Pober vše, dokud můžeš

Pober vše, dokud můžeš
Telecom si své zákazníky připoutává stále více a alternativní operátoři protestují z plných plic. Contactel hrozí žalobou, GTS mezinárodní arbitráží. České úřady to sledují s ledovým klidem. Nepřipomíná vám to něco?
Český Telecom (ČT)(profil, názory) přišel v prosinci se změnou cen za používání telefonní stanice. Paušály vzrostly od února letošního roku v průměru o šedesát procent. Nicméně zákazníkům to bylo kompenzováno v podobě volných kreditů a po analýze cenových dopadů na klienty vyšlo najevo, že více volajícím lidem se nové ceny spíše vyplatí. Například ze zákazníků tarifu Home Mini ušetří ti, kteří měsíčně provolají více než čtvrthodinu (psali jsme o tom zde). Všechny změny v tarifech byly schváleny Českým telekomunikačním úřadem (ČTÚ), některé zdroje tvrdí, že současná podoba tarifů byla Telecomu regulátorem prakticky vnucena. Jednalo se především o nyní mnoho diskutovaný nejlevnější tarif. Ten je podle vyjádření různých představitelů Telecomu, například tiskového mluvčího Vladana Crhy, pro společnost v podstatě ztrátový a musí být dotován pomocí křížových dotací. Tedy nízkou cenu zaplatí přeneseně uživatelé jiných cenových programů.

Ukázalo se, že Telecom nedotuje levný tarif pro nic za nic. Dostal kompenzaci od regulátora. Od letošního července má konečně dojít k liberalizaci telekomunikačního trhu i pro bytové stanice. Formou číselné předvolby před telefonním číslem si každý bude moci zvolit, u jakého operátora se bude hovorné účtovat. Zhruba 320 tisíc uživatelů Home Mini ovšem tuto možnost mít nebude.

Co není zakázáno, je…

Tím, že Telecom neumožní využívat službu Volba operátora zákazníkům s "nejlevnějším" programem, neporušuje zákon. Jeho jednání je však neetické a zavání nekalými praktikami. Tak by se dal vyjádřit názor většiny konkurenčních telekomunikačních firem.

Podle telekomunikačního zákona (zákon č. 151/2000 Sb.) je stávající monopol povinen umožnit zákazníkům volbu operátora. Tarifem Home Mini tuto možnost omezuje, nicméně každý má možnost si zvolit jiný. Ovšem změna cenového tarifu něco stojí, první je zdarma, za každou další se účtuje přes padesát korun. Po zavedení nových balíčků řada zákazníků přešla na nejlevnější program kvůli nízkému paušálu. O měsíc později se stejní lidé dozvídají, že si nebudou moci vybrat společnost pro spojování hovorů. Proč jim to Telecom neřekl dříve? Nabízí se tvrzení, že nejdříve chtěl monopol zákazníky nalákat na levný tarif a poté si je znemožněním volby udržet. To samozřejmě pokulhává. Jednak je tento tarif brán jako "sociální" a především si stávající monopol zákazníky drží samotnou konstrukcí nových cenových programů.

Podle mluvčí společnosti Aliatel Martiny Kemrové nutí Telecom platit zákazníky za něco, co nemusejí chtít. Řada z nich by chtěla využít ČT jen jako operátora pro přístup do veřejné telefonní sítě a vlastní hovory by realizovala u alternativních firem. Tím, že Telecom přesunuje většinu plateb do monopolní složky (pozn. přístup do sítě je možný pouze přes něj), nutí zákazníky uskutečňovat své hovory právě u sebe. Jinak by jejich volné minuty propadly. Samozřejmě tak poškozuje i své konkurenty.

Ředitel marketingu společnosti GTS David Duroň dotování tarifu Home Mini zdůvodňuje udržením stávajících zákazníků. Podle něj je nutno si uvědomit, že telefonní stanice generuje tržby nejen svým vlastním voláním (to u tarifu Home Mini může být nízké), ale i tím, že je na ni voláno ze stanic jiných.

