Hypotéky dál zlevňují, zájem o ně znovu spadl

jih | rubrika: Aktuality | 18. 9. 2019 07:00 aktualizováno 18. 9. 2019 10:57

Průměrný úrok u hypotečních úvěrů v srpnu klesl na 2,61 z červencových 2,68 procenta. Ukazuje to statistika Fincentrum Hypoindex, která vychází ze skutečných hodnot u nově sjednaných smluv včetně refinancování.

Úrokové sazby u hypoték tak pokračují v sestupném trendu letošního roku. Ještě v lednu banky hypotéky prodávaly s průměrným úrokem ve výši tří procent.

Na dosud nejnižší úroveň (1,77 procenta) se sazby dostaly v listopadu a prosinci 2016, od té doby rostly až na zmíněná tři procenta na začátku letošního roku.

„Uvolnění měnové politiky v hlavních světových ekonomikách dopadá i na český finanční trh bez ohledu na setrvání ČNB na svých sazbách, a dává českým bankám dostatečné indicie, že měnová politika se v ČR zpřísňovat nebude. V rámci intenzivního konkurenčního boje se tak i v srpnu posunuly průměrné sazby Fincentrum Hypoindexu na nižší úroveň už téměř o 0,4 procentního bodu od hodnot z počátku roku,“ říká Josef Rajdl, hlavní analytik společnosti Fincentrum.

Vývoj průměrné úrokové sazby u hypoték od roku 2003.

Vývoj průměrné úrokové sazby u hypoték od roku 2003. Zdroj: Fincentrum Hypoindex

Měsíční splátka nové dvoumilionové hypotéky, uzavřené na dvacet let, teď dosahuje 10 706 korun. Kdo si dříve zafixoval rekordně nízkou sazbu, ušetří každý měsíc zhruba 800 korun.

Banky zapojené do Hypoindexu v srpnu sjednaly 6615 hypotečních úvěrů, což je o 462 méně než v červenci a dokonce o 2322 méně než loni v srpnu. Objem sjednaných hypoték v srpnu dělal 14,294 miliardy korun, což je meziročně méně téměř o 4,5 miliardy korun.

V srpnu roku 2018 byl průměrný úrok 2,53 procenta a banky sjednaly 8475 hypoték v celkovém objemu 18,788 miliardy. Za prvních osm měsíců roku 2019 banky sjednaly hypotéky za 113,3 miliardy korun, loni to za stejnou dobu bylo 138,9 miliardy.

Už jste to četli?

Komentář Vladimíra Staňury, hlavního poradce České bankovní asociace

Hypoindex za srpen klesl z 2,68 na 2,61 %. Banky se předhánějí, kdo nabídne lepší sazbu. Na trhu je celá řada akcí a slev ve snaze získat nového klienta nebo si udržet stávajícího při refixaci úrokové sazby. Přesto se trh dál propadá. Po dvou silných letech 2017 a 2018, kdy hypoteční trh byl na svém vrcholu a objemy nově poskytnutých hypotečních úvěrů byly kolem 220 mld. Kč za rok, letos se dá očekávat výrazný propad na úroveň mezi 180 a 190 mld. Kč. Pro tento propad stále trvají dva hlavní důvody. Jedním jsou vysoké ceny nemovitostí. Druhým je regulace ČNB, která ztížila přístup k hypotékám.

Pohyb Hypoindexu směrem dolů je v protikladu k tomu, jak nyní o své základní úrokové sazbě uvažuje ČNB. Ta je v kleštích. Na jednu stranu s ohledem na externí hrozby a riziko zpomalující se ekonomiky by měla uvažovat o snížení svých sazeb, aby podpořila ekonomiku. Na druhou stranu inflace za srpen je 2,9 %, a to se ČNB rozhodně nelíbí. Pokud chce udržet svůj celoroční inflační cíl na 2 %, musí uvažovat ne o snížení, ale o zvýšení sazeb. Což by bylo v přímém protipohybu k Hypoindexu, který klesá už sedm měsíců v řadě.

Protože na trhu je přebytek likvidity, banky si zatím nemusejí úrokových sazeb ČNB tak moc všímat. Do bank si pro hypoteční úvěr přišlo letos skoro o 20 % zájemců méně než v loňském roce. To nutí a bude nutit banky k dalším akcím a k dalším slevám. Když se podíváme po Evropě, sazby hypotečních úvěrů jsou obvykle nižší než v ČR. V průměru se pohybují mezi 1 a 2 % p.a. To dává jistý prostor pro další snižování sazeb hypotečních úvěrů.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

5. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

Česká národní banka snížila 20. března dvoutýdenní repo sazbu o pět desetin procentního bodu na 5,75 % p. a., ale úroky hypoték až tak výrazně neklesly. Průměrná nabídková sazba hypoték... celý článek

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

20. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu na 5,75 procenta počínaje 21. březnem. Jde o nejnižší hodnotu od... celý článek

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

7. 3. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku se za poslední měsíc prakticky nezměnila. Pro úvěr do 80 procent odhadní hodnoty nemovitosti (LTV) je sazba 5,62 % p.... celý článek

Hypotéky mají dva krále. Žebříček bank podle prodejů

12. 2. 2024 | Olga Skalková | 5 komentářů

Hypotéky mají dva krále. Žebříček bank podle prodejů

Loňský rok ovládla Hypoteční banka, když po čtyřech letech předběhla svého největšího konkurenta. Česká spořitelna zůstává jedničkou v celkovém objemu splácených hypoték.

Partners Financial Services