Zdražování je nejvyšší od roku 2012. Inflace brzo neklesne

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 13. 1. 2020 09:25 aktualizováno 13. 1. 2020 10:15 | 9 komentářů

Spotřebitelské ceny v prosinci stouply meziročně o 3,2 %, což bylo o 0,1 procentního bodu víc než v listopadu. Oznámil to Český statistický úřad.

Průměrná míra inflace za celý rok 2019 tak dosáhla 2,8 %. Výrazněji zdražovaly služby (meziročně o 3,7 %) než zboží (o 2,3 %).

Roční inflace tak byla loni nejvyšší od roku 2012, kdy činila 3,3 %. V roce 2018 dosáhla průměrná míra inflace 2,1 %.

V samotném prosinci měly na meziroční inflaci opět největší vliv ceny v oblasti bydlení. Elektřina meziročně zdražila o 12,3 %, teplo a teplá voda o 4 %, nájemné z bytu o 3,7 %, zemní plyn o 3 %, vodné a stočné shodně o 2,6 %.

Řežeme náklady!

Účty za telefon, elektřinu, plyn. Neplatíte zbytečně moc? Poradíme, jak odlehčit rodinnému rozpočtu – porovnáme nabídky a vybereme tu nejlepší.

Druhý nejvyšší vliv měly ceny potravin a alkoholických nápojů. Například cukry meziročně zdražily o 17,9 %, vepřové maso o 17,4 %, ovoce o 11,1 %, uzeniny o 9,7 %, polotučné trvanlivé mléko o 5,1 %, zelenina o 4,3 %, lihoviny o 4 %, sýry a tvarohy o 2,9 %.

Ceny stravovacích služeb byly v prosinci o 4,8 % vyšší než před rokem, ceny ubytovacích služeb o 3,3 %.

Naopak nižší než před rokem jsou telefonní (a faxové) služby – o 4,3 %. Méně platíme také za pohonné hmoty a oleje – o 1,2 %.

„Bydlení celkem představuje asi 40 % současné inflace. Vedle toho čtvrtinu aktuální inflace vygenerovaly potraviny, takže jen tyto dvě – shodou okolností nejvýznamnější položky spotřebního koše – se postaraly o dvě třetiny celé inflace,“ zdůrazňuje Petr Dufek, analytik ČSOB.

„Meziroční vývoj cen lze rozložit takto: 3,2 % = 1,3 bydlení a energie + 0,8 potraviny + 0,3 stravování a ubytování + 0,2 alkohol a tabák + 0,2 rekreace a kultura + 0,1 zdraví + 0,1 bytové vybavení + 0,1 doprava – 0,1 pošty a telekomunikace + 0,2 ostatní,“ upřesňuje ekonom Michal Brožka z Komerční banky. 

Brzo neklesne

„Inflace se nachází výrazně nad cílem ČNB a dokonce i nad horní hranicí tolerančního intervalu centrální banky. S největší pravděpodobností nepoklesne ani v následujících měsících, neboť se do ní začnou propisovat vyšší spotřební daně u cigaret a alkoholu. Teprve ve druhé polovině roku bychom se mohli dočkat zpomalení růstu cen a návratu inflace zpět do blízkosti dvou procent,“ očekává Dufek.

Rychlý cenový růst jen tak neskončí ani podle Patrika Rožumberského, ekonoma UniCredit Bank. „V souvislosti se zvýšením spotřební daně začnou zdražovat cigarety a tvrdý alkohol, nadále silně porostou nájmy a potraviny. Zdražení se avizuje i například pro odpad či vodné a stočné. Inflaci budou tlačit nahoru také ceny pohonných hmot, u nichž se opět projeví nízká srovnávací základna. K určitému zmírnění růstu na druhé straně zřejmě dojde u cen elektřiny, plynu či tepla,“ říká.

„Inflace se zřejmě udrží v blízkosti tří procent až do druhého kvartálu, poté by měla pozvolna slábnout k hodnotám těsně nad dvěma procenty v závěru roku. Její celoroční průměr vidíme na 2,6 %, tedy jen o něco slabší než loni,“ dodává Rožumberský.

Inflace 2019

Co loni nejvíc zdražilo a zlevnilo. Klikněte pro zvětšení. Zdroj: ING Bank, ČSÚ

Co na to ČNB?

Analytici většinou říkají, že ani vyšší inflace nemusí přivést Českou národní banku k dalšímu zvýšení základních úrokových sazeb.

„Centrální bankéři nebudou reagovat, protože přetrvávající nejistoty spojené se zahraničním ekonomickým vývojem budou hovořit proti zpřísnění měnové politiky. Navíc inflace by měla ve druhé polovině roku začít postupně slábnout. Právě vývoj cen na horizontu jednoho až jednoho a půl roku je přitom pro rozhodování centrálních bankéřů zásadní. Předpokládáme proto stabilitu úrokových sazeb v nejbližším období, v závěru roku by pak vlivem slabší inflace na výhledu měla ČNB zahájit cyklus snižování sazeb,“ říká Luboš Růžička z Raiffeisenbank. Změnu sazeb letos nečeká ani ekonom David Marek z Deloitte.

