Od benzínů k akciím

Od benzínů k akciím
Zástupcem generálního tajemníka pražské burzy je od počátku letošního roku Jiří Opletal (36). Nenápadný muž, jehož hvězda na burze stoupá již šest let.

Do konce minulého roku byl Jiří Opletal ředitelem odboru řízení obchodování, staral se o obchodování, o kotaci, o statistiku, o klíčové věci týkající se burzy. Od povýšení na počátku roku se více věnuje provozu burzy, managementu. Říká, že vedení burzy se příliš neliší od managování benzinové stanice, jež si vyzkoušel předtím v USA, obojí prý představuje především komunikaci s lidmi, snahu vytvořit pro ně co nejlepší zázemí a nabídnout kvalitní služby zákazníkům.

Pomáhal s pořádáním koncertu Madonny

Vystudoval jsem VUT v Brně, obor ekonomika a řízení. Skončil jsem v roce 1989 a začal se živit jako programátor, kterých byl v té době nedostatek. Musím říci, že dvouletá programátorská zkušenost mi pomáhá dodnes, dobře si uvědomuji, co je a není technicky možné. Po revoluci jsem na vlastní kůži zažil euforii z otevřených hranic. Chtěl jsem vycestovat, zkusit žít jinde bez ohledu na počet peněz v kapse. Vždy, když jsem měl na letenku, odjel jsem na dva tři měsíce do USA. Tam jsem si na pobyt vydělával různě. Pracoval jsem na několika jednorázových dvou – třídenních akcích. Pomáhal jsem třeba s organizováním koncertů – například na Madonnině v New Yorku, pomáhal jsem na farmách. Musím říct, že několikadenní brigády mi na živobytí – když člověk potřebuje v podstatě jen peníze na jídlo, cestování a vstupné do galerií a muzeí – stačily.

Jiná situace byla, když jsem odjel do USA na delší dobu. Bylo mi nabídnuto řízení nově postavené benzinové pumpy Shell. Dostal jsem možnost a příležitost pumpu rozjet, tedy dělat vše od najímání a školení lidí až po objednávání benzínu a zásobování obchodu. Během práce na benzince jsem vystudoval jeden a půlroční kurz ekonomiky a angličtiny. Bylo to velice zajímavé – udělal jsem velký okruh po USA – kromě několika málo států jsem je navštívil všechny. – včetně Kanady a Mexika. Nicméně v té době jsem jako čerstvý vysokoškolák začal pochybovat, jestli je to to správné, co dělám – jestli proto jsem studoval tak dlouho na vysoké škole. Vždy jsem se uklidňoval, že to je jen takový doplněk vedle studia. Po určité době, kdy se mi práce na benzince stala rutinou, začalo mě to táhnout zase jinam. To je rozdíl proti práci na burze. Tady se díky globalizaci, integraci světových burz a rozvoji nových technologií musí člověk stále učit něco nového, poznávat stále nové lidi na jednotlivých burzách, snažit se s nimi spolupracovat a odhadovat směr, kterým se kapitálové trhy budou v příštích letech ubírat. Narozdíl od benzinové pumpy, kde když se člověk naučí, kolik čeho objednávat a jak se chovat k zákazníkům, jde už v podstatě jen o rutinu. Tady jde stále o učení se něčemu novému. Celkem jsem v USA v první polovině devadesátých let strávil lehce přes dva roky a rád se k nim ve vzpomínkách vracím. Cestovali jsme ve dvou a kupodivu jsme žádnou ponorkovou nemoc nezažili, byť strasti cesty odpovídaly našim skromným finančním možnostem.

Do Dot.comů nakonec pracovat nešel

Rozhodoval jsem se co dál, vrátit se, nebo ještě nějaký čas zůstat ve Státech. Uměl jsem programovat a v roce 1994 již tam začínal boom dot.com firem. Měl jsem od internetových firem různé nabídky. Uvažoval jsem též o nástupu do banky, protože jsem si pohrával s myšlenkou, že do bankovního sektoru půjdu po návratu do ČR. Nikdy jsem ale neuvažoval zůstat v USA natrvalo. Byly to spíše úvahy o tom, že začnu pracovat pro nějakou renomovanou firmu, abych měl zkušenosti po návratu do ČR.

Nakonec jsem po návratu pomáhal spolužákovi z vysoké školy rozjet pobočku jeho firmy v Praze. Obnášelo to, stejně jako předtím u Shellu vyhledání prostor, najmutí lidí, vedení účetnictví… Bral jsem to ale jen jako job na dobu určitou, protože v té době už o mě měla zájem pražské burza a i já jsem chtěl pro ni pracovat. Během pobytů v Americe jsem měl možnost potkat se s tamními makléři, s některými z nich se skamarádit. Navštívil jsem hlavní tamní burzy – New Yorskou a Chicagskou. Prostředí kapitálových trhů na mě udělalo dojem a já měl pocit, že by burza mohla být mou parketou po návratu do ČR.

