Stavíte nemovitost. Co je potřeba při žádosti o hypotéku

Monika Veselíková | rubrika: Jak na to | 11. 9. 2017
Když se chystáte stavět je žádost o hypotéku o něco náročnější, než když kupujete už stojící nemovitost. Provedeme vás všemi úskalími.
Stavíte nemovitost. Co je potřeba při žádosti o hypotéku

Žádost o hypoteční úvěr se neobejde bez prověřování toho, jak je žadatel schopný splácet, odhadu ceny nemovitosti a doložení několika lejster o nemovitosti samotné. Každá hypotéka musí být zároveň jištěná zástavním právem k nemovitosti pro případ, že dojde k problémům se splácením. A zatímco doložení příjmů a výdajů nebo vklad zástavního práva do katastru nemovitostí probíhá prakticky stejně, ať už nemovitost kupujete nebo stavíte, v dalším se koupě od stavby liší Připravili jsme proto noty pro všechny, kteří chtějí o hypotéku na stavbu nemovitosti žádat.

Na to, co všechno banky potřebují k prověření bonity, jak probíhá zřízení zástavního práva a proč je potřeba sjednat pojištění nemovitosti, jsme se podívali v předchozím článku.

Kupujete? Poradíme!

Dost bylo nájmu. Chcete do vlastního, ale váháte, z čeho to vlastní zaplatit? Hypotéka? Nebo úvěr ze stavebního spoření? Poradíme. My porovnáme nabídky, vy ušetříte.

Pozemek do zástavy

Předně – průběh schvalování a přidělování hypotéky se může lišit podle toho, jestli parcelu, na které se bude stavět, už vlastníte, nebo ji chcete teprve kupovat. V prvním případě je situace o něco jednodušší. Pozemek totiž můžete hned využít jako jištění, bez kterého se žádná hypotéka neobejde.

První, co po vás budou v bance chtít, tak bude dokument prokazující vlastnictví pozemku, takzvaný nabývací titul. V praxi může jít například o kupní smlouvu, rozhodnutí o dědictví nebo darovací smlouvu. Záleží, jakým způsobem jste k pozemku přišli. Vedle toho je potřeba také doklad o tom, že pozemek je stavební, a takzvaný list vlastnictví neboli výpis z katastru nemovitostí. Ten si umějí některé banky sehnat samy.

Kromě pozemku se ale banky logicky zajímají i o samotnou stavbu. Vyzvou vás proto k doložení následujících dokumentů: projektové a stavební dokumentace, smlouvy se stavební firmou (nebo smlouvy o smlouvě budoucí), rozpočtu a harmonogramu prováděných prací. Nejpozději před samotným čerpáním úvěru pak musíte doložit stavební povolení nebo ohlášku – záleží na rozměrech chystané stavby.

Pokud pozemek nemáte, můžete k žádosti o hypotéku přistoupit dvojím způsobem. Buď si vezmete jeden úvěr na pozemek a druhý (žádat musíte u stejné banky) na výstavbu, nebo požádáte pouze o jednu půjčku. Rozsah dokumentů, které budete muset bance doložit, je stejný jako v prvním případě. Namísto kupní smlouvy k pozemku budete ovšem dokládat smlouvu o budoucí kupní smlouvě. Nijak se neliší ani dokumenty ohledně samotné stavby.

Propojeno!

Budem stavět snáz!

Od první ledna příštího roku začnou platit nová pravidla pro stavební řízení. Novela stavebního zákona má podle Ministerstva pro místní rozvoj ulehčit drobným stavebníkům i stavebním úřadům. Jaké změny přinese v praxi, si můžete projít v článku:

Bazén či plot postavíte snadněji, papírování se ale nevyhnete

Odhad a čerpání hypotéky

Banka půjčuje určitou část (aktuálně maximálně 90 procent) z hodnoty nemovitosti, zajímat ji tedy bude hodnota pozemku i budoucí nemovitosti. Nezajímá ji cena kupní, ani to, na kolik vás reálně přijde stavba. Jednoduše řečeno ji zajímá, za kolik by všechno mohla prodat, kdybyste jí nebyli schopni splácet půjčku, tedy cena v místě obvyklá. „Obvyklá cena představuje hodnotu celého souboru nemovitosti – pozemku, stavby a případně ostatních staveb. Pokud jde o výstavbu, posuzují se dané rozpočtové náklady. Banku zajímá, zda jsou reálné a klient za ně skutečně zvládne dům postavit. Při posuzování reálnosti nákladů přihlížíme také ke způsobu provedení stavby, roli hraje například míra svépomoci,“ popisuje praxi mluvčí Hypoteční banky Marie Mocková. Obvyklou nebo také tržní hodnotou nemovitosti se přitom myslí cena, za kterou se podobná nemovitost ve stejné lokalitě aktuálně prodává. Odhad nemovitosti provede za poplatek, obvykle v řádu tisícikorun, odhadce banky.

Banka samozřejmě bude požadovat také zřízení zástavního práva – papírování vyřídíte na katastrálním úřadě.

Podstatný rozdíl je v čerpání peněz. Zatímco při koupi nemovitosti vám banka poskytne celou částku najednou, když stavíte, uvolňuje prostředky postupně v takzvaných tranších. „Čerpání probíhá v tranších podle toho, jak postupuje výstavba. Na základě dokončených etap podle projektu jsou vždy uvolněny finanční prostředky pro další část výstavby,“ vysvětluje Karel Chábek, manažer hypoték České spořitelny. První suma, kterou použijete na start stavby, přitom bude vycházet z hodnoty pozemku. Jakmile dokončíte první fázi, banka udělá nový odhad – hodnotu pozemku navýší o hodnotu rozestavěné nemovitosti. S každou další etapou stavby pak bude potřeba udělat aktuální odhad a takzvaný protokol o stavbu stavby, na jehož základě vám banka půjčí další peníze.

S postupným čerpáním hypotečního úvěru souvisí ještě jedna věc: dokud dům nestojí (přesněji není po kolaudaci), nesplácíte celou hypotéku, ale pouze úroky z aktuálně vyčerpané částky. Dlužnou částku začnete umořovat teprve po vyčerpání celé půjčky.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+15
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

7. 3. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku se za poslední měsíc prakticky nezměnila. Pro úvěr do 80 procent odhadní hodnoty nemovitosti (LTV) je sazba 5,62 % p.... celý článek

Hypotéky mají dva krále. Žebříček bank podle prodejů

12. 2. 2024 | Olga Skalková | 4 komentáře

Hypotéky mají dva krále. Žebříček bank podle prodejů

Loňský rok ovládla Hypoteční banka, když po čtyřech letech předběhla svého největšího konkurenta. Česká spořitelna zůstává jedničkou v celkovém objemu splácených hypoték.

Hypotéky výrazně zlevnily, ukazují nová čísla z bank

9. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Hypotéky výrazně zlevnily, ukazují nová čísla z bank

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku klesla na nejnižší hodnotu od června 2022. Ukazuje to statistika Swiss Life Hypoindex.

Jak si snížit daně. Velký přehled odpočtů a slev

9. 2. 2024 | Petr Kučera

Jak si snížit daně. Velký přehled odpočtů a slev

Také při vyplňování přiznání za rok 2023 můžete využít odečitatelné položky a daňové slevy. Na daních díky nim zaplatíte mnohem méně než patnáct procent z příjmů. Tady je aktuální přehled. celý článek

ČNB snižuje úrokové sazby. Výrazněji než minule

8. 2. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

ČNB snižuje úrokové sazby. Výrazněji než minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu počínaje 9. únorem. 

Partners Financial Services