Teror – pro akcie horší než hyperinflace

Teror – pro akcie horší než hyperinflace
Reakce na teroristický útok ve Spojených státech na sebe nenechala dlouho čekat. Akcie napříč celým světem začaly padat, dolar znehodnotil, naopak zlato, jako bezpečné aktivum, posílilo. Obava z vyhrocení krize, blížící se válečnému konfliktu na Blízkém východě vedla také k růstu cen ropy.

Úterý 11. září 2001 nám opět potvrdilo, že teroristické útoky, změny politického režimu, atentáty či revoluce mají na finanční trhy daleko katastrofálnější účinky než negativní zprávy přicházející z ekonomického prostředí. Některé z nás napadne, že teroristé si na svůj ohavný čin snad ani nemohli vybrat lepší dobu. Právě nyní, kdy americké, potažmo světové, hospodářství balancuje na hranici stagnace a recese, by onen barbarský čin mohl dále oslabit světové hospodářství. Jakkoli cynicky to může znít, po fundamentální stránce se toho ve světové ekonomice zase tak moc nestalo. Po náhlé "křeči" by se ceny opět měly začít pohybovat podle základních ekonomických ukazatelů. Otázkou však zůstává, jak strach, který vládne v celých Spojených státech, ovlivní chování tamních spotřebitelů.

Přerušeno potřetí

Teroristické útoky na symboly demokracie, svobody a hospodářské prosperity v USA – World Trade Center a Pentagon – měly, stejně tak jako na poli diplomacie, národní bezpečnosti a budoucího bezpečnostního uspořádání světa, bezprostředně silný dopad i na ekonomiku USA, potažmo celého světa. Newyorská akciová burza (NYSE) zůstala uzavřena na více než jeden regulérní obchodní den poprvé od března 1933, kdy z obav před "runem" na banky tehdejší prezident F. D. Roosweld vyhlásil 10denní bankovní prázdniny. Na celé čtyři měsíce pak bylo kvůli 1. světové válce přerušeno obchodování v roce 1914. Dvě burzy, které sídlí buď v komplexu WTC nebo v jeho bezprostřední blízkosti - Newyorská obchodní burza, kde se obchoduje hlavně s termínovými kontrakty na ropu a zlato a Burza kávy, cukru a kakaa (CSCE) - pravděpodobně otevřou až na začátku příštího týdne.

Nervozita obchodníků, jak dlouho budou burzy uzavřené, jaká bude odveta Spojených států a jak na to zareaguje celý svět, vedla k frontálnímu poklesu akciových trhů, stejně tak jako kurzu dolaru. Propady na starém kontinentě ještě v úterý dosáhly více než pěti procent, což byl v případě Londýna a Frankfurtu největší denní pokles od finanční krize v říjnu 1987. Je jasné, že za strmým propadem a vysokou volatilitou kurzů stojí jiné než ekonomické aspekty. Potvrzuje se tak teze, že jsou to právě revoluce, přírodní katastrofy či administrativní zásahy do soukromého vlastnictví, které jsou pro kapitálové trhy daleko větším strašákem než je třeba recese či hyperinflace. Do této kategorie – nefinančních příčin – bychom mohli zařadit i různé válečné stavy a teroristické akce.

