Skutečná inflace je výš. Proč to stát nechce přiznat

Petr Golka | rubrika: Komentář | 21. 12. 2021 | 28 komentářů
Špatná zpráva pro vaše úspory: opravdová inflace je vyšší než číslo, které udává statistický úřad. A dobrá: můžete se jí ubránit.
Skutečná inflace je výš. Proč to stát nechce přiznat

Ilustrační foto: Shutterstock

V listopadu stoupla domácí inflace na šest procent, což bylo o 1,1 procentního bodu víc než v září. Je to nejvyšší inflace za posledních 13 let.

Kromě jiného vzrostly například ceny elektřiny, tabáku, oděvů nebo automobilů. Jedenáct měsíců v řadě zdražují pohonné hmoty.

Co patří do koše

Inflaci v Česku měří Český statistický úřad indexem spotřebitelských cen. Sleduje se vývoj cen několika stovek výrobků a služeb. Každé položce je v tomto spotřebním koši přiřazena určitá váha. Například plnotučné mléko má váhu 0,12 procenta, zmrzlina 0,24 procenta a cigarety 0,48 procenta.

Že nepijete mléko ani nekouříte? Pak ceny těchto výrobků nejsou součástí vašeho individuálního spotřebního koše – každý z nás má trošku jiné preference a jinou osobní inflaci. Statistici mají nelehkou úlohu – nastavit obsah spotřebního koše a váhu jednotlivých položek v něm tak, aby co nejvíc odrážely spotřebitelské preference nás všech.

Nemůžeme ale říct, že by v tom byli dokonale úspěšní. Kamenem úrazu jsou ceny bydlení. Bydlení je totiž ve spotřebním koši zastoupené pouze položkami „nájemné z bytu“ s váhou 3,63 procenta a „imputované nájemné vlastníků-nájemníků (náklady vlast. bydlení)“ s váhou 10,61 procenta. Nákup bydlení se v metodice statistiků považuje za investici, ne za spotřebu.

Jinými slovy: inflace měře­ná indexem spotřebitelských cen téměř nezahrnuje ceny nemovitostí. Ty v posledních letech rostly o desítky procent, tempo jejich růstu v Česku patří k nejvyšším v celé Evropské unii. Pokud by inflace zahrnovala v plné výši ceny nemovitostí, byla by ještě o kus vyšší než stávajících šest procent.

Vývoj spotřebitelské inflace

Petr Golka

Petr Golka
Zdroj: Ronda Invest

Petr Golka je analytik a odborný poradce společnosti Ronda Invest. Vystudoval bankovnictví na Obchodně podnikatelské fakultě Slezské univerzity. Má 14 roků praxe v bankovnictví a financích se zaměřením na risk management a produktový management.

Ronda Invest je česká P2B platforma, která umožňuje firmám i lidem investovat do podnikatelských úvěrů zajištěných bonitními nemovitostmi. Za společností stojí skupina Alphaduct, do níž patří například značka Dermacol a skupina Citfin, expert na konverzi cizích měn.

O dva body víc

Toho jsou si vědomi v České národní bance, kde před lety začali počítat „experimentální index spotřebitelských cen se zahrnutím cen starších nemovitostí“ (CPIH). V něm jsou tedy zahrnuty ceny nových i starších nemovitostí včetně pozemků. A výsledek? Inflace měřená tímto indexem je o jeden až dva procentní body vyšší než inflace statistického úřadu. To znamená, že skutečná inflace teď daleko přesahuje šest procent.

Proč to Česká národní banka ani Český statistický úřad nechtějí přiznat? Z prostého důvodu – na oficiálně vykazovanou inflaci je navázána celá řada valorizací – například starobních penzí, sociálních dávek a řídí se podle ní i spousta smluv. Nárůst oficiálně vykazované inflace by znamenal o to větší valorizaci důchodů, sociálních dávek a podobně, což by – dál zvýšilo inflaci.