Rozklad meziroční změny indexu spotřebitelských cen v roce 2019

oddílprocentní body
Potraviny a nealkoholické nápoje0,5
Alkoholické nápoje, tabák0,2
Odívání a obuv-0,1
Bydlení, voda, energie, paliva1,4
Bytové vybavení, zařízení domácnosti, opravy0,1
Zdraví0,1
Doprava0
Pošty a telekomunikace0
Rekreace a kultura0,1
Vzdělávání0
Stravování a ubytování0,2
Ostatní zboží a služby0,3
Celkem2,8
Zdroj: ČSÚ

Jak to funguje

Co vlastně ta čísla znamenají a jak k nim statistici došli? Přečtete si podrobné vysvětlení.

Jak se počítá inflace a co najdeme ve spotřebním koši


Podrobné cenové údaje přijdou statistikům automaticky přímo od obchodníků. Prudce rostoucí ceny nemovitostí se ale dál budou počítat jenom symbolicky.

Revoluce ve výpočtu inflace. Problém s byty ale zůstane

„Pravděpodobnost, že bankovní rada v únoru zvýší úrokové sazby, sice vzrostla, avšak pravděpodobnější i nadále zůstává stabilita sazeb. Důvody jsou nasnadě. Za prvé: část utažení měnové politiky aktuálně dělá koruna a její posílení na téměř 25,20 Kč/EUR. Za druhé: ČNB primárně cílí na takzvaný horizont měnové politiky, v současnosti tedy na inflaci v první polovině roku 2021. A se současnou inflací toho centrální bankéři úpravou sazeb příliš dělat nemohou. A jako třetí argument zde máme zpomalující domácí ekonomiku a slabý hospodářský růst v eurozóně a v Německu,“ očekává Miroslav Novák ze společnosti Akcenta. Nad třemi procenty se inflace podle něj udrží přinejmenším ještě po celé první čtvrtletí letošního roku.

„Úrokové sazby ČNB zůstanou delší dobu – zřejmě po celý letošní rok beze změny – na své stávající úrovni, tedy repo sazba na dvou procentech. Úroky ČNB zůstanou beze změny," přidává se i Radomír Jáč, ekonom Generali Investments CEE.

Podle Jakuba Seidlera z ING Bank bude záležet hlavně na vývoji v zahraničí. Právě ten byl hlavní příčinou, proč ČNB sazby v minulém roce už nezvýšila. „Pokud se situace ve světové ekonomice zlepší a domácí inflační tlaky se nebudou zvolňovat dle očekávání, další opatrné zvýšení sazeb v letošním roce přijít může,“ myslí si Seidler.

Vývoj meziroční inflace

Další šikovné grafy základních makroekonomických ukazatelů, třeba nezaměstnanost, HDP, průměrné mzdy, hledejte na Peníze.cz v sekci Makroekonomika.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

14. 1. 2020 10:30, deprese

To je dobrá zpráva pro lidi s fixovanou hypotékou na 2%. :D

+7
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

13. 1. 2020 12:16

Nesmysl. To, ze lidem nezbyvaji penize je problem priorit.
A co se tyka duchodoveho zabezpeceni - konzervativni ukladani je to, co je hazard, protoze to znehodnoti inflace. Naopak histori jednoznacne dokazuje, ze jedine investice vede vytvareni dostatecneho mnozstvi prostredku pokud mluvime o dlouhodobem horizontu desitek let.

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Inflace je definitivně zkrocená, hlásí analytici

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Inflace je definitivně zkrocená, hlásí analytici

Vysoká inflace je minulost. Po pěti letech se únorové spotřebitelské ceny ustálily na dvou procentech. Inflace dosáhla cíle stanoveného Českou národní bankou (ČNB).   

Bydlení už víc nezlevní, hlásí banka. Ceny pozemků dál rostou

22. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Bydlení už víc nezlevní, hlásí banka. Ceny pozemků dál rostou

Ceny bytů i rodinných domů v loňském roce klesly. Vyplývá to ze statistiky ČSOB Index bydlení (dříve HB Index) za čtvrté čtvrtletí 2023. Základem jsou odhady tržních cen nemovitostí... celý článek

Inflace je nižší, než se čekalo. Úroky dál klesnou, koruna oslabí

15. 2. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Inflace je nižší, než se čekalo. Úroky dál klesnou, koruna oslabí

Spotřebitelské ceny v Česku stouply v lednu o 1,5 % v porovnání s loňským prosincem. Oproti loňskému lednu jsou pak vyšší o 2,3 % – meziroční inflace tedy klesla o výrazných 4,6 procentního... celý článek

Tečka za vysokou inflací? Zdražování slábne, hlásí statistici

11. 1. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Tečka za vysokou inflací? Zdražování slábne, hlásí statistici

Průměrná míra inflace v roce 2023 byla 10,7 %. Oznámil to dnes Český statistický úřad. V roce 2022 dosáhla inflace v průměru 15,1 %.

Kdy může pronajímatel zvýšit nájemné? Pozor na inflační doložku

28. 11. 2023 | Pavel Strnad

Kdy může pronajímatel zvýšit nájemné? Pozor na inflační doložku

Význam inflačních doložek roste. Často jsou však neplatné, protože nejsou správně formulované. Advokát Pavel Strnad z AK Polverini Strnad radí, na co se zaměřit.

Partners Financial Services