Ten zlý regulátor

Podle alternativních operátorů za vzniklou situaci nese část odpovědnosti ČTÚ tím, že Telecomu změny povolil. Stávají monopol jen využívá situace ke svému prospěchu. Mluvčí společnosti Contactel Romana Tomasová k tomu říká: "Jsme hrubě nespokojeni s počínáním regulátora, který tarif Home Mini povolil." Že Contactel není s telekomunikačním úřadem žádný velký kamarád, se potvrdilo i tento týden. Podle deníku Právo chystá společnost na ČTÚ podat žalobu kvůli zvýhodňování Českého Telecomu. To regulátor odmítá. Podle svého předsedy Davida Stádníka se Contactel snaží vyvolat mnoho povyku pro nic a sám neví, kudy kam.

Martina Kemrová míní, že úřad zatím vystupuje spíše jako obránce dominantního operátora. Uznává však, že při schvalování tarifů zákon porušen nebyl. Podle Davida Duroně se jedná o byrokratický výklad telekomunikačního zákona, který zákonodárci neměli na mysli. "Kdyby v době schvalování zákona existovaly tarifní balíčky, jistě by se svobodná volba vztahovala na všechny tarify," doplňuje. V každém případě Telecom poškodil trh tím, že při prezentování svých nových balíčku nikoho neupozornil na háček tarifu Home Mini. Za to měl být ze strany ČTÚ potrestán za nekalou praktiku, což se nestalo.

Ředitel marketingu GTS rovněž upozorňuje, že proces liberalizace telekomunikací je pečlivě sledován orgány Evropské unie. Protože ve většině alternativních operátorů mají významné podíly zahraniční investoři, kteří negativně vnímají nerovné podmínky na trhu a oddalování plné liberalizace vidí jako ohrožení.

Společnost GTS se tento týden odhodlala k razantnímu kroku kvůli praktikám Telecomu při schvalování a uzavírání propojovací dohody. Zastavila veškeré platby za propojení vůči dominantnímu operátorovi. Generální ředitel GTS Czech Milan Rusnák uvádí, že je to krajní řešení, jak přimět Telecom k jednání o propojovací smlouvě, která by respektovala rozhodnutí ČTÚ. Ten stojí v tomto sporu na straně GTS. Z celé kauzy můžeme vyvodit, že s liberalizací českého telekomunikačního trhu není něco v pořádku.

Jste spokojeni s počínáním Českého Telecomu na našem trhu? Myslíte, že alternativní operátoři budou mít ze strany regulačního úřady zaručenu ochranu před Telecomem? Myslíte, že by mohlo dojít k další arbitráži na ochranu investic? Podělte se s námi o své připomínky a názory.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

20. 3. 2002 8:32

Doporucuji jednat s Ceskym Telecomem podle osvedceneho pravidla:

Kdo chce moc, dostane h....

Za soucasne situace povazuji za nejucinnejsi obranu proti nestydatemu vydirani Telecomem odhlasit pevnou linku a pouzivat pouze mobilni telefon, ktery toho umi mnohem vic nez "dratak". No a pokud Telecom casem prijde k rozumu a nabide sve sluzby za prijatelnou cenu, pripojit se znovu. Samozrejme bez nestydateho poplatku za zrizeni stanice, jinak je mi lito.
A urad t.zv. "regulatora" zrusit uplne. V soucasne dobe a podobe je to jen zbytecnym plytvanim penezi danovych poplatniku. Tento "regulator" dosud "pusobil" jen jako zaba na prameni.

+13
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

7. 3. 2002 7:08, vendiš sládek slad@quick.cz

Náš regulátor si teda opravdu zaslouší pochvalu a poslat na odpočinek na měsic nebo spíš do chládku!!

Zobrazit celé vlákno

-5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Telecom: Nahoru nebo dolů?

21. 12. 2001 | Jan Heřman

Telecom: Nahoru nebo dolů?

Nové tarify Českého Telecomu přinesly sice výrazné zvýšení paušálů, ale dopady pro více volající zákazníky budou spíše opačné. Ušetří. To se však nedá říci o večerních surfařích.

Partners Financial Services