Teroristé ovlivnili i české podílové fondy

Teroristé ovlivnili i české podílové fondy
České investiční společnosti pozastavily v reakci na události ve Spojených státech obchodování s podílovými listy fondů, které mají pozice v amerických akciích.

V důsledku teroristického útoku včera vůbec neotevřely burzy ve Spojených státech. V obavách z následků katastrofy začal výprodej nejen amerických cenných papírů na burzách v západní Evropě a Asii. Výsledkem byly poklesy kurzů o více než pět procent. Dnešní obchodování už je klidnější, cenu už nepadají, kurz dolaru se vrací do normálu. Rizikově se jeví pouze akcie pojišťoven, zajišťoven a bank. I přesto jsou ale portfolio manažeři opatrní.

Následky zastavení obchodů ve Spojených státech však na sebe nenechaly dlouho čekat. Prvními "obětmi" v Čechách se stali podílníci fondů, které drží pozice v amerických akciích. V průběhu dnešního dne tak bylo pozastaveno obchodování s fondy světových indexů (OFIKSFSI) , Globálního (OFIKSGL) a Fond fondů (OFIKSFF) (Investiční kapitálová společnost Komerční banky), Globaltrendem (OFSISFF) Investiční společnosti České spořitelny, Pioneer Trust (Pioneer IS), Výnosového fondu (OFPISVYN), Akciového fondu (OFPISAKC), Restitučního fondu (OFPISRES), Středoevropského fondu (OFPISSE) a Fondu fondů (OFPISFF) (První investiční společnost), YSE akcionářů (OFNTNYSE), Praděd (OFNTNPRA), International (OFNTNINT) a Fond PLUS (OFNTNPLS) (Newton Investment, investiční společnost). Dá se očekávat, že podobné opatření zavedou i ostatní fondy, které mají v portfoliích akcie obchodované ve Spojených státech.

Dotkly se teroristické útoky na Spojené státy vašich financí? Kdy si myslíte, že bude obchodování obnoveno? Jak se podle vás katastrofa dotkne akciových trhů? Podělte se o své názory s ostatními.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Stanovisko UNIS ČR k situaci v USA - pozastavení obchodů

12. 9. 2001 | Tomáš Prouza

UNIS doporučuje svým členům pozastavit obchodování

Partners Financial Services