Kurz koruny očima expertů: Euro za 25 klidně, ale co pak?

Ondřej Tůma | rubrika: Očima expertů | 17. 1. 2020 | 9 komentářů
Pokud člověk není exportér, silná koruna ho blaží. Zahraniční zboží a dovolená vyjdou levněji a ještě je tu nezasloužený, ale krásný pocit, jací jsme to my Češi prďáci. Koruna posiluje vůči euru i dolaru. Čím to je? A především: Vydrží jí to?
Kurz koruny očima expertů: Euro za 25 klidně, ale co pak?

Zdroj: Shutterstock

Koruna se ve středu dostala na nejsilnější úroveň od ukončení měnových intervencí České národní banky. Její kurz podle dat Bloombergu zpevnil dokonce až na 25,089 za euro, což znamená nejlepší úroveň od začátku roku 2013.

Dobře se to čte a poslouchá. Pokud ovšem nemáte v paměti naši něco přes rok starou anketu na totéž téma. Nejčastěji v ní zaznívaly dvě věci. Jednak údiv nad tím, že po ukončení intervencí, kdy Česká národní banka tři roky držela korun při úrovni 27 Kč za euro a nedovolila jí růst, nepřišlo žádné překotné posilování, žádný úprk. A pak přesvědčení, že koruny by vlastně měla být mnohem silnější (tehdejší kurz byl zhruba 25,8 koruny za euro).

Kurz koruny k euru za posledních pět let

Zdroj: peníze.cz

Zdroj: kurzy měn a kurzy méně obvyklých měn na Peníze.cz

Podobně se nedávno v rozhovoru pro Peníze.cz vyjádřil člen bankovní rady ČNB Aleš Michl. „Poslední dva roky měla koruna posilovat určitě víc. Měli jsme vyšší sazby než v eurozóně, ale stejně z toho moc nebylo. Zkrátka jde o daň za devalvaci,“ tvrdí Michl.

Koruna se tedy přiblížila k hranici 25 korun za euro. Podstatné ale je, co bude dělat dál.

Jak na dění kolem naší měny pohlížejí ekonomové a finanční analytici? Jaké jsou vyhlídky koruny pro letošní rok, porostou jí dál svaly? A čím je zatímní letošní spanilá jízda způsobená?

Pavel Sobíšek

hlavní ekonom UniCredit Bank

Pavel Sobíšek
+50
+
-

Koruna posílila od začátku roku proti euru zhruba o jedno procento. Ten pohyb by nestál za pozornost, nebýt dvou aspektů. Jednak následuje po dlouhém období nízké kolísavosti kurzu koruny a jednak shodou okolností překonal své dřívější post-intervenční minimum. Za povšimnutí stojí také to, že letos v tandemu s korunou zpevňuje polský zlotý, ale nikoliv další měny regionu. Ani euro samotné nejeví tendenci k systematickému posilování proti dolaru. To vede k úvaze, že za pohybem na koruně je spíš přeskupování pozic v rámci regionu střední a východní Evropy než globální toky.

Je-li tato úvaha správná, potenciál koruny k ziskům se poměrně rychle vyčerpá. Hranice 25 korun za euro může padnout, kurz se pod ní ale spíš neudrží. Aby se tak stalo, muselo by zřejmě dojít buďto ke skokovému posílení eura proti dolaru, nebo k akceleraci růstu české ekonomiky. Splnění první podmínky vidím jako možné v případě slábnutí ekonomiky USA, ale těžko kvůli nečekané síle eurozóny. Druhá podmínka se zdá být v rozporu se signály z české ekonomiky.

Helena Horská

hlavní ekonomka Raiffeisenbank

Helena Horská
+42
+
-

Loni česká koruna z obav před vnějšími riziky stagnovala, nový rok začala zisky. Loni trh ve všem viděl problém, letos zatím ve všem vidí naději na zlepšení: v uklidnění sporů mezi USA a zbytkem světa, v uklidnění konfliktu na Blízkém východě, věří v hladké dojednání konečné podoby pobrexitových vztahů. Ta rizika ale nejsou zdaleka za námi.

Koruně teď nahrává i vyšší domácí inflace, které přiměla většinu hráčů vzdát sázku na pokles úrokových sazeb ČNB a dokonce začít spekulovat na jejich zvýšení. Pokud ale inflace začne v průběhu roku zpomalovat společně s ekonomikou, bude slábnout i optimismus investorů. Ti teď v euforii, že jsou pryč globální rizika, která je trápila loni, začali nakupovat výhodněji úročené měny. Nálada se ale může prudce změnit: při prvním náznaku nového vyhrocení konfliktu USA a Číny nebo když se nedostaví očekávané oživení eurozóny. Proto navzdory současným ziskům české koruny nevěřím v její setrvalejší posilování. Bránit by tomu měla i značná překoupenost české koruny mezi zahraničními obchodníky. Očekáváme, že ke konci roku koruna oslabí a přehoupne se přes hladinu 25,50 za euro.

