Zdražování je nejvyšší od roku 2012. Inflace brzo neklesne

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 13. 1. 2020 | 9 komentářů
Spotřebitelské ceny v prosinci stouply meziročně o 3,2 %, což bylo o 0,1 procentního bodu víc než v listopadu. Oznámil to Český statistický úřad.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

14. 1. 2020 10:30, deprese

To je dobrá zpráva pro lidi s fixovanou hypotékou na 2%. :D

+7
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

13. 1. 2020 12:16

Nesmysl. To, ze lidem nezbyvaji penize je problem priorit.
A co se tyka duchodoveho zabezpeceni - konzervativni ukladani je to, co je hazard, protoze to znehodnoti inflace. Naopak histori jednoznacne dokazuje, ze jedine investice vede vytvareni dostatecneho mnozstvi prostredku pokud mluvime o dlouhodobem horizontu desitek let.

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 9 komentářů)

14. 1. 2020 10:30 | deprese

To je dobrá zpráva pro lidi s fixovanou hypotékou na 2%. :D
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 1. 2020 6:56 | Tomáš Smolík

Buduj vlast, ať je co krást...
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 1. 2020 20:04 | Robert

Předpokládám že píšete o lidech s minimálním příjmem. Tady je to skutečně problém, tito lidé nemají dost peněz na slušné živobytí, natož na odkládání peněz. Nicméně to kolik vyděláváme ovlivnit můžeme - brigády, vlastní živnost, rekvalifikace a vzdělání apod. Netvrdím že je to v možnostech všech, ale spousta lidí tuto možnost má a nevyužije. Stěžovat si je jednodušší než udělat změnu. Lidé, o kterých Vám tu píší ostatní jsou především sběrači pasiv a nebo požitkáři. Preferují současnou spotřebu před tou budoucí. Zaplatí všem okolo kromě sebe, protože peníze, které zaplatím sám sobě (uspořím) ocením až tehdy kdy je potřebuji - to může být horizont několika jednotek nebo desítek let. Takhle daleko lidi v dnešní době nepřemýšlí a to je problém.
Co se týče "hry s penězi" na penzi na penzi. Toto myslíte jak? Pokud nejsem schopen sám sestavit portfolio a spravovat jej, mohu využít i jiných možností. Penzijní společnosti mají široce diverzifikovaná portfolia. Nepodstupuji zde riziko kolísání - to je totiž jistota. Investiční společnosti se tímto zabývají desítky let. Z nějakého důvodu tu stále jsou a jsou schopny peníze zhodnocovat. Inflace je jedním z motorů proč to fungovat může. Pakliže jsou nízké sazby a vyšší inflace, je jen přirozené, že lidé vyhledají rizikovější aktivum pro zhodnocení svých prostředků. Díky inflaci navíc rostou ceny zboží a služeb, díky tomu rostou i tržby a zisky společností - stávají se tak atraktivnější pro investory.
Pro obyčejné lidi je také možnost využít různých pravidelných programů na nákup cenných kovů, pakliže nemají důvěru v akcie. Zlato v dlouhém horizontu působí jako uchovatel hodnoty... přestože tedy peníze nezhodnotí tak, jak jiné alternativy, stále je to zajímavější způsob jak peníze uložit na desítky let, než je nechat na účtu v bance.
Možností je také odkládat peníze do nemovitostních fondů, pakliže si sám nemohu pořídit nemovitost...
Je tu tedy spousta možností jak peníze odkládat a mohu si buď vybrat jednu, nebo je ideálně nakombinovat. Ostatně takhle to dělají i ti nejbohatší lidé ve světě a díky tomuto chování jsou si také svoje bohatství schopni udržet. Nehledal bych proto důvody proč to nejde, ale spíš jak to udělat aby to šlo.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 1. 2020 18:20

jiste, ze je to otazka priorit. Se podivejte, kolik radoby chudych lidi maji smart mobily, velke televize, zivi psa, kouri,.... jen blbych 10 cigaret denne je 1500 v rozpoctu.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 1. 2020 13:49 | Petr

To, že lidem nezbývají peníze je problém priorit? Zábavné. I když svým způsobem ano. Někteří si kupříkladu mohou vybrat, zda budou tento měsíc bydlet, anebo jíst...:-)
Tak určitě, někteří si mohou dát stranou 200 Kč. To jim jistě vygeneruje vysoké zisky a kvalitní životní standard na penzi :-).
Už jen to, co píšete, je známkou a dokladem toho, jak zdeformované je dnešní myšlení a v jak úchylném systému to žijeme. Je snad chybou normálních lidí, že jim stát (ovládaný bandou gaunerů) ordinuje průběžné okrádání (cílovanou) inflací? V dlouhodobém horizontu desítek let může být hodnota investice vyšší, anebo také výrazně nižší. Pokud máte volné prostředky, nic vám nebrání tuto hru hrát. Pokud hovoříme o penězích na penze, není ruská ruleta zrovna ta správná strategie, nemyslíte?
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 1. 2020 12:16

Nesmysl. To, ze lidem nezbyvaji penize je problem priorit. A co se tyka duchodoveho zabezpeceni - konzervativni ukladani je to, co je hazard, protoze to znehodnoti inflace. Naopak histori jednoznacne dokazuje, ze jedine investice vede vytvareni dostatecneho mnozstvi prostredku pokud mluvime o dlouhodobem horizontu desitek let.
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 1. 2020 11:46 | Petr

V této zemi jsou statisíce lidí ve stavu "pracující chudoby" a další miliony těsně nad nimi. Jejich problémem je, jak vyjdou s příjmem do konce měsíce, takže vykládat jim o investicích je (bohužel) mimo mísu.
Kromě toho důchodové zabezpečení by neměla být hazardní hra, ale vysoce konzervativní, ale přesto funkční, model.
Ono stačí už to, že OSVČ, kteří si na penzijní účely posílali nějaké minimum, teď brečí, že za to nemohou žít - a jejich penze jsou vlastně sanovány z jiných dávek sociálního zabezpečení. Fakt bych neviděl jako výhru, že tady budou desítky tisíc dalších penzistů, kteří zjistí, že investovali špatně, takže místo klidné penze je čeká bída.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 1. 2020 10:53 | kalich

Petře,patříte též k těm pomýleným a neznalým. Dobře si zapamatujte i ostatní co to budou číst,dlouhodobě se nespoří,ale investuje!!! Pak to co jste uvedl neplatí. Osobně jsem investoval již od roku 1993 do akcií a již v roce 2000 jsem dosáhl cíle,že mé vlastní portfolio složené z dividendových akcií mne přináší stále větší dividendy,které buď reinvestuji nebo utratím v domácnosti. V mém případě inflace spíše mi pomáhá i když to nelze říci obecně. Např. hlavně v 90tých letech se mi zhodnocovalo mé portfolio v průměru 30% ročně, v posledních cca 5ti letech v průměru kolem 10ti %.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 1. 2020 10:21 | Petr

Dokonce i ta oficiální inflace (o jejíž metodice si myslím své) začíná být alarmující.
A do toho nám někdo bude tvrdit, že si máme 40 (i více) let spořit na důchod. Aniž by poctivě přiznal, že z 1000 Kč uspořených dnes si v penzi nekoupíme možná ani krabičku sýra.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Pavel Mertlík

exministr a ekonom

Martin Dvořák

manažer a podnikatel

Pavel Mertlík
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů
×
Martin Dvořák
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 2 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services