Co následovalo po minulých krizích

V této souvislosti mne napadá srovnání s válkou v Perském zálivu. Od srpna do začátku října 1990 klesl index 500 největších amerických společností Standard & Poor's 500 o 17 %, aby za následující čtyři měsíce již byl opět na předkrizové úrovni. Do jisté míry podobnou paralelu – obava, jak se projeví finanční krize v jihovýchodní Asii a v Rusku na západní ekonomiky – bychom mohli nalézt v letech 1997 a 1998. Ani zde nešlo bezprostředně o ekonomické problémy západoevropských zemí a USA. V Rusku to bylo opět vládou iniciované "okradení" zahraničních investorů, honosně zdůvodňované potřebou restrukturalizovat ruský zahraniční dluh. Tedy praktické "znárodnění" zahraničního kapitálu. Tehdy se index S&P 500 během dvou měsíců propadl o 20 %. Svoji předkrizovou úroveň index dosáhl v listopadu 1998, tedy pouhé tři měsíce po lokálním dnu. Ve Velké Británii byl propad ještě výraznější - 26 % - a návrat trval od října do prosince 1998. Německo odneslo vyšší expozici v Rusku daleko nejhůře. Tamní barometr burzovního chování DAX Xetra v průběhu eskalace krize ztratil plných 37 % a na svoji předkrizovou úroveň se dostal až koncem roku 1999. Jasný obrázek toho, jak politické motivy mohou zásadně destabilizovat kapitálové trhy. Vždy však došlo k návratu na předkrizovou úroveň. Musíme tedy očekávat, že tragédie typu teroristických útoků na USA, války v Perském zálivu nebo "znárodnění" zahraničního kapitálu, ke kterému naposledy došlo v Rusku, budou pokračovat. Vcelku přesvědčivě pak můžeme tvrdit, že se akcie opět vzchopí a dosáhnou za různé období předkrizové úrovně. Záležet však vždy bude na okolních aspektech.

Tentokrát to nepůjde rychle

A ty jsou právě v tuto dobu proti rychlému obratu na Wall Street. Zatímco v letech 1997 a 1998 byla americká, ale i západoevropská ekonomika, relativně silnější, nyní hlavně ta v USA, balancuje na hranici mezi stagnací a recesí. Jakákoli destabilizace, tedy i úterní teroristické útoky na WTC a Pentagon, by mohla mít na její vývoj negativní dopad. Analytici se zejména obávají, že strach, který nyní sužuje celé Spojené státy, by mohl oslabit už i tak skomírající spotřebu domácností. To by byl poslední umíráček již takhle slabému ekonomickému růstu. Za poslední čtvrtletí americká ekonomika vzrostla o 0,2 % na roční bázi, což je nejpomaleji za posledních osm let. Očekávání dalších bezpečnostních opatření, které by mohly vést až k válečnému konfliktu, tuto atmosféru neklidu dále posilují. Pro vývoj ekonomiky, a tím i samotných akcií, bude velmi důležité, zda se teroristické útoky nebudou opakovat, jak rychle se podaří nalézt viníka a jaká bude odplata. Po "Pouštní bouři" v Kuvajtu došlo během dvou měsíců k nárůstu spotřebitelské důvěry z 55 na březnových 81. Stejně pozoruhodně stoupla i osobní spotřeba. Lze tedy očekávat, že pakliže bude situace kolem teroristických útoků rychle vyřešena, nemělo by to mít na ekonomiku příliš negativní dopad a akcie by opět měly začít reflektovat pouze fundamentální data. Pro následující měsíce snad lze usuzovat, že ztrácet budou pojišťovny, letecké společnosti a výrobci spotřebního zboží, na koni by naproti tomu měl být zbrojní průmysl.

Jakou budoucnost akciovým trhům předpokládáte? Jak rychle se akciové trhy vrátí na úroveň z 10. září? Kdy se vzpamatují tuzemské akcie? Napište svůj názor!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 19 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

14. 9. 2001 18:51, TGP

Proč si myslíte, že to bude nyní trvat déle?

+10
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

18. 9. 2001 20:34

Na jednu stranu se dá souhlasit s komentáři mých kolegů na začátku diskuse, že teroristické útoky by mohly ještě více semknout Američany a USA by z toho mohly rychle profitovat. Tu semknutost a přesvědčení, že americká ekonomika bude ještě silnější než předtím, jsme mohli vidět na televizním kanálu CNN v pondělí, při otevření NYSE. Na parketu snad stáli všichni čelní představitelé ekonomicého i politického života New Yorku a říkali silná slova. USA bude silnější než předtím, to je jisté, ale za jak dlouho? Osobně se obávám pokračujícího propouštění (nyní letecké společnosti a výrobci spotřebních statků), které by mohlo oslabit spotřebitelskou poptávku.

Zobrazit celé vlákno

-30
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (19 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Teroristé ovlivnili i české podílové fondy

12. 9. 2001 | Petr Vykoukal

Teroristé ovlivnili i české podílové fondy

České investiční společnosti pozastavily v reakci na události ve Spojených státech obchodování s podílovými listy fondů, které mají pozice v amerických akciích.

Partners Financial Services