Jan Bureš

hlavní ekonom Patria Finance

Jan Bureš
+39
+
-

Bezprostředním motorem zisků koruny je lepší nálada na globálních trzích daná úlevou okolo brexitu a obchodních válek. Koruně navíc pomáhá pokles zajištění exportérů a vyšší inflace, která poslala domácí tržní sazby na roční maxima. Proto jsme se rozhodli zesílit náš výhled na korunu pro první kvartál, nicméně na celý rok 2020 zatím zůstáváme opatrnější a výhled příliš neměníme. Jednak proto, že globální nálada je příliš vrtkavá a může se v průběhu roku lehce zhoršit. Současně proto, že česká ekonomika přece jen zpomaluje a krátké tržní sazby neporostou na korunách úplně do nebes.  

Martin Mašát

portfoliomanažer Partners investiční společnosti

Martin Mašát
+47
+
-

Aktuální vzepětí kurzu koruny je tažené inflací, která překročila tři procenta a vypadla z tolerančního pásma, kde by se dle ČNB měla inflace pohybovat. K posílení přispěla i zjevná podpora, kterou má uvnitř bankovní rady další zvyšování sazeb a utahování měnové politiky. Současná politika ČNB je naprosto opačná než ve zbytku vyspělého světa, kde se centrální banky snaží ekonomiky podporovat snižováním sazeb. Tyto tlaky ale může velice rychle polevit. Ani sama centrální banka už nevěří ve svých prognózách v rychlé posilování jako doposud.

Nevýhodou koruny je zkreslení přirozených měnových toků kvůli intervencím, které uměle upravily kurz koruny. Dodnes má ČNB v sejfech přes 130 miliard eur. Podobně špatně dopadl dluhopisový trh, víc než 40 procent státního dluhu vlastní cizinci. Stačí nepatrná turbulence, investoři se dluhopisů, respektive korun, zbaví a ČNB bude jen stěží padající kurz koruny zastavovat. Pokud bude situace klidná jako doposud, tak se koruna bude držet v úrovni mezi 25 až 25,70 koruny za euro celý zbytek roku.

František Táborský

ekonom Komerční banky

František Táborský
+38
+
-

Koruna na přelomu roku překvapila silným posílením. Přispěla k tomu pozitivní nálada na globálních trzích po vyjasnění situace ve Velké Británii a uklidnění obchodních válek mezi Amerikou a Čínou. Zároveň koruně pomáhá jestřábí rétorika České národní banky, která kvůli zrychlující inflaci zvažuje další zvýšení úrokových sazeb. Výsledkem je růst tržních korunových úrokových sazeb, růst atraktivity koruny u zahraničních investorů a její posílení.

Tento stav by měl vydržet i v nejbližších měsících, pokud se geopolitická situace opět nevyostří. Nicméně dlouhodobě takto silné koruně příliš nevěříme. V průběhu roku očekáváme prudké zpomalení americké ekonomiky a prohloubení již špatné situace v Německu a celé eurozóně. Zároveň také zpomalí tuzemská ekonomika a poleví i růst cen. Potenciál rostoucích úrokových sazeb tak vyprchá a s tím i oslabí kurz koruny.

Radomír Jáč

hlavní ekonom Generali Investments CEE

Radomír Jáč
+38
+
-

Ve výhledu na letošek jsem byl vzhledem ke koruně optimistický s tím, že ve druhém pololetí posílí pod úroveň 25 korun za euro. Pro samotný počátek roku jsem očekával prolomení úrovně 25,50 — koruna ale posílila výrazněji. Pozitivní názor na českou měnu zakládám na atraktivním úrokovém diferenciálu: měnově-politické sazby jsou u koruny vyšší jak v porovnání s eurem, tak i vůči Maďarsku a Polsku. Příznivý je také fundament české ekonomiky: běžný účet platební bilance je v mírném přebytku, vývoj veřejných rozpočtů zůstává z pohledu finančního trhu bezproblémový. Tyto faktory hovořily ve prospěch posílení koruny samozřejmě i loni, až do září ale dominovaly vnější rušivé vlivy v podobě nejistot okolo brexitu a hrozby eskalace obchodních válek.

V posledních týdnech trh těmto rizikům zjevně přikládá nižší váhu a koruna těží z pozitivních domácích faktorů. Samozřejmě počítám s výkyvy kurzu oběma směry a cesta koruny k dalším ziskům asi nebude přímočará, obzvláště ze stávající poměrně silné úrovně. Nicméně, i nadále očekávám, že koruna ve druhém pololetí posílí do oblasti 24,75 za euro a aktuální vývoj naznačuje, že takový scénář by se mohl realizovat i dříve.

