní kočičí výbavě patří misky na jídlo a vodu, kočičí toaleta s podestýlkou, kartáč a hřeben na srst. Obzvlášť dlouhosrsté kočky je potřeba česat pravidelně každý den. Dále pak škrabadlo na broušení drápků (pokud ho nechcete nahradit vlastním nábytkem) a hračky. Kočičce můžete též pořídit pelíšek, ale většina koček si sama najde útulné místo na spaní. Užitečná je také přenoska, minimálně při přepravě k veterináři. Má-li vaše malá šelma možnost chodit ven, hodí se záklopka na dveře. Některé kočky jsou ochotny chodit s vámi na procházky a můžete jim pořídit postroj a vodítko.

Porovnání výdajů na kočku s výdaji na menšího psa

Jednorázové výdaje Cena kočky (Britská modrá bez PP) 3 700 Kč
  Stálá výbava 1 600 Kč
  Celkem jednorázové výdaje 4 600 Kč
Roční výdaje Výbava, kterou je třeba obnovovat 1 850 Kč
  Krmivo 4 700 Kč
  Očkování, odčervení 350 Kč
  Celkem roční výdaje 6 900 Kč

Jednorázové výdaje Cena psa (Dlouhosrstý jezevčík bez PP) 800 Kč
  Stálá výbava 2 450 Kč
  Celkem jednorázové výdaje 3 250 Kč
Roční výdaje Výbava, kterou je třeba obnovovat 960 Kč
  Krmivo 3 840 Kč
  Očkování, odčervení 340 Kč
  Poplatek ze psa v bytě   1 000 Kč
  Celkem roční výdaje 6 140 Kč

Konzervy a granulované krmivo jsou zdravé, mají vyvážené složení a navíc jsou velice praktické. Je ovšem dobré kombinovat hotovou kočičí potravu s čerstvým jídlem jako je maso, ryba, sýr, jogurt a podobně. Zbytky z kuchyně jsou pro kočičky nevhodné. Kočky jedí často a v malých dávkách a množství přijímané potravy je stejně jako u lidí individuální. K tomu potřebují stálý přístup k čerstvé vodě. Cenu kočičího jídla na den lze odhadnout přibližně na deset až patnáct korun podle nakupované značky. Pro zdraví, pěknou srst nebo jako odměnu můžete dávat kočičce vitaminové bonbony přibližně za tři koruny na den. Nelekněte se, pokud se pustí do pojídání trávy. Kočky si tímto způsobem čistí žaludek a odborníci dokonce doporučují pěstovat kočkám žijícím v bytě trávu v květináči.

I s devíti životy je někdy třeba doktora

I když se říká, že kočka má devět životů, je lepší to pojistit preventivním očkováním a odčervováním. Očkování se provádí jednou ročně a stojí 200 až 300 korun. Pro odčervení dostává kočička pilulky dvakrát až třikrát ročně. Pokud si nepořizujete kočku na chov a s umisťováním případných kočičích potomků byste měli nejspíš problémy, můžete nechat kočku nebo kocoura vykastrovat. Za tento veterinární zákrok zaplatíte 500 až 1200 korun. Proti kočičím blechám, které podle vlastní zkušenosti jdou i na člověka, lze použít obojek za 240 korun nebo sprej za 65 korun. Orientační ceny některých veterinárních úkonů najdete zde.

Nejčastější důvody návštěvy veterinární ošetřovny a co za to zaplatíte

Očkování 1x ročně 200 - 300 Kč
Odčervení 2x - 3x ročně 30 - 150 Kč
Odstranění zubního kamene ultrazvukem   1 000 Kč
Kastrace kocoura   500 - 800 Kč
Kastrace kočky   1 000 - 1 200 Kč

Budete-li chtít spočítat, jak malá šelma zatíží rodinný rozpočet, připočtěte k její ceně stálou výbavu (1 600 korun), krmivo (4 700 korun na rok), očkování a odčervování (350 korun na rok) a obnovovací výbavu (1 850 korun na rok), jejíž největší část tvoří stelivo.

Co se také hodí vědět

Psi jsou vázáni na člověka, kočky se spíš drží domova. Proto hůře snášejí cestování a naopak lépe přijmou, když je svěříte někomu na hlídání. Nemáte-li komu, přijde vhod nabídka některého kočího hotelu, které najdete ve větších městech po celé republice. O vaše zvířátko se postarají za zhruba sto korun na den. Příklady kocouřích hotelů najdete tady a tady. Domácí kutilové si přijdou na své při výrobě pomůcek pro kočky a vlastní výrobou lze i něco ušetřit. Zde například najdete návod, jak vyrobit škrabadlo na drápky. Mnozí věří v léčebné působení kočky na psychiku i různé nemoci člověka. Kočka vás údajně také upozorní na zemětřesení 15 až 20 minut před tím, než přijde. Hodně lidí však uvítá kočičího společníka i v případě, že jsou úplně zdraví a zemětřesení jim vzhledem k geografické poloze nehrozí.

Máte doma kočku nebo kocoura? Kolik peněz vás asi měsíčně stojí. Co si o tomto domácím zvířeti myslíte vy? Podělte se s ostatními o své názory!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 29 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

9. 5. 2002 18:42, terka

mám kocoura, takovou podivnou směsku všech možných plemen - svým pronikavým hlasem si vycvičil celou rodinu, takže spí v posteli a žere co si umane; pokud jde o něho myšlenky na peníze jsou stranou! Je to člen (hlava) rodiny

+10
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

19. 4. 2002 18:15, Acer

Člověče, proč lezete na server, který má peníze už ve svém názvu, když se k nim stavíte s takovým despektem? Mimochodem, náš Pepíček pribiňáčka sní, narozdíl od vašeho, který ho žere. Jestli to nebude tím, že ho dáváte na úroveň vaší kočky.

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (29 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kolik stojí nejlepší přítel člověka?

3. 4. 2002 | Radka Kolínská | 3 komentáře

Kolik stojí nejlepší přítel člověka?

Pes se od vlka oddělil již před více než sto tisíci lety. Od té doby si nejlepší přítel člověka svého páníčka pěkně ochočil. Nyní slouží lidi psům a stojí to dost peněz.

Partners Financial Services