Máte rádi rychlou jízdu?

Máte rádi rychlou jízdu?
Rozhodnutí investovat do podílových fondů vás postaví před těžkou otázku. Jak si mám vybrat ten pro mne nejvhodnější?

Než se vůbec začnete probírat prospekty různých podílových fondů, měli byste si ujasnit své vlastní cíle. Investičních cílů je totiž tolik jako lidí na zeměkouli. Jirka chce naspořit peníze na studia svých dětí, Pavel má zase zájem dočasně uložit finance určené na stavbu domu atd. atd. Každý z těchto odlišných záměrů vyžaduje jiný výběr fondů, především z hlediska časového horizontu investice a jejího rizika.

Pokud bude Pavel za několik měsíců vložené peníze potřebovat, neudělá nejlépe, když je uloží do akciového fondu. Tento typ fondu se doporučuje na několikaleté uložení peněz, investování na několik měsíců vyžaduje spíše fondy peněžního trhu. Ty investují takovým způsobem, že prudký pokles jejich hodnoty je vysoce nepravděpodobný, a proto jsou vhodné především pro krátkodobé uložení peněz. Naopak Martina si na důchod bude spořit ještě několik desetiletí, měla by tedy nakupovat především akciové fondy. Mezi tyto dva extrémy bychom mohli umístit Jirku, který spoří svým dětem. Protože bude chtít peníze za několik let vybrat, zvolí si pro ně dluhopisový fond. Jeho cena sice trochu kolísá, ale tyto výkyvy jsou menší než u akciových fondů a výnosy jsou vyšší než u peněžního trhu.

Kromě znalosti okamžiku, kdy budeme chtít své peníze zpět, bychom si měli předem ujasnit ještě jednu důležitou skutečnost - zkusit si představit, co s námi takový pohyb akciových trhů směrem dolů udělá. Tento trh rozhodně není pro někoho, kdo by při sebemenším poklesu jeho kurzu špatně spal. Jsou však i lidé, kteří by nad vývojem kurzu svého fondu peněžního trhu mohli zemřít nudou. Faktor, který tady působí, je vztah investora k riziku. Někdo se mu cíleně vyhýbá, někdo ho vyhledává. Pokud ale o něm nemáte předem jasno, zkuste si udělat test svého vztahu k riziku.

Většina dobrých prodejců fondů by měla mít nějakou jeho variantu k dispozici. V těch jednodušších se setkáte s otázkami typu: "Jaké investiční instrumenty jste si již koupili?", ty propracovanější jdou však více do psychologie a budete se muset třeba zamyslet nad tím, jaký máte vztah k rychlé jízdě. Ti, kteří rádi jezdí hodně rychle, mají větší sklon riskovat a část svých dlouhodobých peněz by měli rozhodně umístit do akciových fondů. Nejlepší finanční poradci s vámi test projdou bod po bodu a podle toho, jak jste zodpověděli jednotlivé otázky, vám navrhnou, z jakých typů fondů sestavit své portfolio.

Zjistěte svůj sklon k riziku v našem testu a vyberte si fond, který vám padne.

Nakupujete nyní akcie a akciové fondy? Nebo bude podle vás ještě hůře? jak nyní strukturujete své portfolio? Podělte se o své názory!

Psáno pro časopis Redhot

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak investovat do podílových fondů

3. 5. 2001 | Tomáš Janča

Jak investovat do podílových fondů

Stále populárnější investiční alternativou se u nás stávají otevřené podílové fondy. Proto nebude na škodu připomenout si několik obecných zásad, které by měl znát každý, kdo se vydá... celý článek

Riziko osmkrát jinak

28. 3. 2001 | Tomáš Skřivánek | 1 komentář

Riziko osmkrát jinak

Riziko je nedílnou složkou investování, představuje pravděpodobnost, že po jistém čase přijdete o jistou sumu peněz nebo nedosáhnete předem stanovených cílů. Připravili jsme pro vás... celý článek

Kdo chce vysoké zisky, nemůže investovat s malým rizikem

16. 2. 2001 | Pavel Pršala

Kdo chce vysoké zisky, nemůže investovat s malým rizikem

Risk je zisk. Ano, ale je třeba počítat s tím, že tento výrok platí i obráceně. Člověk by řekl, že už toto varování bylo řečeno stokrát, tisíckrát, možná ještě častěji – a přesto permanentně... celý článek

Partners Financial Services