V pražské burze to ještě bude zajímavé

V roce 1995 jsem nastoupil do obchodního oddělení. Po zapracování jsem se stal vedoucím burzovního dne – osobou zodpovědnou za průběh obchodního dne. Musel jsem odpovídat na dotazy makléřů, kontrolovat začátek a konec obchodování, vyhlašovat intervenční nákupy. Fakt, že jsem poprvé nebyl šéfem, byl součástí velkého teamu a měl nad sebou několik nadřízených, jsem snášel dobře. Vždy jsem věřil, že záleží jen na schopnostech člověka, zda se časem propracuje do pozice, ze které má možnost chod podniku sám ovlivňovat.

Nabídky odjet pracovat do zahraničí se čas od času objevují. Myslím, že má žena by nebyla proti a v přestěhování by mi nebránila. Mě by také nevadilo odjet pracovat na nějaký „prvoligový“ kapitálový trh. Pro nejbližší léta je mi ale práce zde stále obrovskou výzvou. Zdá se mi, že pro pražskou burzu nastává minimálně dvou až tříleté přelomové období – jednání o kooperaci s burzami v regionu, využití nových obchodních systémů, změny související s integrací do EU – a u toho chci být.

Dotazník

Silné stránky: komunikativnost, smysl pro podstatu věci

Slabé stránky: nedochvilnost, netrpělivost

Oblíbený nápoj: kvalitní víno, pivo

Rodinný stav: uspokojivý

Nejdražší koníček: práce – stojí mě spoustu mého, na světě vymezeného, času

Osobní automobil: Škoda

První výdělek: 50Kč v 8 letech za sběr kaštanů

Největší životní vydání: očekávám

Nejvýhodnější nákup: očekávám

Největší sen: ten se neprozrazuje

Tři věci, které byste si nevzal na pustý ostrov: činky, společenský oblek,budík

Největší vynález lidstva: písmo

Nejobyčejnější věc na světě: obyč. tužka

Kolik kroků je od Churchillovy sochy v Praze před VŠE k Churchillově soše v Londýně před parlamentem: Netuším, ale rok od roku méně

Zde najdete životopis Jiřího Opletala

Je podle vás Jiří Opletal správným člověkem na správném místě? Stane se v budoucnu šéfem burzy? Napište, co si o tomto člověku a jeho práci myslíte! Zajímá nás váš názor!

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

20. 9. 2001 10:05, TenCoTanciSvlky

S panem Opletalem jsem se několikrát sešel při řešení pracovních problému a vždy jsem ho považoval a považuji za jednoho z nejschopnějších na burze. Co se stalo s Ezrem? Nevíte někdo

+22
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Z Credit Suisse do Citicorp a zpět

5. 9. 2001 | Tomáš Skřivánek

Z Credit Suisse do Citicorp a zpět

Po čtyřleté přestávce se v polovině července vrátila Kamila Spurná do skupiny Credit Suisse. Odcházela jako portfolio manažerka, vrací se jako ředitelka.

Politiků by v byznyse uspělo jen málo, říká Jan Bubeník

16. 2. 2001 | Tomáš Skřivánek

Politiků by v byznyse uspělo jen málo, říká Jan Bubeník

Lovu manažerských talentů se v civilním pracovním životě věnuje Jan Bubeník (32), známý nyní jako "Castrův vězeň". Jeho současná mediální známost prý jeho cenu na trhu práce nezměnila,... celý článek

Postavit dům je často náročnější

22. 12. 2000 | Tomáš Skřivánek

Postavit dům je často náročnější

Celý život prožil v industriálních oblastech, z rodného Ostravska se přestěhoval v čase vysokoškolského studia aplikované matematiky do Prahy. Nyní žije u Kladna a do hlavního města... celý článek

Původním povoláním novinář

8. 12. 2000 | Tomáš Skřivánek

Původním povoláním novinář

Vymazat z mysli zaměstnanců a veřejnosti negativní asociace spojené se značkou IPB a nahradit je jednotnou, velkou a významnou ČSOB, je momentálně největší pracovní výzvou pro Jana... celý článek

Vždy má poslední slovo

3. 11. 2000 | Tomáš Skřivánek

Vždy má poslední slovo

Původně chtěla být psycholožkou, ale nakonec po vzoru svého otce vystudovala práva. Dnes Nina Tobiášová (27) v investiční společnosti Pioneer rozhoduje o tom, co se stane a co zůstane... celý článek

Partners Financial Services