Lukáš Kovanda

hlavní ekonom Czech Fund

Lukáš Kovanda
+96
+
-

Posilování koruny je na počátku roku nečekaně silné. Česká měna ale stále jen „dohání“ zpoždění, které způsobil intervenční režim ČNB z let 2013 až 2017. Ten zbrzdil růst reálného kurzu české měny. Reálný kurz zohledňuje inflaci. ČNB počítala s tím, že intervenčně oslabí měnu a že toto oslabení povede k výrazně rychlejšímu růstu inflace než v eurozóně. Že tedy budeme dohánět eurozónu nikoli skrze posilování nominálního kurzu koruny k euru, ale nastartováním ekonomiky, inflace a mezd, které natolik převýší růst v eurozóně, že si česká ekonomika a čeští pracovníci celkově polepší i při nominálně slabším kurzu. To se ale nestalo. Inflaci nastartovalo až zavedení elektronické evidence tržeb.

Anketa

Která odpověď se vám líbila?

Ve výsledku ČNB nejen znehodnotila korunu, ale také podhodnotila českou práci. Proto je teď po ní taková sháňka. Proto máme rekordně nízkou nezaměstnanost, proto je na úřadech práce dnes evidován více než dvojnásobek zahraničních pracovníků (více než 600 tisíc), než když intervence začínala. Často jde ale bohužel o málo kvalifikované Ukrajince, Bulhary, nebo dokonce Mongoly či Filipínce. Vždyť 80 procent volných pracovních míst v Česku je pro lidi bez maturity. Jejich příliv pomáhá udržovat cenu práce v Česku podhodnocenou, jen jinými prostředky, než bylo intervenční znehodnocování koruny. Proti přílivu zahraničních pracovníků vystupují odbory a svým tlakem paradoxně nahrazují tržní mechanismus.

ČNB intervenčním nahromaděním obrovského objemu devizových rezerv, jednoho z nejvyšších na světě v přepočtu na obyvatele, umrtvila mechanismus kurzového dohánění EU. To umrtvení je patrné i dnes, takže odborářský tlak na růst minimální mzdy vlastně v jistém ohledu nahrazuje posilování kurzu koruny. To se projevuje i tím, že navzdory skokovému zvyšování minimální mzdy zůstává nezaměstnanost v Česku rekordně nízká. Odborářům díky úspěšnému tažení, vlastně suplování trhu, roste po roce 2015 členská základna, o desetitisíce lidí. Zůstáváme přehřátou montovnou se stále podhodnocenou měnou, v níž navíc sílí hlas odborů, toť odkaz intervence.

Ondřej Tůma

Autor článku Ondřej Tůma

Vystudoval žurnalistiku na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. Studoval také na Fakultě humanitních studií v Praze a na Goethe-Universität ve Frankfurtu nad Mohanem. Má za sebou stáže v Českém rozhlase a Lidových novinách.... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+76
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

17. 1. 2020 6:21, Tomáš Smolík

Jaký to jsme prdáci?
Spíš idioti inflace překročila 3%...

+15
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

19. 1. 2020 17:11, Pag

Jestliže jeho blahorodí podnikatel nechce vyrábět produkty s tou podmínkou, že našim lidem zaplatí alespoň třetinové německé mzdy, tak ať raději zkrachuje, výrobu převezmou jiní, schopnější a štědřejší k zaměstnancům, svým živitelům.

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Bulharsko se chystá na euro. Takhle vypadají nové mince

16. 2. 2024 | Gabriel Pleska | 1 komentář

Bulharsko se chystá na euro. Takhle vypadají nové mince

Od příštího roku by se v Bulharsko mělo platit společnou evropskou měnou. Podobu bulharských euromincí teď schválila Rada Evropské unie. Takzvaná národní strana euromincí vychází z... celý článek

Jak má vypadat české euro? Vyberte, které se vám nejvíc líbí

14. 1. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Jak má vypadat české euro? Vyberte, které se vám nejvíc líbí

Před dvaceti lety jsme se zavázali, že jednou přijmeme euro. A ať to bude napřesrok nebo za deset let, je potřeba být připravený. Co byste nejradši viděli na české eurominci?

Převod eur bez příplatku? Pozor, banky mají výjimky. I u SEPA

3. 11. 2023 | Olga Skalková

Převod eur bez příplatku? Pozor, banky mají výjimky. I u SEPA

Vysoké poplatky za převody eur v rámci EU musely před čtyřmi lety skončit. Unijní nařízení srovnalo jejich cenu s domácími platbami. U dvou bank ale může klienty zaskočit, že zvýhodněné... celý článek

Vyplatí se koupit byt u moře nebo v Alpách? Na co si dát pozor

25. 10. 2023 | Jana Divinová

Vyplatí se koupit byt u moře nebo v Alpách? Na co si dát pozor

Byt v pražském paneláku může být cenově srovnatelný s apartmánem na pobřeží španělské Andalusie nebo horskou chatkou v Rakousku. Na kolik zahraniční nemovitost vyjde a jak to funguje?... celý článek

Nevýhodný výběr v cizině už umí blokovat i Raiffeisenbank

16. 10. 2023 | Petr Kučera | 2 komentáře

Nevýhodný výběr v cizině už umí blokovat i Raiffeisenbank

Nová verze aplikace Raiffeisenbank přináší několik novinek. Tou nejvýraznější je snadná ochrana před nevýhodným kurzem DCC při výběru z bankomatu.

Partners Financial Services