Jak na inflaci vyzrát

Pokud nechceme přicházet o svoje pracně vydělané úspory, je potřeba investovat do takových aktiv, jejichž hodnota s inflací roste.

K těm patří právě zmíněné nemovitosti, které v posledních letech inflaci výrazně překonávají. I proto si investice do nemovitostí získávají v Česku stále větší oblibu. Druhým důvodem je i to, že jsou považovány za konzervativní investici – nemovitosti jsou reálné aktivum, na které si můžeme kdykoliv sáhnout. Není ale potřeba disponovat milionovými částkami na nákup nemovitosti. Využít se dají i jiné způsoby investování do nemovitostních projektů, kde můžete investovat třeba jen tisícovku.

Garantovanou ochranu před inflaci – ale žádný reálný výnos nad její úroveň – nabízí protiinflační Dluhopis Republiky od ministerstva financí. A vyzkoušet můžete samozřejmě také podílové fondy, přímé investice do akcií nebo další možnosti investic.

Petr Golka

Petr Golka je analytik a odborný poradce společnosti Ronda Invest. Vystudoval bankovnictví na Obchodně podnikatelské fakultě Slezské univerzity. Má 14 roků praxe v bankovnictví a financích se zaměřením na risk management... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-22
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 28 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

21. 12. 2021 12:34, deprese

Ty jsi nepochopil, že je to reklama na Ronda Invest?

Zobrazit celé vlákno

+45
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

21. 12. 2021 11:32

Tak to je pěkná blbost. Žádné peníze se ve velkém netiskly. To je takový moderní hoax mezi lidmi, kteří tomu nerozumí...

Zobrazit celé vlákno

-31
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (28 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

inflace, zdražování

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak porazit inflaci. Spoření v bance nestačí

20. 12. 2021 | Jiří Hovorka | 8 komentářů

Jak porazit inflaci. Spoření v bance nestačí

Inflace vyletěla k šesti procentům. Když necháváte úspory na běžném účtu v bance, ztrácejí svou hodnotu. Jen o trochu si polepšíte spořicím účtem nebo termínovaným vkladem. Ukážeme... celý článek

Nejvyšší úrok na spořicím účtu. Banka dá 4 %, ale má podmínky

17. 12. 2021 | Petr Kučera | 30 komentářů

Nejvyšší úrok na spořicím účtu. Banka dá 4 %, ale má podmínky

Na výrazný růst úrokových sazeb v Česku už reaguje také Komerční banka. Zatímco její klasický spořicí účet i po zvýšení na 1 % zůstane za většinou konkurentů, speciální nabídka s 4... celý článek

Inflace nabrala zběsilé tempo. Kdo neinvestuje, přijde o část úspor

14. 12. 2021 | Radim Zelený | 19 komentářů

Inflace nabrala zběsilé tempo. Kdo neinvestuje, přijde o část úspor

„Kdo nechce přihlížet znehodnocování vlastních úspor, nevystačí si se spořícími účty či stavebním spořením. Musí si vybrat vhodný investiční nástroj. K těm nejbezpečnějším patří nemovitosti,“... celý článek

Vyplatí se Dluhopis Republiky? Prozkoumali jsme dárek od Schillerové

8. 12. 2021 | Petr Kučera | 102 komentářů

Vyplatí se Dluhopis Republiky? Prozkoumali jsme dárek od Schillerové

Je státní protiinflační dluhopis výhodnější než ostatní možnosti, pokud nechcete riskovat ani dočasnou ztrátu jediné koruny? Na co si dát pozor?

Kolik vydělaly podílové fondy? Cenu akcií srazil omikron

7. 12. 2021 | Martin Mašát | 3 komentáře

Kolik vydělaly podílové fondy? Cenu akcií srazil omikron

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Kolik si v průměru připsaly za listopad, od začátku letošního roku nebo třeba za posledních... celý článek

Partners Financial Services